icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Samen energie inkopen levert voordeel op|

Doe mee met ons Energiecollectief!

Energiecollectief icon

Smart tv

Een smart tv is verbonden met internet, zodat je op je tv apps kunt gebruiken om om bijvoorbeeld gemiste tv-programma’s terug te kijken of online films te kijken. Hoe werkt dit en welke apps kun je allemaal gebruiken?
Irene Joris

Expert Elektronica

Artikel_smarttvArtikel_smarttv

Hoe werkt een smart tv?

Op een smart tv zijn applicaties ofwel 'apps' geïnstalleerd, bijvoorbeeld de YouTube of Netflix-app. Je bedient het smart tv-menu en de applicaties met je afstandsbediening. Sommige fabrikanten leveren een speciale afstandsbediening voor gebruik van de smart tv- functies, zoals de smart afstandsbediening van Samsung.

Daarnaast is er meestal een browser op de tv geïnstalleerd, waarmee je op internet kunt surfen. Dit is niet echt aan te raden: tekst invoeren en de ‘cursor’ bedienen met de afstandsbediening gaat traag en de browsers zijn meestal langzaam. Daarnaast worden plug-ins niet altijd ondersteund.

Apps

De meeste fabrikanten hebben een eigen selectie apps. De werking van apps kan verschillen tussen fabrikanten. De leukste applicaties zijn de apps waarmee je films huurt of waarmee je gemiste tv-programma's kunt kijken. Daar is een tv natuurlijk ook het meest voor geschikt.

Film en series kijken

Er zijn meerdere video on demand-diensten met een aanbod van recente bioscoopfilms, series en minder bekende, oudere films. Het aanbod van video on demand-apps verschilt per tv-fabrikant. Op de meeste smart-televisies van grote tv merken zijn de apps Netflix, Pathé Thuis en Videoland te vinden. Hoewel je de apps gratis kunt downloaden, moet je wel betalen als je iets wilt kijken.

Tv-programma gemist

Vaak zijn programma’s van de populairste Nederlandse omroepen van de afgelopen week terug te kijken. De publieke omroepen bekijk je met de NPO-app, RTL XL biedt programma's van de 4 RTL-zenders en Kijk toont programma’s van SBS6, Net5 en Veronica. Niet alle apps zijn bij alle tv-merken te vinden.

Veel programma’s kijk je gratis terug. Soms moet je betalen, bijvoorbeeld voor buitenlandse series. De beeldkwaliteit van de gemiste uitzendingen is redelijk. Ze zijn vaak wat korrelig en slechter dan een normale tv-uitzending.

Elk tv-merk anders

Behalve het aanbod van apps, verschillen de besturingssystemen van de televisies. Het besturingssysteem heeft onder andere invloed op hoe het menu eruitziet en hoe snel een app opstart. Grote tv merken zoals, Samsung, LG en Panasonic hebben een eigen smart-tv-systeem. Sony en Philips maken gebruik van Android TV. Bekijk in het overzicht welke apps je smart tv heeft.

Geen garantie voor werking apps

Apps op smart tv's zijn handig en leuk, maar helaas geven tv-fabrikanten geen enkele garantie dat de apps op een smart tv ook blíjven werken. Het is de afgelopen jaren al vaker voorgekomen dat apps van tv's verdwenen. Zo hebben verschillende oudere tv's van Philips geen RTL XL-app meer en is in juni 2016 de Skype-app van Samsung tv's verwijderd. Zeer teleurstellend, want ook consumenten verwachten dat de apps op hun smart tv blijven werken zolang ze de tv gebruiken.

Privacy

Bij de installatie van een tv met internettoegang krijg je allerlei privacyvoorwaarden te zien, die je wel of niet kunt accepteren. Soms heeft dit invloed op de functionaliteiten van de tv. Nog belangrijker, wat zijn de gevolgen voor je privacy? Wij onderzochten de privacyvoorwaarden van de 5 grootste tv merken, en de keuzes die je als consument aangeboden krijgt. Vaak gaat het om extreem lange teksten met juridische taal, en soms kan je de tv zelfs niet gebruiken zonder de voorwaarden te accepteren.

Lees ook: