icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je matras

Met deze onderhoudstips verleng je de levensduur van je matras. En als je matras echt te oud is geworden, wat zijn dan milieuvriendelijke alternatieven voor de vuilnisbelt? 

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Goed ventileren

Lichaamsvocht heeft slechte invloed op je matras. Vooral een schuimvulling van hoge kwaliteit zoals traagschuim kan slecht tegen een warme, vochtige omgeving.

Je beperkt de schade door:    

  • Je matras dagelijks te luchten door het beddengoed helemaal terug te slaan.
  • Te zorgen voor een goed ventilerende bedbodem die ten minste de helft van het matras vrij laat.
  • Te kiezen voor een matras dat goed vocht doorlaat. Bekijk de matrassen die goed vocht doorlaten.

Heb je het snel warm in bed? Kies dan voor een van deze koele matrassen.

Gebruikstip_matrasonderhoud

2
Je matras draaien

Hoewel fabrikanten graag beweren dat het niet zo is, gaat je matras langer mee als je hem regelmatig omkeert.

Je belast het matras het meest evenwichtig als je deze liefst elke 2 maanden keert, van voeteneind naar hoofdeind en van onder naar boven.

Let op: lang niet alle matrassen kunnen aan beide zijden beslapen worden. In onze vergelijker geven we aan of een matras gedraaid kan worden of niet.

matrassen

3
Je matras schoonmaken

Om de matrashoes, ook wel tijk genoemd, echt goed schoon te maken moet je hem in de wasmachine doen. Op het waslabel van de tijk staat of deze gewassen kan worden in de wasmachine en op welke temperatuur. Let op, het waslabel kan ook aan de binnenkant van de rits zitten. 

In onze vergelijker staan matrassen waarvan je de tijk in de wasmachine kunt wassen.

Zit er geen rits aan de tijk, kun je geen wasinstructies vinden of mag de tijk volgens het label niet in de was? Dan kun je vlekken en vuil te lijf gaan met een speciaal reinigingsmiddel voor meubilair als matrassen. Laat de tijk heel goed drogen voor je het matras weer opdekt.

Stofzuiger

Stof uit de tijk halen kan door eens in de zoveel tijd de stofzuiger over het matras te halen. Gebruik daarvoor een meubelmondstuk.  

nieuws-update-matrassentest

4
Wat doe ik aan nare luchtjes bij mijn nieuwe matras?

Aan een gloednieuw matras zit vaak een geurtje. Dat kan komen van de lijm of gebruikte materialen in de fabriek. Vooral matrassen die opgerold in een doos zijn verpakt verspreiden vaak een penetrante lucht zodra ze uit de verpakking komen. Deze matrassen worden vaak direct vanaf de band verpakt, zodat de luchtjes geen kans hebben om te vervliegen.

Uit onze test blijkt dat de geurtjes binnen enkele uren tot een paar dagen nadat ze uit de verpakking zijn gehaald verdwijnen. Voorwaarde is wel dat het matras niet wordt opgedekt.

Tips

Haal het matras zo snel mogelijk uit de verpakking en laat hem rechtop luchten in een goed geventileerde ruimte voordat je het matras in gebruik neemt.

Wil je het matras toch direct gebruiken, haal dan overdag het beddengoed inclusief hoeslaken en molton van het matras af en zet een raam open. Dit herhaal je net zo lang tot de geurtjes zijn verdwenen.

Als het bed minder dan de helft van het matras vrij laat liggen, zet dan het matras rechtop op de bedbodem.

Artikel_geurtjesbijnieuwmatras

5
Voorkom mijten en schimmels in je matras

Heb je een stofallergie? Dan is het extra belangrijk om je bed goed schoon te houden. Stofmijten en schimmels zijn gek op een omgeving waar het vochtig, warm en donker is.

Het is daarom ook belangrijk dat je het matras goed lucht, dat je een matras en bedbodem kiest dat goed ventileert en dat je alle bedmaterialen kunt wassen op 60 °C. 

Lees meer tips voor het schoonhouden van je matras

Kindermatrassen

Voor baby's is een schoon en fris matras nóg belangrijker. Bekijk de anti-allergietips voor babymatrassen.

Gebruikstip_matrasenallergie

6
Wat doe je met je oude matras?

Jaarlijks worden zo'n 1,5 miljoen oude matrassen weggegooid. Veruit de meeste daarvan worden verbrand. Dat is een verlies van grondstoffen en verspilling van energie.

Recyclen

Een milieuvriendelijk alternatief is het recyclen van je matras. Dit kan bijvoorbeeld via RetourMatras, dat jaarlijks zo'n 200.000 matrassen verwerkt en hiermee 70 tot 95% van de materialen hergebruikt kunnen worden. Zij zamelen matrassen in via verzamelpunten zoals de gemeentewerf, plaatselijke milieustraat of winkels.

Wil je een matras laten recyclen? Informeer bij de gemeentewerf naar de mogelijkheden. Lees meer over het recyclen van je matras.

Gebruikstip_matrasafdanken

Test matrassen

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Hoe weet ik wanneer ik mijn matras moet vervangen? En hoe op wat voor temperatuur moet ik de tijk wassen? Vraag het op het forum en deel je ervaringen.

Community-channel

Topics over Matrassen