! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Topmatras: zin of onzin?

Een topmatras is een dunne matras (zo'n 5 tot 10 cm dik) bovenop een dikke, 'gewone' matras. Een topmatras is vooral een trucje van matrasfabrikanten om consumenten de indruk te geven dat ze méér krijgen dan met een enkele matras. Bijvoorbeeld meer comfort. Maar dat is vaak onzin. Wat kun je wel en niet verwachten van een topmatras?

Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:4 maart 2021

Artikel_topmatraszinofonzin

Er zijn 2 soorten topmatrassen

 1. Topmatrassen die onderdeel zijn van een boxspring of een vaste set met een matras
  Een topmatras is dan bij de verkoopprijs inbegrepen. Meestal komt het er bij deze topmatrassen op neer dat de dikke onderste matras niet te gebruiken is zónder een topmatras, omdat de ondersteunende en de comforteigenschappen, die normaal gesproken in één matras zitten, in 2 aparte matrassen zijn gestopt. De onderste dikke matras dient voor de ondersteuning, en de comfortlaag zit in de topmatras. 
 2. Topmatrassen die los worden verkocht
  Je kunt een topmatras los kopen om een topmatras uit een vaste set te vervangen, of om op een gewone matras te leggen. Dit laatste is meestal dubbelop, want in je gewone matras zit vaak al een comfortlaag.  

Topmatras als onderdeel van een set

Bedenk voordat je een matras als twee losse componenten in een set koopt het volgende:

 • Zo'n set is doorgaans een stuk prijziger dan één enkel matras van hetzelfde merk, zonder dat de ligkwaliteiten ervan beter zijn.
 • Wil je het topmatras eerder vervangen dan het ondersteunende matras, dan is er een reële kans dat de topper die bij de oorspronkelijke combinatie hoorde niet of niet meer los te koop is. Een andere topper kan de ligkwaliteiten en slaapervaring flink beïnvloeden.
 • Een losse topper is relatief duur.
 • Bij een boxspringcombinatie is een topmatras ook voor het mooi: je doet het hoeslaken alleen om de topmatras, zodat je de (beklede) matras blijft zien.

Wel of geen losse topmatras kopen?

Een los topmatras is relatief prijzig. Weeg daarom goed af of je echt wel een topmatras moet kopen, of dat je niet beter een nieuwe matras kunt kopen.

Redenen om geen losse topmatras te kopen:

 • Je kunt met een topmatras een slechte of doorgezakte gewone matras niet oppeppen. Een gewone matras die niet goed (meer) is, moet je gewoon vervangen.
 • Een topmatras op een volwaardig, gewone matras verstoort de vochtdoorlatendheid van het onderliggende matras. De gewone matras kan opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt, waardoor hij in het ergste geval kan gaan schimmelen. 
 • Een topmatras op een volwaardige gewone matras voelt voor veel mensen onnatuurlijk of onprettig aan. Probeer de combi dus eerst uit in de winkel. Maar let op: het gevoel verschilt per combinatie en kan bij je eigen matras dus anders zijn.
 • Een eenpersoons topmatras op een gewone matras heeft vaak de neiging om te verschuiven.
 • De meeste losse topmatrassen zijn helemaal niet zo goedkoop: voor hetzelfde of ietsje meer geld heb je al een uitstekende gewone matras. 

Redenen om wel een losse topmatras te kopen:

 • Soms is een extra comfortlaag wel prettig. Bijvoorbeeld als je gewone matras wel heel goed ondersteunt, maar te hard is naar je smaak.

 • Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat.

 • Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren.

 • Een tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.

 • Met een tweepersoons topmatras bovenop 2 eenpersoonsmatrassen in een tweepersoonsbed heb je geen last meer van de kier tussen de 2 onderliggende matrassen. Maar er zijn ook andere manieren om de geul te vermijden.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke matrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste matras

Matrassen-Koopadvies-Keuzehulp

Lees ook: