Televisie kopen: waar let je op?
Wil je een nieuwe tv kopen, dan loop je in de winkel tegen een muur van bewegende beelden aan. Kies dan maar eens een tv met de juiste maat, een goede beeldkwaliteit en handige functies.

Expert Elektronica
Snel naar:
- Koopvideo's televisies
- Hoe groot moet je televisie zijn?
- Moet je een ultra-hd/4K tv kopen?
- Kies je een lcd-tv of een oled-tv?
- Wat is een goed merk televisie?
- Smart-tv: waar let je op
- Wat is HDR?
- TV kijken met een CI+ module
- Let op de kijkhoek en reflectie
- Wat zegt een beeldkwaliteit-index?
- Wat zijn belangrijke aansluitingen?
- Maak de juiste keuze
1
Koopvideo's televisies
Met onze koopvideo's helpen wij je met het kiezen van een nieuwe tv. Onze expert vertelt je alles wat je moet weten voordat je een televisie koopt.
2
Hoe groot moet je televisie zijn?
Je zitplek bepaalt hoe groot het scherm van je tv moet zijn. Hoe groter de kijkafstand (de afstand tussen jou en je tv), hoe groter de tv. De meeste mensen vinden een afstand van 2,4 maal de beelddiagonaal van de tv (in centimeters) gemiddeld het prettigst.
Meet thuis de afstand (in centimeters) tussen de bank en de plek waar je tv komt te staan. Deel dat door 2,4. Dan heb je een richting voor de beelddiagonaal in centimeters. Wil je het liever in inches weten? Deel dan de gemeten afstand door 6.
Tv's zijn in veel verschillende beeldmaten te koop: van kleine maten, zoals 32 inch (81cm), tot reuzen met een beelddiagonaal van 65 inch (165 cm) en nog groter. Overigens zetten tv-fabrikanten meer in op grotere beeldmaten en maken vrijwel geen topmodellen in het 32 inch formaat. De kwaliteit van deze kleinere tv's is daarom vaak minder.
Lees meer over de ideale kijkafstand of gebruik de Keuzehulp televisies.

3
Moet je een ultra-hd/4K tv kopen?
Ultra-hd-(UHD) of 4K-tv's betekenen hetzelfde en worden door elkaar heen gebruikt.
Het beeldscherm van een UHD/4K-tv heeft 4 keer zoveel pixels als een full-hd-tv. En in theorie een scherper beeld met 4 keer zoveel detail dan een full-hd-tv. Maar de tv-programma's of films die je kijkt, moeten dan wel ook in 4K zijn opgenomen en worden uitgezonden. Programma's worden nu nog beperkt in 4K uitgezonden, maar het is wel in opkomst. Je vindt het vooral bij streaming-videodiensten.
Daarnaast is het in de praktijk best lastig om altijd duidelijk verschil te zien tussen UHD/4K en full-hd. Dat geldt zelfs als je héél dicht op het scherm zit. Veel mensen merken lang niet altijd een verschil op.
Tegenwoordig zijn er ook tv's met een resolutie van 8K, wat weer 4 keer zoveel pixels zijn als bij een 4K-tv. Zulke 8K-tv's zijn er vanaf 55 inch en groter.
Lees meer over ultra-hd/4K of bekijk de video.
Video: Ultra High Definition (4K)
4
Kies je een lcd-tv of een oled-tv?
Bijna alle televisies in de winkel zijn lcd-tv's met een led-achtergrondverlichting. Daarom worden ze vaak ook led-tv genoemd. Ook qled-tv's zijn eigenlijk lcd-tv's.
Daarnaast komen er steeds meer oled-tv's op de markt. Qua beeldkwaliteit vinden we deze vaak bovenaan in onze test. Maar sommige qled-tv's komen in de buurt of evenaren de beeldkwaliteit van oled-tv's.
De ene techniek is niet per definitie superieur aan de ander op alle vlakken. Zo bieden oled-tv's over het algemeen een grotere kijkhoek, maar qled-tv's kunnen vaak een hogere helderheid produceren.
Lees meer over:
Lcd, qled-tv's en oled-tv's
Video: kooptips televisie
5
Wat is een goed merk televisie?
De bekendste en meest verkochte televisiemerken in Nederland zijn Samsung, Philips, Sony, LG en Panasonic.
We testen uitgebreid hoe goed de televisies presteren. Maar hoe tevreden zijn gebruikers over hun televisie? We vroegen het aan ruim 3900 consumenten uit het Consumentenbond Panel.

