icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aansluitingen op je tv

Op de zij- en achterkant van een tv vind je een hoop aansluitingen. We leggen uit wat de belangrijkste aansluitingen zijn en waarvoor je ze gebruikt.

Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 augustus 2018

Artikel_aansluitingenopjetv

Video-aansluitingen

HDMI-kabelHDMI

Veruit de belangrijkste aansluiting op je tv is de HDMI-aansluiting. Op moderne tv’s vind je meestal 2 tot 4 HDMI-aansluitingen. HDMI staat voor high definition multimedia interface. Het is de meest gangbare aansluiting om hd-apparatuur, zoals je digitale decoder of blu-rayspeler, te verbinden met je tv. Via HDMI wordt zowel beeld als geluid verstuurd. Aan een HDMI-signaal kan HDCP-beveiliging worden toegevoegd, waardoor alleen goedgekeurde apparaten het signaal kunnen afspelen.

Lees meer over het kopen van een HDMI-kabel

Scart-kabelSCART

Sommige televisies hebben ook nog een SCART-aansluiting, waarmee je oudere SD-apparatuur, zoals een dvd-speler, aan je tv koppelt. Maar steeds vaker zit er een speciaal koppelstuk bij de tv waarop je een SCART-kabel kunt aansluiten of ontbreekt de SCART-aansluiting zelfs in het geheel. Via SCART wordt zowel beeld als geluid verstuurd.

TulpstekkerTulpstekker

Een tulpaansluiting komt veel voor op wat oudere videoapparatuur. De kleur en de tekst geven aan voor welk beeld- of geluidssignaal de stekker bedoeld is. Zo geeft een gele stekker composiet video door, de rode en de witte stereo geluid en een oranje digitaal geluid.

Common Interface

Televisies met een ingebouwde digitale tuner hebben ook een common interface (CI). In deze gleuf steek je een CI- of CI+-module met daarin de smartcard van de provider. Deze combinatie zorgt ervoor dat de zenders uit jouw tv-abonnement op de tv getoond worden.

Lees hier meer over het gebruik van een CI+ module

VGA

Een VGA-aansluiting vind je vaak op computermonitoren. Hiermee sluit je de monitor aan op je computer. Via VGA wordt alleen beeld doorgegeven. Sommige tv’s – vaak wat oudere toestellen - hebben ook een VGA-aansluiting, zodat je het beeld van een oudere laptop of computer op je tv-scherm kunt weergeven. Tegenwoordig zijn laptops en computers uitgerust met een HDMI-aansluiting en kun je dus ook een HDMI-kabel gebruiken.

Audio-aansluitingen

Jack-3,5mmKoptelefoonaansluiting

De meeste televisies hebben een koptelefoonaansluiting. De koptelefoon sluit je aan via de 3,5 mm mini-jack aansluiting. Niet bij alle televisies is het mogelijk om het volume van de hoofdtelefoon apart te regelen van het geluid van de tv. Sommige televisies zetten het geluid via de speakers zelfs helemaal uit als je een hoofdtelefoon aansluit. In onze vergelijker vind je onder Specificaties > Audio meer over de mogelijkheden per televisie.

Digitale optische audio

Vrijwel alle televisie hebben een optische digitale geluidsuitgang. Via een optische audiokabel (ook wel Toslink genoemd) wordt het digitale audiosignaal, bijvoorbeeld Dolby Digital en DTS, vanaf de televisie verstuurd naar een geluidssysteem.

Data-aansluitingen

USB-kabelUsb

Nieuwe televisies zijn altijd voorzien van 1 of meerdere usb-aansluitingen. Usb (universal serial bus) is een bekende standaard voor het aansluiten van randapparatuur. De usb-aansluiting op je televisie kun je gebruiken om foto’s of video’s vanaf een usb-stick af te spelen op je televisie. Op veel nieuwe tv’s kun je via usb een externe harde schijf aansluiten om digitale tv op te nemen.

GeheugenkaartlezerGeheugenkaartlezer

Soms zijn televisies ook uitgerust met een geheugenkaartlezer voor SD-geheugenkaarten, al komen we dat tegenwoordig  vrijwel niet meer tegen. Via deze ingang kun je foto’s en video's die op een SD-kaart staan rechtstreeks afspelen op je televisie.