icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

HDMI-kabels: welke moet je kiezen?

Winkels en webshops verkopen verschillende HDMI-kabels met wisselende prijzen: van een paar euro tot tientallen euro's. Maar welke HDMI-kabel moet je nu kiezen?
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert televisiesBijgewerkt op:3 mei 2024

Artikel_HDMIkabel

Wat is HDMI?

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Met een HDMI-kabel verstuur je digitale audio- en videosignalen.

HDMI ondersteunt:

  • Standard Definition (sd) video
  • High Definition (hd) video
  • Ultra High Definition video (uhd, ook wel 4K genoemd)
  • Digitale audio

Randapparatuur koppelen

Een HDMI-kabel gebruik je om randapparatuur aan de tv te koppelen. Bijvoorbeeld een losse tv-ontvanger of blu-rayspeler. HDMI is de meest gebruikelijke aansluiting tussen (u)hd-randapparatuur en (u)hd-tv. Ook veel laptops hebben een HDMI-aansluiting. 

Digitaal signaal

HDMI werkt met een digitaal signaal. Er is geen vertaling nodig van analoog naar digitaal. Daarom levert het een betere beeldkwaliteit dan apparaten met een analoog signaal. Handig voor moderne digitale televisies.

Goedkope HDMI-kabel is goed genoeg

HDMI-kabels zijn er in alle prijsklassen. Van een paar euro bij de bouwmarkt tot tientallen euro’s in de speciaalzaak. Een goedkope HDMI-kabel is prima als je bijvoorbeeld een blu-rayspeler wilt aansluiten op je televisie. 

Korte kabel

Koop een zo kort mogelijke HDMI-kabel. Een kabel van 1 of 2 meter is lang genoeg. Vaak is het signaal slechter als je een langere kabel gebruikt.

Problemen met het beeld of geluid bij een goedkope HDMI-kabel? Dan is het slim om een duurdere kabel te kopen.

Tip: vraag in de winkel of je een duurdere HDMI-kabel thuis mag uitproberen. Zo ontdek je makkelijk of de problemen door de kwaliteit van de kabel komen.

Aantal HDMI-aansluitingen op je nieuwe tv

Check bij het kopen van een nieuwe televisie of deze genoeg HDMI-aansluitingen heeft voor al je (toekomstige) apparatuur.

Gebruik een HDMI-schakelaar als je te weinig aansluitingen hebt. Op de HDMI-ingangen van deze schakelaar sluit je verschillende apparaten aan. Met een drukknop kies je welk apparaat doorschakelt naar bijvoorbeeld je tv.

Standard en High Speed labels

Er zijn ook labels voor HDMI. Het label geeft de mogelijkheden van de HDMI-kabel aan. Je hebt de labels 'Standard' en 'High Speed'. Het label vind je op de verpakking van de HDMI-kabel.

Met een Standard-kabel kijk je hd tv (1080i). Een High-Speed-kabel toont Ultra HD (4K) en HDR. Als er op het label de toevoeging 'with Ethernet' staat, laat de kabel ook internetverkeer door. Elke HDMI-kabel met High Speed is prima, als deze niet te lang is. Dit type zie je ook het meest in de winkels. Een goede keuze is dus makkelijk gemaakt.

Verschillende HDMI-stekkers

Artikel_HDMIkabel_intekst

Er zijn 4 verschillende HDMI-stekkers:

  • Standaard HDMI-aansluiting: deze vind je op televisies, blu-ray-spelers, tv-ontvangers en spelcomputers.
  • Mini-HDMI en micro-HDMI: deze wordt vaak gebruikt op digitale camera's.
  • HDMI-autoconnector: deze wordt gebruikt in de auto.

Afbeelding toont bovenaan een standaard HDMI-stekker en onderaan een mini HDMI-stekker.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.