Matrassen
Goede nachtrust begint met een fijne matras. Daarom testen wij doorlopend matrassen. Zo vind jij de matras die het beste bij jou past.

Website van het jaar in categorie Vergelijking
Keuzehulp matrassen
Nieuw & interessant
- 8 jun.
De prijs van een matras
Wat zegt de prijs van een matras nou eigenlijk? Wij testen matrassen van €100 tot meer de €1500. Is een duurdere matras altijd beter? - 8 jun.
Matras kopen via internet
Een matras kopen via internet, is dat een goed idee? Je kunt de matras niet zien en uitproberen in de winkel, maar daar staat vaak tegenover dat je hem thuis kunt uitproberen. Maar let wel op, want de voorwaarden van het proefslapen zijn niet altijd even gunstig. - 8 jun.
Hoe wij matrassen testen
Wij testen doorlopend matrassen van verschillende merken. We meten en beoordelen onder andere lichaamsondersteuning, levensduur en vochtdoorlatendheid.
Matras kopen: waar let je op?
Een goede nachtrust staat of valt met een goede matras. Het is daarom belangrijk dat je er een kiest die je precies de goede ondersteuning geeft, maar die ook lekker ligt. Maar een matras kiezen is niet gemakkelijk. Wij vertellen je wat alles betekent en waar je op moet letten.

- 1
De onderdelen van een bed
Je koopt maar een paar keer in je leven een matras, dus waarschijnlijk ben je niet op de hoogte van alle termen. Dit is hoe een bed in elkaar zit:
- Een bedframe of ledikant is de constructie van het bed. Meestal van hout en vaak los verkocht.
- De bedbodem is waar je matras op ligt. Het kan een lattenbodem zijn, maar ook een houten omkisting met metalen veren (een boxspring).
- Een topmatras is een dunne matras die je (optioneel) bovenop een 'gewone' matras legt.
- Een boxspring, eigenlijk boxspringcombinatie, is frame, bodem, matras, en meestal ook topmatras. Het onderstel is een houten bak op pootjes met metalen veren die vaak is bekleed met hetzelfde materiaal als de matras.
- De matras wordt omhuld door een tijk, die je er soms vanaf kunt ritsen zodat je hem kunt wassen.
- Matrassen zijn gemaakt van verticaal gestapelde lagen matrasvulling.
- Soms zijn matrassen ook in de horizontale richting anders opgebouwd. Bij de schouders of heupen vind je bijvoorbeeld een extra stevige laag. Dit noemen we (comfort)zones.
Video: kooptips matrassen
Inklappen - 2
Welke soorten matrasvullingen zijn er?
Schuim
- Staat er als vulling van een matras 'schuim', ga er dan van uit dat het gaat om PU- of polyurethaanschuim.
- Koudschuim of HR (High Resilience) PU schuim, is PU schuim van hoge dichtheid en betere kwaliteit. 'High resilience' slaat op de hoge mate van veerkracht.
- Traagschuim, ook wel visco-elastisch schuim, memory foam of geheugenschuim, is een specifieke soort PU schuim dat er heel lang over doet om zijn vorm weer terug te krijgen.
Veren
- Als we het bij matrassen hebben over 'veren', dan hebben we het over metalen veren en nooit over dierlijke veren (dons).
- Een matras met pocketvering heeft metalen springveren die verpakt zijn in een zakje. Alle pocketveren werken afzonderlijk van elkaar. Over de veren zit een laag schuim.
- Bij matrassen met Bonnelvering of binnenvering zijn de metalen veren onderling met elkaar verbonden, en zitten ze dus niet in aparte 'pockets'.
Latex
- Latex of latexschuim is gemaakt van natuurlijk of synthetisch rubber. Latex is soepel en voelt comfortabel, en latexmatrassen zijn vaak koel. Latexschuim vind je vooral in duurdere matrassen.
Meer over matrasvulling
Er zijn nog veel meer soorten vullingen, en vaak is een matras opgebouwd uit verschillende materialen.
Inklappen - 3
Welke matras moet je kiezen?
- De prijs van een matras zegt weinig over de kwaliteit. Wel zijn sommige vullingen (zoals latex en traagschuim) duurder en betaal je extra voor bijvoorbeeld een luxe afwerking en een afneembare tijk.
- Een goede matras moet je lichaam goed ondersteunen. Wij testen de ondersteuning voor rug- en zijslapers. Bekijk welke matras de beste is.
- Een goede matras is ook comfortabel. Hoe lekker een matras ligt is voor iedereen anders en is minder goed te testen. Ga dus vooral proefliggen en proefslapen. In een matras met (een toplaag van) traagschuim zak je lekker weg, maar de lage elasticiteit zorgt er ook voor dat bewegen in bed lastig kan zijn.
- Als je veel zweet in bed, heb je een matras nodig die goed vocht doorlaat. Wij testen dit, en het blijkt dat het type matrasvulling maar van bepekte invloed is. Bekijk matrassen die goed vocht doorlaten.
- Als je partner een heel verschillend postuur heeft, of verschillende wensen, kies dan voor 2 eenpersoonsmatrassen.
Inklappen - 4
Wat koop je er bij?
- Je hoeft niet tegelijk met je matras je bedbodem te vervangen. Want er is geen bewijs dat een bedbodem een wezenlijke invloed heeft op de ligkwaliteiten van een matras. Let er wel op dat je bedbodem goed ventileert.
- Een boxspringcombinatie koop je vooral omdat het allemaal bij elkaar past. Het onderstel maakt voor de ligeigenschappen niet uit en dezelfde matras in een normaal bedframe zou hetzelfde moeten liggen. Daarom testen wij boxsprings niet, maar de matrassen er uit wel.
- Een topmatras is niet essentieel. Met een topmatras kun je je ligcomfort vergroten en je normale matras sparen. Maar een goede matras zou alleen genoeg moeten zijn, en een topmatras kan een slecht of doorgezakt gewone matras niet oppeppen.
- Als je last hebt van huisstofmijtallergie, is het belangrijk dat de tijk van je matras afneembaar én wasbaar op 60°C is.
- Wil je meteen ook een dekbed en nieuwe hoofdkussens kopen? Ook daarover geven wij advies.
Inklappen - 5
Matras kopen via internet
Er zijn steeds meer verschillende soorten online aanbieders om een matras online te kopen en ook reguliere webwinkels bieden matrassen aan. Maar is het aanschaffen van een matras via internet slim als je dit niet hebt kunnen zien of uitproberen?
Uitproberen
Gelukkig zijn er webshops met gunstige voorwaarden bij het aanschaffen van een nieuwe matras. Je mag een matras bijvoorbeeld 30 tot 100 dagen thuis uitproberen. Als het matras je niet bevalt, dan kun je het matras (in sommige gevallen kosteloos) retouneren.
Bekijk de voorwaarden goed
Er zijn ook genoeg (web)winkels waar het een stuk lastiger zal zijn om een matras goed uit te proberen. Hier geldt bijvoorbeeld geen uitprobeerperiode en eenmaal uit de verpakking mag je de matras niet meer ruilen. Het is dan ook belangrijk om de aankoop- en retourvoorwaarden goed door te lezen voordat je een matras aanschaft.
Luchtjes
Zit er een nare geur aan je gloednieuwe matras? We geven een aantal tips om zo snel mogelijk van vervelende matrasluchtjes af te komen.
Inklappen - 6
Kies de juiste matras
Wil je weten welke matras het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste matras.
Inklappen
Hulp nodig of vragen?
Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen, of wat te doen als je matras kapot gaat? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.