icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips dekbedden

Hoe vaak kun je een dekbed eigenlijk wassen? En wat is de beste manier om je dekbed af te danken? We geven tips voor het gebruik van je dekbed.

1

Je dekbed wassen en drogen

Dekbedden kun je af en toe wassen. Als je allergisch bent voor huisstofmijt is vaker wassen een goed idee.

Op 60°

Je wast een dekbed altijd op 60°. Want vanaf die temperatuur gaat de huisstofmijt dood. Een synthetisch dekbed mag je vrijwel altijd wassen op 60°. Donzen dekbedden soms.

In onze test wassen we alle dekbedden op 60° en gooien ze daarna in de droger. En dat herhalen we 5 keer. Op die manier bootsen we jarenlang gebruik na. En het blijkt dat kunsstof dekbedden dat een stuk beter aan kunnen. We zien minder krimp en de isolerende eigenschappen blijven beter overeind. 

Regelmatig wassen?

Kunsstof dekbedden kun je dus regelmatig wassen. Donzen dekbedden was je liever niet te vaak. Maar het mag best af en toe. In de droger kan ook prima.

Tip: doe bij een donzen dekbed 1of 2 tennisballen in de droger. Die maken het vulmateriaal los, waardoor het minder klontert. 

dekbed-wassen

2

Je oude dekbed afdanken

Dekbedden worden steeds vaker gevuld met gerecycled materiaal. Zeker bij dons is het daarom belangrijk dat er ook voldoende aanvoer is van gebruikte dekbedden.

Oud dekbed inleveren

Heb je een oud donzen dekbedden of kussen? Lever het dan in bij een recyclepunt van donsretour. Meerdere aanbieders bieden ook de optie om je oude donzen dekbed terug te sturen als je een dekbed van gerecycled dons koopt.

Dekbedden gevuld met polyester, wol of een ander materiaal kun je kwijt in de textielcontainer.

Je oude dekbed afdanken