icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Matrasmaat kiezen

Wanneer je een matras gaat kopen krijg je te maken met verschillende afmetingen. Bij een 2-persoonsbed kun je vaak kiezen tussen 1 grote matras of 2 kleinere. Wanneer kies je voor wat? En wat zijn de opties als je bed afwijkende maten heeft?
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen     Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 30 maart 2023

Artikel_matrasmaat

Een 2-persoonsmatras of 2 keer een 1-persoonsmatras?

Voor een 2-persoonsbed kun je kiezen tussen een 2-persoonsmatras en 2 keer een 1-persoonsmatras.

Lig je meestal alleen in een 2-persoonsbed, dan kun je het best voor een 2-persoonsmatras kiezen. Voor 2 personen kunnen 2 losse matrassen handiger zijn.

Bijvoorbeeld als:

  • Je bedpartner een heel ander postuur en/of lichaamsgewicht heeft dan jij.
  • Je bedpartner andere voorkeuren heeft voor de hardheid van de matras.
  • Je bedpartner meer of minder transpireert dan jij.
  • Je bedpartner van een koele matras houdt en jij van een warme of andersom.
  • Je bedpartner lichamelijke klachten heeft die jij niet hebt of andersom.
  • Je gebruik wilt maken van verstelbare bedbodems.

Een boxspringcombinatie

Meestal hebben 2-persoonsboxsprings ook 2 aparte matrassen. De matrassen liggen bij een boxspringcombinatie op de bodem en niet in een ombouw. Daardoor is er meer risico dat de 1-persoonsmatrassen gaan schuiven.

Wil je 2 keer een 1-persoonsmatras op je boxspring leggen? Overleg dan met de verkoper hoe je voorkomt dat de 2 matrassen uit elkaar schuiven. Bij sommige boxsprings zijn de matrassen met elkaar verbonden.

De beste boxsprings uit onze test

Vermijd de geul

Veel mensen met 1-persoonsmatrassen in een 2-persoonsbed klagen over de geul of kier tussen beide matrassen. Kijk bij het proefliggen of de matrassen goed op elkaar aansluiten en of je last hebt van de aansluiting. Er zijn T-stukken die je tussen de matrassen legt. Dan voel je de kier niet meer.

Soms kun je ook de tijk aan elkaar ritsen. En bij verschillende merken kun je 2 matrassenkernen in een 2-persoonstijk stoppen. Je hebt als het ware 2 matrassen die voelen als 1 matras. Bespreek mogelijke oplossingen met de verkoper.

Matras op maat

De meest voorkomende lengtemaat voor een matras is 200 cm. De breedtematen zijn vrijwel altijd 80 cm, 90 cm, 140 cm, 160 cm en 180 cm. Bij onze geteste matrassen vragen we altijd aan de fabrikant in welke afmetingen de matras geleverd wordt.

Verschillende maten

De meeste matrassen in de vergelijker van vooral duurdere merken, zijn te koop in de volgende breedtematen (horizontaal) en lengtematen (verticaal): 

  70 80 90 100 120 140 160 180
200 x x x x x x x x
210 x x x x x x x x
220 x x x x x x x x

De dikgedrukte afmetingen zijn niet bij alle merken beschikbaar. Zo worden IKEA-matrassen alleen in een lengte van 200 cm geleverd.

Afwijkende maat of vorm

Wil je afwijken van deze maten? Je vindt specialisten op internet die een afwijkende matrasmaat en vormen leveren. Google op ‘matras op maat’.

Vooral in caravans en boten komen andere vormen en maten voor, maar ook in zelfgemaakte bedden en babywiegjes. Het hangt van de leverancier af of je de vulling en de tijk kunt kiezen. Ook mensen die wat zwaarder zijn, kunnen leveranciers benaderen voor een matras op maat.

De nieuwe generatie matraswebwinkels hebben een vrij grote keus in verschillende afmetingen.

Lees meer over matrassen kopen via internet

Mag de matrasmaat afwijken?

De echte maten van een matras mogen iets afwijken van de afmetingen die in de productinformatie staan. 

Die toegestane afwijkingen staan vermeld in de Europese Norm EN 1334:

  • Toegestane afwijking van de opgegeven lengte: 20 mm;
  • Toegestane afwijking van de opgegeven breedte: 20 mm;
  • Toegestane afwijking van de opgegeven dikte: 10 mm.

Dit betekent dat een matras die volgens de verpakking 90 x 200 x 20 cm is, tussen de 88 en 92 cm breed mag zijn. En tussen de 198 en 202 cm lang en tussen de 19 en 21 cm dik.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.