icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Topmatras: zin of onzin?

Een topmatras is een dun matras (zo'n 5 tot 10 cm dik) bovenop een dik, 'gewoon' matras. Een topmatras is vooral een trucje van matrasfabrikanten om consumenten de indruk te geven dat ze met een topmatras méér krijgen dan met een enkel matras. Bijvoorbeeld meer comfort. Maar dat is onzin. Wat kun je wel en niet verwachten van een topmatras?
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  26 juni 2018

Artikel_topmatraszinofonzin

Er zijn 2 soorten topmatrassen

 1. Topmatrassen die onderdeel zijn van een vaste set met een matras en soms ook met een (boxspring)bedbodem. Een topmatras is dan bij de verkoopprijs inbegrepen. Meestal komt het er bij deze topmatrassen op neer dat het dikke onderste matras niet te gebruiken is zónder een topmatras, omdat ze de ondersteunende en de comforteigenschappen, die normaalgesproken in één matras zitten, in twee aparte matrassen hebben gestopt. Het onderste dikke matras dient voor de ondersteuning, en de comfortlaag zit in het topmatras. 
 2. Topmatrassen die los worden verkocht
  Je kunt een topmatras los kopen om een topmatras uit een vaste set te vervangen, of om op een gewoon matras te leggen. Dit laatste is eigenlijk dubbelop, want in je gewone matras zit al een comfortlaag.  

Wel of geen topmatras kopen?

Een los topmatras kan behoorlijk prijzig zijn. Weeg daarom goed af of je echt wel een topmatras moet kopen, of dat je niet beter een nieuw matras kunt kopen.

Redenen om geen los topmatras te kopen:

 • Je kunt er een slecht of een doorgezakt gewoon matras niet mee oppeppen. Een gewoon matras dat niet goed (meer) is, moet je gewoon vervangen.
 • Een topmatras op een volwaardig gewoon matras voelt voor veel mensen onnatuurlijk of onprettig aan. Probeer de combi dus eerst uit in de winkel. Maar let op: het gevoel verschilt per combinatie en kan bij je eigen matras dus anders zijn.
 • Een eenpersoons topmatras op een gewoon matras heeft vaak de neiging om te verschuiven.
 • De meeste losse topmatrassen zijn helemaal niet zo goedkoop: voor ietsje meer geld heb je al een uitstekend gewoon matras. 

Redenen om wel een los topmatras te kopen:

 • Soms is een extra comfortlaag wel prettig. Bijvoorbeeld als je gewone matras wel heel goed ondersteunt, maar te hard is naar je smaak.

 • Met een topmatras ontlast je het onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat.

 • Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren.

 • Een tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewoon matras.

 • Met een tweepersoons topmatras bovenop 2 eenpersoonsmatrassen in een tweepersoonsbed heb je geen last meer van de kier tussen de 2 onderliggende matrassen. Maar er zijn ook andere manieren om de geul te vermijden.

Bekijk de beste goedkope matrassen uit de test. 

Testrapport matrassen

Het dagverse testrapport Matrassen (€4,25) bevat alle geteste matrassen inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een matras.

Meer informatie

Testrapport Matrassen

Test matrassen