! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke soorten matrassen zijn er?

Matrassen met een vulling uit één massief stuk zijn er niet veel. Bij vrijwel alle matrassen bestaat de vulling uit meerdere lagen van verschillende materialen, zoals pocketvering, traagschuim en koudschuim. De gebruikte materialen, de dikte van de lagen en in welke volgorde de lagen liggen, bepalen hoe goed een matras ondersteunt, ventileert en hoe hij aanvoelt. Dit zijn de meestgebruikte materialen.

Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:4 maart 2021

Artikel_verschillendetypenmatrassen

De meeste matrasvullingen zijn een combinatie van de hieronder genoemde materialen. De eigenschappen van de ene soort vulling kunnen die van de andere soort beïnvloeden. Combineer je bijvoorbeeld een slecht ventilerende laag met een goed ventilerende laag, dan zal een matras in zijn geheel slecht ventileren.

Laat je dus niet afleiden door reclamepraatjes over de geweldige eigenschappen van één enkele component van de vulling, maar kijk in onze test naar hoe de combinatie van alle gebruikte materialen het doet. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke matrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste matras

Matrassen-Koopadvies-Keuzehulp

Pocketvering

Matras 1 - ColumnsPocketveren zijn metalen springveren die elk verpakt zijn in een textielen zakje. Een matraskern bestaat uit tientallen of zelfs honderden pocketveren. Soms zelfs meerdere lagen op elkaar. Doordat ze in individuele zakjes zitten, functioneren alle pocketveren afzonderlijk van elkaar.

Door te variëren in de dikte van het staaldraad, het aantal windingen en de hoogte van de veer kan de fabrikant comfortzones aanbrengen die bepaalde delen van het lichaam meer of minder ondersteunen.

Bekijk alle geteste matrassen met pocketvering

Koudschuim (HR-schuim)

Matras 2 - ColumnsKoudschuim, ook bekend als High Resilience-schuim (HR-schuim), is verreweg de meestgebruikte schuimsoort in matrassen. In bijna alle matrassen zit minstens één laag koudschuim. Koudschuim is er in zeer veel kwaliteiten. Er wordt ook veel mee geëxperimenteerd door toevoeging van andere materialen, zoals gelcomponenten. Daardoor variëren de eigenschappen, kwaliteiten en prijzen van matrassen met koudschuim enorm.

Overigens heeft de naam niets te maken met hoe koud of warm het schuim aanvoelt, maar met de manier waarop het schuim wordt geproduceerd.

Traagschuim

Traagschuim is ook bekend als memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor perfect aanpassen aan de contouren van je lichaam, waardoor je in traagschuim geen drukpunten voelt. Vooral voor bedlegerige mensen is traagschuim daardoor heel prettig. Traagschuim wordt vaak gebruikt als comfortlaag bovenop een matras.

Hoe snel of langzaam traagschuim 'terugveert' hangt af van de dikte van de wand van de luchtkamertjes in het schuim. Hoe dikker de wand, des te langer het duurt tot de lucht weer in het luchtkamertje is getrokken, en hoe trager het schuim dus reageert. Traagschuim kan heel hard worden in een koude omgeving.

Niet iedereen vindt het vertraagde gevoel prettig. Probeer een matras met veel traagschuim dus eerst in de winkel uit voordat je hem koopt. 

Traagschuim is ook een relatief dure matrasvulling. Veruit de meeste matrassen in onze test met een substantiële laag traagschuim, zijn dan ook duurder, vanaf ongeveer €500 voor een eenpersoonsmatras. 

Bekijk alle geteste matrassen met traagschuim in de vulling.

PU schuim

Koudschuim en traagschuim zijn beide speciale soorten PU- of polyurethaanschuim. Maar vaak vind je bij de beschrijving van een matraskern alleen de term "schuim", of "gewoon schuim". Dat slaat dan vrijwel altijd op "normaal" PU schuim. Normaal PU schuim onderscheidt zich van koudschuim door de lagere dichtheid en lagere veerkracht. Ook heeft het geen traagschuimeffect. Het spreekt voor zich dat normaal PU schuim goedkoper is dan de twee speciale soorten.

Polyetherschuim of PE-schuim

Polyether- of PE-schuim wordt in matrassen voor volwassenen alleen nog in de goedkoopste versies gebruikt. De kwaliteit van PE-schuim is niet slecht, maar het voelt minder comfortabel en soepel dan andere schuimsoorten, waardoor PE-schuim minder populair is.

Comfortschuim

Sommige fabrikanten geven aan dat hun matrassen gevuld zijn met "comfortschuim". Dat kan van alles betekenen. Soms gaat het om het koudschuim, maar vaker om gewoon PU schuim of zelfs PE schuim. Meestal wordt er een goedkopere schuimsoort mee aangeduid.

