icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Televisie kopen: waar let je op?

Wie op zoek gaat naar een nieuwe tv loopt in de winkel tegen een muur van bewegende beelden aan. Kies dan maar eens een tv met de juiste maat, een goede beeldkwaliteit en handige functies. 

Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  22 februari 2018


1
Hoe groot moet je televisie zijn?

Een belangrijke beslissing bij het kopen van een televisie is de keuze voor de grootte van het scherm. Tv's zijn namelijk in veel verschillende beeldmaten te koop: van minder dan 32 inch (81 cm) tot reuzen met een beelddiagonaal van wel 65 inch (165 cm).

De afstand tussen de televisie en de zitplek is bepalend: hoe groter deze kijkafstand, hoe groter de tv. Welke tv-grootte past nu bij welke kijkafstand? Een simpele vuistregel is: ongeveer 2,4 maal de beelddiagonaal in centimeters. 

Lees meer over de ideale kijkafstand.

TV-kijkafstanden

2
Moet je een ultra hd-tv kopen?

3
Kies je een lcd-tv of een oled-tv?

 • Vrijwel alle televisies in de winkel zijn lcd-tv's met led-achtergrondverlichting. Vandaar dat ze ook led-tv's worden genoemd. Deze zijn er in allerlei formaten.

  Langzaamaan komen ook steeds meer oled-tv’s in de winkel. De pixels van een oled-tv geven zelf licht, dus achtergrondverlichting is niet nodig. Ze tonen vaak diepe zwartwaarden en een goed contrast. Oled-tv's zijn grote tv's en nogal prijzig.

  Ook komen we zogenaamde qled-tv's tegen in de winkel. Dit zijn eigenlijk gewone lcd-tv's, waarbij een extra laagje met daarin nanokristallen – de quatum dots - in het scherm zit. Lees meer over lcd en oled tv's.

  Een vlakke of een curved tv?

  Een curved televisie heeft een licht gebogen scherm. De fabrikanten claimen dat je daardoor meer in de beleving zit. Uit onze test blijkt echter dat ‘curved’ niet veel doet voor de beeldkwaliteit.

  Curved tv’s hebben wel wat meer last van reflecties in het beeld. De kromming draagt vooral bij aan het design en het is eigenlijk een kwestie van smaak of zo’n curved tv iets voor jou is. Lees meer over curved TV

4
Wat is een goed merk televisie?

De bekendste en meest verkochte televisiemerken in Nederland zijn Samsung, Philips, Sony, LG en Panasonic.

Maar welke van deze merken is eigenlijk een goed televisiemerk? Hoe waarderen gebruikers de televisies van deze merken? We vroegen het aan ruim 3600 leden van ons internetpanel.

Veel gebruikers zijn erg tevreden met hun televisie, elk merk krijgt een ruime voldoende. Samsung en Panasonic scoren het hoogst, gevolgd door LG en Sony. Net daaronder staan Philips en Loewe.

keuzehulp-televisies

5
Smart tv: handig of overbodig?

6
Wat is HDR?

7
Wil je tv kijken zonder losse decoder?

Bij vrijwel alle providers krijg je een losse digitale decoder als je een tv-abonnement afneemt. Je kunt ook zonder zo'n decoder televisie kijken. Daarvoor maak je gebruik van de ingebouwde digitale tuner van de tv. 

Dit is alleen mogelijk bij aanbieders van kabeltelevisie, zoals bij Ziggo of Caiway, satelliettelevisie via CanalDigitaal of Joyne en bij Digitenne. Bij tv-providers die het tv-signaal versturen via internet, zoals KPN, Tele2 of Telfort, kan het niet.

Voordeel is dat je minder apparatuur in huis hebt en alles met de afstandsbediening van de tv kunt doen. Ook opnemen en het pauzeren van live tv blijft mogelijk. 

Lees meer over televisie kijken zonder decoder

tv-kijken-thuis

8
Let op de kijkhoek en reflectie

Het is moeilijk om de beeldkwaliteit te beoordelen in de winkel. Alle tv’s staan fel afgestemd en tonen vaak speciaal ontwikkelde reclamebeelden. Toch zijn er 2 aspecten waarop je tv’s wel degelijk in de winkel kunt vergelijken: de kijkhoek en de reflectie.

De kijkhoek verschilt behoorlijk per televisie. Neem daarom de tijd om het beeld vanuit verschillende hoeken te bekijken. Hoe sneller het beeld minder helder en kleurrijk wordt, hoe kleiner de kijkhoek van die tv. Probeer in te schatten onder welke hoek je zitmeubilair thuis staat ten opzichte van de tv.

Let dan meteen op of het scherm onder die hoek niet te sterk reflecteert. Bij invallend zonlicht is dit erg vervelend.

In onze test meten we bij elke tv de kijkhoek en de reflectie. Je vindt de resultaten per televisie onder het kopje ‘Technische beeldmetingen’ in onze vergelijker.

oude-tv-vervangen-loont

9
Wat zegt de schermfrequentie?

Bij tv's wordt vaak de refresh rate in Hertz aangegeven. Fabrikanten stunten met hoge refresh rates van 1000 Hertz en meer, alsof een hoger getal zorgt voor vloeiender beeld. Dat is niet altijd het geval.

De refresh rate (ook wel schermfrequentie genoemd) is absoluut belangrijk om bewegend beeld vloeiend weer te geven op je tv. Als een camera hoog over een winters landschap scheert, wil je niet dat het beeld hapert. Speciale softwaretechnieken maken de overgangen in het beeld vloeiender.

Deze technieken kunnen ook zorgen voor fouten in het beeld, omdat de tv zelf extra beelden berekent. Daarbij neemt je oog het verschil bij meer dan 200 Hertz moeilijk waar. Staar je dus niet blind op hoge refresh rates.

Lees meer over de schermfrequentie van tv’s

Artikel_frequentie100hzofmeer

10
Wat zijn belangrijke aansluitingen?

Je wilt randapparatuur op je tv kunnen aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een decoder, een dvd- of blu-rayspeler of een home-cinemaset. Check daarom bij aankoop of de tv voldoende aansluitingen heeft. Goedkopere televisies hebben minder aansluitingen dan duurdere uitvoeringen.

De meest gebruikte aansluiting is de HDMI-aansluiting, waarvan je er vaak 2, 3 of 4 aantreft op het toestel. Via HDMI verstuur je met 1 kabel zowel beeld en geluid, handig om apparatuur zoals een decoder of blu-rayspeler mee aan te sluiten. Andere handige aansluitingen zijn een hoofdtelefoonaansluiting, digitale audio-uitgang en usb-aansluiting.

Lees meer over de aansluitingen op tv’s

tv-aansluiten-scart
illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je mening!

Zou een grotere tv goed passen in mijn woonkamer? En welke aansluitingen zijn handig om randapparatuur aan te sluiten? Vraag het aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring!

We zijn de topics aan het ophalen...