icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
tv-internet-bellen-graphic

Vergelijk providers

Vergelijk alles-in-1-providers op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. En check of je kunt besparen. Stap je nu over, dan krijg je €10 korting.
Vergelijk providers

Thuis je internet versnellen

In huis kunnen veel factoren het internet vertragen, maar het kan ook aan je provider liggen. Neem niet gelijk een sneller, want duurder, abonnement. Wat kun je doen om je trage internet op te lossen?
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 17 januari 2023

Meet de internetsnelheid

Traag internet kan aan de provider liggen. Doe daarom eens een speedtest. Met deze test meet je de snelheid van je internetverbinding. Die vergelijk je met de beloofde snelheid. Ga voor de test naar beta.speedtest.net. Let wel op dat je op 'Go' of 'Ga' klikt en niet op de reclamebanner.

Zorg dat de pc of laptop tijdens de speedtest via een netwerkkabel aan het thuisnetwerk is verbonden. En niet via wifi. Anders meet je de veel lagere snelheid van je draadloze netwerk. Leveren de metingen herhaaldelijk veel lagere snelheden dan wat is beloofd? Neem dan contact op met de provider. 

Fundamentele beperkingen

Soms heeft de internetverbinding fundamentele beperkingen waar je niet veel aan kunt doen. Bij adsl en vdsl geldt: hoe groter de afstand tot de wijktelefooncentrale, des te lager de internetsnelheid. In praktijk wordt daarom maar een deel van de maximum snelheid gehaald.

De postcodecheck op de site van de provider geeft je een indicatie van de te verwachten snelheden op jouw adres. Je kunt deze ook checken in onze alles-in-1-vergelijker.

Wifi-ontvangst verbeteren

01A_thuis-je-internet-versnellen-1200x800Veel apparaten in huis zijn via een draadloos netwerk (wifi) aan internet verbonden. Consumenten geven vaak aan dat ze 'traag internet' hebben, maar bedoelen dan dat ze last hebben van 'trage wifi'.

Een aantal providers heeft een zogenaamde wifi-service voor hun nieuwe én bestaande klanten. Het loont de moeite te kijken wat jouw provider belooft. 

Bij een draadloos netwerk is het bereik beperkt tot enkele tientallen meters vanaf de wifi-zender in de router of wifimodem. Hoe verder weg van de zender, hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid. Bovendien is de kans op verstoring van het draadloze signaal groot, door muren, plafonds en andere obstakels.

Zo staat bij veel consumenten het wifi-modem in de meterkast. Dat levert soms problemen op. Volg onze tips om het bereik te vergroten:

  • Plaats de router of wifimodem buiten de meterkast en meet het verschil.
  • Plaats de router of wifimodem ook wat hoger. De radiostralen hebben zo mogelijk minder obstakels.
  • Ligt de router of wifimodem plat? Zet hem dan eens rechtop en draai de antennes in andere posities als deze antennes eruit steken.
  • Plaats je router op een andere en meer centrale plek. Vaak moet je dan wel kabels verlengen en doortrekken. Vraag eerst na bij je provider of dit ook bij het wifimodem mag. Kijk dan naar een extra losse router of access point die je wel overal in huis kunt installeren.

Je kunt mogelijk je wifi-ontvangst ook verbeteren door bepaalde instellingen op je router te wijzigen.

Geen bereik? Internet via het stopcontact!

Blijft het wifibereik te beperkt in bepaalde kamers? Kijk dan eens naar een setje stroomnetadapters of wifi-homeplugs. Deze netwerkadapters gebruiken je elektriciteitsnet als computernetwerk. Ze zijn meestal simpel te installeren. 

Het meest interessant zijn de sets waarbij in één van de adapters een wifizender zit, voor gemiddeld zo'n €75. Hiermee zorg je voor een stuk betere wifi-ontvangst in de kamer(s) rond de adapter met wifi-zender.

Repeater: in bepaalde situaties bruikbaar

Fritz wlan repeaterStel dat een kamer met matige wifi-ontvangst grenst aan een kamer waar de ontvangst nog goed is. In dat geval kun je een repeater of wifi-range extender plaatsen. Het is in feite een steunzender. Hij pikt het signaal op van je draadloze netwerk en stuurt het versterkt door via een tweede wifinetwerk.

Range extenders kennen beperkingen. De meeste halveren minimaal de draadloze snelheid die ze zelf ontvangen. Ze moeten namelijk tegelijkertijd ontvangen en versturen. Het bereik wordt dus iets groter, maar hoge snelheden haal je niet.

Deze relatief goedkope oplossing is daarom geschikt voor gewoon internetgebruik, maar niet om grote bestanden snel binnen te halen.

Mesh- of multiroom-wifi: goed, maar duur

De beste methode om overal in je huis de wifi te verbeteren is mesh- of multiroom-wifi. Dit is een set van minimaal 2, maar meestal 3 router-achtige apparaatjes, die je over je huis kunt verspreiden. Je verbindt er één via een kabel met je router.

De apparaatjes kunnen met elkaar communiceren en berekenen continu de snelste weg. Zo geeft mesh- of multiroom-wifi hogere snelheid en bereik dan andere oplossingen en vaak ook door het hele huis heen.

Het nadeel is de prijs, die begint bij zo'n €100, maar loopt op tot meer dan €300 voor de snelste varianten. Voor een gemiddeld huis zullen de goedkopere sets met 3 apparaatjes meestal volstaan. Ook internetproviders leveren mesh-wifi.

In tegenstelling tot een wifiversterker kan mesh-wifi op meerdere kanalen tegelijk werken, waardoor het tegelijkertijd moeten ontvangen en verzenden niet leidt tot een halvering van de snelheid.

Losse access point of router

Een goedkopere oplossing dan mesh-wifi, waarvoor je wel kabels moet trekken, is het gebruik van een of meerdere access points. Een wifi-access point geeft het internetsignaal door aan de desbetreffende kamer(s) via een netwerkkabel. Het ene uiteinde steek je in je (modem)router en het andere einde steek je in het wifi-access point.

Je kunt hier vaak ook een router voor gebruiken, maar dit vereist soms extra instellingen. Je kunt ook je oude (modem)router vervangen door een beter exemplaar. Dit laatste heeft vooral zin als je huidige router nieuwere technieken mist (zoals 5 GHz of de AC wifi-standaard).

Trage pc versnellen

Een hele oude pc kan ook voor een tragere internetervaring zorgen, maak je pc of laptop dus sneller. Met minder dan 4 GB is Windows 10 traag. Upgraden naar meer geheugen doe je door het juiste type geheugenmodule in de pc te stoppen. Veel winkeliers doen dat graag voor je.

Gebruik een adblocker

Banners in webpagina's vertragen het browsen over internet aanzienlijk. Met een 'adblocker' laden de internetpagina's in je browser tot wel 2,5 keer zo snel.

Lees meer over de voor- en nadelen van adblockers.

Vergelijken en overstappen

Een sneller internetabonnement kiezen? Mogelijk een waarbij internet en tv in 1 pakket zitten Vergelijk en stap eenvoudig over via de alles-in-1 vergelijker.

Hebben bovenstaande opties niet mogen baten? Dan kan het zijn dat je provider je niet de juiste internetsnelheid geeft. Probeer dan je recht te halen op een snelle internetverbinding met ons stappenplan voor klachten bij traag internet.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.