icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Ultra hd (4K)

Een ultra hd of 4K-tv biedt een 4 keer scherper beeld dan een full hd-tv. Maar zorgt het ook voor beter beeld? En heb je wel een ultra hd-tv nodig?
Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


Wat is ultra hd?

Ultra hd wordt ook wel 4K genoemd en je komt beide termen dan ook door elkaar tegen. Een ultra hd-tv heeft 4 keer zoveel pixels (3840 x 2160) als een full hd-tv (1920 x 1080) en kan daarmee in principe meer detail laten zien. Voor dat laatste heb je wel een ultra hd-beeldsignaal nodig. Ultra hd-tv's zijn er vanaf een formaat van 40 inch (120 cm) en groter.  

Zie je het verschil tussen full hd en ultra hd?

In de praktijk blijkt het best lastig om duidelijk verschil te zien tussen ultra hd en full hd. Zelfs als je héél dicht op het scherm zit. Daarbij neem je niet zozeer de extra details waar, maar leidt het mogelijk meer tot een wat groter gevoel van realisme. Overigens merken veel mensen lang niet altijd een verschil op. Zo noodzakelijk is een ultra hd-tv dus ook weer niet.

Op internet lees je vaak dat je extra dicht op een ultra hd-tv moet zitten om die extra pixels überhaupt te kunnen waarnemen. Bijvoorbeeld een kijkafstand van 1,6 meter met een tv van 40 inch. Maar dat is niet echt comfortabel. Lees meer over wat een prettige kijkafstand is en welke tv-formaat bij je past.

Moet je een ultra hd-tv kopen?

Uit onze test blijkt dat lang niet alle ultra hd-tv's ook een goede beeldkwaliteit laten zien. Sommige 'gewone' full hd-tv's presteren zelfs beter op dat vlak. Je kunt je dan ook beter laten leiden door de beeld- en geluidkwaliteit van een tv dan puur door het aantal pixels. 

Overigens zijn vrijwel alle - grotere - middenklasse tv's en topmodellen van fabrikanten tegenwoordig ultra hd. Als je voor zo’n tv gaat, heb je automatisch al een ultra hd-tv te pakken.

Beter beeld met ultra hd én HDR?

Een van de nieuwste beeldtechnieken is High Dynamic Range, afgekort HDR. Deze techniek levert in theorie een groter contrast en kleurbereik, waardoor beelden nog realistischer en spectaculairder ogen. Deze techniek is te vinden op veel ultra hd-tv's. Lees meer over HDR en wat het in de praktijk voor de beeldkwaliteit kan doen.  

Waar kan ik ultra hd kijken?

Streaming video

Aanbieders van streaming video in ultra hd zijn Netflix, Youtube, Amazon Prime Video en Videoland. Al gaat het meestal om maar een paar series en films in 4K per aanbieder. Maar de verwachting is dat het aanbod snel zal groeien. Verder heb je bij Netflix nog het duurste Premium abonnement nodig om de ultra hd-content te kunnen bekijken. Dat kost €14 per maand.

Televisieprogramma's

Het zal nog wel even duren voordat er ook tv-uitzendingen van bijvoorbeeld NPO, RTL en SBS in ultra hd komen. Om programma's in ultra hd op te nemen, moeten televisiestudio’s namelijk flinke investeringen doen. Bijvoorbeeld in nieuwe camera’s en techniek om de ultra hd-beelden te verwerken en te distribueren. We verwachten dat het nog wel een aantal jaar gaat duren voordat er (veel) programma's in 4K zullen zijn. 

Op dit moment biedt KPN al wel een 4K-zenderpakket aan. Daarin zit nu één zender in (Xite) waarop programma's in 4K te zien zijn. Hoe snel dit wordt uitgebreid met andere zenders is nog onduidelijk. Ook Ziggo heeft plannen om een 4K-pakket aan te bieden, maar wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend. 

4K blu-ray

Tegenwoordig zijn er ook ultra hd blu-ray discs met daarop films in 4K. Veel bioscoopfilms worden namelijk al in 4K opgenomen. Je hebt wel een 4K blu-rayspeler nodig om de schijfjes af te spelen. Dat kan niet op een 'gewone' blu-ray speler.

En verder kun je natuurlijk ook zelfgemaakt 4K-materiaal bekijken op een ultra hd-tv. Foto's maak je tegenwoordig al in deze hoge resolutie en er zijn steeds meer fotocamera's en camcorders op de markt die in 4K kunnen filmen.

Ultra hd-tv's getest

Bekijk de testresultaten van ultra hd-tv's in onze vergelijker

 

Lees meer over:

Nieuwste artikelen