icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke soorten matrassen zijn er?

Er zijn niet veel matrassen met vulling uit 1 massief stuk. Bij bijna alle matrassen bestaat de vulling uit meerdere lagen van verschillende materialen. Zoals pocketvering, traagschuim en koudschuim, de meestgebruikte materialen. Hoe goed een matras ondersteunt, ventileert en hoe hij aanvoelt wordt bepaald door de gebruikte materialen, de dikte van de lagen en in welke volgorde de lagen liggen. 
Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 31 augustus 2021

Artikel_verschillendetypenmatrassen

Combinatie materialen

De meeste matrasvullingen hebben een combinatie van de hieronder genoemde materialen. De eigenschappen van de ene soort vulling kan die van de andere soort beïnvloeden. Combineer je bijvoorbeeld een slecht ventilerende laag met een goed ventilerende laag, dan zal een matras bijvoorbeeld helemaal slecht ventileren.

Laat je dus niet afleiden door reclamepraatjes over de geweldige eigenschappen van 1 enkel onderdeel van de vulling. Maar kijk in onze test naar de combinatie van de gebruikte materialen en naar de werking van deze combinaties.  

Pocketvering-matras

Matras 1 - ColumnsPocketveren zijn metalen springveren die elk zijn verpakt in een textielen zakje. De kern van een pocketvering-matras bestaat uit tientallen of zelfs honderden pocketveren. Soms zelfs meerdere lagen op elkaar. Doordat ze in aparte zakjes zitten, werken alle pocketveren los van elkaar.

Comfortzones

Door af te wisselen in de dikte van het staaldraad, het aantal windingen en de hoogte van de veer kan de fabrikant comfortzones aanbrengen in een pcoketvering-matras. Deze kunnen bepaalde delen van het lichaam meer of minder ondersteunen.

Bekijk alle geteste matrassen met pocketvering

Koudschuim-matras (HR-schuim)

Matras 2 - ColumnsKoudschuim, ook bekend als High Resilience-schuim (HR-schuim), is de meestgebruikte schuimsoort in matrassen. In bijna alle koudschuim-matrassen zit minstens 1 laag koudschuim.

Toevoegen materialen

Koudschuim is er in zeer veel kwaliteiten. Er wordt ook veel mee getest door het toevoegen van andere materialen, zoals gelcomponenten. Daarom is er bij koudschuim-matrassen veel verschil in eigenschappen, kwaliteiten en prijzen. 

De naam van het materiaal heeft trouwens niet te maken met hoe koud of warm het schuim aanvoelt. Het gaat om de manier waarop het schuim wordt geproduceerd.

Traagschuim

Traagschuim is ook bekend als memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor perfect aanpassen aan de vorm van je lichaam, waardoor je in traagschuim-matras geen drukpunten voelt. Vooral voor bedlegerige mensen is traagschuim daardoor heel prettig. Traagschuim wordt vaak gebruikt als comfortlaag bovenop een matras.

Vering

Hoe snel of langzaam  een traagschuim-matras 'terugveert' hangt af van de dikte van de wand van de luchtkamertjes in het schuim. Hoe dikker de wand, hoe trager het schuim reageert. Het duurt dan dus langer tot de lucht weer in het luchtkamertje is getrokken. Traagschuim kan heel hard worden in een koude omgeving.

Niet iedereen vindt het vertraagde gevoel prettig. Probeer een matras met veel traagschuim dus eerst in de winkel uit voordat je hem koopt. 

Traagschuim is naar verhouding een dure matrasvulling. Veruit de meeste matrassen in onze test met een grote laag traagschuim zijn dan ook duurder. Vanaf ongeveer €500 voor een 1-persoonsmatras. 

Bekijk alle geteste matrassen met traagschuim in de vulling.

PU-schuim

Koudschuim en traagschuim zijn allebei speciale soorten PU- of polyurethaanschuim. Maar vaak vind je bij de beschrijving van een matraskern alleen de term 'schuim', of 'gewoon schuim'. Dat slaat dan vrijwel altijd op 'normaal' PU-schuim.

Normaal PU-schuim verschilt van koudschuim door de lagere dichtheid en lagere veerkracht. Ook heeft het geen traagschuimeffect. Het is dan ook logisch dat normaal PU-schuim goedkoper is dan de 2 speciale soorten.

Polyetherschuim of PE-schuim

Polyether- of PE-schuim wordt in matrassen voor volwassenen alleen nog gebruikt in de goedkoopste versies. De kwaliteit van PE-schuim is niet slecht, maar het voelt minder comfortabel en soepel dan andere schuimsoorten, waardoor PE-schuim minder populair is.

