icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke soorten matrassen zijn er?

Tegenwoordig zijn er maar weinig matrassen met 1 soort vulling. De meeste matrassen hebben een vulling met meerdere lagen van 1 of meerdere materialen, zoals diverse soorten schuim, pocketveren, (kunst)latex, vezels, of een combinatie daarvan. Dé ideale combinatie die iedereen prettig vindt, bestaat niet. Probeer dus veel matrassen uit om erachter te komen wat jij fijn vindt.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  27 oktober 2017

Artikel_verschillendetypenmatrassen

De meeste matrassen zijn opgebouwd uit een combinatie van de hieronder genoemde vullingen. De kenmerken van de ene soort vulling kunnen de kenmerken van de andere soort beïnvloeden. Combineer je bijvoorbeeld een slecht ventilerende laag met een goed ventilerende laag, dan zal de matras in zijn geheel slecht ventileren.

Laat je dus niet afleiden door reclamepraatjes over de geweldige eigenschappen van één enkele component van de vulling, maar kijk naar hoe de combinatie van alle gebruikte materialen het doet. 

Kijk in onze vergelijker matrassen hoe goed de matras het lichaam ondersteunt, ventileert en welke andere eigenschappen hij heeft.   

Testrapport matrassen

Het dagverse testrapport Matrassen (€4,25) bevat alle geteste matrassen inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een matras.

Meer informatie

Testrapport Matrassen

Pocketvering

Pocketveren zijn metalen springveren die elk verpakt zijn in een textielen zakje. Een matraskern bestaat uit tientallen of zelfs honderden pocketveren. Soms zelfs meerdere lagen op elkaar. Doordat ze in individuele zakjes zitten, functioneren alle pocketveren afzonderlijk van elkaar. Door de pocketveren verschillend op te bouwen kan de fabrikant ‘comfortzones’ aanbrengen. Zo worden bepaalde delen van het lichaam meer of minder ondersteund.

Boven en onder de kern van de pocketvering zitten een of meerdere lagen schuim. Wanneer aan 2 kanten dezelfde laag zit kun je de matras aan 2 kanten beslapen. Maar bij steeds meer matrassen zit de comfortlaag alleen aan de bovenkant. Zo’n matras kun je niet keren.

Fabrikanten beweren graag dat dit voor de levensduur niet uitmaakt, maar dat is onzin. Een matras regelmatig keren zorgt niet alleen voor een gelijkmatiger belasting, maar is ook beter voor de ventilatie - het luchten - van een matras.

Dit zijn alle geteste matrassen met pocketvering

Koudschuim

Koudschuim wordt ook wel High Resilience-schuim (HR-schuim) genoemd. Door de open celstructuur neemt de veerkracht van het materiaal toe. Koudschuim is veruit de meest gebruikte schuimsoort voor matrasvullingen, vooral omdat hij uitstekend combineert met alle andere matrasvullingen. Koudschuim is er in zeer veel kwaliteiten. Er wordt ook veel mee geëxperimenteerd door toevoeging van andere materialen, zoals gelcomponenten. Daardoor variëren de eigenschappen, kwaliteiten en prijzen van matrassen met koudschuim enorm.

Overigens heeft de naam niets te maken met hoe koud of warm het schuim aanvoelt, maar met de manier waarop het schuim wordt geproduceerd.

Traagschuim

Traagschuim is ook bekend onder andere namen: memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor perfect aanpassen aan de contouren van je lichaam, waardoor je in traagschuim geen drukpunten voelt. Vooral voor bedlegerige mensen is traagschuim daardoor heel prettig.

Helaas bieden traagschuimmatrassen niet altijd goede lichaamsondersteuning en ventileert traagschuim vaak niet zo goed. Let bij traagschuimmatrassen dus goed op de score voor lichaamsondersteuning en ventilatie.

Bekijk alle geteste matrassen met traagschuim in de vulling.

Hoe langzamer het traagschuim reageert en vervormt, des te groter het typische traagschuimgevoel. Wij testen dit en noemen dit het Traagschuimeffect. Matrassen met een sterk Traagschuimeffect reageren langzaam en geven daardoor erg het typische traagschuimgevoel, die met een licht Traagschuimeffect veel minder. 

Matrassen met een sterk Traagschuimeffect kunnen keihard worden in een koude kamer. Het oordeel voor het Traagschuimeffect geeft dus ook aan hoe sterk de matras reageert op de omgevingstemperatuur.

Zie het testonderdeel 'Traagschuimeffect'.

Polyetherschuim of PE-schuim

Polyether- of PE-schuim wordt in matrassen voor volwassenen alleen nog in de goedkoopste versies gebruikt. PE-schuim is er in vele dichtheden en kwaliteiten. Ondanks de lage prijs doen de matrassen met PE-schuim het in onze tests helemaal niet zo slecht. De meeste ventileren prima, geven voldoende lichaamsondersteuning en komen goed uit onze levensduurtest. Sterker nog: PE-schuim blijkt prima bestand tegen een warme, vochtige omgeving. Maar het voelt minder comfortabel en soepel dan koudschuim, waardoor PE-schuim toch steeds minder gebruikt wordt.

