icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De prijs van een matras

In onze matrassenvergelijker staan matrassen van €100 tot meer dan €1500. Wat veroorzaakt deze prijsverschillen? En is een dure matras ook beter dan een goedkope matras? De prijs blijkt niet alles te zeggen over de kwaliteit van een matras.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  27 oktober 2017


Elke matrassentest die de Consumentenbond sinds meer dan 10 jaar doet, bevestigt weer wat we eigenlijk al lang weten: de prijs van een matras is geen indicatie voor de kwaliteit van de matras. Er zijn matrassen van dik boven de €1500 die heel matig scoren in onze test, en matrassen van minder dan €150 die uitstekend zijn. De huidige Beste uit de test kost maar €450.

Waarom sommige matrassen zo goedkoop zijn

Hoe kan het dat matrassen die maar €150 of zelfs €100 kosten, toch hoog kunnen scoren in onze test? Er zijn verschillende manieren waarop merken zoals Ikea en Meradiso (Lidl) hun prijzen laag kunnen houden, zonder dat dit de kwaliteit van hun producten beïnvloedt.

 • Massaproductie: Hoe vaker je dezelfde matras kunt maken en verkopen, des te lager de kosten per matras. Ikeaveroopt zijn modellen over de hele wereld en heeft zo maar één keer de ontwerp- en ontwikkelkosten voor een product dat miljoenen keren verkocht kan worden.
 • Niet innoveren: Experimenteren met nieuwe ideeën kost geld: sommige ideeën werken, andere niet. Mislukte experimenten moeten terugverdiend worden met de succesvolle innovaties. Wie het experimenteren overlaat aan anderen en alleen bewezen goede ideeën van anderen gebruikt, loopt geen risico en hoeft dat dus ook niet terug te verdienen.
 • Geen winkelruimte op een A-locatie: Wie zijn matrassen alleen via internet verkoopt, heeft geen dure showrooms nodig op A-locaties. Dat scheelt enorm in huisvestings- én personeelskosten. 
 • Niet specialiseren: Voor 'woonwarenhuizen' als Ikea en Leen Bakker zijn matrassen maar een klein deel van hun totale aanbod. Voor de verkoop van hun matrassen hoeven ze geen (extra) geld uit te geven voor reclame, winkelruimte en personeel en dergelijke.  

Dat betekent uiteraard niet dat matrasmakers die om de bovenstaande redenen de prijzen laag kunnen houden altijd uitstekende matrassen maken. Bekijk de testresultaten van matrassen in de vergelijker. Wel laat het zien dat het onzin is dat goedkope matrassen niet goed kunnen zijn.

Wat matrassen duurder kan maken

1934 cb kooptips matrassenDat betekent niet dat duurdere matrassen niets extra's bieden ten opzichte van goedkope. Er zijn diverse prijsopdrijvers die niet zozeer de ligkwaliteiten van de matras verbeteren, maar wel degelijk iets extra's aan de matrassen toevoegen. Denk hierbij aan:

 • Een dikke, slijtvaste tijk.
 • Een brede rits met grove tanden.
 • Een bies langs de rits die voorkomt dat de tijkstof tussen de tanden van de rits komt.
 • Een rits die helemaal rondom de tijk gaat, waardoor je de tijk in 2 delen van de matras kunt halen.
 • Biezen langs de randen van de matras.
 • Handvatten aan de zijkant. Hoe meer en hoe groter, des te duurder.
 • Dubbele stiknaden.
 • Luxe stoffen, zoals wol en zijde in de tijk en de comfortlaag van de vulling.
 • Een tijk die je op 60 °C mag wassen.
 • Het gebruik van andere hechtingsmaterialen dan lijm, zodat de matras makkelijker te recyclen is.

Er zijn ook prijsopdrijvende eigenschappen waarvan de toegevoegde waarde niet altijd bewezen is. Zoals:

 • Veel stiknaden en ingewikkelde stikpatronen in de tijk.
 • Gebruik van veel verschillende materialen in de tijk en vulling.
 • Ingewikkelde constructie van de vulling.
 • Innovatieve (nieuwe) onderdelen en materialen.

Dure matrassen bezitten niet altijd deze bovenstaande eigenschappen. Soms is er ook bij een peperdure matras niets te vinden wat de hoge prijs verklaart.

Om te kijken of een dure matras misschien beter slaapt dan een goedkope, deden we een praktijkproef.

Vaste matrasprijzen?

In december 2015 bezochten we 29 beddenspeciaalzaken door het hele land. Bij elke winkel peilden we de prijzen van matrassen van 5 bekende matrasmerken. Terwijl ontelbare producten van winkelketen tot winkelketen fors kunnen verschillen in prijs, hing aan de matrassen in ons onderzoek in elke winkel precies hetzelfde prijskaartje! De resultaten van dit onderzoek waren zo opmerkelijk dat we ze hebben gemeld bij de Directie Mededinging van de Autoriteit Consument & Markt. 

Dit is de reactie die fabrikanten gaven op ons onderzoek.

Goede matras voor een eerlijke prijs

Hoe vind je een goede matras voor een eerlijke prijs?

 

 

Nieuwste artikelen

Test matrassen