6
Smart-tv: waar let je op
Je favoriete Netflix-serie bekijken, een gemist tv-programma terugkijken, internetten of een film huren. Het kan met de apps die je vindt op smart-tv’s. Deze tv's zijn namelijk verbonden met internet. De apps bedien je met de afstandsbediening van de tv.
Welke apps op de tv staan, verschilt per tv-merk. Daarnaast kunnen apps na een paar jaar zomaar van je smart-tv verdwijnen. Ook na aandringen van de Consumentenbond laten fabrikanten weten dat ze daar niets aan kunnen doen. Garantie tot aan de deur dus. Zeer teleurstellend! Laat je daarom bij de aankoop van een smart-tv niet leiden door de apps.
Lees meer over:
Smart-tv en verdwijnende apps
Video: tips smart-tv kopen
7
Wat is HDR?
HDR staat voor High Dynamic Range. Met HDR kunnen beelden nog levensechter en kleurrijker getoond worden. Je hebt hiervoor een tv nodig die geschikt is voor HDR én je moet beeldmateriaal bekijken waaraan HDR-informatie aan het signaal is toegevoegd. Dit laatste is nog maar mondjesmaat het geval. Zo zijn er nog geen tv-programma's met HDR. Het komt wel steeds meer beschikbaar bij streaming videodiensten zoals Netflix en Youtube.
Er zijn steeds meer tv's die HDR ondersteunen. Maar de mate waarin het ook echt iets toevoegt aan de beeldkwaliteit varieert nogal. Soms kan het zelfs wat afbreuk aan doen.
Lees meer over:
HDR
8
TV kijken met een CI+ module
Bij sommige providers kun je zonder losse tv-ontvanger digitale televisie kijken. Daarvoor gebruik je de ingebouwde digitale tuner van je tv én een zogenaamde CI+ module.
Dit kan alleen bij aanbieders van kabeltelevisie, zoals Ziggo of Caiway, en bij satelliettelevisie via CanalDigitaal of Joyne. Bij tv-providers die het tv-signaal versturen via internet, zoals KPN, Tele2 of Telfort, kan het niet.
Voordeel is dat je minder apparatuur in huis hebt en alles met de afstandsbediening van de tv kunt doen. Ook kun je tv-programma's opnemen als je een tv hebt die dat aankan.
Lees meer over:
Televisie kijken via een CI+ module

9
Let op de kijkhoek en reflectie
Er zijn 2 aspecten waarop je tv’s makkelijker in de winkel kunt vergelijken: kijkhoek en schermreflectie.
De kijkhoek kan behoorlijk verschillen tussen tv's. Als dat belangrijk is voor je, bijvoorbeeld omdat je vaak met meerdere mensen tv kijkt, is het handig om daar een indruk van te krijgen in de winkel. Neem dan de tijd om het beeld vanuit verschillende hoeken te bekijken. Hoe sneller het beeld minder helder en kleurrijk wordt, hoe kleiner de kijkhoek van die tv. Houd daarbij rekening met de hoek waaronder je zitmeubilair thuis staat ten opzichte van de tv.
Let dan meteen op of het scherm onder die hoek niet te sterk reflecteert. Bij invallend (zon)licht is dit erg vervelend.
In onze test meten we bij elke tv de kijkhoek en de reflectie. Je vindt de resultaten per televisie onder het kopje ‘Technische beeldmetingen’ in onze vergelijker.
10
Wat zegt een beeldkwaliteit-index?
Sommige fabrikanten hebben zelf een beeldkwaliteit-index ontwikkeld. Deze index geldt alleen voor hun eigen tv's. Bijvoorbeeld:
- Picture Quality Index (PQI) bij Samsung-tv's
- Picture Performance Index (PPI) bij Philips-tv's.
Hoe hoger het getal, hoe beter de beeldkwaliteit, volgens de fabrikant.
Het is niet duidelijk hoe de score voor zo'n beeldkwaliteit-index tot stand komt. Het lijkt dan ook meer op een marketinginstrument van de fabrikant. Laat je er in de praktijk niet te veel door leiden.
Vloeiend beeld
Een belangrijk aspect van beeldkwaliteit is om bewegend beeld vloeiend weer te geven op je tv. Je wilt niet dat het beeld 'hapert en stottert'.
Fabrikanten gebruiken speciale softwaretechnieken om het beeld vloeiender weer te geven. Zo berekent en plaatst de tv zelf extra beelden tussen de originele beelden om de overgangen vloeiender te maken. Maar deze technieken kunnen ook zorgen voor kleintje foutjes in het beeld. Deze kun je soms wel moeilijk zien.
Lees meer over:
Technieken voor vloeiend beeld

11
Wat zijn belangrijke aansluitingen?
Om bijvoorbeeld een losse tv-ontvanger, blu-rayspeler, gameconsole, of home-cinemaset aan te sluiten heb je voldoende aansluitingen nodig. In de regel hebben goedkopere televisies vaak minder aansluitingen dan duurdere modellen.
De HDMI-aansluiting wordt het meest gebruikt. Vaak vind je 2, 3 of 4 van deze aansluitingen op je tv. Via HDMI verstuur je met 1 kabel zowel beeld en geluid. Dit is handig om een losse tv-ontvanger of blu-rayspeler mee aan te sluiten.
Andere handige aansluitingen zijn een hoofdtelefoonaansluiting, digitale audio-uitgang en usb-aansluiting.
Lees meer over:
Aansluitingen op tv’s

12
Maak de juiste keuze
Wil je weten welke televisie het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste televisie.
