! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Black-friday-1200x800px

Black Friday: wil jij ook een goede deal scoren?

Wij duiken in alle deals en halen de beste naar boven. Zo weet je zeker dat je goed zit en voorkom je een miskoop.
| Bekijk de beste deals van Black Friday

Smart-tv: waar let je op?

Wil je apps zoals YouTube of Netflix op je tv gebruiken? Dat kan met een smart-tv. Je streamt zo eenvoudig programma’s, films en series op het grote scherm van je tv.
Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 18 november 2021

Wat is een smart-tv?

Een smart-tv is een televisie die is verbonden met internet. Op een smart-tv zijn apps geïnstalleerd, bijvoorbeeld de YouTube of Netflix app. Daarnaast kun je andere apps downloaden via de app-store op de tv.

Verschillende apps

Op smart-tv’s zijn allerlei apps te vinden, maar niet alle apps vind je terug op elke smart-tv. De grote tv-merken hebben allemaal een eigen smart-tv systeem met een eigen uiterlijk en app-store. Sony en Philips gebruiken bijvoorbeeld Android TV, LG heeft WebOS en Samsung gebruikt Tizen.

Lees meer over de verschillende smart-tv systemen en apps op smart-tv's.

Tegenwoordig zijn bijna alle tv's in de winkel een smart-tv. Maar ben je niet geïnteresseerd in zulke 'smart' functies, dan kun je er altijd voor kiezen om zo'n smart-tv niet met het internet te verbinden. De tv gebruik je dan gewoon als tv, los van de smart-functies.

Apps verdwijnen

tv apps verdwijnen graphicHoud er rekening mee dat apps na een tijd van je smart-tv kunnen verdwijnen. Tv-fabrikanten geven helaas geen enkele garantie dat de apps op een smart-tv ook blíjven werken. 

Laat je daarom bij de aankoop van een smart-tv niet leiden door de apps.

Het is de afgelopen jaren al vaker gebeurd dat apps van tv's zijn verdwenen. Zo is de Skype-app van Samsung tv’s verdwenen. De  NPO-app is niet meer beschikbaar op smart-tv’s die vóór 2014 zijn uitgebracht. Zeer teleurstellend, want consumenten verwachten dat de apps op hun smart-tv blijven werken zolang de tv het nog doet. 

Maak je tv (weer) smart

Als je smart-tv functies of apps verliest, kun je met een losse mediaspeler je tv weer ‘smart’ maken. Dat is handig wanneer er bijvoorbeeld apps van je smart-tv zijn verdwenen, functies ontbreken of wanneer je tv geen smartfuncties heeft.

Je sluit de mediaspeler aan via een HDMI-poort van je tv en je bedient deze met een losse afstandsbediening of een smartphone.

Privacy

Bij het installeren van een tv met internettoegang krijg je allerlei privacyvoorwaarden te zien, die je wel of niet kunt accepteren. Soms heeft dit invloed op de functies van de tv. Er zijn zelfs televisies die je niet kunt gebruiken zonder dat je ja zegt op de voorwaarden. 

De privacyvoorwaarden die je moet accepteren zitten vol lange en ingewikkelde teksten met juridische taal. Vaak zijn de voorwaarden onleesbaar en moeilijk te begrijpen voor consumenten. Let dus goed op wat je accepteert. 

Als consument heb je recht op veilige slimme apparaten. Wij strijden voor slimme apparaten die veilig zijn én blijven.

Smart-tv bedienen

Sommige fabrikanten leveren een speciale afstandsbediening voor gebruik van de smart-tv functies, zoals de ‘Magic Remote’ van LG. Door te wijzen en te richten beweeg je een cursor direct over het beeldscherm. Wat het invoeren van tekst een stuk makkelijker maakt. Andere afstandsbedieningen hebben spraakfuncties waarbij je zoekwoorden kunt inspreken in een microfoon die verwerkt zit in de afstandsbediening. 

Geteste smart tv's

We testen hoe gemakkelijk smart-tv menu's werken, hoe snel hij werkt en in hoeverre je het menu kunt personaliseren. In onze vergelijker kun je de resultaten van alle geteste smart-tv's zien.

Lees verder:

Nieuwste artikelen