icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Apps op smart-tv's

Op smart-tv’s zijn allerlei apps te vinden, maar niet alle apps vind je terug op elke smart-tv. Op de informatiepagina's van apps vind je vaak terug op welke tv's ze werken.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert ElektronicaBijgewerkt op:3 mei 2024

afstandsbediening smart tv

Elk tv-merk anders

De grote tv-merken zoals Samsung, LG en Panasonic hebben allemaal een eigen smart-tv-systeem. Alleen Sony en Philips gebruiken Android TV, het besturingssysteem voor smart-tv's van Google. Vaak worden die systemen elk jaar weer vernieuwd of zelfs compleet veranderd.

Dat kan soms gevolgen hebben voor het aanbod aan apps. Netflix en YouTube vind je op bijna elke smart-tv terug. Maar apps als Disney+ en RTL XL vind je lang niet op elke televisie.

Welke smart tv apps zijn er?

Soms vermelden app-makers op hun website op welke smart-tv's hun app te vinden is. Hieronder kun je voor een selectie van populaire apps in Nederland de link naar zo'n informatiepagina vinden. 

Wil je zeker weten of een bepaalde app beschikbaar is op de tv die je koopt? Vraag het dan vóór je hem koopt aan de fabrikant of de verkoper.

Let op: app-makers zijn lang niet altijd duidelijk in welke smart-tv systemen en tv-merken ze ondersteunen. Het kan dus zijn dat de informatie die je zoekt toch niet te vinden is via de gegeven links. Daarnaast kan de app waarin je geïnteresseerd bent niet in onze lijst staan. We hebben ons beperkt tot populaire en veelgebruikte smart-tv apps in Nederland.

Geen garanties

Apps willen nog wel eens verdwijnen van smart-tv's, zeker als de smart-tv wat ouder is. Terwijl veel mensen verwachten dat apps blijven werken zolang de tv het nog gewoon doet.

Helaas geven tv-fabrikanten geen garantie op een blijvende werking van apps. Dat wil zeggen: óf en hoelang apps blijven werken is onduidelijk. De tv-fabrikanten leggen de verantwoordelijkheid daarvoor volledig bij de app-makers. Laat je daarom bij de aankoop van een smart-tv niet leiden door de apps

Heb jij een smart-tv en doet een belangrijke app het ineens niet meer? Dan is wellicht een losse mediaspeler om te streamen naar je tv een oplossing. Op deze systemen lijken apps wel langer ondersteund te worden, al zal ook hier gelden: garantie tot aan de deur.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.