! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Televisie kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een nieuwe tv, dan loop je in de winkel tegen een muur van bewegende beelden aan. Kies dan maar eens een tv met de juiste maat, een goede beeldkwaliteit en handige functies.

Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


1
Hoe groot moet je televisie zijn?

  • Je zitplek bepaald hoe groot het scherm van je tv moet zijn. Hoe groter de kijkafstand (de afstand tussen jou en je tv), hoe groter de tv. De meeste mensen vinden een afstand van 2,4 maal de beelddiagonaal van de tv (in centimeters) gemiddeld het prettigst.

    Meet thuis de afstand (in centimeters) tussen de bank en de plek waar je tv komt te staan. Deel dat door 2,4. Dan heb je een richting voor de beelddiagonaal in centimeters. Wil je het liever in inches weten? Deel dan de gemeten afstand door 6.

    Tv's zijn in veel verschillende beeldmaten te koop: van kleine maten tot 32 inch (81cm) tot reuzen met een beelddiagonaal van wel 65 inch (165 cm).

    Lees meer over de ideale kijkafstand of gebruik de Keuzehulp televisies.

  • Televise afstand - Default

2
Moet je een ultra-hd/4K tv kopen?

3
Kies je een lcd-tv of een oled-tv?

4
Wat is een goed merk televisie?

De bekendste en meest verkochte televisiemerken in Nederland zijn Samsung, Philips, Sony, LG en Panasonic.

Maar welke van deze merken is eigenlijk een goed televisiemerk? Hoe waarderen gebruikers de televisies van deze merken? We vroegen het aan ruim 3700 leden van ons internetpanel.

keuzehulp-televisies

5
Smart-tv: waar let je op

6
Wat is HDR?

7
TV kijken met een CI+ module

Bij sommige providers kun je zonder tv-ontvanger digitale televisie kijken. Daarvoor gebruik je de ingebouwde digitale tuner van je tv én een zogenaamde CI+ module.

Dit kan alleen bij aanbieders van kabeltelevisie, zoals bij Ziggo of Caiway, en satelliettelevisie via CanalDigitaal of Joyne. Bij tv-providers die het tv-signaal versturen via internet, zoals KPN, Tele2 of Telfort, kan het niet.

Voordeel is dat je minder apparatuur in huis hebt en alles met de afstandsbediening van de tv kunt doen. Ook kun je tv-programma's opnemen als je een tv hebt die dat aankan. 

Lees meer over:
Televisie kijken via een CI+ module

tv-kijken-thuis

8
Let op de kijkhoek en reflectie

Er zijn 2 aspecten waarop je tv’s makkelijker in de winkel kunt vergelijken: kijkhoek en schermreflectie.

De kijkhoek verschilt behoorlijk per televisie. Neem daarom de tijd om het beeld vanuit verschillende hoeken te bekijken. Hoe sneller het beeld minder helder en kleurrijk wordt, hoe kleiner de kijkhoek van die tv. Houd daarbij rekening met de hoek waaronder je zitmeubilair thuis staat ten opzichte van de tv.

Let dan meteen op of het scherm onder die hoek niet te sterk reflecteert. Bij invallend zonlicht is dit erg vervelend.

In onze test meten we bij elke tv de kijkhoek en de reflectie. Je vindt de resultaten per televisie onder het kopje ‘Technische beeldmetingen’ in onze vergelijker.

oude-tv-vervangen-loont

9
Wat zegt een beeldkwaliteit-index?

Sommige fabrikanten hebben zelf een beeldkwaliteit-index ontwikkeld. Deze index geldt alleen voor hun eigen tv's. Bijvoorbeeld:

  • Picture Quality Index (PQI) bij Samsung tv's
  • Picture Performance Index (PPI) bij Philips tv's.

Hoe hoger het getal, hoe beter de beeldkwaliteit, volgens de fabrikant.

Het is niet duidelijk hoe de score op zo'n beeldkwaliteit-index tot stand komt. En soms tellen zaken die wij niet onder beeldkwaliteit scharen, zoals het hebben van een 'curved' beeldscherm. Het lijkt dan ook meer op een marketinginstrument van de fabrikant. Laat je er in de praktijk niet te veel door leiden.

Vloeiend beeld

Een belangrijk aspect van beeldkwaliteit is om bewegend beeld vloeiend weer te geven op je tv. Je wilt niet dat het beeld 'hapert en stottert'.

Fabrikanten gebruiken speciale softwaretechnieken om het beeld vloeiender weer te geven. Zo berekent en plaatst de tv zelf extra beelden tussen de originele beelden om de overgangen vloeiender te maken. Maar deze technieken kunnen ook zorgen voor fouten in het beeld.

Lees meer over:
Technieken voor vloeiend beeld

Artikel_frequentie100hzofmeer

10
Wat zijn belangrijke aansluitingen?

Om bijvoorbeeld een decoder, dvd- of blu-rayspeler of een home-cinemaset aan te sluiten heb je voldoende aansluitingen nodig. Goedkopere televisies hebben minder aansluitingen dan duurdere uitvoeringen.

De HDMI-aansluiting wordt het meest gebruikt. Vaak vind je 2, 3 of 4  van deze aansluitingen op je tv. Via HDMI verstuur je met 1 kabel zowel beeld en geluid. Dit is handig om een decoder of blu-rayspeler mee aan te sluiten.

Andere handige aansluitingen zijn een hoofdtelefoonaansluiting, digitale audio-uitgang en usb-aansluiting.

Lees meer over:
Aansluitingen op tv’s

tv-aansluiten-scart

11
Maak de juiste keuze

Wil je weten welke televisie het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste televisie.

Help mij kiezen

TV

Hulp nodig of vragen?

Hoe kies je de beste instellingen voor je televisie? Welke aansluitingen zijn handig om op te letten bij de aankoop? En wat moet je doen als een app op je tv niet meer werkt? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum