! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Frequentie tv: 100 Hz en meer

50, 100, 200 Hertz: fabrikanten strooien met getallen om je ervan te overtuigen dat hun televisie het meest vloeiende beeld geeft. Maar wat betekent die 'refresh rate' eigenlijk?

Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op:18 mei 2021

Artikel_frequentie100hzofmeer

Vloeiend beeld

Op televisies met een hogere frequentie (ook wel een hogere 'refresh rate' genoemd) wordt het beeld vloeiender weergegeven. Je ziet het verschil goed bij scenes waarbij de camera bijvoorbeeld langzaam over een landschap of een brede weg scheert. Bij televisies met een lage refresh rate lijkt het beeld wat te haperen of te schokken.

Hoe werkt een hoge refresh rate?

Het is belangrijk te weten dat het lcd-paneel zelf een refresh rate heeft. Bij de meeste televisies is dit 50 of 100 Hertz (Hz), maar de duurste en uitgebreidste modellen hebben soms een lcd-paneel van 200 Hz.

Naast de refresh rate van het paneel hebben tv-fabrikanten allerlei technieken bedacht om 'schokkerig' beeld verder te verminderen. De televisie analyseert de binnenkomende individuele beeldjes en berekent zelf tussenliggende beelden. Zo worden de overgangen tussen de opeenvolgende beelden minder groot en lijkt het beeld vloeiender. Het betekent wel dat de televisie meer beelden per seconde moet verwerken.

Een andere techniek die televisies toepassen is het laten knipperen van de achtergrondverlichting, net op het moment dat de pixels van het scherm veranderen. Dat wordt vaak aangeduid met de term ‘scanning backlight’. Daardoor lijken de overgangen tussen de individuele beelden minder ‘hard’ en oogt het vloeiender.

Heeft 200 Hz tv zin?

Meestal is het televisiesignaal dat je televisie binnen krijgt 50 Hz. Dat betekent dat er 50 losse beeldjes per seconde in het signaal zitten. Met 100 Hz-technologie plaatst de tv daar zelf steeds 1 extra beeldje tussen. Daarmee verdubbelt het aantal beelden naar 100 per seconde. Tv's die met 200 Hz werken, voegen steeds 3 nieuwe beelden toe.

Tv-fabrikanten hebben elk hun eigen naam voor deze techniek. Soms pronken ze met steeds hogere getallen.

  • Panasonic Black Light Motion Rate (BMR) soms met Intelligent Frame Creation (IFC) erbij: tot 2200 Hz
  • Philips Picture Performance Index (PPI): tot 6600
  • Samsung Picture Quality Index: tot 4900
  • Sony Motion Clarity

Bij het bepalen van de getallen nemen de fabrikanten ook andere technieken dan de verversingsfrequentie van het scherm zelf mee. Daarbij komen ze soms op zeer hoge getallen uit.  

Beeldfouten

In de praktijk werkt deze technologie ook niet altijd even goed. Bij gelijkmatige en redelijk goed voorspelbare bewegingen wordt het beeld op de tv zeker vloeiender. Maar wanneer er snelle en ongelijkmatige bewegingen in het beeld zitten, bijvoorbeeld een rondspringend konijn, zijn de bewegingen niet goed te voorspellen.

Het gevolg is dat de uitgerekende extra beelden niet goed passen bij het originele beeld, waardoor er beeldfouten ontstaan. Het konijn in het voorbeeld is dan minder gedetailleerd met een wazig randje.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke tv's goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste televisie

Beste-TV-General