icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Smart-tv kopen

Wil je apps zoals YouTube of Netflix op je tv gebruiken? Dat kan met een smart-tv. Je streamt zo eenvoudig programma’s, films en series op het grote scherm van je tv.
Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


Wat is een smart tv?

Een smart-tv is een televisie die is verbonden met internet. Dat doe je door de tv te koppelen aan je netwerk thuis via wifi of met een netwerkkabel. Op een smart-tv zijn applicaties ofwel 'apps' geïnstalleerd, bijvoorbeeld de YouTube of Netflix app. Je bedient de extra functies op je tv met een afstandsbediening. 

Besturingsystemen verschillen

De grote tv-merken zoals Samsung, LG en Panasonic hebben allemaal een eigen smart tv-systeem met een eigen uiterlijk en app-store. Sony en Philips maken gebruik van Android TV, het besturingssysteem van Google. In onze test kijken we onder andere naar het gebruiksgemak en de snelheid van het systeem.

Lees meer over besturingssystemen: Android TV, WebOS of Tizen? De verschillen tussen smart-tv's.

Niet alle apps zijn beschikbaar op elke smart-tv. Dat verschilt per merk. Wil je weten welke apps er beschikbaar zijn voor jouw merk? Bekijk welke apps je smart tv heeft

Smart tv bedienen

Sommige fabrikanten leveren een speciale afstandsbediening voor gebruik van de smart-tv-functies, zoals de ‘Magic Remote’ van LG. Door te wijzen en te richten beweeg je een cursor rechtstreeks over het beeldscherm. Dat maakt het invoeren van tekst een stuk gemakkelijker. Andere afstandsbedieningen hebben spraakfuncties waarbij je zoekwoorden kunt inspreken in een microfoon die verwerkt zit in de afstandsbediening.

Surfen op internet

Die functies zijn ook handig als je webpagina's via de browser van je tv wilt bekijken. Maar zelfs met zo'n handige afstandsbediening werkt dit nog altijd minder dan op een tablet of laptop.

Apps verdwijnentv apps verdwijnen graphic

Houd er rekening mee dat na een tijd apps van je smart-tv kunnen verdwijnen. Tv-fabrikanten geven helaas geen enkele garantie dat de apps op een smart-tv ook blíjven werken.

Het is de afgelopen jaren al vaker voorgekomen dat apps van tv's zijn verdwenen. Zo is de Skype-app van Samsung tv’s verdwenen en is de NPO-app niet meer beschikbaar op smart-tv’s die voor 2014 zijn uitgebracht. Zeer teleurstellend, want ook consumenten verwachten dat de apps op hun smart-tv blijven werken zolang ze de tv gebruiken. 

Maak je tv (weer) smart

Als je smart-tv functies of apps verliest, kun je met een losse mediaspeler je tv weer ‘smart’ maken. Dat is handig wanneer er bijvoorbeeld apps van je smart-tv zijn verdwenen, functies ontbreken of wanneer je tv geen smartfuncties heeft.

Je sluit de mediaspeler aan via een HDMI-poort van je tv en je bedient deze met een losse afstandsbediening of een smartphone. Zo maak je je tv smart.

Privacy

Bij de installatie van een tv met internettoegang krijg je allerlei privacyvoorwaarden te zien, die je wel of niet kunt accepteren. Soms heeft dit invloed op de functionaliteiten van de tv en er zijn zelfs televisies die je niet kunt gebruiken zonder de voorwaarden te accepteren. 

De privacyvoorwaarden die je moet accepteren bevatten lange en ingewikkelde teksten vol met juridische taal. Deze zijn dikwijls onleesbaar en moeilijk te begrijpen voor consumenten. Let dus goed op wat je accepteert. Wij zagen namelijk dat fabrikanten heel veel gegevens van je verzamelen tijdens het gebruiken van een smart-tv.

Wil jij je privacy verbeteren? Bekijk onze tips.

Geteste smart tv's

We testen hoe gemakkelijk smart tv-menu's werken, hoe snel hij werkt en in hoeverre het menu is te personaliseren.

Recent geteste smart tv's

 

Bekijk ook:

Nieuwste artikelen