icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Donzen dekbed kopen

Donzen dekbedden zijn mooi en lekker warm, maar ook duur en omstreden. Waar moet je op letten als je een donzen dekbed koopt?
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen     Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 3 december 2021

Donzen dekbed

Ganzen en eenden, dons en veren 

Een donzen dekbed is zelden van 100% dons. Bij de meeste dekbedden bestaat een deel van de vulling uit veertjes, of uit breukdeeltjes van veertjes. De prijs en kwaliteit van 'donzen' dekbedden worden bepaald door onder andere:

 • De verhouding dons/veertjes
  Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
   
 • Ganzendons of eendendons
  Het dons en de veertjes in dekbedden komen vrijwel altijd van ganzen of eenden. Ganzendons is pluiziger en daardoor beter én duurder dan eendendons.

Etiket van donzen dekbedden

Bij een donzen dekbed hoort een etiket dat informatie geeft over de vulling. Wat kan er op dat etiket staan?

Dons en veren

Het percentage dons of veren is het aandeel in het gewicht, niet het volume. Veren zijn veel platter en ongeveer 10 keer zo zwaar als dons. Zoveel mogelijk dons is dus beter. Een 'donzen' dekbed moet voor minstens 60% uit dons bestaan. De rest bestaat dan uit veertjes. Zit er minder dan 60% dons in? Dan mag het geen 'donzen dekbed' heten.

Ganzen- of eendendons

Op het etiket moet staan of er ganzendons of eendendons in het dekbed zit. Staat er alleen 'dons en veren', zonder het woord 'gans' te noemen? Ga er dan vanuit dat de vulling 100% van eenden komt.

Staat op het etiket 'zuiver ganzendons'? Dan mag er maximaal 10% eendendons in zitten. In een dekbed dat alleen 'ganzendons' vermeldt, mag 30% eendendons zitten.

Keurmerken op donzen dekbedden

Dierenwelzijn

De belangrijkste keurmerken op donzen dekbedden gaan over dierenwelzijn. Dons is een dierlijk product en niet onomstreden. In sommige gevallen worden ganzen en eenden levend geplukt en onder dwang gevoed.

Op donzen dekbedden vind je 2 keurmerken. Die staan voor dons met zo min mogelijk dierenleed: 

Overige keurmerken

Op (donzen) dekbedden staan ook vaak andere keurmerken, zoals:

 • Oeko-Tex (standard 100)
  Een keurmerk voor de afwezigheid van schadelijke stoffen in textiel.
 • Nomite
  Geeft aan dat de tijk zo fijn geweven is dat huisstofmijt er niet of minder makkelijk doorheen komt.
 • Downafresh greenLine
  Geeft aan dat de vulling op een natuurlijkvriendelijke manier is geproduceerd. Deze voldoet aan de norm EN 12935, voor de kwaliteit en hygiëne van dons en veren.
 • EN 12934
  Een norm voor het correct weergeven van een dons- en veren vulling op het etiket. Soms vind je een vignet van een testinstituut, zoals TÜV Rheinland, dat heeft gecontroleerd of het etiket klopt.

Gerecycled dons

Steeds vaker vind je dekbedden gevuld met gerecyclede dons en veren. Dat is een goed alternatief als je liever geen nieuw dons koopt vanwege het dierenleed, maar toch de voordelen wil van dons. Uit onze test blijkt dat dekbedden gevuld met gerecycled dons niet slechter zijn als die met nieuw dons.

Een dekbed met gerecycled dons is een duurzamere keuze en moet zorgen voor minder dierenleed. Maar dit geldt maar tot op zekere hoogte. Als iedereen gerecycled dons koopt, gaat ook de vraag naar nieuw dons omhoog. En daarmee de prijs. Dan zal er alsnog meer van gemaakt worden. Als je écht duurzaam bezig wil zijn, kun je zelf gerecycled dons aanleveren.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.