icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij matrassen en boxsprings testen

Een goed bed is erg belangrijk. Daarom testen we doorlopend matrassen en boxsprings van verschillende merken. We kopen de matrassen en boxsprings zelf en sturen deze naar een gespecialiseerd en onafhankelijk laboratorium. Daar testen we onder andere de lichaamsondersteuning, levensduur en vochtdoorlatendheid.
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen   Expert matrassenBijgewerkt op:19 juni 2023

Selectie

Bij het selecteren van matrassen voor de test hanteren we een aantal criteria.

  • Goede afspiegeling van de markt
    De merken en modellen in onze matrassenvergelijker moeten een representatieve afspiegeling zijn van de markt. Dit betekent dat we van grote, veel verkochte, merken meer matrassen testen dan van kleinere merken.
  • In de afmeting 200 x 90 cm
    We testen matrassen in de maat 90 x 200 cm. Dit is momenteel de meest verkochte maat. We gaan er van uit dat de testresultaten ook bruikbaar zijn voor andere matrasmaten.
  • Gemiddelde hardheid
    Vaak kun je kiezen uit meerdere hardheden van een matras. Soms wordt aangegeven bij welk gewicht welke hardheid past. Wij kiezen de variant die het beste past bij de gemiddelde lichaamseigenschappen van onze proefpersonen. Als het niet duidelijk is welke dat is, kiezen we een gemiddelde hardheid.
  • Aanpasbare matrassen
    Als een matras op meerdere manieren gebruikt kan worden, bijvoorbeeld door lagen te herschikken of te draaien, proberen we het matras aan te passen voor elke proefpersoon. Dit doen we alleen als duidelijk is welke opbouw hoort bij specifieke lichaamseigenschappen zoals gewicht.
  • Boxsprings
    Bij boxsprings proberen we zo veel mogelijk "echte boxsprings" te testen. Dat zijn bedden met een boxspringonderstel met metalen veren, een bekleed matras zonder comfortlaag en een topmatras. Sommige bedden die als boxsprings worden verkocht, selecteren we niet voor de test. Bijvoorbeeld omdat er geen topper wordt meegeleverd, en het matras ook los verkrijgbaar is. 

Boxsprings: in het geheel

We testen boxsprings zo veel mogelijk op dezelfde manier als matrassen. Omdat je bij een boxspring een heel bed met onderstel, matras en topper koopt, testen we ze ook zo. Dus als we hieronder zeggen "het matras", dan betekent dat bij boxsprings: de gehele combinatie. Bij een enkele test geeft dat problemen, vooral vanwege de hoogte van het hele bed. Als dat zo is, geven we het aan.

Lichaamsondersteuning

Een goed matras ondersteunt je lichaam en zorgt dat je ontspannen ligt. Hoe goed een matras je lichaam ondersteunt, hangt ook af van je gewicht en de vorm van je lichaam. 

Wij testen de lichaamsondersteuning met 3 poppen met verschillende lichaamstypen. Het oordeel dat we geven voor ondersteuning is een gemiddelde van de scores voor de 3 lichaamstypen.

mens-maten-bijelkaar-1200x800px@3x

De 3 lichaamstypen die we gebruiken in de tests voor lichaamsondersteuning en drukverdeling.

We meten voor alle 3 de lichaamstypen de ondersteuning in 3 slaapposities:

  • Rug Keuzenhulp ondersteuning
  • Zij
  • Buik

We voerden deze test eerder uit met proefpersonen. We gebruiken nu poppen die wat betreft de lichaamstypen levensecht zijn. In de video op deze pagina zie je nog steeds de oude proefpersonen.

De testresultaten gebruiken we om een persoonlijk advies te geven op basis van jouw lichaamsbouw en slaapvoorkeuren in onze keuzehulp matrassen.

Comfort

Het is moeilijk om te zeggen hoe comfortabel een matras is. Want dat is heel persoonlijk. De één zweert bij een harde pocketveringmatras, de ander vindt een zacht matras met een toplaag van traagschuim het allerlekkerst liggen.

