icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Besturingssysteem smart tv: Android TV, WebOS of Tizen?

Samsung heeft Tizen, Sony en Philips gebruiken Android TV en ook LG en Panasonic hebben een eigen besturingssysteem voor de smart-tv. Elk systeem heeft zijn eigen apps en werkt weer anders. Bekijk de verschillen.
Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 20 mei 2021

smart TV

Verschillende besturingssystemen smart-tv's

Elk merk heeft zijn eigen besturingssysteem op de smart-tv. Daardoor zijn er verschillen in het gebruiksgemak en de apps die je met de smart-tv kunt gebruiken. Het kan handig zijn om de apps zelf een plekje te geven in het menu zodat je er gemakkelijk bij kan. Maar dat is niet met elk besturingsysteem mogelijk. 

Op smart-tv’s vind je allerlei apps, maar niet alle apps vind je terug op elke smart-tv. 

Lees meer over apps op smart-tv's.

Samsung-Tizen-smart-tvSamsung - Tizen

Televisies van Samsung werken op het Tizen besturingssysteem. Het menu heeft een goede opbouw. Je kunt favoriete kanalen toevoegen in het menu zodat je ze makkelijk kunt vinden. Apps kunnen zelf worden ingedeeld in het menu of gedeeltelijk verwijderd worden. Zo kun je het menu inrichten naar jouw wensen. Het overzicht in de app store van Tizen is in orde, maar kan beter. Je hebt bij nieuwe tv’s een Samsung account nodig om nieuwe apps te downloaden.

LG-WebOS-smart-tvLG - WebOS

De televisies van LG maken gebruik van WebOS, een eigen besturingssysteem. De navigatie werkt snel, maar het is niet gelijk duidelijk waar elk symbool voor staat. Je kunt de apps wel zelf op volgorde zetten, zodat je gemakkelijker toegang krijgt tot veelgebruikte apps. De app store is overzichtelijk en je hoeft je niet te registreren.

Panasonic-firefox-smart-tvPanasonic - My Home Screen

Panasonic televisies draaien op My Home Screen. Je kunt met dit systeem zelf apps in het hoofdmenu zetten. Een deel van de voorgeïnstalleerde apps kunnen ook verwijderd worden. Het overzicht van de app store is goed.

Android-TV-sony-smart-tvSony - Android TV

De meeste televisies van Sony beschikken over Android TV. Het is prettig navigeren in het menu. De apps kun je zelf indelen in het menu. Sommige ongebruikte services kun je uitschakelen, maar voorgeïnstalleerde apps kun je niet verwijderen. Met een usb-stick kun je het geheugen voor apps uitbreiden.

Vanaf 2021 maakt Sony gebruik van Google TV voor haar Bravia XR smart-tv's. Dit is geen vervanging van Android TV, maar is eigenlijk een soort schil over het Android TV besturingssyteem heen, bedoeld om makkelijker content te kunnen vinden.

Goedkopere televisies van Sony hebben geen Android TV. Die gebruiken een eenvoudig smartmenu dat in het instellingenmenu zit verwerkt. Je kunt apps niet zelf indelen. Een aantal handige apps zijn voorgeïnstalleerd, maar je kunt verder weinig bekende apps downloaden.

Philips - Android TV

Ook op de televisies van Philips zit Android TV. Toch verschillen de besturingssystemen deels van elkaar. Het menu is duidelijk ingericht. Je ziet in het overzicht het beeld op de achtergrond doorspelen. Het is helaas niet mogelijk om zelf apps in te delen.

Philips - Saphi

Goedkopere toestellen van Philips gebruiken een eenvoudig smart-tv-systeem. Je ziet hierbij de verschillende apps aan de onderkant van het scherm. De volgorde kun je zelf aanpassen en er is een app store waar je apps kunt downloaden. Het systeem werkt wel wat trager.

Lees meer

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.