icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energieverbruik televisies

De grootte van het tv-scherm heeft veel invloed op het energieverbruik. Om je te helpen een energiebewuste keuze te maken, heeft elke tv in de winkel een energielabel.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert televisiesBijgewerkt op:11 oktober 2023

Artikel tips bij afdingen

Grootte van tv is bepalend

Het energiegebruik van een tv hangt vooral af van de grootte van het scherm: hoe groter het scherm, hoe meer energie wordt gebruikt. Zo verbruikt een tv van 65 inch gemiddeld ongeveer 3 keer zoveel als een 32 inch tv. Ook de hoeveelheid licht die de televisie moet produceren en de beeldinstellingen spelen een rol.

   

Energieverbruik

per jaar

 

Energiekosten

per jaar

32 inch televisie

  49 kWh   €20
43 inch televisie   86 kWh   €35
55 inch televisie   112 kWh   €45
65 inch televisie   134 kWh   €53

Het jaarlijkse energieverbruik (in kWh) berekenen we op basis van een scenario waarbij de televisie gemiddeld 4 uur per dag aan staat en de rest van de dag in standby. De kosten zijn op basis van een gemiddelde energieprijs van €0,40/kWh (januari 2023).

Meest zuinige tv

Hieronder zie je de meest energiezuinige 55 inch televisies. Wil je grotere of kleinere energiezuinige tv's zien? Gebruik dan de filters in onze vergelijker. Heb je een bepaald model op het oog? Bekijk dan ook het exacte gemeten verbruik.

Energieverbruik in standby kost bijna niets

Het energieverbruik in standby is bij vrijwel alle televisies al jaren teruggebracht tot een minimum. Het ligt zo goed als altijd onder de 0,5 watt. Een televisie een heel jaar dag en nacht op stand-by laten staan, kost minder dan €1,50 per jaar.

Nieuwe tv zuiniger dan oude tv

Heb je nog een tv van zo'n 10 jaar of ouder? Nieuwe tv's in dezelfde beeldmaat zijn tegenwoordig vaak een stuk energiezuiniger. In 2010 verbruikte een 32 inch lcd-tv gemiddeld ongeveer 77 watt in de aan-stand. Dat ligt nu op zo'n 32 watt. Ruim de helft minder.

Vervang je jouw oude tv door een grotere tv? Een 55 inch tv verbruikt nu gemiddeld zo'n 75 watt. Kom je van die 32 inch tv van 10 jaar oud? Dan blijft je verbruik dus ongeveer gelijk. Kies je een nog grotere tv? Dan ga je wel meer energie gebruiken.

Heb je nu een televisie van zo’n 4 tot 5 jaar oud? Verwacht dan geen grote besparing bij televisies met dezelfde beeldmaat. De afgelopen jaren zijn televisies niet heel veel meer zuiniger meer geworden. Het scheelt niet meer dan een paar euro per jaar op de energierekening. 

Energielabel

Nieuw energielabel beeldschermenElke tv in de winkel moet een energielabel hebben. Zo is het makkelijk om het energiegebruik van televisies met elkaar te vergelijken. 

Het label is sinds maart 2021 aangepast, waarbij het vooral een stuk strenger is geworden. Televisies krijgen nu minder makkelijk een ‘hoog’ label. Ook de 'plusjes' achter de letter A zijn verdwenen. Zo kunnen tv’s die in de oude situatie bijvoorbeeld een A+ label hadden, nu zakken naar energielabel F of nog lager.

Bekijk alle televisies met een nieuw energielabel in onze vergelijker.

Zo werkt het label 

  • Onder het logo van de EU staan de merknaam en het typenummer. 
  • Daaronder zie je rechts het gegeven label voor dit model, links de mogelijke te behalen labels (A t/m G). Grotere televisies mogen wel meer stroom verbruiken dan kleinere tv's om toch hetzelfde label te hebben. Op dit moment zien we vrijwel alleen tv's met label F of G in de winkel.
  • Onder het gegeven label staat het absolute verbruik (in kWh/1000h). Daarop kun je alle televisies, groot en klein, rechtstreeks met elkaar vergelijken.
  • Bij een tv die geschikt voor weergave van HDR beeldmateriaal staat daaronder het energieverbruik met HDR. Ook het label wat bij dat verbruik hoort. 
  • Helemaal onderaan staat de beeldmaat van de tv vermeld, zowel in cm als in inch. Met deze grootte wordt rekening gehouden bij het toekennen van het label. 

In principe wordt het oude label niet meer gebruikt. Alle tv's moeten in de winkel voorzien zijn van dit nieuwe energielabel. Maar het kan dat het oude label nog wel op of in (oudere) verpakkingen zit. Let daar op in de winkel. Je herkent het oude label aan de schaal met 'plusjes' erin, zoals A+ of A+++.

Bekijk het oude energielabel

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.