icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Boxprings

Wij testen regelmatig boxsprings. En dat doen we onafhankelijk, dus zonder invloed van bedrijven. Zo kun jij je nog een keer rustig omdraaien.

Kies de beste boxspring voor jou

Bekijk de beste
predicaatjes-nieuwe header dossierhomepages

We hebben .... boxsprings getest

Resultaten worden opgehaald...

Boxspring kopen: waar moet je op letten?

De boxspring is misschien wel het populairste bed in Nederland. Ze zijn er in alle soorten en maten. Van spotgoedkoop tot peperduur. Waar moet je op letten bij de aankoop van een boxspring?

Bart Lucassen Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  Wat is een boxspring?

  Een boxspring, eigenlijk 'boxspringcombinatie' is een compleet bed. De naam ‘boxspring’ slaat officieel alleen op het onderstel.

  Bij een boxspringcombinatie is het bedframe een bedbodem van metalen veren (springs) verpakt in een ‘doos’ (de box) van hout of schuim. Die 'doos' staat op pootjes en is bekleed met dezelfde stof als de matras die erop ligt. Vaak koop je er ook nog een bekleed hoofd- of voetbord bij. 

  Op de matras ligt meestal een aparte topmatras (topper). Die zorgt dat je de naad tussen de 2 eenpersoonsmatrassen niet voelt. De topmatras zorgt ook voor een mooier uiterlijk. Want als je het hoeslaken om de topper doet, hoeft het niet om de dikke en beklede matras.

  boxspring-2matrassen-topper
  Inklappen
 2. 2

  Voor- en nadelen van een boxspring

  Waarom zou je een boxspring kopen, en geen normaal bed met een normale matras? In ieder geval niet omdat je er beter op slaapt. Uit onze tests blijkt dat boxsprings niet beter ondersteunen dan losse matrassen.

  Voordelen

  Nadelen

  • Volledig bed

  • Lichaamondersteuning
  • Aanpassen aan je eigen smaak

  • Veel vering

  • Makkelijk in en uit bed stappen

  • Veel stof

  • Compact
  • Vlekken verwijderen

   
  • Geen opbergruimte

   
  • Niet proefslapen

  Lees meer in het artikel boxspring: voordelen en nadelen

  Inklappen
 3. 3

  Kies de juiste bodem

  Een 'echte' boxspring heeft een bodem met metalen binnenvering of Bonnellvering. Maar je vindt ook veel 'boxsprings' waarbij het onderstel geen veren bevat, maar gewoon een lattenbodem. Het onderstel is dan dus een bekleed bedframe.

  Ondanks dat dit dus geen echte boxsprings zijn, zijn het niet per se afraders. Want uit onze tests blijkt dat een stevige lattenbodem beter ondersteunt dan veel geveerde onderstellen. En een lattenbodem zorgt ook voor minder veren van de matras. 

  Daarnaast zijn er ook boxprings met een platte bedbodem waarbij je de ruimte onder het bed kunt gebruiken om dingen op te slaan. De bodem is dan meestal gemaakt van metaal. Op die manier kun je een hoop nadelen van de boxspring wegnemen.

  Maar let op! Bij hele goedkope modellen en boxsprings met opbergruimte, is de bodem soms niet meer dan een (houten) plaat. Dat raden we niet aan. Je verliest tijdens het slapen veel vocht. En een goede bedbodem zorgt voor ventilatie van de matras via de onderkant. Een plaat zonder gaten is dus geen goede bedbodem.

  boxspring-2montagefoto
  Inklappen
 4. 4

  Welke matras en welke topper?

  Je kunt kiezen uit meerdere matrassen en toppers. Welke moet je kiezen?

  Moderne matrassen zijn vaak complexe producten. Boxspringmatrassen zijn daarentegen meestal simpel. De matrassen waaruit je kunt kiezen bij een boxspring zijn vrijwel altijd binnenveringsmatrassen. De duurdere matrassen hebben meer veren en een betere zone-verdeling.

  Normale matrassen hebben vaak een ondersteuningslaag en een comfortlaag. De ene zorgt voor goede lichaamsondersteuning, de andere dat je ook lekker ligt. Boxspringmatrassen hebben niet zo'n comfortlaag, omdat het comfort in een boxspring wordt verzorgd door de topmatras. 

  Dat betekent dat je bij de boxspringtopper het meeste kunt kiezen. Koudschuim, traagschuim en latexschuim zijn populaire materialen. Ze hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Traagschuim en latexschuim zijn meestal duurder.

  Lees meer over verschillende soorten matrasvullingen

  boxspring-vulling
  Inklappen
 5. 5

  Wat zegt de prijs?

  De variatie in prijs van boxsprings is enorm. Je hebt al een tweepersoonsboxspring voor €500, en er zijn ook boxsprings van meer dan €10.000. 

  Wat zegt de prijs? Bij matrassen stellen we, op basis van onze tests, dat de prijs weinig zegt over de kwaliteit. Bij boxsprings ligt dat iets anders. De goedkope boxsprings die we testten, boden vaak geen goede ondersteuning. Wellicht komt dat door de keuze van materialen: goedkope en goed ondersteunde matrassen zijn vaak gemaakt van schuim, terwijl goedkope boxsprings soms zijn gemaakt van Bonnellveren.

  Een hele goedkope boxspring is soms geen goede keus. Als je een goedkoop bed wilt wat ook goed ondersteunt, kun je een goedkoop bedframe met een goedkoop schuimmatras overwegen. 

  Lees meer over de prijs van matrassen

  boxspring-prijs-kopen
  Inklappen

Nieuw & interessant

 • De beste matras - hoe wij testen - matrassen
  12 apr.

  Hoe wij boxsprings testen

  Wij testen doorlopend verschillende typen en merken matrassen. Daarbij kijken we naar de lichaamsondersteuning, de ventilatie en de levensduur.

 • boxspring-2montagefoto
  19 feb.

  Boxspring: voordelen en nadelen

  Waarom zou je een boxspring kopen, en geen normaal bed met een normale matras? In ieder geval niet omdat je er beter op slaapt. Wat zijn de voordelen?

 • Banner reviewformulier-4

  Hoe bevalt je boxspring?

  Help anderen met een review over jouw favoriete boxspring.

Hulp nodig of vragen?

Hoeveel kost een goede boxspring? En wat vinden anderen belangrijk? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum