! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energieverbruik televisies

De grootte van het tv-scherm heeft veel invloed op het energieverbruik. Om je te helpen een energiebewuste keuze te maken, heeft elke tv in de winkel een energielabel. Dit label is begin 2021 vernieuwd.
Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 18 mei 2021

Grootte van tv is bepalend

Het energiegebruik van een tv hangt sterk af van de hoeveelheid licht die de televisie moet produceren. Daarbij spelen de beeldinstellingen die je gebruikt een rol. Maar het hangt vooral af van de grootte van het scherm: hoe groter het scherm, hoe meer energie wordt gebruikt. 

De onderstaande tabel laat dat duidelijk zien. Zo verbruikt een tv van 65 inch gemiddeld ongeveer 3 keer zoveel als een 32 inch tv.

   

Energieverbruik

per jaar

 

Energiekosten

per jaar

32 inch televisie

  50 kWh   €11
55 inch televisie   124 kWh   €27
65 inch televisie   158 kWh   €35

Het jaarlijkse energieverbruik (in kWh) berekenen we op basis van een scenario waarbij de televisie gemiddeld 4 uur per dag aan staat en de rest van de dag in standby. De kosten zijn op basis van de huidige energieprijs.

Wil je het verbruik van een specifiek model zien? Bekijk het exacte gemeten verbruik in onze vergelijker.

Minimaal energieverbruik in standby

Het energieverbruik in standby is bij vrijwel alle televisies al jaren teruggebracht tot een minimum en ligt zo goed als altijd onder de 0,3 watt. Een televisie een heel jaar dag en nacht op stand-by laten staan, kost nog geen euro per jaar.

Oude tv vervangen

Heb je een lcd- of plasma-tv van zo'n 10 jaar of ouder? Nieuwe tv's in dezelfde beeldmaat zijn tegenwoordig vaak een stuk energiezuiniger. Verbruikte een 32 inch lcd-tv in 2010 gemiddeld ongeveer 77 Watt in de aan-stand, in 2020 ligt dat op zo'n 35 Watt. Ruim de helft minder! Vaak wordt een oude tv vervangen door een (veel) grotere tv. Dan is het maar de vraag of de nieuwe tv ook zuiniger is dan de oude. 

Heb je een televisie van zo’n 4 á 5 jaar oud? Verwacht dan geen besparing bij televisies met dezelfde beeldmaat. De afgelopen jaren zijn televisies niet echt zuiniger meer geworden. Bij sommige beeldmaten lijkt het gemiddelde verbruik zelfs ietsje gestegen. Al scheelt dat niet meer dan een paar euro per jaar op de energierekening. 

Energielabel

Nieuw energielabel beeldschermenElke tv in de winkel moet een energielabel hebben. Zo is het makkelijk om het energiegebruik van televisies met elkaar te vergelijken. 

Het label is sinds maart 2021 aangepast, waarbij het vooral een stuk strenger is geworden. Televisies krijgen nu minder makkelijk een ‘hoog’ label . Ook de 'plusjes' zijn verdwenen. Zo kunnen tv’s die in de oude situatie bijvoorbeeld een A+ label hadden, nu zakken naar E of F of nog lager.

Zo werkt het label 

  • Onder het logo van de EU staan de merknaam en het typenummer. 
  • Daaronder zie je rechts het gegeven label voor dit model, links de mogelijke te behalen labels (A t/m G). Grotere televisies mogen wel meer stroom verbruiken dan kleinere tv's om toch hetzelfde label te hebben.
  • Onder het gegeven label staat het absolute verbruik (in kWh/1000h). Daarop kun je alle televisies, groot en klein, rechtstreeks met elkaar vergelijken.
  • Wanneer de tv geschikt is voor weergave van HDR beeldmateriaal staat daaronder het energieverbruik met HDR, plus het label wat bij dat verbruik hoort. 
  • Helemaal onderaan staat de beeldmaat van de tv vermeldt, zowel in cm als in inch. Met deze grootte wordt rekening gehouden bij het toekennen van het label. 

In principe wordt het oude label niet meer gebruikt en moeten alle tv's in de winkel voorzien zijn van dit nieuwe energielabel. Maar het kan dat het oude label nog wel op of in (oudere) verpakkingen zit. Let daar op in de winkel. Je herkent het oude label aan de schaal met 'plusjes' erin, zoals A+ of A+++.

Bekijk het oude energielabel

Lees meer over:

Nieuwste artikelen