Comfortschuim

Sommige fabrikanten geven aan dat hun matrassen gevuld zijn met 'comfortschuim'. Dat kan van alles betekenen. Soms gaat het om het koudschuim, maar vaker om gewoon PU-schuim of zelfs PE-schuim. Meestal wordt er met comfortschuim een goedkopere schuimsoort bedoeld.

Latex

Matras 3 - ColumnsLatexschuim wordt vaak toegepast in de toplaag van matrassen of in de topmatras van boxsprings. Latex is erg soepel en voelt comfortabel. Het is naar verhouding duur, dus je vindt het niet vaak in goedkope matrassen.

Natuur- of synthetisch rubber

Latexvulling kan zijn gemaakt van natuurrubber en van synthetische latex of van een combinatie van beide. De kwaliteit hangt af van de gebruikte percentages natuurrubber en synthetisch rubber. Meestal is natuurrubber beter.

Ventilatie

Latex staat bekend als een slecht ventilerend materiaal. Vaak wordt er ook gezegd dat je het met een latexmatras snel (te) warm hebt in bed. Maar dat blijkt niet altijd uit onze tests. We testten latexmatrassen die heel koel zijn of juist heel warm. En sommige matrassen zonder latexschuim zijn warmer dan latexmatrassen.  

Bekijk alle matrassen met latex in de vulling.

Gel

Matras 4 - ColumnsGel wordt op verschillende manieren verwerkt in matrasvullingen. De gellaag kan bestaan uit een schuimlaag met hele kleine geldeeltjes verspreid door het schuim. Er is een variant waarin de gel wordt verwerkt in een massieve laag. Je komt ook namen tegen als 'geltex' en 'techno-gel'. 

Het is niet altijd even duidelijk wat de toevoeging van 'gel' precies inhoudt. Je moet er dan ook niet veel van verwachten. Wij testten verschillende matrassen waarin gel of gelcomponenten zijn verwerkt. Bij geen van deze matrassen vonden we eigenschappen die duidelijk te maken hadden met de gel. 

Extra koele matrassen

Soms wordt een matras aangeprezen als extra koel. Hoe warm of koud een matras is, hangt voor een groot deel af van hoe goed een matras isoleert. Of hoe goed een matras de warmte afvoert. Dit heeft onder meer te maken met de dikte van een matras en de gebruikte materialen.

Isolatiewaarde

Soms wordt van bepaalde materialen gezegd dat ze extra warm of koud zijn. Van latexschuim wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat het zorgt voor een warm bed. We bepalen de isolatiewaarde van elk matras dat we testen. Maar vinden geen verband tussen het materiaal en de mate van isolatie. Er zijn ook latexmatrassen die erg koel zijn. 

We geven geen oordeel over de isolatiewaarde, omdat de voorkeur voor een warme of koude matras erg persoonlijk is. Wel delen we matrassen in als warm of juist koel.

Extra koel

Soms betekent 'extra koel' nog iets anders. In de tijk en dus niet in de matras zelf, is dan een zogenaamd faseovergangsmateriaal of PCM verwerkt. Dit soort materialen kunnen warmte opnemen, waardoor ze koeler aanvoelen. Dat effect is niet blijvend. Je merkt het alleen als je er op gaat liggen of als je je omdraait. Als je een tijdje ligt heeft het geen invloed meer.

Vezels

Matras 5 - ColumnsJe vindt ook steeds meer matrassen met 1 of meer lagen van natuurlijke of kunstvezels, zoals bamboe of kapok. 

Ventilatie

De vezellagen hebben allemaal de overeenkomst dat ze erg goed ventileren. Helaas is er van deze perfecte ventilatie bij sommige matrassen niks meer over door de schuimlagen eromheen.

Bij de test babymatrassen testten we verschillende matrassen met een kern van vezels, zoals van Aerosleep, Prolana en Kadolis.

Bonnellvering

Matras 6 - ColumnsBonnellvering is een binnenveringsoort die bestaat uit veel losse, dubbelconische vier- of vijfslagsveren. Deze zijn met elkaar verbonden met een spiraalveer.

Bonnellveringmatrassen zijn slecht in zones te verdelen. En ze bewegen lang na als je je omdraait. Door deze eigenschappen zijn ze in Nederland tegenwoordig niet meer populair. Deze vering wordt nog wel gebruikt in boxspringonderstellen. Ook hele goedkope boxspringmatrassen hebben nog Bonnellvering.

Waterbed

Matras 7 - ColumnsEen waterbed vormt zich perfect naar de lichaamsvormen. De temperatuur kun je naar eigen voorkeur instellen. Ook heb je minder last van stof, bacteriën en huisstofmijt in een waterbed.

Maar een waterbed ventileert niet, kost (veel) stroom en heeft veel onderhoud nodig. Daarnaast heb je met een waterbed een groter risico op bijvoorbeeld lekkage en kapotte verwarmingselementen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.