! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Android TV, WebOS of Tizen? De verschillen tussen smart-tv's

Samsung heeft Tizen, Sony en Philips gebruiken Android TV en ook LG en Panasonic hebben een eigen besturingssysteem voor de smart-tv. Elk systeem heeft zijn eigen apps en werkt weer anders. Bekijk de verschillen.

Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op:14 mei 2020

smart TV

Elk merk heeft zijn eigen besturingssysteem op de smart-tv. Daardoor zijn er verschillen in het gebruiksgemak en de apps die je met de smart-tv kunt gebruiken. Het kan handig zijn om de apps zelf een plekje te geven in het menu zodat je er gemakkelijk bij kan. Maar dat is niet met elk besturingsysteem mogelijk. 

Wil je weten welke apps je kunt gebruiken met elk systeem? Bekijk welke apps je smart tv heeft.

Samsung-Tizen-smart-tvSamsung - Tizen

Televisies van Samsung werken op het Tizen besturingssysteem. Het menu heeft een goede opbouw. Je kunt favoriete kanalen toevoegen in het menu zodat je ze makkelijk kunt vinden. Apps kunnen zelf worden ingedeeld in het menu of gedeeltelijk verwijderd worden. Zo kun je het menu inrichten naar jouw wensen. Het overzicht in de app store van Tizen is in orde, maar kan beter. Je hebt bij nieuwe tv’s een Samsung account nodig om nieuwe apps te downloaden.

LG-WebOS-smart-tvLG - WebOS

De televisies van LG maken gebruik van WebOS, een eigen besturingssysteem. De navigatie werkt snel, maar het is niet gelijk duidelijk waar elk symbool voor staat. Je kunt de apps wel zelf op volgorde zetten, zodat je gemakkelijker toegang krijgt tot veelgebruikte apps. De app store is overzichtelijk en je hoeft je niet te registreren.

Panasonic-firefox-smart-tvPanasonic - My Home Screen

Panasonic televisies draaien op My Home Screen. Je kunt met dit systeem zelf apps in het hoofdmenu zetten. Een deel van de voorgeïnstalleerde apps kunnen ook verwijderd worden. Het overzicht van de app store is goed.

Android-TV-sony-smart-tvSony - Android TV

De meeste televisies van Sony beschikken over Android TV. Het is prettig navigeren in het menu en de apps zijn zelf in te delen in het menu. Sommige ongebruikte services kunnen worden uitgeschakeld, maar voorgeïnstalleerde apps kan je niet verwijderen. Je kunt een usb-stick gebruiken om het geheugen voor apps uit te breiden.

Goedkopere televisies van Sony hebben geen Android TV. Die maken gebruik van een eenvoudig smartmenu dat in het instellingenmenu zit verwerkt. Je kunt apps niet zelf indelen. Een aantal handige apps zijn voorgeinstalleerd, maar er zijn verder weinig bekende apps te downloaden.

Philips - Android TV

Ook op de televisies van Philips zit Android TV. Toch verschillen de besturingssystemen deels van elkaar. Het menu is duidelijk ingericht. Je ziet in het overzicht het beeld op de achtergrond doorspelen. Het is helaas niet mogelijk om zelf apps in te delen.

Philips Saphi

Goedkopere toestellen van Philips gebruiken een eenvoudig smart-tv-systeem. Je ziet hierbij de verschillende apps aan de onderkant van het scherm. De volgorde kun je zelf aanpassen en er is een app store waar je apps kunt downloaden. Het systeem werkt wel wat trager.

Lees meer

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke tv's goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste televisie

Beste-TV-General