icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je televisie

Wil je weten hoe je de ingebouwde digitale tuner van je tv gebruikt? Welke HDMI-kabel je moet kopen of hoe je het tv-scherm schoonmaakt? Met onze gebruikstips haal je alles uit je televisie.

Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


1
Gebruik de ingebouwde digitale tuner

Wil je digitale televisie kijken, maar wil je geen los kastje naast je tv? Bij de kabelproviders, CanalDigitaal en Digitenne kun je de ingebouwde digitale tuner van je televisie gebruiken. Zo kun je ook de afstandsbediening van je televisie blijven gebruiken.

Om de ingebouwde tuner van je tv te gebruiken, steek je de coax-kabel in je televisie. Je tv zoekt daarna automatisch de zenders. Afhankelijk van je provider en je abonnement heb je nog wel een smartcard en een CI+ module nodig, zodat je tv weet voor welke zenders jij betaald hebt.

Lees hoe een CI+ module werkt

Gebruikstips_gebruikjeingebouwdetuner

2
Koop een goedkope HDMI-kabel

Om randapparatuur, zoals een spelcomputer of blu-rayspeler, aan te sluiten op je televisie heb je een HDMI-kabel nodig. Deze wordt niet altijd meegeleverd en moet je dan zelf kopen. De prijsverschillen in de winkel zijn enorm. Zo zijn er al HDMI-kabels van een tientje, maar er zijn ook kabels van meer dan €100.

Het is gelukkig niet nodig om een dure kabel te gebruiken. Een goedkope kabel werkt ook prima. Koop wel altijd een zo kort mogelijke kabel.

Lees meer over HDMI

Gebruikstips_koopeengoedkopehdmi

3
Streamen naar je televisie

4
Digitale televisie opnemen met je tv

Als je de digitale tuner van je tv gebruikt om digitale televisie te ontvangen, dan kun je met veel nieuwe televisies ook tv-programma’s opnemen. Je sluit hiervoor een externe harde schijf via usb aan op je tv. Een opname inplannen doe je via het menu of de elektronische programmagids van je televisie.

Omdat de tv meestal maar 1 tuner heeft, is het niet mogelijk om een programma op de ene zender te kijken en op een andere zender op te nemen. Je kunt vaak wel live tv pauzeren en terugspoelen. Handig als je een belangrijk moment gemist hebt.

Lees meer over het opnemen en pauzeren van tv-programma’s met je tv

Gebruikstips_digitaletelevisieopnemenmetjetv

5
Kies de juiste beeldinstellingen

Snel uit de doos, stekker erin en direct genieten van je nieuwe tv. Het kan, maar dan is de beeldkwaliteit niet op zijn best. Het loont om de tijd te nemen en de beste beeldinstellingen te kiezen. Je kunt handmatig de beeldmodus, contrast, helderheid en kleuren instellen of neem de optimale beeldinstellingen uit onze test als startpunt.

Vooral bij televisies van Philips en Samsung is het verschil tussen de beeldkwaliteit met de standaardinstellingen en met aangepaste instellingen erg groot.

Volg ons stappenplan voor het beste beeld

beeld-instellen

6
Televisie aan de muur

Je televisie kan natuurlijk een mooi plekje krijgen op het tv-meubel, maar je kunt de tv ook ophangen aan de muur. Soms is de meegeleverde voet van de tv zelfs bruikbaar als een ophangbeugel voor de muur. Zo niet, dan moet je een losse muurbeugel kopen.

Er zijn veel verschillende soorten beugels, ook draaibaar of kantelbaar. Maar niet iedere beugel is voor iedere televisie geschikt. Let er bij het kopen van een beugel dus op welke past bij jouw televisie. In onze vergelijker vind je in de specificaties onder ‘overige functionaliteit’ of je de tv kunt monteren aan de muur.

Bekijk de geteste televisies in de vergelijker

tv-aan-muur

7
Tv-scherm schoonmaken

Er zijn allerlei middeltjes te koop om je televisie schoon te maken. Maar uit onze test blijkt dat je hier geen geld aan hoeft uit te geven. Met een licht vochtig microvezeldoekje kregen wij televisieschermen makkelijk stofvrij. Ook vette vingers waren geen probleem. Wring het doekje wel goed uit zodat er geen water in de rand van de tv kan lopen.

Spray het schoonmaakmiddel daarom ook niet direct op het scherm, ook als dit wel geadviseerd wordt door het schoonmaakmerk.

Lees meer over het schoonmaken van een tv-scherm

tv-schoonmaken

8
Defecte tv en garantie

De tv blijft op zwart of laat maar een half beeld zien... Een scenario wat helaas nog best vaak voorkomt. Is de tv binnen de garantieperiode stukgegaan? Wettelijk gezien moet je dan altijd bij de verkoper aankloppen voor de garantie. De winkelier moet het product repareren of vervangen.

Maar ook als de tv al wat ouder is, is het belangrijk om terug te gaan naar de winkel waar je het toestel hebt gekocht. Je hebt wettelijk recht op een deugdelijk product. Afhankelijk van de leeftijd kun je bijvoorbeeld de reparatiekosten delen. Lees meer over je rechten en garantie

Het kan handig zijn om een diagnose van het defect te laten stellen door een onafhankelijke reparateur. Dat kan een paar tientjes kosten, maar geeft je wel een onafhankelijke indicatie over wat er defect is, wat een reparatie ongeveer kan kosten en of het zin heeft om de tv te repareren. Dat kan je wapenen als je (weer) naar de winkelier gaat. Lees meer over het repareren van tv's.  

tv-stuk

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Hoe kies je de beste instellingen voor je televisie? Welke aansluitingen zijn handig om op te letten bij de aankoop? En wat moet je doen als één van de apps op je tv niet meer werkt? Vraag het op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Community-channel

Topics over Televisies