icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij dekbedden testen

Wat maakt een dekbed een goed dekbed? Een goed dekbed heeft een vulling die warmte vasthoudt, vocht doorlaat en niet te zwaar is. Daarnaast kun je een goed dekbed wassen. We leggen uit hoe wij dekbedden testen.
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:19 april 2024

De beste - hoe wij testen - algemeen

Kwaliteit vulmateriaal dekbed

Een goed dekbed houdt je lekker warm. Maar wat betekent dat precies? Niet iedereen houdt van even warm. En dekbedden die heel warm zijn hebben soms ook nadelen. Ze houden naast warmte ook vocht vast en zijn ook nog eens heel zwaar.

In onze test beoordelen we de kwaliteit van het vulmateriaal op basis van 3 eigenschappen:

  • Warmte-isolatie
  • Vochtdoorlatendheid
  • Gewicht

Voor warmte-isolatie en vochtdoorlatendheid geldt: hoe hoger hoe beter. Voor gewicht geldt: hoe lager hoe beter.

Het is moeilijk om het op alle 3 de onderdelen goed te doen. Als er veel vulmateriaal wordt gebruikt zal de warmte-isolatie hoog zijn. Maar de vochtdoorlatendheid laag en het gewicht hoog. Het gaat dus om het gemiddelde van deze 3 eigenschappen.

We beoordelen deze eigenschappen voor het zomerdeel en het (gecombineerde) winterdeel van 4 seizoenendekbedden.

Wasbaarheid

We wassen de dekbedden op 60°C in de wasmachine en drogen ze in de droger. Dat herhalen we 5 keer. Daarna beoordelen we hoe de dekbedden er aan toe zijn:

  • We kijken of de dekbedden zijn gekrompen.
  • We beoordelen het uiterlijk van de dekbedden. Zijn ze bevoorbeeld erg gekreukt, of is het vulmateriaal samengeklonterd?
  • We beoordelen in hoeverre de prestaties (warmte-isolatie, vochtdoorlatendheid) van de dekbedden veranderd zijn.

Etiket

We beoordelen of de informatie op het etiket (afmetingen, vulgewicht) klopt met wat wij meten. Daar geven we een oordeel over.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.