! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Televisie kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een nieuwe tv, dan loop je in de winkel tegen een muur van bewegende beelden aan. Kies dan maar eens een tv met de juiste maat, een goede beeldkwaliteit en handige functies.

Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


1
Hoe groot moet je televisie zijn?

 • Je zitplek bepaalt hoe groot het scherm van je tv moet zijn. Hoe groter de kijkafstand (de afstand tussen jou en je tv), hoe groter de tv. De meeste mensen vinden een afstand van 2,4 maal de beelddiagonaal van de tv (in centimeters) gemiddeld het prettigst.

  Meet thuis de afstand (in centimeters) tussen de bank en de plek waar je tv komt te staan. Deel dat door 2,4. Dan heb je een richting voor de beelddiagonaal in centimeters. Wil je het liever in inches weten? Deel dan de gemeten afstand door 6.

  Tv's zijn in veel verschillende beeldmaten te koop: van kleine maten, zoals 32 inch (81cm), tot reuzen met een beelddiagonaal van 65 inch (165 cm) en nog groter. Overigens zetten tv-fabrikanten meer in op grotere beeldmaten en maken vrijwel geen topmodellen in het 32 inch formaat. De kwaliteit van deze kleinere tv's is daarom vaak minder.

  Lees meer over de ideale kijkafstand of gebruik de Keuzehulp televisies.

 • Televise afstand - Default

2
Moet je een ultra-hd/4K tv kopen?

 • Ultra-hd-(UHD) of 4K-tv's betekenen hetzelfde en worden door elkaar heen gebruikt. 

  Het beeldscherm van een UHD/4K-tv heeft 4 keer zoveel pixels als een full-hd-tv. En in theorie een scherper beeld met 4 keer zoveel detail dan een full-hd-tv. Maar de tv-programma's of films die je kijkt, moeten dan wel ook in 4K zijn opgenomen en worden uitgezonden. Programma's worden nu nog beperkt in 4K uitgezonden, maar het is wel in opkomst. Je vindt het vooral bij streaming-videodiensten.

  Daarnaast is het in de praktijk best lastig om altijd duidelijk verschil te zien tussen UHD/4K en full-hd. Dat geldt zelfs als je héél dicht op het scherm zit. Veel mensen merken lang niet altijd een verschil op.

  Tegenwoordig zijn er ook tv's met een resolutie van 8K, wat weer 4 keer zoveel pixels zijn als bij een 4K-tv. Zulke 8K-tv's zijn er vanaf 55 inch en groter. 

  Lees meer over ultra-hd/4K of bekijk de video.

3
Kies je een lcd-tv of een oled-tv?

4
Wat is een goed merk televisie?

De bekendste en meest verkochte televisiemerken in Nederland zijn Samsung, Philips, Sony, LG en Panasonic.

Maar welke van deze merken is eigenlijk een goed televisiemerk? Hoe waarderen gebruikers de televisies van deze merken? We vroegen het aan ruim 3700 leden van ons internetpanel.

keuzehulp-televisies

5
Smart-tv: waar let je op

6
Wat is HDR?

7
TV kijken met een CI+ module

Bij sommige providers kun je zonder losse tv-ontvanger digitale televisie kijken. Daarvoor gebruik je de ingebouwde digitale tuner van je tv én een zogenaamde CI+ module.

Dit kan alleen bij aanbieders van kabeltelevisie, zoals Ziggo of Caiway, en bij satelliettelevisie via CanalDigitaal of Joyne. Bij tv-providers die het tv-signaal versturen via internet, zoals KPN, Tele2 of Telfort, kan het niet.

Voordeel is dat je minder apparatuur in huis hebt en alles met de afstandsbediening van de tv kunt doen. Ook kun je tv-programma's opnemen als je een tv hebt die dat aankan. 

Lees meer over:
Televisie kijken via een CI+ module

tv-kijken-thuis

8
Let op de kijkhoek en reflectie

9
Wat zegt een beeldkwaliteit-index?

Sommige fabrikanten hebben zelf een beeldkwaliteit-index ontwikkeld. Deze index geldt alleen voor hun eigen tv's. Bijvoorbeeld:

 • Picture Quality Index (PQI) bij Samsung-tv's
 • Picture Performance Index (PPI) bij Philips-tv's.

Hoe hoger het getal, hoe beter de beeldkwaliteit, volgens de fabrikant.

Het is niet duidelijk hoe de score op zo'n beeldkwaliteit-index tot stand komt. En soms tellen zaken die wij niet onder beeldkwaliteit scharen, zoals het hebben van een 'curved' beeldscherm. Het lijkt dan ook meer op een marketinginstrument van de fabrikant. Laat je er in de praktijk niet te veel door leiden.

Vloeiend beeld

Een belangrijk aspect van beeldkwaliteit is om bewegend beeld vloeiend weer te geven op je tv. Je wilt niet dat het beeld 'hapert en stottert'.

Fabrikanten gebruiken speciale softwaretechnieken om het beeld vloeiender weer te geven. Zo berekent en plaatst de tv zelf extra beelden tussen de originele beelden om de overgangen vloeiender te maken. Maar deze technieken kunnen ook zorgen voor kleintje foutjes in het beeld. Deze kun je   soms wel moeilijk zien.

Lees meer over:
Technieken voor vloeiend beeld

Artikel_frequentie100hzofmeer

10
Wat zijn belangrijke aansluitingen?

Om bijvoorbeeld een losse tv-ontvanger, blu-rayspeler, gameconsole, of home-cinemaset aan te sluiten heb je voldoende aansluitingen nodig. In de regel hebben goedkopere televisies vaak minder aansluitingen dan duurdere modellen.

De HDMI-aansluiting wordt het meest gebruikt. Vaak vind je 2, 3 of 4  van deze aansluitingen op je tv. Via HDMI verstuur je met 1 kabel zowel beeld en geluid. Dit is handig om een losse tv-ontvanger of blu-rayspeler mee aan te sluiten.

Andere handige aansluitingen zijn een hoofdtelefoonaansluiting, digitale audio-uitgang en usb-aansluiting.

Lees meer over:
Aansluitingen op tv’s

tv-aansluiten-scart

11
Maak de juiste keuze

Wil je weten welke televisie het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste televisie.

Help mij kiezen

TV - Keuzehulp - illustratie

Hulp nodig of vragen?

Hoe kies je de beste instellingen voor je televisie? Welke aansluitingen zijn handig om op te letten bij de aankoop? En wat moet je doen als een app op je tv niet meer werkt? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum