icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService
Gebruikstips

Gebruikstips voor je televisie

Wil je weten hoe je de ingebouwde digitale tuner van je tv gebruikt? Welke HDMI-kabel je moet kopen of hoe je het tv-scherm schoonmaakt? Met onze gebruikstips haal je alles uit je televisie.

Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


1
Gebruik de ingebouwde digitale tuner

Wil je digitale televisiekijken, maar wil je geen los kastje naast je tv? Bij de kabelproviders, CanalDigitaal en Digitenne kun je dan de ingebouwde digitale tuner van je televisie gebruiken. Zo kun je ook de afstandsbediening van je televisie blijven gebruiken. Om de ingebouwde tuner van je tv te gebruiken steek je de coax-kabel in je televisie. Je tv zoekt daarna automatisch de zenders. Afhankelijk van je provider en je abonnement heb je nog wel een smartcard en een CI+ module nodig, zodat je tv weet voor welke zenders jij betaald hebt.

Lees hoe een CI+ module werkt

Gebruikstips_gebruikjeingebouwdetuner

2
Koop een goedkope HDMI-kabel

Om randapparatuur, zoals een spelcomputer of blu-rayspeler, aan te sluiten op je televisie heb je een HDMI-kabel nodig. Deze wordt niet altijd meegeleverd en moet je dan zelf kopen. De prijsverschillen in de winkel zijn enorm. Zo zijn er al HDMI-kabels van een tientje, maar er zijn ook kabels van meer dan €100. Het is gelukkig niet nodig om een dure kabel te gebruiken. Een goedkope kabel werkt ook prima. Koop wel altijd een zo kort mogelijke kabel.

Lees meer over HDMI

Gebruikstips_koopeengoedkopehdmi

3
Draadloos streamen naar je televisie

4
Digitale televisie opnemen met je tv

Als je de digitale tuner van je tv gebruikt om digitale televisie te ontvangen, dan kun je met veel nieuwe televisie ook tv-programma’s opnemen. Je sluit hiervoor een externe harde schijf via usb aan op je tv. Een opname inplannen doe je via het menu of de elektronische programma gids van je televisie. Omdat de tv meestal maar 1 tuner heeft, is het niet mogelijk om een programma op de ene zender te kijken en op een andere zender op te nemen. Je kunt vaak wel live tv pauzeren en terugspoelen. Handig als je een belangrijk moment gemist hebt.

Lees meer over het opnemen en pauzeren van tv-programma’s met je tv

Gebruikstips_digitaletelevisieopnemenmetjetv

5
Kies de juiste beeldinstellingen

Snel uit de doos, stekker erin en direct genieten van je nieuwe tv. Het kan, maar dan is de beeldkwaliteit niet op zijn best. Het loont om de tijd te nemen en de beste beeldinstellingen te kiezen. Je kunt handmatig de beeldmodus, contrast, helderheid en kleuren instellen of neem de optimale beeldinstellingen uit onze test als startpunt. Vooral bij televisies van Philips en Samsung is het verschil tussen de beeldkwaliteit met de standaardinstellingen en met aangepaste instellingen erg groot.

Volg ons stappenplan voor het beste beeld

Gebruikstips_Kiesdejuistebeeldinstellingen

6
Zo bevestig je de televisie aan de muur

Je televisie kan natuurlijk een mooi plekje krijgen op het tv-meubel, maar je kunt de tv ook ophangen aan de muur. Soms is de meegeleverde voet van de tv zelfs bruikbaar als een ophangbeugel voor de muur. Zo niet, dan moet je een losse muurbeugel kopen. Er zijn veel verschillende soorten beugels, ook draaibaar of kantelbaar. Maar niet iedere beugel is voor iedere televisie geschikt. Let er bij het kopen van een beugel dus op welke past bij jouw televisie. In onze vergelijker vind je in de specificaties onder ‘overige functionaliteit’ of de tv kunt monteren aan de muur.

Bekijk de geteste televisies in de vergelijker

Gebruikstips_zobevestigjejetvaandemuur

7
Schoonmaken van je tv-scherm

Er zijn allerlei middeltjes te koop om je televisie schoon te maken. Maar uit onze test blijkt echter dat je hier geen geld aan uit hoeft te geven. Met een licht vochtig microvezeldoekje kregen wij televisieschermen makkelijk stofvrij. Ook vette vingers waren geen probleem. Wring het doekje wel goed uit zodat er geen water in de rand van de tv kan lopen. Spray het schoonmaakmiddel daarom ook niet direct op het scherm, ook als dit wel geadviseerd wordt door het schoonmaakmerk.

Lees meer over het schoonmaken van een tv-scherm

Gebruikstips_schoonmakenvanjetvscherm

8
Problemen met je tv

Geen beeld meer of blokken in beeld? Uit onderzoek in 2014 bleek dat dit de meest voorkomende problemen zijn bij televisies. Maar ook kleinere ergernissen werden genoemd door consumenten, zoals loslatende behuizing en knipperende lampjes. Is de tv binnen de garantieperiode stukgegaan? Dan moet de winkelier het product repareren of vervangen. Maar ook als je tv al wat ouder is, is het belangrijk om terug te gaan naar de winkel waar je het toestel hebt gekocht. Je hebt wettelijk recht op een deugdelijk product. Afhankelijk van de leeftijd kun je bijvoorbeeld de reparatiekosten delen.

Lees hier meer over garantie

Gebruikstips_problemenmetjetv
illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaring!

Wat vind jij nu een handige functie van je nieuwe televisie? Heb je een goede tip om je tv te onderhouden? Deel het met de Community op ons forum.

We zijn de topics aan het ophalen...


Er zijn helaas geen artikelen gevonden..