Latex

Matras 3 - ColumnsLatexschuim wordt vaak toegepast in de toplaag van matrassen, of in de topper van boxsprings. Latex is erg soepel en voelt comfortabel. Het is een relatief duur materiaal, dus je vindt het niet vaak in goedkope matrassen.

Latexvulling kan van natuurrubber en van synthetische latex gemaakt zijn, of een combinatie van deze twee. De kwaliteit is afhankelijk van de gebruikte percentages natuurrubber en synthetisch rubber. Doorgaans is natuurrubber beter.

Latex staat bekend als een slecht ventilerend materiaal en vaak wordt gezegd dat je het met latexmatras snel (te) warm hebt in bed. Maar uit onze tests blijkt dat niet altijd even duidelijk. We testten latexmatrassen die heel koel zijn, of juist heel warm. En sommige matrassen zonder latexschuim zijn warmer dan latexmatrassen.  

Bekijk alle matrassen met latex in de vulling.

Gel

Matras 4 - ColumnsGel wordt op verschillende manieren verwerkt in matrasvullingen. De gellaag kan bestaan uit een schuimlaag met heel kleine geldeeltjes verspreid door het schuim. Er is ook een variant waarin de gel wordt verwerkt in een massieve laag. Je komt ook namen tegen als 'geltex' en 'technogel'. 

Het is niet altijd even duidelijk wat de toevoeging van 'gel' precies inhoudt. Je moet er dan ook niet veel van verwachten. Wij testten verschillende matrassen waarin gel of gelcomponenten zijn verwerkt, maar bij geen van deze matrassen vonden we duidelijke eigenschappen die we aan de gel konden toeschrijven. 

Extra koele matrassen

Soms wordt een matras aangeprezen als extra koel. Hoe warm of koud een matras is, is voor een groot deel afhankelijk van hoe goed een matras isoleert. Oftewel hoe goed de warmte wordt afgevoerd. Dat is weer afhankelijk van onder andere de dikte van een matras en de gebruikte materialen.

Soms word van bepaalde materialen gezegd dat ze extra warm of koud zijn. Van latexschuim wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat het zorgt voor een warm bed. Maar wij bepalen de isolatiewaarde van elke matras die we testen, en we vinden niet zo'n duidelijk verband tussen de gebruikte materialen de mate van isolatie. Er zijn ook latexmatrassen die erg koel zijn. 

We geven geen oordeel over de isolatieaarde, omdat de voorkeur voor een warme of koude matras erg persoonlijk is. Wel delen we matrassen in als warm of juist koel.

Soms betekent 'extra koel' nog iets anders. In de tijk (dus niet in de matras zelf) is dan een zogenaamd faseovergangsmateriaal of PCM verwerkt. Dit soort materialen kunnen warmte absorberen, waardoor ze koeler aanvoelen. Dat effect is niet permanent. Je merkt het alleen als je er op gaat liggen of als je je omdraait. Als je een tijdje ligt heeft het geen effect meer.

Vezels

Matras 5 - ColumnsOok in ontwikkeling zijn matrassen met 1 of meer lagen van natuurlijke of kunstvezels. 

De vezellagen hebben allemaal de overeenkomst dat ze bijzonder goed ventileren. Helaas wordt deze perfecte ventilatie bij sommige matrassen tenietgedaan door de schuimlagen eromheen.

Bij de test babymatrassen testten we diverse matrassen met een kern van vezels, zoals van Aerosleep, Prolana en Kadolis.

Bonnellvering

Matras 6 - ColumnsBonnellvering (of Bonellvering) is een binnenveringsoort die bestaat uit vele losse, dubbelconische vier- of vijfslagsveren. Deze zijn onderling verbonden met een spiraalveer. Bonnellveringmatrassen zijn slecht in zones te verdelen en bewegen lang na als je je omdraait - eigenschappen waardoor ze in Nederland tegenwoordig niet populair meer zijn. Deze vering wordt wel nog vaak gebruikt in boxspringonderstellen. Ook hele goedkope boxspringmatrassen hebben nog Bonnellvering.

Waterbed

Matras 7 - ColumnsEen waterbed vormt zich perfect naar de lichaamscontouren, terwijl de temperatuur en andere zaken naar eigen voorkeur zijn in te stellen. Tenslotte heb je minder last van stof, bacteriën en huisstofmijt in een waterbed.

Maar een waterbed ventileert niet, kost (veel) stroom, vergt veel onderhoud en heeft een groter risico op flinke defecten, zoals lekkage en kapotte verwarmingselementen.

Lees ook: