icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Gezond blijven? Gezond eten!|

Bestel het boek dat je hierbij helpt.

Voeding en je gezondheid 45x45

Ultra hd (4K)

De ultra hd-tv is het nieuwe wonderkind in tv-land met 4 keer scherper beeld dan een full hd-tv. Maar zorgt het voor beter beeld?
Arjen Oving

Expert Elektronica

Artikel_ultraHDArtikel_ultraHD

Wat is ultra hd?

Ultra hd wordt ook wel 4K genoemd. Een ultra hd-tv heeft 4 keer zoveel pixels als een full hd-tv. Dat betekent minimaal 3840 horizontale en 2160 verticale pixels. In een 4K-televisie zitten dan 4 pixels op de plek waar er bij full-hd maar 1 zit. Stel je voor: in hetzelfde schermoppervlak van een 4K-televisie zitten 4 full hd-televisies: 2 naast elkaar en 2 boven elkaar.

Dat een televisie een ultra hd-scherm heeft, zegt nog niets over beeldkwaliteit. Daarvoor is namelijk ook de kwaliteit van het signaal van belang. Om de hogere schermresolutie te benutten, moet het beeldsignaal – televisiezenders, foto’s of films - elke pixel afzonderlijk aansturen. Het aantal beeldpunten van een signaal is dus van belang voor de scherpte van het beeld. Hoe meer pixels apart worden aangestuurd door een tv-signaal, des te meer kleurverschillen, scherpere randjes en details je ziet.

Zie je het verschil tussen full hd en ultra hd?

Je kunt je afvragen of je al die kleine pixels wel met het menselijk oog kunt waarnemen. Dat hangt voor een groot deel samen met de afstand tussen jou en je televisie. Hoe dichter je op het scherm zit, hoe sneller je onscherpheden en kartelrandjes ziet. Met een scherper beeld is het dus mogelijk om veel dichter op je scherm zitten. Uit ons onderzoek blijkt dat de ideale kijkafstand 3 keer de schermdiagonaal is. Hoe groter de televisie, hoe verder weg je wilt gaan zitten. En als je verder weg zit, zie je ook minder verschil tussen full-hd en 4K. 

Welke zenders bieden 4K?

Op dit moment hebben in Nederland alleen YouTube en Netflix video’s beschikbaar in ultra hd. Netflix zendt een aantal series uit in ultra hd en zegt alle eigen nieuwe series ook in ultra hd beschikbaar te stellen.

Het zal nog wel even duren voordat tv-uitzendingen in ultra hd worden opgenomen en uitgezonden. Om in ultra hd te produceren, moeten televisiestudio’s namelijk flinke investeringen doen. Bijvoorbeeld in nieuwe camera’s en een andere post-productie van de opnames.

Veel films zijn wel in hoge resolutie opgenomen door filmstudio’s. Daardoor is het mogelijk om een titel opnieuw uit te brengen in ultra hd. Blu-ray is inmiddels geschikt gemaakt voor ultra hd. Fabrikanten Panasonic en Samsung hebben de eerste hd-blu-rayspelers op de markt gebracht. Steeds meer films verschijnen nu ook op ultra hd-blu-raydiscs.

Daarnaast kun je ook zelfgemaakt materiaal bekijken op een ultra hd-tv. Foto's maak je al in een hoge resolutie en er zijn steeds meer fotocamera's en camcorders op de markt die in 4K filmen.

Is de hd-beeldkwaliteit beter op een ultra hd?

Ultra hd-tv’s schalen normale hd-uitzendingen op naar een hogere resolutie; alle pixels van het scherm moeten namelijk gebruikt worden. Er gaan geruchten dat dit opschalen zo goed gaat dat een hd-uitzending er op een ultra hd-televisie beter uitziet dan op een full hd-televisie. Maar dat is een fabel. We hebben inmiddels meerdere ultra hd-tv’s getest in verschillende beeldmaten. Sommige tonen inderdaad prachtige hd-beelden, maar de full hd-versies doen dat net zo goed. De kwaliteit van het beeld lijkt meer met de software en kleurweergave te maken te hebben dan met de resolutie van het beeld.

Wat heb je nodig om Netflix in ultra hd te kijken?

Je hebt een ultra hd-tv nodig met toegang tot Netflix. Alle tv’s die in 2015 op de markt zijn gekomen met een Netflix-app hebben ook de juiste videocodec (H.265, HEVC) in huis om de ultra hd-afleveringen weer te geven.

Bij oudere tv’s ligt dit anders. Bij de ultra hd tv’s van Samsung, LG en Sony uit 2014 kun je wel altijd Netflix in ultra hd kijken. Dit is niet mogelijk op het goedkoopste 4K-model van Panasonic, de AX630E. Ook de Netflix-app op Philips tv's uit 2014 toont geen ultra hd. Heb je een tv uit 1 van de duurdere series? Dan heb je hiervoor een losse mediaspeler gekregen.

Geen van de ultra hd-tv’s uit 2013 is geschikt voor ultra hd via Netflix, omdat Netflix dit toen nog niet aanbood. Het is mogelijk om een 2013-tv te upgraden met een losse mediaspeler. Hier hangt wel een flink prijskaartje aan: de SEK-2500U van Samsung kost bijvoorbeeld rond de €300.

Welke fabrikanten verkopen ultra hd-tv’s?

Alle grote fabrikanten verkopen 4K-televisies. Sony was als eerste en Samsung volgde vlak daarna. Inmiddels bestaat het grootste deel van de nieuwe tv’s uit ultra hd-tv’s. Wij beoordelen alle ultra hd-tv’s ook op de 4K-beeldkwaliteit. De prijzen zijn de afgelopen jaren snel sterk gedaald.

Moet je een ultra hd-tv kopen?

Uit onze test blijkt dat de meeste ultra hd-tv's prachtig beeld hebben, niet alleen met 4K-beeldmateriaal, maar ook met normale hd-beelden. Ultra hd-tv's zijn er voornamelijk in grote maten en behoren vaak tot de topmodellen van de tv-fabrikanten. Veel van de full hd-tv's hebben ook een prima beeldkwaliteit, die voor hd-beelden niet onder doet voor die van ultra hd-tv's. En zoals we al eerder meldden, is er nog maar weinig ultra hd-content beschikbaar.

Ultra hd-tv's getest

Bekijk de testresultaten van ultra hd-tv's in onze vergelijker.