icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matrassen en rugpijn

Een matras is meestal niet de oorzaak van rugproblemen, maar kan wel pijnklachten beïnvloeden. Een goede matras vermindert of voorkomt klachten, een slechte kan ze verergeren. Er zijn verschillende aandachtspunten waar je bij de aanschaf op moet letten.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  27 oktober 2017

Artikel_matrasbijrugpijn

Soort matras bij rugpijn

Tijdens het slapen is het belangrijk dat je rug in een ontspannen en natuurlijke houding ligt, zeker als je rugklachten hebt. De ligpositie die het natuurlijkst is en daardoor de rug het minst belast is de foetushouding, dus op de zij. Als je op je zij slaapt moeten je schouder en bekken voldoende kunnen wegzakken terwijl je nek en taille wel goed ondersteund worden. Een matras met verschillende comfortzones is daarom aan te raden. Niet alle matrassen hebben dat:

 • Pocketveringmatrassen met een goed oordeel voor lichaamsondersteuning zijn de beste keus bij rugklachten, omdat ze meestal minstens 7 comfortzones hebben.
 • Matrassen met een vulling van 100% schuim dat uit 1 stuk bestaat hebben overal dezelfde dichtheid. Dit betekent dat ze overal dezelfde ondersteuning bieden, en dus geen comfortzones hebben. Om aan mensen met rugklachten op de juiste plekken meer of juist minder ondersteuning te geven, moet een matras van 100% schuim uit verschillende segmenten met een verschillende dichtheid bestaan.
 • Matrassen met een dikke traagschuimlaag bieden vaak te weinig lichaamsondersteuning en hebben geen comfortzones. Traagschuimmatrassen voelen wel comfortabel, maar het tekort aan lichaamsondersteuning maakt dat ze voor mensen met rugpijn toch niet goed zijn.
 • Polyethermatrassen hebben geen comfortzones en bieden in de regel onvoldoende variatie in lichaamsondersteuning. Daarom zijn deze matrassen niet aan te raden voor mensen met rugklachten.

Bekijk welke matrassen het beste zijn voor zijslapers.

Matras kopen

 • Bespreek met de verkoper dat je rugklachten hebt, zodat hij dit kan meenemen in zijn advies in de winkel. Noteer op de bon wat je hebt besproken en dat de verkoper de matras adviseerde.
 • Probeer of de matras een stevige nekzone en soepele schouderzone heeft. Dit test je door met je hand op het schoudergedeelte te drukken. Als het nekgedeelte niet inzakt is het goed.
 • Kies voor een medium tot harde matras.
 • Hoe zwaarder je bent, hoe belangrijker de comfortzones en hoe harder de matras moet zijn.
 • Vraag de verkoper of je ruggengraat in een rechte lijn ligt.
 • Vraag of je de matras thuis mag uitproberen.

Lees meer over wat je met de verkoper kunt bespreken.

Slapen op de buik

Met slapen op de buik dwing je je lichaam juist in een zeer onnatuurlijke houding, die op den duur erg belastend is voor je wervelkolom. Slaap je geregeld op je buik en heb je overdag vaak last van je rug, nek en/of schouders, verander dan in elk geval je slaaphouding.

Slapen met rugpijn

Wat je rugpijn positief en negatief beïnvloedt, is al net zo persoonsafhankelijk als welke matras lekker ligt. Wat de ene persoon met rugpijn een fijne matras vindt, is dus niet automatisch ook de oplossing voor de ander.

Wil je echt zeker weten dat je geen kat in de zak koopt, kies dan een matras die je thuis in je eigen bed mag uitproberen, en die je mag terugsturen als hij niet bevalt.

Lees meer over (web)winkels met gunstige probeer- en retourvoorwaarden.

Rugpijn verminderen

Wanneer je tijdelijk last hebt van je rug hoef je niet direct een nieuwe matras te kopen. Er zijn wel trucjes om je rug tijdens het slapen te ontlasten:

 • Slaap op een aangepast hoofdkussen.
 • Doe een kussen onder je rug of knieën.
 • Doe een kussen tussen je knieën of ellebogen.
 • Trek je knieën op (ook als je op je rug slaapt).
 • Probeer in een andere houding te slapen.

Maar dit zijn natuurlijk geen langetermijnoplossingen. Heb je aanhoudende rugklachten? Ga dan langs je huisarts of fysiotherapeut. Een matras alleen zal je klachten namelijk niet wegnemen.

In onze matrassenvergelijker kun je zelf matrassen vergelijken op een groot aantal kenmerken en testresultaten.

Testrapport matrassen

Het dagverse testrapport Matrassen (€4,25) bevat alle geteste matrassen inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een matras.

Meer informatie

Testrapport Matrassen

Test matrassen