icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Donzen dekbed kopen

Donzen dekbedden zijn mooi en warm, maar ook duur. En het is een dierlijk product. Waar moet je op letten als je een donzen dekbed koopt?
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:19 april 2024

Donzen dekbed

Voor- en nadelen

Wil je weten wat de voor- en nadelen zijn van dons en veren als vulmateriaal van dekbedden, vergeleken met andere materialen zoals polyester en wol? Lees meer over de beste dekbedvullingen. Op deze pagina lees je meer over waar je op moet letten bij het kiezen van een donzen dekbed. 

Ganzen en eenden, dons en veren 

Dons is de pluizige laag onder de veren van vogels zoals ganzen of eenden. Een donzen dekbed is bijna nooit van 100% dons. Bij de meeste dekbedden is een deel van de vulling niet dons maar veertjes, of breukdeeltjes van veertjes.

De prijs en kwaliteit van 'donzen' dekbedden verschilt onder andere door:

  • De hoeveelheid dons en veertjes
    Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, laten lichaamsvocht minder goed door, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, die door de hoes naar buiten dringen.
  • Ganzendons of eendendons
    Het dons en de veertjes in dekbedden komen vrijwel altijd van ganzen of eenden. Ganzendons is pluiziger en daardoor beter én duurder dan eendendons.

Etiket van donzen dekbedden

Bij een donzen dekbed hoort een etiket dat informatie geeft over de vulling. Wat kun je op dat etiket vinden?

Dons en veren

Het percentage dons of veren is het deel van het gewicht, niet het volume. Veren zijn veel platter en ongeveer 10 keer zo zwaar als dons. Zoveel mogelijk dons is dus beter. Een 'donzen' dekbed moet voor minstens 60% uit dons bestaan. De rest bestaat dan uit veertjes. Zit er minder dan 60% dons in? Dan mag het geen 'donzen dekbed' heten.

Ganzen- of eendendons

Op het etiket moet staan of er ganzendons of eendendons in het dekbed zit. Staat er alleen 'dons en veren', zonder het woord 'gans' te noemen? Ga er dan van uit dat de vulling 100% van eenden komt.

Staat op het etiket 'zuiver ganzendons'? Dan mag er maximaal 10% eendendons in zitten. In een dekbed dat alleen 'ganzendons' vermeldt, mag 30% eendendons zitten.

Keurmerken op donzen dekbedden

Behandeling van dieren

De belangrijkste keurmerken op donzen dekbedden gaan over hoe de dieren behandeld worden. In het ergste geval worden ganzen en eenden levend geplukt en onder dwang gevoed.

Het is diervriendelijker om de dieren te doden voordat ze geplukt worden. 'Diervriendelijk' dons betekent dus wel altijd dat de dieren het niet overleven.

Op donzen dekbedden vind je 2 keurmerken. Die staan voor dons met zo min mogelijk dierenleed: 

Overige keurmerken

Op (donzen) dekbedden staan ook vaak andere keurmerken, zoals:

  • Oeko-Tex (standard 100)
    Een keurmerk voor de afwezigheid van schadelijke stoffen in textiel.
  • Nomite
    Geeft aan dat de hoes (of tijk) zo fijn geweven is dat huisstofmijt er niet of minder makkelijk doorheen komt.
  • Downafresh greenLine
    Geeft aan dat de vulling op een natuurlijkvriendelijke manier is geproduceerd. Deze voldoet aan de norm EN 12935, voor de kwaliteit en hygiëne van dons en veren.
  • EN 12934
    Een norm voor het correct weergeven van een dons- en veren vulling op het etiket. Soms vind je een vignet van een testinstituut, zoals TÜV Rheinland, dat heeft gecontroleerd of het etiket klopt.

Gerecycled dons

Steeds vaker vind je dekbedden gevuld met gerecyclede dons en veren. Dat is een goed alternatief als je liever geen nieuw dons koopt vanwege het dierenleed, maar toch de voordelen wil van dons. Uit onze test blijkt dat dekbedden gevuld met gerecycled dons niet slechter zijn dan die met nieuw dons.

Een dekbed met gerecycled dons is een duurzamere keuze en moet zorgen voor minder dierenleed. Maar dit geldt maar tot op zekere hoogte. Als iedereen gerecycled dons koopt, gaat ook de vraag naar nieuw dons omhoog. En daarmee de prijs. Dan zal er alsnog meer van gemaakt worden. Als je écht duurzaam bezig wil zijn, kun je zelf gerecycled dons aanleveren.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.