In het oordeel voor 'comfort' proberen we iets te zeggen over hoe lekker een matras ligt, op basis van een aantal metingen.

Drukverdeling

Keuzenhulp drukverdeling

Met de drukverdelingtest leggen we een mat met sensoren op het matras. Vervolgens leggen we dezelfde poppen die we gebruiken bij de test voor ondersteuning op het matras. De mat registreert over het hele lichaam hoezeer het matras op die plek wordt ingedrukt, en geeft dat weer in een kleurenpatroon. Plaatsen waarbij het lichaam te veel in het matras duwt, worden rood tot zwart, plaatsen waarbij de druk juist heel laag is, worden groen. Hoe meer groen de kleurenregistratie laat zien, des te comfortabeler het matras wordt ervaren. We doen deze test met 3 lichaamstypen.

Veerkracht

Bij je schouder en heup drukken we 2 stempels in het matras om de veerkracht te meten. Dit is een indicatie voor het comfortgevoel: hoe hoger het oordeel voor de veerkracht, des te comfortabeler een matras aanvoelt.

Minimale dikte

We drukken met een hoge kracht op het matras en bepalen hoe veel dikte er overblijft. Is dit te weinig, dan zul je de bedbodem door het matras heen kunnen voelen. Bij boxsprings voeren we deze test niet uit, omdat de (houten) onderstellen te veel varieren in hoogte.

Nabewegen na omdraaien

We meten ook hoeveel een matras nabeweegt als je je omdraait, oftewel de stabiliteit van een matras. In het lab laten we een gewicht op een matras vallen. Een computer telt het aantal bewegingen totdat het matras stil blijft liggen. Uit onderzoek blijkt dat mensen het niet fijn vinden als het matras heel veel nabeweegt. Maar ook niet als hij heel weinig of zelfs niet nabeweegt.

Vochtdoorlatendheid

Als je ’s nachts flink transpireert is het belangrijk dat een matras goed ventileert. Daarom meten we in een klimaatkamer hoeveel vocht een matras opneemt en afgeeft aan de lucht. Hoe meer vocht het matras opneemt én weer afgeeft aan de lucht, des te beter de vochtdoorlatendheid. Dit is een erg belangrijke eigenschap als je in bed veel transpireert.

Levensduur & Duurzaamheid

Bij matrassen geven we een oordeel voor levensduur & duurzaamheid. Dat oordeel is de basis voor het predicaat 'Groene Keuze'. Dit bestaat uit meerdere onderdelen.

Bij boxsprings voeren we alleen de levensduurtest uit. 

Levensduur

Matras Hoe we matrassen testenEen wals van 140 kilo rolt 30.000 keer over de matrassen heen en weer. Dit simuleert een gemiddeld gebruik van 8 tot 10 jaar. Na die test voeren we een aantal tests uit die we ook op het gloednieuwe matras deden, opnieuw uit. En we beoordelen de verschillen:

  • Ondersteunt het matras het lichaam nog even goed?
  • Hoeveel stevigheid heeft het matras verloren?
  • Hoeveel dikte heeft het matras verloren?

Milieubelasting

We berekenen en beoordelen van alle matrassen de milieubelasting (ook wel 'carbon footprint' genoemd) door te inventariseren welke materialen zijn gebruikt voor het matras. 

Recyclebaarheid

Matrassen vormen een groot afvalprobleem. Een duurzaam matras is dus een matras wat goed te recyclen is. Gelukkig zijn de meeste materialen in een matras goed herbruikbaar. Wel kunnen fabrikanten de recyclebaarheid van een matras vergroten door niet te veel verschillende materialen te gebruiken, te zorgen dat de lagen van een matras makkelijk los te halen zijn (zonder lijm) en goede informatie te geven over welke materialen er gebruikt zijn. Al die aspecten nemen wij mee in ons oordeel over recyclebaarheid. 