Levensduur van schuim

Matrassen met een vulling van 100% schuim komen meestal goed uit onze duurtest. Maar als de matrassen vóór de duurtest een tijd in een warme, vochtige ruimte liggen, blijken sommige schuimmatrassen ineens heel wat slechter onder de rollerbank uit te komen. Ironisch genoeg blijken matrassen van schuimsoorten van betere kwaliteit, die hoog scoren op comfort (en vaak ook flink prijzig zijn) slecht te reageren op de combinatie van warmte en vocht. Dit komt door de chemicaliën in het schuim die zorgen voor het comfort: zij laten het schuim sneller afbreken als het langdurig in aanraking komt met... lichaamswarmte en transpiratievocht. Lees hoe je de matras moet onderhouden om de levensduur te verlengen. 

Latex

We komen regelmatig matrassen tegen die volgens de productinformatie een vulling hebben van 'schuimrubber'. Maar eigenlijk mogen alleen matrassen van latex zo heten. De overige materialen zijn gewoon 'schuim' en geen 'schuimrubber'. Latexvulling kan van natuurrubber en van synthetische latex gemaakt zijn, of een combinatie. De kwaliteit is afhankelijk van de gebruikte percentages natuurrubber en synthetisch rubber. Doorgaans is natuurrubber beter. Latex is erg soepel en voelt comfortabel, maar de ventilatie kan minder zijn.

Bekijk alle geteste matrassen met latex in de vulling.

Gel

Gel wordt op verschillende manieren verwerkt in matrasvullingen. De gellaag kan bestaan uit een schuimlaag met heel kleine geldeeltjes verspreid door het schuim. Er is ook een variant waarin de gel wordt verwerkt in een massieve laag. Wij testten verschillende matrassen waarin gel of gelcomponenten zijn verwerkt, onder andere:

Bij geen van deze matrassen vonden we duidelijke eigenschappen die we aan de gelcomponenten konden toeschrijven. 

Geltex

Geltex is een nieuw materiaal waarbij gel is verwerkt in koudschuim. Het is ontworpen door matrassenproducent Recticel en wordt exclusief gebruikt in de merken die Recticel voert, zoals Ubica en Lattoflex. Wij testten onder andere de Ubica Geltex Inside Gi6 F.

Technogel

In ons lab zagen we ook een matras voorbijkomen van het merk Technogel. In deze matras zit een laag die bestaat uit met gel gevulde kussentjes. Omdat de gel koel aanvoelt, is Technogel volgens de fabrikant ideaal voor mensen die het warm hebben in bed. Dat bevestigt ons lab, maar constateert ook dat de Technogellaag bijzonder slecht ventileert. Dit geldt voor alle massieve gellagen in matrassen.

Vezels

Ook in ontwikkeling zijn matrassen met 1 of meer lagen van natuurlijke of kunstvezels. Bij de Kindermatrassentest zagen we bij 1 van de matrassen al een laag van natuurlijke vezels, en in oktober 2015 testten we de Van Lanschoot Vlair 200 met een kern van 3D-geprinte kunstvezels.

In januari 2016 publiceerden we de testresultaten van de Coco-Mat Atlas, een matras met 3 lagen kokosvezels. De vezellagen hebben allemaal de overeenkomst dat ze bijzonder goed ventileren. Helaas wordt deze perfecte ventilatie bij sommige matrassen tenietgedaan door de schuimlagen eromheen.

Bonellvering

Bonellvering is een binnenveringsoort die bestaat uit vele losse, dubbelconische vier- of vijfslagsveren. Deze zijn onderling verbonden met een spiraalveer. Bonellveringmatrassen zijn in Nederland tegenwoordig niet zo populair meer. Deze vering wordt wel nog vaak gebruikt in boxspringonderstellen.

Een matras met bonellvering is slecht in zones te verdelen. Daarnaast beweegt hij lang na als je je omdraait. In mei 2017 testten we de Wehkampmatras met Bonellvering.

Waterbed

Er zijn 2 soorten waterbedden: hard- en softsiders. Een hardside waterbed ligt in een ledikant. De zijwaartse druk wordt opgevangen door de zijwanden van het ledikant. Een softside waterbed heeft een zachte schuimrubberen omlijsting die de zijwaartse druk opvangt.

Een waterbed vormt zich perfect naar de lichaamscontouren, terwijl de temperatuur en andere zaken naar eigen voorkeur zijn in te stellen. Tenslotte heb je minder last van stof, bacteriën en huisstofmijt in een waterbed.

Nadelen zijn er ook. Een waterbed vereist permanent energie, vergt relatief veel onderhoud en ventileert slecht. Er is ook een groter risico op flinke defecten, zoals lekkage en kapotte verwarmingselementen.

Nieuwste artikelen

Test matrassen