icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis
Koopadvies

Matras kopen: waar let je op?

Een nieuwe matras is vaak een grote investering. Het is daarom belangrijk dat je de juiste kiest. Wij geven je advies over de verschillende typen matrassen en vertellen waar je op moet letten in de winkel. Zo voorkom je een miskoop.

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Een nieuwe matras vinden

2
Welk type matras zoek je?

 • Koopadvies_channel1_Pocketveren

  Pocketvering

  In deze matras zijn metalen springveren elk ineen apart zakje verpakt. Deze kern van veren wordt omhuld door schuim of andere materialen.

  Pocketvering

 • Koopadvies_channel1_Schuim

  Schuim

  In bijna alle matrassen is schuim verwerkt. De meestgebruikte matrasschuimsoorten zijn koudschuim en traagschuim.

  Schuim

 • Koopadvies_channel1_Latex

  Latex

  Een matrasvulling die natuurlijk of synthetisch schuimrubber bevat, wordt aangeduid als latex. Latex voelt comfortabel, maar ventileert meestal slecht.

  Latex

 • Koopadvies_channel1_Gel

  Gel

  Vrij nieuw is dat er gel in matrasvullingen wordt verwerkt. Meestal in de vorm van geldeeltjes of -componenten verwerkt in schuim, maar soms ook in een massieve laag. 

  Gel

 • Koopadvies_channel1_Vezels

  Vezels

  Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van een laag vezels van natuurlijk of synthetisch materiaal. Deze lagen ventileren uitstekend, maar kunnen oncomfortabel aanvoelen.

  Vezels

 • Koopadvies_channel1_Bommelveren

  Bonellvering

  Deze binnenvering bestaat uit vele losse veren die onderling verbonden zijn met een spiraalveer. Een bonellveringmatras is erg veerkrachtig en beweegt lang na als je je draait.

  Bonellvering

 • Koopadvies_channel1_Waterbed

  Waterbed

  Er zijn 2 soorten waterbedden: hard- en softsiders. Een waterbed vormt zich perfect naar de lichaamscontouren, maar ventileert slecht.

  Waterbed

 • Koopadvies_channel1_Kindermatras

  Kindermatras

  Matrassen voor baby’s en peuters verschillen van matrassen voor volwassenen. Hierover lees je alles in ons dossier kindermatrassen.

  Kindermatras

3
Wat zegt de prijs van een matras?

4
Matras kopen via internet

Een matras kopen via een webwinkel is riskant: je hebt immers niet kunnen proberen of je hem wel lekker vindt liggen. Bij veel webwinkels is het lastig om een matras te ruilen nadat je erop geslapen hebt.

Check daarom voordat je een matras koopt via internet en zonder dat je hem eerst hebt uitgeprobeerd eerst de retour- en omruilvoorwaarden van de webwinkel. Let op: voor webwinkels die ook andere soorten producten verkopen zoals kleding of boeken kunnen afwijkende voorwaarden gelden voor grote producten zoals meubels en matrassen.

Gelukkig zijn er steeds meer webwinkels waarbij je een matras wel mag terugsturen als hij na een tijdje proberen niet bevalt. Bij steeds meer webwinkels mag je de matras thuis uitproberen en binnen 30 of zelfs 100 dagen terugsturen als de matras niet bevalt. Lees meer over deze webwinkels met gunstige voorwaarden.

LET OP: bij matrassen die via internet verkocht worden, maar ook die van bijvoorbeeld IKEA is het gebruikelijk dat de matras opgerold in een doos wordt verkocht. Zo'n matras neemt nadat je hem uit de doos hebt gehaald gewoonlijk binnen enkele uren de vorm aan die hij behoort te hebben. Wij testen regelmatig matrassen die opgerold in een doos worden geleverd en we hebben geen nadelige invloed kunnen ontdekken op de kwaliteit van de matras.

Koopadvies_channel2

5
Wat bespreek je met de verkoper?

Een matras is een belangrijke en meestal grote investering. Een goede beddenspeciaalzaak geeft onafhankelijk en eerlijk advies. Voor een waardevol advies moet de verkoper in elk geval de volgende vragen stellen:

Lees meer over een matras thuis proberen en ruilen.

6
Topmatras: zin of onzin?

Een topmatras is een dunne matras die je bovenop een 'gewone' matras legt. Dat klinkt overbodig en dat is het in veel gevallen ook. Een topmatras is vooral een marketingtruc.

Er zijn grofweg 2 soorten topmatrassen:

 1. Topmatrassen die standaard meegeleverd worden als vaste set met een matras en soms ook met een (boxspring)bedbodem.

 2. Topmatrassen die los worden verkocht.

Lees meer over topmatrassen.

Koopadvies_channel3

7
Matras bij rugpijn

Wanneer je last hebt van rugklachten is een goede matras belangrijk. Daarom is niet elk type matras geschikt. Zo hebben mensen met rugklachten vaak baat bij een matras met comfortzones.

Matrasvullingen die geschikt zijn om zones in aan te brengen zijn:

 • pocketveren;

 • (koud)schuimvulling die uit verschillende blokken met verschillende hardheden bestaat.

Vullingen die minder of ongeschikt zijn voor zones:

 • traagschuim;

 • polyetherschuim;
 • schuim of latex dat over de hele oppervlakte van de matras dezelfde dichtheid heeft.

Kies verder voor een medium tot harde matras. Ga proefliggen in een winkel en blijf minimaal een kwartier liggen. Beter nog: neem een matras die je thuis mag uitproberen en mag ruilen als hij niet bevalt. Lees meer over een matras uitproberen en ruilen.

Lees meer over een matras bij rugpijn of vergelijk matrassen.

8
Extra’s voor bij je matras

Boxsprings

Boxsprings zijn tegenwoordig heel populair. Een boxspring-combinatie bestaat uit:

 • een boxspring-onderstel op pootjes;
 • een matras;
 • vaak een topmatras.

Lees meer over boxsprings.

Bedbodems

Beddenverkopers vertellen graag hoe belangrijk de bedbodem is voor een goede nachtrust. Maar de bedbodem blijkt vaak niet of nauwelijks uit te maken voor de lichaamsondersteuning.

Lees meer over bedbodems.

Hoofdkussens

Er zijn verschillende vullingen voor hoofdkussens. Welke kussenvulling je kiest hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en lichamelijke kenmerken.

Lees meer over hoofdkussens.

Dekbedden

Welke dekbedden zijn er allemaal en hoe kies je het dekbed dat het beste bij je past? Bekijk onze tips over dekbedden en hoe je dekbedden gemakkelijk zelf kunt vergelijken.

Lees meer over dekbedden.

Koopadvies_channel8

Test matrassen

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Hoe weet ik wanneer ik mijn matras moet vervangen? En hoe op wat voor temperatuur moet ik de tijk wassen? Vraag het de community en deel je ervaringen!

We zijn de topics aan het ophalen...