Wasbaarheid & vakmanschap

We bekijken of de matrashoes verwijderd kan worden, of hij gewassen mag worden en zo ja op welke temperatuur. Vervolgens wassen we hem op de aangegeven wastemperatuur en eventueel ook nog op 60 °C. Na het wassen beoordelen we of de hoes nog past. We geven daarnaast een oordeel over het vakmanschap, oftewel hoe goed het matras in elkaar is gezet.

Groene Keuze

Voor de Groene Keuze kijken we naar alle relevante, onderling vergelijkbare informatie op het moment van testen. Het wordt uitgedeeld aan matrassen die:

  • Minimaal een score van 7,5 halen voor het oordeel Levensduur & duurzaamheid
  • Minimaal een 7 halen als Testoordeel
  • Minimaal een 6,5 halen voor de onderdelen Ondersteuning en Comfort

Als er (te) veel matrassen in aanmerking komen voor het predicaat Groene Keuze kunnen we deze grenswaarden aanpassen. 

Warm of koel matras

Heb je het snel warm of koud in bed? Wij testen in welke mate een matras je lichaamstemperatuur vasthoudt.

Een matras die lichaamswarmte vasthoudt, voelt warm aan. Een matras die lichaamswarmte makkelijk afvoert, voelt koel aan. We testen dit in een klimaatkamer met een temperatuur van 0 °C. In deze omstandigheden meten we hoeveel energie nodig is om een koperen plaat op een temperatuur van 37 °C te houden.

We geven geen oordeel over de isolatie, maar verdelen de matrassen in 3 categorieën: koel, warm en neutraal. Jij weet zelf of je de voorkeur geeft aan een warm of koel matras.

Hardheid

We meten de 'objectieve' hardheid van de matrassen door een stempel met een vaste kracht in het matras te duwen. We geven de hardheid weer in een cijfer van 0 tot 10, waarbij 0 zo hard is als een plank en 10 zo zacht dat je er helemaal in wegzakt.

Let op: Hoe hard je een matras vindt, hangt ook af van de soort matras. Zo voelt een 'harde' pocketveringmatras harder aan dan een net zo 'harde' traagschuimmatras. Ga dus altijd proefliggen om vast te stellen hoe prettig je een matras vindt. Bij deze test wordt ook de dikte van het matras tot op de millimeter gemeten.

Aan de binnenkant

Aan het einde van de test snijden we het matras open om de binnenkant van het matras te beoordelen. We:

  • stellen vast uit welke materialen het matras bestaat
  • meten de dikte van de verschillende lagen
  • meten de dichtheid van het schuim
  • tellen het aantal pocketveren
  • meten de hoogte van de pocketveren, de dikte van het staaldraad en het aantal windingen
  • bestuderen bijzonderheden in de vulling, en checken claims van fabrikanten over bijzondere eigenschappen van de materialen in de vulling

Wat we (nog) niet testen

Een aantal aspecten zijn niet of moeilijk te testen, of staan op ons wensenlijstje om toe te voegen aan de test.

  • Service: steeds vaker koop je een matras direct bij de fabrikant. Daarmee zijn dingen als levertijd, reactiesnelheid bij problemen en bereikbaarheid van de klantenservice onderdeel geworden van het product. En het is dus niet onlogisch dat we dat meetesten. Helaas is het heel moeilijk om service goed te vergelijken.
  • Geur: sommige matrassen geuren niet of nauwelijks als ze gloednieuw zijn en andere ruiken heel sterk. Maar bij alle matrassen verdwijnen zelfs de sterkste geuren na verloop van tijd. Daarom testen we dit niet meer.
  • Tip: dek een nieuw matras niet meteen op, maar laat hem een paar dagen luchten, liefst staand op de zijkant. Wil je het matras toch meteen gebruiken, haal dan de eerste dagen overdag al het beddengoed van het matras zodat hij helemaal 'bloot' ligt, en laat het raam van de slaapkamer openstaan. 
  • Geluid: het geluid dat een matras maakt kun je zelf beoordelen bij het proefliggen. Je bepaalt zelf of je dit storend vindt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300