icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Dekbed kopen: waar let je op?

Je gebruikt je dekbed bijna elke dag van het jaar. Maar hoe vaak sta je stil bij wat een goede is? Een goed dekbed houdt je warm, laat vocht door en is niet te zwaar. We leggen uit waar je op moet letten als je een dekbed koopt.

1

Dons, polyester of wol?

Dons

Dons is het superieure vulmateriaal als het gaat om warmte-isolatie en vochtdoorlatendheid. Maar donzen dekbedden zijn duur en de winning van dons is omstreden.

Synthetisch of polyester

Deze dekbedden zijn goedkoper en je kunt ze goed wassen. Maar er is meer materiaal nodig om dezelfde warmte-isolatie te bereiken. Daardoor zijn ze dus zwaarder. En ze laten minder goed vocht door. En nog een nadeel: polyester is plastic en dus niet duurzaam.

Wol

Een wollen dekbed is lekker warm en laat goed vocht door. Maar wol is wel (relatief) duur en zwaar, en het is een dierlijk product. 

Andere materialen

Er zijn veel andere vulmaterialen, zoals katoen, tencel en bamboe. Lees meer over verschillende dekbedvullingen.

2

4 seizoenen of het hele jaar

Niet iedereen houdt van even warm. En in de zomer heb je vaak een minder warm dekbed nodig dan in de winter. De meeste mensen veranderen daarom meerdere keren per jaar van dekbed.

4-seizoenendekbed

Een 4-seizoenendekbed bestaat uit 2 delen. Het dunste dekbed is het zomerdeel, het dikkere het herfst- en lentedeel. Je kunt de 2 delen combineren voor een extra warm winterdekbed. Dit is de meest flexibele optie, omdat je de keuze hebt uit 3 dekbedden.

All year-dekbed 

Een all year-dekbed is bedoeld om het hele jaar te gebruiken. Deze dekbedden hebben een gemiddelde hoeveelheid vulmateriaal. Omdat je maar een enkel dekbed koopt is dit goedkoper. Dit is een optie als je het vaak warm hebt in bed, en in de zomermaanden zonder dekbed slaapt.

4-seizoenendekbed_1200x800px

3

Hoe warm wil je het hebben?

Soms staan er termen als 'warm' of 'extra warm' op een dekbed. Hoe weet je hoe warm een dekbed echt is?

Vulmateriaal

Een indicatie voor de warmte van een dekbed is dan ook de hoeveelheid vulmateriaal of het vulgewicht. Dit wordt aangeduid als gram/m2 of in gram voor het hele dekbed. Maar let op. Je kunt de vulgewichten van 2 dekbedden alleen vergelijken als de vulling van hetzelfde materiaal is.

Voorbeeld: wol

Wol is relatief zwaar. Een met wol gevuld lits-jumeaux winterdekbed kan bijna 4 kilo wegen. Terwijl een met dons of polyester gevuld dekbed van dezelfde maat anderhalve kilo lichter kan zijn. En omdat die materialen (per gram) meer warmte vast houden, kunnen ze toch even warm zijn.

Warmteklassen

Op sommige dekbedden staan warmteklassen. Er zijn 4 klassen:

  • Klasse 1 is het warmst.
  • Klasse 4 is het koelst.

De warmteklasse kun je iets beter gebruiken dan het vulgewicht voor het vergelijken van dekbedden met verschillende soorten vullingen. Maar het blijft een indicatie.

4- seizoenen

Bij 4-seizoenendekbeden is het dunste dekbed meestal warmteklasse 4, de dikkere klasse 3. Als je ze op elkaar legt of knoopt zijn ze samen klasse 1. 'All year'-dekbedden zijn meestal warmteklasse 3 of 2.

4

De juiste maat

De maat van je matras bepaalt de maat van je dekbed. Lengtematen voor dekbedden zijn 200 of 220 cm. De standaard breedtematen zijn:

  • Eenpersoons: 140 cm.
  • Tweepersoons: 200 cm.
  • Lits-jumeaux: 240 cm.
  • Lits-jumeaux XL: 260 cm.

In de praktijk zijn niet alle combinaties van breedte- en lengtematen even gebruikelijk. De meest aangeboden maten zijn:

  • 140 x 200 cm.
  • 200 x 200 cm.
  • 240 x 220 cm.

Let op. Je moet wel een passende dekbedovertrek kunnen vinden. Kies je voor minder gangbare maat (bv. 200 x 220), dan is er minder keus bij overtrekken.

Dekbedden vasthouden sfeer