icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Televisie kopen: waar let je op?

Wie op zoek gaat naar een nieuwe tv loopt in de winkel tegen een muur van bewegende beelden aan. Kies dan maar eens een tv met de juiste maat, een goede beeldkwaliteit en handige functies. 

Keuzehulp televisies

Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


1
Hoe groot moet je televisie zijn?

Een belangrijke beslissing bij het kopen van een televisie is de keuze voor de grootte van het scherm. Tv's zijn in veel verschillende beeldmaten te koop: van kleine maten tot 32 inch (81cm) tot reuzen met een beelddiagonaal van wel 65 inch (165 cm).

Bij de keuze voor het juiste beeldformaat is de afstand tussen de televisie en je zitplek bepalend: hoe groter deze kijkafstand, hoe groter de tv. Daarbij vinden mensen een afstand van ongeveer 2,4 maal de beelddiagonaal van de tv (in centimeters) gemiddeld het prettigst. 

Meet thuis de afstand (in centimeters) tussen de bank en de beoogde plek van de televisie en deel dat door 2,4. Dan heb je een indicatie voor de beelddiagonaal in centimeters.

Wil je het liever in inches weten - de grootte van tv's wordt namelijk standaard in inch uitgedrukt - deel dan de gemeten afstand door 6.

Lees meer over de ideale kijkafstand of gebruik de Keuzehulp televisies.

TV-kijkafstanden

2
Moet je een ultra hd-tv kopen?

3
Kies je een lcd-tv of een oled-tv?

4
Wat is een goed merk televisie?

De bekendste en meest verkochte televisiemerken in Nederland zijn Samsung, Philips, Sony, LG en Panasonic.

Maar welke van deze merken is eigenlijk een goed televisiemerk? Hoe waarderen gebruikers de televisies van deze merken? We vroegen het aan ruim 3600 leden van ons internetpanel.

Veel gebruikers zijn erg tevreden met hun televisie, elk merk krijgt een ruime voldoende. Samsung en Panasonic scoren het hoogst, gevolgd door LG en Sony. Net daaronder staan Philips en Loewe.

keuzehulp-televisies

5
Smart tv: handig of overbodig?

6
Wat is HDR?

7
Wil je tv kijken zonder losse decoder?

Bij vrijwel alle providers krijg je een losse decoder als je een tv-abonnement afneemt. Maar bij sommige providers kun je ook zonder zo'n decoder digitale televisie kijken. Daarvoor maak je gebruik van de ingebouwde digitale tuner van de tv. 

Dit is alleen mogelijk bij aanbieders van kabeltelevisie, zoals bij Ziggo of Caiway, satelliettelevisie via CanalDigitaal of Joyne en bij Digitenne. Bij tv-providers die het tv-signaal versturen via internet, zoals KPN, Tele2 of Telfort, kan het niet.

Voordeel is dat je minder apparatuur in huis hebt en alles met de afstandsbediening van de tv kunt doen. Ook opnemen en het pauzeren van tv-programma's blijft mogelijk, mits je een tv hebt die dat aankan. 

Lees meer over televisie kijken zonder decoder.

tv-kijken-thuis

8
Let op de kijkhoek en reflectie

Het is moeilijk om de beeldkwaliteit te beoordelen in de winkel. Alle tv’s staan fel afgestemd en tonen vaak speciaal ontwikkelde reclamebeelden. Toch zijn er 2 aspecten waarop je tv’s wel degelijk in de winkel kunt vergelijken: de kijkhoek en de reflectie.

De kijkhoek verschilt behoorlijk per televisie. Neem daarom de tijd om het beeld vanuit verschillende hoeken te bekijken. Hoe sneller het beeld minder helder en kleurrijk wordt, hoe kleiner de kijkhoek van die tv. Probeer in te schatten onder welke hoek je zitmeubilair thuis staat ten opzichte van de tv.

Let dan meteen op of het scherm onder die hoek niet te sterk reflecteert. Bij invallend zonlicht is dit erg vervelend.

In onze test meten we bij elke tv de kijkhoek en de reflectie. Je vindt de resultaten per televisie onder het kopje ‘Technische beeldmetingen’ in onze vergelijker.

oude-tv-vervangen-loont

9
Wat zegt de schermfrequentie?

Bij tv's wordt vaak de refresh rate in Hertz aangegeven. Fabrikanten stunten met hoge refresh rates van 1000 Hertz en meer, alsof een hoger getal zorgt voor vloeiender beeld. Dat is niet altijd het geval.

De refresh rate (ook wel schermfrequentie genoemd) is absoluut belangrijk om bewegend beeld vloeiend weer te geven op je tv. Als een camera hoog over een winters landschap scheert, wil je niet dat het beeld hapert. Speciale softwaretechnieken maken de overgangen in het beeld vloeiender.

Deze technieken kunnen ook zorgen voor fouten in het beeld, omdat de tv zelf extra beelden berekent. Daarbij neemt je oog het verschil bij meer dan 200 Hertz moeilijk waar. Staar je dus niet blind op hoge refresh rates.

Lees meer over de schermfrequentie van tv’s

Artikel_frequentie100hzofmeer

10
Wat zijn belangrijke aansluitingen?

Je wilt randapparatuur op je tv kunnen aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een decoder, een dvd- of blu-rayspeler of een home-cinemaset. Check daarom bij aankoop of de tv voldoende aansluitingen heeft. Goedkopere televisies hebben minder aansluitingen dan duurdere uitvoeringen.

De meest gebruikte aansluiting is de HDMI-aansluiting, waarvan je er vaak 2, 3 of 4 aantreft op het toestel. Via HDMI verstuur je met 1 kabel zowel beeld en geluid, handig om apparatuur zoals een decoder of blu-rayspeler mee aan te sluiten. Andere handige aansluitingen zijn een hoofdtelefoonaansluiting, digitale audio-uitgang en usb-aansluiting.

Lees meer over de aansluitingen op tv’s

tv-aansluiten-scart

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Hoe kies je de beste instellingen voor je televisie? Welke aansluitingen zijn handig om op te letten bij de aankoop? En wat moet je doen als één van de apps op je tv niet meer werkt? Vraag het op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Community-channel

Topics over Televisies