icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
tv-internet-bellen-graphic

Vergelijk providers

Vergelijk providers op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. En check of je kunt besparen. Stap je nu over, dan krijg je €10 korting.

Vergelijk providers

Digitale tv opnemen

Tv-providers bieden tegenwoordig de service om digitale televisie op te nemen. Je hoeft daar zelf geen apparatuur voor aan te schaffen: de provider levert dit in bruikleen aan. Hoe werkt digitale tv opnemen, welke mogelijkheden zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert internetBijgewerkt op:3 mei 2024

Artikel_digitaletvopnemen

Abonnement met opnemen afsluiten

Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat je altijd zelf tv-programma's kunt opnemen. Het is een dienst geworden die door tv-providers wordt beheerd en aangeboden. Om te kunnen opnemen moet je nu kiezen voor een tv-abonnement waar 'opnemen' inbegrepen is. Of je vinkt dit aan als extra optie bij je gewenste tv-abonnement. 

Apparatuur hoef je daarvoor niet meer zelf aan te schaffen. Deze levert de provider in bruikleen aan. Vaak zijn daar wel kosten aan verbonden. Meestal zo'n €5 extra per maand.

Een alternatief voor opnemen is om programma's terug te kijken. Vrijwel alle providers bieden deze mogelijkheid ook aan in al hun tv-pakketten. Het is wel minder flexibel. Zo kun je vaak niet doorspoelen in programma’s om reclame over te slaan. Ook zijn programma's vaak maar een beperkte periode terug te kijken.

Programma's en reclames doorspoelen

Als je programma's opneemt, dan kun je in principe alle zenders die bij je abonnement horen opnemen. Al zijn daar soms wel uitzonderingen op, vraag dit na bij je provider.

Ook kun je bij de meeste providers gewoon de reclames en de opnames zelf doorspoelen. Maar bij sommige providers is doorspoelen bij reclames, of überhaupt doorspoelen, toch niet mogelijk voor een beperkt aantal zenders.

Bij provider DELTA kun je bijvoorbeeld de RTL-zenders alleen doorspoelen tot aan het begin van het opgenomen programma. Daarna kun je niet verder doorspoelen. Bij opgenomen programma's van NPO-zenders is dit wel allemaal mogelijk.

Opnemen en terugkijken: de mogelijkheden

Programma's opnemen en terugkijken kan in principe via 5 verschillende technieken:

  • In de cloud
  • Een losse tv-ontvanger met harde schijf
  • Opnemen via de tv zelf
  • Opnemen met een dvd-harddiskrecorder
  • Programma's op tv terugkijken via de provider

DecoderJe kunt daar niet echt tussen kiezen als klant. Sommige providers gebruiken alleen de cloud-techniek, terwijl andere providers een tv-ontvanger met harde schijf leveren. En sommige providers maken gebruik van beide technieken.

Daarnaast kun je bij sommige providers programma's opnemen met je eigen tv. Al deze technieken hebben voor- en nadelen.

Kosten voor opnemen 

Provider Opnemen en doorspoelen Terugkijken / programma gemist
KPN optie voor € 5 per maand

standaard bij afname Televisie

Ziggo vanaf TV Complete-pakket

vanaf TV Start-pakket;
Uitgebreid terugkijken vanaf TV Complete

Online.nl vanaf TV Compleet pakket

standaard bij afname Televisie

Odido optie voor € 5 per maand standaard bij afname Televisie
Budget Alles-in-1 optie voor € 5 per maand

standaard bij afname Alles-in-1 Televisie

CanalDigitaal standaard bij afname digitale tv standaard bij afname digitale tv

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.