icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Matras kopen: waar let je op?

Een goede nachtrust staat of valt met een goed matras. Het is daarom belangrijk dat je er eentje kiest dat je precies de goede ondersteuning geeft, maar dat ook lekker ligt. Wij helpen je de juiste keus te maken met advies over de verschillende mogelijkheden en hoe je zinvol advies in de winkel kunt onderscheiden van de verkooppraatjes. We geven tips om een miskoop te voorkomen als je op zoek gaat naar een nieuwe boxspringcombinatie, bedbodem, hoofdkussen of dekbed.

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Laat je goed adviseren

2
Matras kopen via internet

Er zijn steeds meer verschillende soorten online aanbieders om een matras online te kopen en ook reguliere webwinkels bieden matrassen aan. Maar is het aanschaffen van een matras via internet slim als je dit niet hebt kunnen zien of uitproberen?

Uitproberen

Gelukkig zijn er webshops met gunstige voorwaarden bij het aanschaffen van een nieuw matras. Je mag een matras bijvoorbeeld 30 tot 100 dagen thuis uitproberen. Als het matras je niet bevalt, dan kun je het matras (in sommige gevallen kosteloos) retouneren.

Bekijk de voorwaarden goed

Er zijn ook genoeg (web)winkels waar het een stuk lastiger zal zijn om een matras goed uit te proberen. Hier geldt bijvoorbeeld geen uitprobeerperiode en eenmaal uit de verpakking mag je het matras niet meer ruilen. Het is dan ook belangrijk om de aankoop- en retourvoorwaarden goed door te lezen voordat je een matras aanschaft.

Luchtjes

Zit er een nare geur aan je gloednieuwe matras? We geven een aantal tips om zo snel mogelijk van vervelende matrasluchtjes af te komen.

online-matras-kopen

3
Welke soorten matrasvullingen zijn er?

Er zijn weinig matrassen met een vulling die uit één massief stuk bestaat. Vrijwel alle matrassen van boven de €100 hebben een vulling met verschillende lagen. De bekendste materialen die gebruikt worden als matrasvulling zijn:

 • Koudschuim
 • Pocketvering
 • Traagschuim
 • Latex(schuim)

Maar er zijn ook wel andere vullingmaterialen, zoals polyetherschuim (PE-schuim), gel, vezelmateriaal en Bonellvering.

In de Vergelijker kun je eenvoudig de matrassen selecteren met pocketvering, traagschuim of latex in de vulling.

Marketingpraatjes

Fabrikanten beweren graag anders, maar één enkele laag in een matras zegt niets over de kwaliteit van het matras in zijn geheel. De dikte van elke laag, de dichtheid, de kwaliteit van het materiaal en de volgorde waarin de lagen op elkaar liggen zijn allemaal van invloed op hoe goed het matras ondersteunt, ventileert, hoe comfortabel en hoe hard het matras voelt. 

Lees meer over de verschillende soorten matrasvullingen

 

Koopadvies_channel1_Pocketveren

4
De prijs zegt niets over de kwaliteit van een matras

5
Topmatras: zin of onzin?

Een topmatras is een dun matras dat je bovenop een 'gewoon' matras legt. Dat klinkt overbodig en in veel gevallen is dat het ook. Een topmatras is vooral een marketingtruc.

Er zijn grofweg 2 soorten topmatrassen:

 1. Topmatrassen die standaard meegeleverd worden als vaste set met een matras en vaak onderdeel is van een boxspringcombinatie.

 2. Topmatrassen die los worden verkocht. Hierbij heb je zelf de keuze en kost het dus geld om een topmatras aan te schaffen.

In beddenwinkels wemelt het van de topmatrassen, die ook los worden verkocht. Velen zweren erbij. Hebben die allemaal ongelijk? Natuurlijk niet. Er zitten ook voordelen aan een topmatras. Zo gaat je onderliggende matras bijvoorbeeld langer mee.

Lees meer over de voor- en nadelen van een topmatras.

Koopadvies_channel3

6
Matras bij rugpijn

Een matras is meestal niet de oorzaak van rugproblemen, maar kan wel pijnklachten beïnvloeden. Een goed matras vermindert klachten of kan ze zelfs voorkomen, een slechte kan ze juist verergeren.

Lees meer over rugpijn en matrassen

Uitproberen

Als je een nieuw matras koopt, neem dan een matras dat je thuis mag uitproberen en mag ruilen als hij niet bevalt. Mocht je (rug)klachten krijgen door het slapen op je nieuwe matras, kun je deze eenvoudig retouneren.

Ben je op zoek naar een matras dat de beste ondersteuning geeft aan mensen die op hun rug slapen? Vergelijk dan de matrassen die wij hebben getest.

Artikel_matrasbijrugpijn

7
Boxsprings, bodems, kussens en dekbedden

 • Matassen Koopadvies 7 BoxSprings

  Boxsprings

  Een boxspring of boxspringcombinatie is de combinatie van bedbodem een matras en meestal ook een topmatras. Je kunt boxspring-bedbodems en (top)matrassen tot oneindig veel combinaties samenstellen. Omdat er geen bewijs voor is dat de bedbodem een wezenlijke invloed heeft op de ligkwaliteiten van een matras, testen we deze combinaties niet. Wel testen we matrassen die gebruikt worden in boxspringcombinaties.

 • Matassen Koopadvies 7 Bedbodems

  Bedbodems

  Veel beddenverkopers proberen tegelijk met een nieuw matras ook een nieuwe bedbodem te verkopen. Maar in veel gevallen is het helemaal niet nodig om ook je bedbodem te vernieuwen. Let er wel op dat je bedbodem goed ventileert.

 • Matassen Koopadvies 7 Kussen c

  Hoofdkussens

  Het hoofdkussen dat de een een hemelse nachtrust bezorgt, kan voor de ander een nachtmerrie zijn. We doen geen uitgebreide tests op hoofdkussens, maar geven wel tips voor het kopen van een nieuw hoofdkussen.

 • Matassen Koopadvies 7 Dekbed

  Dekbedden

  Dekbedden zijn er in alle soorten en maten en het soort dekbed dat je kiest heeft ook te maken met persoonlijke voorkeur. We geven tips voor het kopen van een nieuw dekbed.

Test matrassen

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Hoe weet ik wanneer ik mijn matras moet vervangen? En hoe op wat voor temperatuur moet ik de tijk wassen? Vraag het op het forum en deel je ervaringen.

Community-channel

Topics over Matrassen