icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Is een goedkope HDMI-kabel minder goed?

Lang niet bij alle randapparatuur wordt een HDMI-kabel meegeleverd. Maar deze kabels zijn gelukkig ook los te koop. Elektronicawinkels bieden een breed assortiment in kabels met erg uiteenlopende prijzen. Welke HDMI-kabel moet je nu kiezen?
Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  8 februari 2018


Wat is HDMI?

Via HDMI (High Definition Multimedia Interface) verstuur je met 1 kabel digitale audio- en videobestanden. HDMI ondersteunt:

HDMI is de meest gangbare aansluiting tussen HD-randapparatuur en je HD-tv. Ook veel laptops hebben een HDMI-aansluiting. Tegenwoordig wordt ook SD-apparatuur (zoals een dvd-speler of dvd-recorder) uitgerust met een HDMI-aansluiting. In dit geval worden de SD-beelden 'opgeschaald' naar HD-beelden. In de praktijk levert dit een betere beeldkwaliteit, maar het haalt het niet bij 'echt' HD.

Omdat HDMI werkt met een digitaal signaal, levert het een betere beeldkwaliteit dan standaarden die werken met een analoog signaal. Er is namelijk geen vertaling nodig van analoog naar digitaal. Wat gunstig is voor de moderne, digitale televisies.

Een goedkope HDMI-kabel is goed genoeg

HDMI-kabels zijn er in alle prijsklassen: van een paar euro bij de bouwmarkt tot honderden euro’s in de speciaalzaak. Een goedkope HDMI-kabel is goed genoeg voor iedereen die bijvoorbeeld een blu-rayspeler wilt aansluiten op zijn televisie. Koop wel een zo kort mogelijke HDMI-kabel. Een kabel van 1 of 2 meter is lang genoeg om je apparatuur te kunnen aansluiten. Voor iedere kabel geldt in principe: hoe langer, des te slechter het signaal.

Heb je met de goedkope kabel, bijvoorbeeld blokken in beeld of hakkelend geluid, koop dan pas een duurdere kabel. Of vraag in de winkel of het mogelijk is om zo'n duurdere HDMI-kabel thuis uit te proberen. Zo kun je makkelijk achterhalen of de problemen met de kwaliteit van de kabel te maken hebben.

Aantal HDMI-aansluitingen op je nieuwe tv

Let er bij de aanschaf van een nieuwe televisie op dat deze voldoende HDMI-aansluitingen heeft om al je (toekomstige) apparatuur aan te sluiten. Heb je te weinig aansluitingen, maak dan gebruik van een HDMI-schakelaar. Op de HDMI-ingangen van deze schakelaar sluit je verschillende apparaten aan. Daarna selecteert je met een drukknop welk apparaat er doorgeschakeld mag worden naar bijvoorbeeld je tv.

Standard en High Speed

Het HDMI-label geeft aan wat de mogelijkheden van de kabel zijn. Met een 'Standard' kabel kijk je HD tv (1080i); een 'High-Speed' kabel kan Ultra HD (4K) aan. Een 'Standard Automotive' kabel is speciaal geschikt voor gebruik in de auto, en een kabel met 'Ethernet' geeft ook internetverkeer door.

Dit label staat op de verpakking van de kabel. Let op: als een kabel niet geschikt is voor doorgifte van Ultra HD, dan zal er geen signaal worden doorgegeven tussen de aangesloten apparaten en zie je een zwart beeld.

Connectors

Er zijn 4 verschillende HDMI-stekkers: een reguliere HDMI-aansluiting, mini-HDMI, micro-HDMI en een HDMI-autoconnector.

De reguliere HDMI-aansluiting vind je op onder andere televisies, blu-ray-spelers, HD-decoders en spelcomputers. Mini- en micro-HDMI vind je terug op onder andere digitale camera's. De autoconnector is vanzelfsprekend ontwikkeld voor gebruik in een auto.

Artikel_HDMIkabel_intekstLinks op de afbeelding een mini HDMI-connector en rechts een reguliere HDMI-connector.