icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Boxspring kopen: waar moet je op letten?

De boxspring is misschien wel het populairste bed in Nederland. Ze zijn er in alle soorten en maten. Van spotgoedkoop tot peperduur. Waar let je op als je een boxspring koopt?

1

Wat is een boxspring?

Een boxspring, eigenlijk 'boxspringcombinatie', is een compleet bed. De naam verwijst naar het onderstel waarop het matras ligt. Dat is gemaakt van metalen veren (springs), verpakt in een ‘doos’ (box) van hout of schuim.

Die 'doos' staat op pootjes en is bekleed met dezelfde stof als het matras. Vaak koop je er ook nog een bekleed hoofd- of voetbord bij. 

Op het matras ligt meestal een apart topmatras (topper). Die zorgt ervoor dat je de naad tussen de 2 eenpersoonsmatrassen niet voelt. Met een topper hoef je bovendien de beklede matrassen niet meer met een hoeslaken te bedekken. Dit ziet er vaak mooier uit.  

Wij testen alleen boxsprings die aan deze beschrijving voldoen. Soms worden bedden met een lattenbodem als boxspring verkocht, omdat ze een bekleed bedframe hebben. Deze bedden raden we niet per se af, maar dit zijn dus geen echte boxsprings. 

Wat is een boxspring 1200x800

2

Voor- en nadelen van een boxspring

Een boxspring slaapt niet beter dan een bed met een normaal matras. Maar er zijn genoeg andere redenen om een boxspring te kopen, of juist niet.

Voordelen

Nadelen

  • Volledig bed

  • Lichaamondersteuning
  • Aanpassen aan je eigen smaak

  • (Te) zacht, warm en vochtig 

  • Makkelijk in en uit bed stappen

  • Veel stof

  • Compact
  • Vlekken verwijderen

  • Opbergruimte mogelijk
  • Niet proefslapen


Lees meer over:
Boxspring: voordelen en nadelen

Kies de juiste bodem 1200x800

3

Kies de juiste bodem

Pocketvering

De betere (en duurdere) boxsprings hebben een bodem met metalen veren die in losse zakjes zitten.

Boxspringmatrassen hebben ook vaak pocketvering. Dan heb je dus 2 lagen pocketveren.

Bonellvering

Sommige boxsprings hebben een bodem met bonnellveren. Deze veren zitten niet los in een zakje, maar zijn aan elkaar verbonden. Bonnellveren zijn goedkoper en minder stabiel.

Lees meer over:
Matrasvullingen

Lattenbodem

Je vindt ook veel 'boxsprings' waarbij het onderstel gewoon een lattenbodem is. Het onderstel is dan een bekleed bedframe. Dit zijn dus geen echte boxsprings, maar een stevige lattenbodem biedt wel goede ondersteuning.

Houten plaat

Bij hele goedkope 'boxsprings' is de bodem soms een simpele houten plaat. Dit raden we niet aan, omdat een houten plaat zonder gaten niet ventileert. Het is belangrijk dat een bedbodem goed ventileert, omdat je tijdens slapen veel vocht verlies. Een houten plaat is dus niet geschikt als bedbodem.

Elektrisch verstelbaar

Bij sommige (duurdere) boxsprings kun je kiezen voor een onderstel waarbij je het hele geveerde onderstel elektrisch kunt verstellen. Zo kun je bijvoorbeeld rechtop zitten. 

Bekijk en vergelijk:
Boxsprings met verstelbare bodem

Opbergruimte

Bij boxprings met een platte bedbodem kun je de ruimte onder het bed gebruiken om dingen op te slaan. Een lattenbodem, een plaatbodem of een metalen spiraalbodem zijn plate bedbodems. Sommige boxsprings hebben daarvoor een speciaal hefmechanisme, zodat je de bedbodem met weinig moeite optilt. 

4

Welk matras en welke topper kies je?

Moderne matrassen zijn vaak complexe producten. Boxspringmatrassen zijn juist vaak simpel. Je kunt vrijwel altijd alleen binnenveringsmatrassen kiezen bij een boxspring. De duurdere matrassen hebben meer veren en een betere zone-verdeling.

Normale matrassen hebben vaak een ondersteuningslaag en een comfortlaag. De ene zorgt voor goede lichaamsondersteuning, de andere dat je ook lekker ligt. Boxspringmatrassen hebben niet zo'n comfortlaag, omdat het topmatras zorgt voor het comfort van een boxspring. 

Dat betekent dat je bij de aankoop van een boxspringtopper de meeste keus hebt. Koudschuim, traagschuim en latexschuim zijn populaire materialen. Ze hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Traagschuim en latexschuim zijn meestal duurder.

Lees meer over:
Verschillende soorten matrasvullingen

boxspring-vulling

5

Wat zegt de prijs van een boxspring?

Het prijsverschil bij boxsprings is enorm. Je hebt al een complete tweepersoonsboxspring voor €1000 of minder. Aan de andere kant zijn boxsprings ook de meest luxueuze bedden, die soms meer dan €10.000 kosten.  

Sommige goedkope 'boxsprings' hebben geen geveerde bodem. Die testen we dus niet. De goedkopere boxsprings die we wel testten boden vaak geen goede ondersteuning. Ook heb je bij deze boxsprings meestal geen of weinig keus in de bekleding.

Een hele goedkope boxspring is daarom niet altijd de beste keus. Wil je een goedkoop bed wat ook goed ondersteunt? Overweeg dan een los bedframe met een goedkoper matras. Dan heb je een prima bed voor een lage prijs. 

Lees meer over:
De prijs van matrassen

boxspring-prijs-kopen

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke boxsprings goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Boxsprings