icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je matras

Met deze onderhoudstips verleng je de levensduur van je matras. En als je matras echt te oud is geworden, wat zijn dan milieuvriendelijke alternatieven voor de vuilnisbelt? 

1

Goed ventileren

Lichaamsvocht heeft slechte invloed op je matras. Vooral een schuimvulling van hoge kwaliteit zoals traagschuim kan slecht tegen een warme, vochtige omgeving.

Je beperkt de schade door:    

  • Je matras dagelijks te luchten door het beddengoed helemaal terug te slaan.
  • Te zorgen voor een goed ventilerende bedbodem die ten minste de helft van de matras vrij laat.
  • Te kiezen voor een matras die goed vocht doorlaat. Bekijk de matrassen die goed vocht doorlaten.

Heb je het snel warm in bed? Kies dan voor een van deze koele matrassen.

Gebruikstip_matrasonderhoud

2

Je matras draaien

Hoewel fabrikanten graag beweren dat het niet zo is, gaat je matras langer mee als je hem regelmatig omkeert.

Je belast de matras het meest evenwichtig als je deze liefst elke 2 maanden keert, van voeteneind naar hoofdeind en van onder naar boven.

Let op: lang niet alle matrassen kunnen aan beide zijden beslapen worden. Bekijk de matrassen die je kunt draaien

matrassen

3

Je matras schoonmaken

Om de matrashoes, ook wel tijk genoemd, echt goed schoon te maken moet je hem in de wasmachine doen. Op het waslabel van de tijk staat of deze gewassen kan worden in de wasmachine en op welke temperatuur. Let op, het waslabel kan ook aan de binnenkant van de rits zitten. 

In onze vergelijker staan matrassen waarvan je de tijk in de wasmachine kunt wassen.

Zit er geen rits aan de tijk, kun je geen wasinstructies vinden of mag de tijk volgens het label niet in de was? Dan kun je vlekken en vuil te lijf gaan met een speciaal reinigingsmiddel voor meubilair als matrassen. Laat de tijk heel goed drogen voor je de matras weer opdekt.

Stofzuiger

Stof uit de tijk halen kan door eens in de zoveel tijd de stofzuiger over de matras te halen. Gebruik daarvoor een meubelmondstuk.  

nieuws-update-matrassentest

4

Nieuwe matras luchten voor gebruik

Aan een gloednieuwe matras zit vaak een geurtje. Dat kan komen van de lijm of gebruikte materialen in de fabriek. Vooral matrassen die opgerold in een doos zijn verpakt verspreiden vaak een penetrante lucht zodra ze uit de verpakking komen. Deze matrassen worden vaak direct vanaf de band verpakt, zodat de luchtjes geen kans hebben om te vervliegen.

Uit onze test blijkt dat de geurtjes binnen enkele uren tot een paar dagen nadat ze uit de verpakking zijn gehaald verdwijnen. Voorwaarde is wel dat de matras niet wordt opgedekt.

Tips

Laat een nieuwe matras luchten voor gebruik. Haal de matras zo snel mogelijk uit de verpakking en laat hem rechtop luchten in een goed geventileerde ruimte voordat je de matras in gebruik neemt.

Wil je de matras toch direct gebruiken, haal dan overdag het beddengoed inclusief hoeslaken en molton van de matras af en zet een raam open. Dit herhaal je net zo lang tot de geurtjes zijn verdwenen.

Als het bed minder dan de helft van de matras vrij laat liggen, zet dan de matras rechtop op de bedbodem.

Artikel_geurtjesbijnieuwmatras

5

Voorkom mijten en schimmels in je matras

Heb je een stofallergie? Dan is het extra belangrijk om je bed goed schoon te houden. Stofmijten en schimmels zijn gek op een omgeving waar het vochtig, warm en donker is.

Het is daarom ook belangrijk dat je de matras goed lucht, dat je een matras en bedbodem kiest die goed ventileert en dat je alle bedmaterialen kunt wassen op 60 °C. 

Lees meer tips voor het schoonhouden van je matras

Kindermatrassen

Voor baby's is een schone en frisse matras nóg belangrijker. Bekijk de anti-allergietips voor babymatrassen.

Gebruikstip_matrasenallergie

6

Wat doe je met je oude matras?

Jaarlijks worden zo'n 1,5 miljoen oude matrassen weggegooid. Veel daarvan worden verbrand. Dat is een verlies van grondstoffen en verspilling van energie. Twee tips voor het duurzaam afdanken van je matras: 

Inleveren bij de milieustraat

In de meeste gemeenten is een oud matras gratis in te leveren. De matrassen belanden in een speciale container. De gemeente brengt ze vervolgens naar een matrasrecyclingbedrijf zoals RetourMatras. Dat bedrijf zorgt ervoor dat 70 tot 95% van de materialen hergebruikt kunnen worden. 

Retour naar de verkoper 

Een aantal fabrikanten en winkels nemen je oude matras in bij aanschaf van een nieuw matras. Hiervoor betaal je een verwijderingsbijdrage. De kosten hiervoor worden meestal apart in rekening gebracht. We kwamen prijzen tegen van €8,50 tot €35. 

Niet duurzaam: het grof vuil

Veel mensen zetten hun matras bij het grof vuil. Dat scheelt gedoe en is goedkoop. Dit is geen duurzame keuze. Recycling kan alleen met droge en schone matrassen. Matrassen die buiten hebben gestaan eindigen vaak in de verbrandingsoven. 
 

 

Gebruikstip_matrasafdanken

7

Hoe bevalt je matras?

Help anderen met een review over jouw matras.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.

  • Ga naar het reviewformulier van matrassen.
  • Selecteer het merk en type van de matras waar je een review over wilt schrijven.
  • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
  • Beantwoord alle overige vragen over het product.
  • Vul je e-mailadres in.
  • Klik op de knop 'Verstuur review'.
Banner reviewformulier-7

Test matrassen

Kopen met korting

De zoektocht naar een goed product kan tijdrovend zijn. En natuurlijk wil je waar voor je geld. We maken het je makkelijk met onze Ledendeals. Als lid krijg je een mooie korting op producten die door ons zijn getest. En je hebt direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuze.

*Je hebt het lidmaatschap Kies & Koop of Volledig & Vertrouwd nodig voor de Ledendeals.

ledendeal 1200x800px-2