icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Hoe wij matrassen testen

Een goed matras is erg belangrijk. Daarom testen wij doorlopend matrassen van verschillende merken. We kopen de matrassen zelf en sturen deze naar een gespecialiseerd, onafhankelijk laboratorium. Het lab test de matrassen op onder andere lichaamsondersteuning, ventilatie en levensduur.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


Voor iedere test bepalen we welke matrassen we laten testen. Daarbij spelen verschillende afwegingen een rol.

 • Goede afspiegeling van de markt
  De merken en modellen in onze matrassenvergelijker moeten een representatieve afspiegeling zijn van de markt. Dit betekent dat we van grote, veel verkochte merken zoals Auping, Ikea en BeterBed meer modellen testen dan van kleinere, minder verkochte merken, zoals Ravensberger en Ubica.
 • In de afmeting 200x90 cm
  Matrassen van verschillende maten kunnen anders scoren in bijvoorbeeld lichaamsondersteuning en levensduur. Daarom hebben alle matrassen die we testen dezelfde afmeting: 200x90 cm. Dit is momenteel de meest verkochte maat.
 • Goedkoopste uitvoering
  Van grote merken worden bepaalde modellen soms in allerlei uitvoeringen verkocht. Bijvoorbeeld met meer pocketveren, een luxere tijk, een lengte van 210 cm enzovoorts. Voor een goede vergelijking kiezen we altijd voor de goedkoopste uitvoering in de afmeting 200x90 cm.

Wij testen matrassen uitgebreid in een laboratorium. Wij onderzoeken de technische eigenschappen die je zelf niet kunt zien of vaststellen bij het proefliggen. Of de matras ook aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en lichaamskenmerken, kun je alleen zelf vaststellen. Bespreek je wensen met een onafhankelijke verkoper.

Vraag bij medische klachten eerst advies aan een arts. Een winkel kan een commercieel belang hebben om een bepaalde matras te verkopen.

Bekijk welke matrassen als Beste uit de Test komen of vergelijk alle matrassen.

Lichaamsondersteuning

Een goede matras ondersteunt je lichaam en zorgt dat je ontspannen ligt. Hoe goed een matras je lichaam ondersteunt, hangt ook af van je gewicht en de vorm van je lichaam. Ben je bovengemiddeld zwaar of heb je brede heupen of schouders? Dan is goede ondersteuning een stuk belangrijker dan bij een licht persoon met een rechte bouw.

Omdat lichaamsbouw erg kan verschillen, testen we met 2 uitersten:

 • Mensen met een licht, klein postuur (zo'n 55 kg en 1m65 lang).
 • Mensen met een zwaar, lang postuur (ruim 100 kg en 1m92 lang).

Proefpersonen met deze lichaamskenmerken liggen op hun rug en op hun zij op de matras met sensoren. Deze meten de mate van ondersteuning op belangrijke punten van het lichaam: hoofd en nek, schouders, lende, bil, heup en hiel.

In de vergelijker staan 6 verschillende scores voor lichaamsondersteuning:

Lichaamsondersteuning bij verschillende ligposities

We meten hoe goed de matras het zware, lange en het lichte, kleine postuur ondersteunt in 2 ligposities:

LET OP: We testen niet de ondersteuning bij het slapen op de buik. Slapen op de buik dwingt je lichaam tot een onnatuurlijke houding die op den duur erg belastend is voor de wervelkolom. Wie geregeld op de buik slaapt en lichamelijke (slaap)klachten heeft in de rug, schouders of nek kan het best eerst zijn slaaphouding aanpassen.

Levensduur

Een wals van 140 kilo rolt 30.000 keer over de matrassen heen en weer. Dit simuleert een gemiddeld gebruik van 8 tot 10 jaar. Na die test bekijken we alle technische eigenschappen opnieuw.

 • Hoeveel dikte heeft de matras verloren?
 • Hoeveel stevigheid heeft de matras verloren?
 • Ondersteunt de matras het lichaam nog goed?

Ventilatie

Als je ’s nachts flink transpireert is het belangrijk dat een matras goed ventileert. Daarom meten we in een klimaatkamer hoeveel vocht een matras opneemt en afgeeft aan de lucht. Hoe meer vocht de matras opneemt én weer afgeeft aan de lucht, des beter de ventilatie. Dit is een erg belangrijke eigenschap als je in bed veel transpireert.

Isolatie

Heb je het snel warm of koud in bed? Wij testen in welke mate een matras je lichaamstemperatuur vasthoudt.

Een matras die lichaamswarmte vasthoudt, voelt warm aan. Een matras die lichaamswarmte makkelijk afvoert, voelt koel aan. We testen dit in een klimaatkamer met een temperatuur van 0 °C. In deze omstandigheden meten we hoeveel energie nodig is om een koperen plaat op een temperatuur van 37 °C te houden.

We geven geen oordeel over de isolatie, maar verdelen de matrassen in 3 categorieën: koel, warm en neutraal. Jij weet zelf of je de voorkeur geeft aan een warme of koele matras.

Comfortaspecten

De een zweert bij een harde pocketveringmatras, de ander vindt een zachte matras met een vulling van geheugenschuim het allerlekkerst liggen: hoe comfortabel de matras is, hangt van je eigen voorkeuren af. We doen 2 tests om op een objectieve manier iets over het comfort te kunnen zeggen. 

Drukverdeling

Met de drukverdelingtest leggen we een mat met sensoren op de matras. Een lang, zwaar persoon gaat op de matras liggen. De mat registreert over het hele lichaam hoezeer de matras op die plek wordt ingedrukt, en geeft dat weer in een kleurenpatroon. Plaatsen waarbij het lichaam te veel in de matras duwt, worden rood tot zwart, plaatsen waarbij de druk juist heel goed is, worden groen. Hoe meer groen de kleurenregistratie laat zien, des te comfortabeler de matras wordt ervaren.

