icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Topmatras: zin of onzin?

Een topmatras is een dun matras (zo'n 5 tot 10 cm dik) bovenop een dik, 'gewoon' matras. Een topmatras is vooral een trucje van matrasfabrikanten om consumenten de indruk te geven dat ze méér krijgen dan met een enkel matras. Bijvoorbeeld meer comfort. Maar dat is onzin. Wat kun je wel en niet verwachten van een topmatras?

Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:8 februari 2019

Artikel_topmatraszinofonzin

Er zijn 2 soorten topmatrassen

 1. Topmatrassen die onderdeel zijn van een vaste set met een matras en soms ook met een (boxspring)bedbodem. Een topmatras is dan bij de verkoopprijs inbegrepen. Meestal komt het er bij deze topmatrassen op neer dat het dikke onderste matras niet te gebruiken is zónder een topmatras, omdat ze de ondersteunende en de comforteigenschappen, die normaalgesproken in één matras zitten, in twee aparte matrassen hebben gestopt. Het onderste dikke matras dient voor de ondersteuning, en de comfortlaag zit in het topmatras. 
 2. Topmatrassen die los worden verkocht
  Je kunt een topmatras los kopen om een topmatras uit een vaste set te vervangen, of om op een gewoon matras te leggen. Dit laatste is eigenlijk dubbelop, want in je gewone matras zit al een comfortlaag.  

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke matrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste matras

Matrassen 1200x800

Topmatras als onderdeel van een set

Bedenk voordat je een matras als twee losse componenten in een set koopt het volgende:

 • Zo'n set is doorgaans een stuk prijziger dan één enkel matras van hetzelfde merk, zonder dat de ligkwaliteiten ervan beter zijn.
 • Wil je het topmatras eerder vervangen dan het ondersteunende matras, dan is er een reële kans dat de topper die bij de oorspronkelijke combinatie hoorde niet of niet meer los te koop is. Een andere topper kan de ligkwaliteiten en slaapervaring flink beïnvloeden.
 • Een losse topper is relatief duur.

Wel of geen los topmatras kopen?

Een los topmatras is relatief prijzig. Weeg daarom goed af of je echt wel een topmatras moet kopen, of dat je niet beter een nieuw matras kunt kopen.

Redenen om geen los topmatras te kopen:

 • Je kunt met een topmatras een slecht of doorgezakt gewoon matras niet oppeppen. Een gewoon matras dat niet goed (meer) is, moet je gewoon vervangen.
 • Een topmatras op een volwaardig, gewoon matras verstoort de vochtdoorlatendheid van het onderliggende matras. Het gewone matras kan opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt, waardoor het in het ergste geval kan gaan schimmelen. 
 • Een topmatras op een volwaardig gewoon matras voelt voor veel mensen onnatuurlijk of onprettig aan. Probeer de combi dus eerst uit in de winkel. Maar let op: het gevoel verschilt per combinatie en kan bij je eigen matras dus anders zijn.
 • Een eenpersoons topmatras op een gewoon matras heeft vaak de neiging om te verschuiven.
 • De meeste losse topmatrassen zijn helemaal niet zo goedkoop: voor hetzelfde of ietsje meer geld heb je al een uitstekend gewoon matras. 

Redenen om wel een los topmatras te kopen:

 • Soms is een extra comfortlaag wel prettig. Bijvoorbeeld als je gewone matras wel heel goed ondersteunt, maar te hard is naar je smaak.

 • Met een topmatras ontlast je het onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat.

 • Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren.

 • Een tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewoon matras.

 • Met een tweepersoons topmatras bovenop 2 eenpersoonsmatrassen in een tweepersoonsbed heb je geen last meer van de kier tussen de 2 onderliggende matrassen. Maar er zijn ook andere manieren om de geul te vermijden.

Testrapport matrassen

Het dagverse testrapport Matrassen (€4,25) bevat alle geteste matrassen inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een matras.

Meer informatie

Testrapport Matrassen

Lees ook: