icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smart tv systemen: Android TV, WebOS of Tizen?

Samsung heeft Tizen, Sony en Philips gebruiken Android TV en ook LG en Panasonic hebben een eigen besturingssysteem voor de smart-tv. Elk systeem heeft zijn eigen apps en werkt weer anders. Bekijk de verschillen.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert ElektronicaBijgewerkt op:2 augustus 2023

smart TV

Verschillende smart-tv systemen

Elk merk heeft zijn eigen besturingssysteem op de smart-tv. Daardoor zijn er verschillen in het gebruiksgemak en de apps die je met de smart-tv kunt gebruiken. Lang niet alle apps die er zijn, vind je terug op elke smart-tv. 

Het kan handig zijn om de apps zelf een plekje te geven in het menu zodat je er gemakkelijk bij kan. Maar dat is niet met elk besturingsysteem mogelijk. 

Lees meer over apps op smart-tv's.

Smart TV Samsung 2023Samsung - Tizen

Televisies van Samsung werken op het Tizen besturingssysteem. Het menu heeft een goede opbouw. Je kunt favoriete kanalen toevoegen in het menu zodat je ze makkelijk kunt vinden. Apps kunnen zelf worden ingedeeld in het menu of gedeeltelijk verwijderd worden. Zo kun je het menu inrichten naar jouw wensen. Het overzicht in de app store van Tizen is in orde, maar kan beter. Je hebt bij nieuwe tv’s een Samsung account nodig om nieuwe apps te downloaden.

Smart TV LG 2023LG - WebOS

De televisies van LG maken gebruik van WebOS, een eigen besturingssysteem. De navigatie werkt snel, maar het is niet gelijk duidelijk waar elk symbool voor staat. Je kunt de apps wel zelf op volgorde zetten, zodat je gemakkelijker toegang krijgt tot veelgebruikte apps. De app store is overzichtelijk en je hoeft je niet te registreren.

Smart TV Panasonic 2023Panasonic - Linux OS

Het smart-tv systeem van Panasonic heeft niet echt een naam, maar Panasonic zelf noemt het Linux OS. Je kunt met dit systeem zelf apps in het hoofdmenu zetten.

Een deel van de voorgeïnstalleerde apps kunnen ook verwijderd worden. Het overzicht van de app store is goed.

Smart TV Sony 2023Sony - Android TV

De meeste televisies van Sony beschikken over Android televisie. Het is prettig navigeren in het menu. De apps kun je zelf indelen in het menu. Sommige ongebruikte services kun je uitschakelen, maar voorgeïnstalleerde apps kun je niet verwijderen. Met een usb-stick kun je het geheugen voor apps uitbreiden.

Vanaf 2021 maakt Sony gebruik van Google TV voor haar Bravia XR smart-tv's. Dit is geen vervanging van Android TV. Het is eigenlijk een soort schil over het Android TV besturingssyteem heen. Deze is bedoeld om makkelijker content te kunnen vinden.

Goedkopere televisies van Sony hebben geen Android TV. Die gebruiken een eenvoudig smartmenu dat in het instellingenmenu zit verwerkt. Je kunt apps niet zelf indelen. Een aantal handige apps zijn voorgeïnstalleerd, maar je kunt verder weinig bekende apps downloaden.

Smart TV Philips 2023Philips - Android TV

Ook op de televisies van Philips zit Android TV, net als bij Sony. Toch zitten er wat kleine verschillen in dit besturingssysteem bij deze merken.

Het menu is duidelijk ingericht. Je ziet in het overzicht het beeld op de achtergrond doorspelen. Het is helaas niet mogelijk om zelf apps in te delen.

Philips - Saphi

Goedkopere toestellen van Philips gebruiken een eenvoudig smart-tv-systeem. Je ziet hierbij de verschillende apps aan de onderkant van het scherm. De volgorde kun je zelf aanpassen en er is een app store waar je apps kunt downloaden. Het systeem werkt wel wat trager.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.