icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tv-scherm schoonmaken

Doekjes, sprays of een gel: in de winkels is allerlei spul te koop om een televisie schoon te maken. Maar wat is de beste manier om de tv stofvrij en zonder vette vingers te krijgen?

Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 augustus 2018

Artikel_tvschoonmaken

Soorten schoonmaakmiddelen

Artikel_tvschoonmaken_intekst2Artikel_tvschermschoonmaken_intekstEr bestaan allerlei schoonmaakmiddelen voor televisies:

  • Doekjes (zowel droog als vochtig)
  • Sprays, vaak met een meegeleverd doekje
  • Foam
  • Gels

Je vindt deze middeltjes bij elektronicazaken en huishoudwinkels en de prijzen lopen uiteen van €0,50 tot €17,50. Maar schoonmaken kan natuurlijk ook met een gewoon microvezeldoekje. Of met een huis-, tuin- en keukenmiddeltje, zoals azijn, ruitenreiniger en brilpoetsdoekjes. Wat geeft het beste resultaat?

 

Tv-schoonmaakmiddelen getest

In 2015 hebben we 18 schoonmaakmiddelen voor beeldschermen getest. Daarvoor hebben we 6 lcd-tv's voorzien van stof en vingerafdrukken. Het resultaat vergeleken we met tv's die waren schoongemaakt met een licht vochtig microvezeldoekje, azijn, ruitenreiniger of allesreiniger.

Vrijwel alle middeltjes kregen de tv-schermen aardig schoon. Toch zijn het niet allemaal aanraders. Zo adviseren sommige merken hun spray of foam direct op het scherm te spuiten en dan uit te vegen. Dit raden we zeer af, omdat er mag geen vocht tussen het tv-scherm en de omranding komen. Maak dus altijd het doekje vochtig en spuit niet rechtstreeks op het scherm.

De vochtige en droge doekjes werken niet zo goed. Ze zijn ook vaak te klein om een groot tv-scherm goed schoon te krijgen. De speciale vochtige doekjes bevatten vaak wat veel schoonmaakmiddel, dat laat resten achter op het scherm.

De beste manier om je tv-scherm schoon te maken is met een licht vochtig microvezeldoekje. Afdrukken van vette vingers gaan er makkelijk af en het stof wordt opgenomen. Bespaar dus geld en moeite en koop geen speciale tv-schoonmaakmiddelen.

Ons advies: maak zo je tv-scherm schoon

  1. Zet de tv uit en laat hem afkoelen.
  2. Maak een microvezeldoekje licht vochtig met water om stof en vingerafdrukken te verwijderen.
  3. Wring het doekje goed uit om ervoor te zorgen dat er geen water in de rand van de tv kan lopen.
  4. Veeg niet te hard met het doekje over het scherm. Liever vaker zachtjes, dan één keer hard. Zo heb je de minste kans op beschadiging.