icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matras en allergie

Als je snel last hebt van huisstofmijt of vocht, heb je dan een matras nodig die 'anti-allergisch' of 'anti-huismijt' is? Welnee. Maar wat betekenen die claims dan? Hoe voorkom je mijten en schimmels in je matras?
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen   Expert matrassenBijgewerkt op:12 april 2024

Gebruikstip_matrasenallergie

Wat doen matrasfabrikanten tegen allergieën?

In de productinformatie van de matrassen in onze test zien we vaak claims over stof(mijt)allergieën.

Verschillende behandelingen

Fabrikanten van matrassen voorkomen mijten, bacteriën en schimmels door:

 • Behandeling met (organisme-dodende) chemicaliën.
 • Behandeling met nanodeeltjes.
 • Een matrastijk (hoes) met een nauwe structuur. Hier kunnen mijten en huidschilfers niet doorheen.
 • Een matrastijk geschikt maken voor het wassen op 60°C.

Speciale hoezen hebben belangrijke nadelen. Een voorbehandeling met chemicaliën raden we af. De beste keuze is een matras met een tijk die je kunt wassen op 60°C.

Matrassen behandeld met chemicaliën

anti-allergie-matrashoes-mijtMet chemicaliën worden mijten, bacteriën, schimmels en andere schadelijke levende beestjes gedood. 

Schadelijk voor mensen

Om dit effect te houden, moeten de chemicaliën dit werk blijven doen. Ze kunnen zijn voor mensen die elke nacht op het matras slapen. Kies daarom nooit voor een matras die behandeld is met chemische middelen die levende organismen doden of beschadigen. 

Kinderen en baby's

Vooral bij kinder- en babymatrassen is dit belangrijk. Chemicaliën die geen organismen doden, zijn nou eenmaal niet effectief.  

Een matras behandeld met nanodeeltjes

Een behandeling met nanodeeltjes is vrij nieuw. Zoals het middel AEGIS. Vergeleken met een behandeling met chemicaliën, blijkt dit middel veel minder schadelijk voor mens en milieu.

Langetermijneffecten onbekend

Nanotechnologie is nog nieuw. We hebben geen idee van de langetermijneffecten op mens en milieu. 

De samenstelling en toepassing van nanodeeltjes verschilt enorm. Je kunt niet in het algemeen spreken over nanodeeltjes. Een middel waar nog zo weinig over bekend is, willen we niet aanraden.

Fijngeweven matrashoes

Voor matrassen in verschillende maten zijn afritsbare hoezen te koop. Deze zijn dicht geweven of hebben een speciale coating aan de binnenkant. Zo dringen de huidschilfers en mijten er niet doorheen. Het is een goede methode om mijten te voorkomen. Zonder dat chemicaliën of andere middelen die organismen doden nodig zijn.

Nadeel

Het grote nadeel van deze hoezen is dat ze door hun dichte structuur slecht vocht doorlaten. Een slechte vochtdoorlatendheid is niet gezond. Zeker niet voor mensen met een allergie. 

Bekijk de matrassen die het beste vocht doorlaten in onze test.

Allergie voorkomen: was de tijk op 60°C

Wassen op een temperatuur van 60°C of hoger doodt de mijten en hun eitjes. Kies bij een allergie voor een matras met een afritsbare tijk die je op 60°C kunt wassen. Vergeet ook het beddengoed niet. Dat zijn niet alleen de (hoes)lakens en slopen, maar ook de dekbedden en kussens.

Regelmatig wassen

Verschoon minstens elke week je beddengoed. Was de dekbedden, kussens en tijk een paar keer per jaar. Is je wasmachine niet groot genoeg? Wasserettes hebben extra grote machines.

Bekijk de matrassen met een hoes die op 60°C gewassen mag worden

Tip: een tijk met een rits rondom kun je voor de helft om het matras laten zitten. Terwijl de andere helft in de was zit. Zo is het niet erg als de tijk niet dezelfde dag droog is.

Tips: mijten, schimmels en stof voorkomen

Matras Matrasmaat maakt uit voor testresultaatMijten en schimmels zijn gek op een omgeving waar het vochtig, warm en donker is. De boel goed schoon en luchtig houden is dus belangrijk.

Dat kan op volgende manieren:

 • Lucht je bed 7 dagen per week goed. Laat het slaapkamerraam zo veel mogelijk open en sla overdag altijd je dekbed terug. Hang je dekbed bij droog weer buiten. Als het vriest, doodt dat ook nog eens huisstofmijten en hun eitjes. 
 • Kies voor een matras die niet te veel de warmte vasthoudt.
 • Kies voor een matras dat goed scoort op vochtdoorlatendheid.
 • Kies voor een goed ventilerende bedbodem.
 • Kies voor beddengoed van natuurlijke materialen, zoals katoen.
 • Was alle bedmaterialen op 60°C. 
 • Dons en veren zijn voor mensen met een stofallergie meestal niet de beste keuze. Er zijn veel verschillende synthetische dekbedden en kussens die dezelfde positieve eigenschappen hebben als dons. Deze houd je makkelijker stofvrij.
 • Stofzuig het matras regelmatig. Bekijk de beste stofzuigers als je een stofallergie hebt.

Stof voorkomen

 • Kies voor rolgordijnen, lamellen of luxaflex en een harde vloer.
 • Stofzuig vaak en goed.
 • Houd huisdieren uit de slaapkamer.
 • Kleed je bij voorkeur niet aan en uit in de slaapkamer.
 • Leg geen extra kussens, knuffeldieren of andere stofverzamelaars als decoratie op je bed. Kies bij kinderen voor knuffels die je op 60°C kunt wassen. Als dat echt niet kan, leg dan de knuffels eens per maand 48 uur in de vriezer.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.