Veerkracht

Bij je schouder en heup drukken we 2 stempels in de matras om de veerkracht te meten. Zo kijken we of je onderrug goed wordt ondersteund. Dit is een indicatie voor het comfortgevoel: hoe hoger het oordeel voor de veerkracht, des te comfortabeler een matras aanvoelt.

Let op: de comfortmetingen zeggen niets over hoe goed het lichaam ondersteund wordt. 

Hardheid

Als we de keus hebben, kopen we matrassen in die als 'hard' of 'firm' of 'stevig' worden verkocht. Matrasfabrikanten geven de hardheid van hun matras soms aan met een aanduiding als H1, H2 en H3. Hoe hoger het cijfer, des te harder de matras. De hardste variant is bij de meeste merken H3. Wij testen bij voorkeur de harste variant.

Er is geen standaard voor wat 'hard' of 'zacht' is. Daarom kunnen fabrikanten alleen zeggen hoe hard hun matras is ten opzichte van andere matrasmodellen van hetzelfde merk. Dus het kan best zijn dat een matras die bij Eastborn als 'hard' aanduidt, zachter is dan een ‘zachte’ matras van Ikea.

Wij bepalen de hardheid van alle matrassen volgens dezelfde methode. Zo weet je of de matras ook in vergelijking met matrassen van andere merken hard of zacht is. Dat meten we door een stempel met een vaste kracht in de matras te duwen.

Maar let op: Hoe hard je een matras vindt, hangt ook af van de soort matras. Zo voelt een 'harde' pocketveringmatras harder aan dan een net zo 'harde' geheugenschuimmatras. Ga dus altijd proefliggen om vast te stellen hoe prettig je een matras vindt. Bij deze test wordt ook de dikte van de matras tot op de millimeter gemeten.

Traagschuimeffect

Traagschuim kan sterk reageren op de kamertemperatuur. In een koude kamer voelt traagschuim keihard aan. Het wordt pas zachter als je er een tijdje op ligt. Omdat veel mensen dit heel vervelend vinden, meten we bij traagschuimmatrassen hoe sterk het schuim reageert op de kamertemperatuur.

Nabewegen na omdraaien

We meten ook hoeveel een matras nabeweegt als je je omdraait, oftewel de stabiliteit van een matras. In het lab laten we een gewicht vanaf een bepaalde hoogte op een matras vallen. Dit bootst het draaien van een lichaam na. Een computer telt het aantal bewegingen totdat de matras stil blijft liggen. Uit onderzoek blijkt dat mensen het niet fijn vinden als de matras heel veel nabeweegt. Maar ook niet als hij heel weinig of zelfs niet nabeweegt. Een laag oordeel voor 'nabewegen na omdraaien' hoeft dus niet per se te betekenen dat de matras te veel nabeweegt, het kan ook te weinig zijn.

Hanteerbaarheid

Voor de levensduur en het onderhoud van een matras is het goed als een matras aan beide zijden beslapen kan worden. De matras wordt dan gelijkmatiger belast, en de kant die op de bedbodem ligt, krijgt de kans om langere tijd te luchten. We kijken daarom of je een matras makkelijk kunt keren. Bijvoorbeeld door stevige, voldoende grote handvatten aan de zijkant. Ook controleren we of de matras heel makkelijk doorbuigt, want dat maakt het ook lastiger om hem te keren.

Wat we niet testen

Een aantal aspecten zijn niet te testen. Ze zijn afhankelijk van persoonlijke smaak en kun je zelf beoordelen in de winkel. Of ze zeggen te weinig over de daadwerkelijke kwaliteit van een matras.

 • Afwerking en uiterlijk van de tijk. Dit kun je zelf beoordelen in de winkel. Het zegt niets over de 'interne' kwaliteit van de matras. Kijk ook bij de kooptips.
 • Geur. Sommige matrassen geuren niet of nauwelijks als ze gloednieuw zijn en andere ruiken heel sterk. Maar bij alle matrassen verdwijnen zelfs de sterkste geuren na verloop van tijd. Daarom testen we dit niet meer.
  Tip: dek een nieuwe matras niet meteen op, maar laat hem een paar dagen luchten, liefst staand op de zijkant. Wil je de matras toch meteen gebruiken, haal dan de eerste dagen overdag al het beddengoed van de matras zodat hij helemaal 'bloot' ligt, en laat het raam van de slaapkamer openstaan. 
 • Geluid. Het geluid dat een matras maakt kun je zelf beoordelen bij het proefliggen. Je bepaalt zelf of je dit storend vindt.

Materialen

In beddenwinkels en op internet zie je nogal eens prachtige advertenties over revolutionaire nieuwe materialen die in de matras zitten. Wij testen die claims graag.

Uit onze test blijkt dat de materialen op zichzelf soms best doen wat ze claimen, maar er toch geen bijzonder effect merkbaar is als we de matras als geheel testen. Dat komt dan doordat de andere materialen die de fabrikant in de matras heeft verwerkt heel andere eigenschappen hebben, waardoor het effect van het bijzondere materiaal wegvalt.

Zo zit er in sommige matrassen een bijzondere laag die heel goed ventileert. Maar als die laag tussen andere lagen zit die níet goed ventileren, zal de matras toch niet hoog scoren voor ventilatie. Daarom geven we geen oordelen over de materialen die zijn verwerkt in de matras, maar alleen over de matras in zijn geheel.

Vergelijk zelf alle matrassen en lees meer over onze predicaten Beste Koop en Beste uit de Test.

Bekijk de beste matras Vergelijk alle matrassen

Test matrassen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg