icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Prijs matras: wat zegt dat?

Wat zegt de prijs van een matras nou eigenlijk? Wij testten matrassen van €100 tot meer de €1500. Sommige goedkope matrassen krijgen veel hogere testoordelen dan de duurste. Hoe kan het dat een spotgoedkope matras beter uit de test komt dan één die veel duurder is? 
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 24 november 2022

Artikel_matrasprijzen

De prijs van een matras zegt niets over de kwaliteit

Ligt een dure matras lekkerder dan een goedkope? In 2013 namen we de proef op de som. We lieten 12 testpersonen een nacht in een hotel slapen op een matras van €200 en een nacht op een matras van €1600.

Gelijke score

De proefpersonen verschilden in geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en slaapvoorkeuren. De matrassen waarop ze sliepen scoorden in onze test ongeveer gelijk. De testslapers wisten niet op welke matras zij sliepen. Ze beantwoordden achteraf vragen over onder andere het ligcomfort en de hardheid van de matrassen.

De uitslag van onze kleine praktijkproef is tekenend: 6 testslapers gaven de voorkeur aan de goedkope matras en 6 aan de dure. Waar de ene testslaper een matras als hard en stug beoordeelde, vond de andere testpersoon dezelfde matras zacht en soepel.

Kortom: de prijs zegt niets over het ligcomfort van een matras. De matrassentest die wij al meer dan 10 jaar doen, bevestigt dit. Er zijn matrassen van dik boven de €1500 die heel matig scoren in onze test, en matrassen van minder dan €150 die uitstekend zijn.

Waarom is een matras duur?

Als de prijs weinig zegt over hoe goed een matras bevalt, waarom zijn sommige matrassen dan zo duur?

Voor een deel is het antwoord: omdat dat altijd zo geweest is. De winst op matrassen is naar verhouding hoog, omdat consumenten altijd al bereid zijn veel te betalen voor een matras. Je gebruikt hem elke dag, dus het mag wel wat kosten. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer consumenten voor een goedkope matras.

Extra's duurdere matrassen

Hebben dure matrassen dan echt niets extra's te bieden vergeleken met goedkope? Natuurlijk wel.

Duurdere matrassen zijn:

  • Gevuld met duurdere materialen, zoals latex of traagschuim.
  • Vaak te wassen op 60°C omdat ze meestal een afritsbare hoes hebben. Deze matrashoes kun je gemakkelijk van de matras af halen.
  • Slijt minder snel door het gebruik van meer en beter materiaal en meer stiknaden in de hoes.
  • Vaker gemaakt van natuurlijke materialen, zoals latex en katoen, in plaats van (goedkoper) PU-schuim en polyester.

Sommige duurdere matrassen zijn zo gemaakt dat je ze makkelijker kunt recyclen, bijvoorbeeld door geen lijm te gebruiken. 

matras-duurofgoedkoop

Waarom zijn matrassen goedkoop?

Dat een goede matras geen €1500 hoeft te kosten is duidelijk. Maar €100? Is dat niet heel goedkoop? Hoe kan een matras zo goedkoop zijn?

Ook daar zijn weer meerdere redenen voor: 

  • Lagere productiekosten: Goedkope matrassen zijn vaak opgebouwd uit maar 1 laag (goedkoop) materiaal. Het is dus niet heel duur om ze te maken. Daarbij komen de schaalvoordelen: Aanbieders als IKEA en Lidl verkopen hun matrassen over de hele wereld. Door massaproductie kunnen ze de kosten laag houden.  
  • Lagere winstmarges: Er zijn veel (nieuwe) partijen actief op de matrassenmarkt. Als dat grote winkels zijn die winst maken op andere producten, dan vinden ze het prima om minder winst te maken op matrassen.
  • Minder extra kosten: Matrassen worden steeds vaker direct aan de consument verkocht via internet. Er wordt dan bespaard op kosten voor een winkel en op het winkelpersoneel.

Overal dezelfde prijs van een matras?

Matrassen die in meer winkels te koop zijn, worden heel vaak voor dezelfde prijs in die winkels aangeboden. Dat kwam uit ons onderzoek van 2015.

We vroegen in 29 beddenspeciaalzaken in heel Nederland naar de verkoopprijs van 2 populaire modellen van 6 bekende matrasmerken. Op een paar afwijkingen na noemde elke winkel voor elk model matras, precies dezelfde prijs.

Het heeft dus niet veel nut om rond te shoppen voor de laagste prijzen of de goedkoopste matrassenwinkel.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.