icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Topmatras: zin of onzin?

Een topmatras is een dun matras van zo'n 5 tot 10 cm dik. Deze ligt bovenop een normaal, dik matras. Een topmatras wordt ook wel topper of topdekmatras genoemd. Een topper is vooral een trucje van matrasfabrikanten. Ze geven je de indruk dat je meer krijgt dan met een enkel matras. Bijvoorbeeld meer comfort. Maar vaak is dat onzin. Wat kun je wel en niet verwachten van een topmatras?
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 24 november 2022

Artikel_topmatraszinofonzin

Er zijn 2 soorten topmatrassen

1. Topper als onderdeel van een boxspring of vaste set met matras.

De prijs van de topper zit in zo'n geval in de verkoopprijs. Meestal kun je hierbij de normale dikke matras niet gebruiken zónder een topmatras, omdat de eigenschappen zijn verdeeld over de 2 matrassen. De dikke, onderste matras geeft ondersteuning. Het comfort zit in de topmatras. 

2. Toppers die los worden verkocht.

Je kunt een topmatras los kopen om de topmatras uit een vaste set te vervangen of om op een gewoon matras te leggen. Dit laatste is meestal dubbelop, want in je gewone matras zit vaak al een comfortlaag.  

Topper als onderdeel van een set

Bedenk voordat je een vaste set met 2 losse componenten koopt het volgende:

 • Zo'n set is vaak een stuk duurder dan 1 matras van hetzelfde merk, zonder een betere ligkwaliteit.
 • Wil je de topmatras eerder vervangen dan de ondersteunende matras, dan loop je de kans dat je de topper die bij de combinatie hoorde niet of niet meer los kunt kopen. Een andere topper kan de ligkwaliteit en slaapervaring flink beïnvloeden.
 • Een losse topper is naar verhouding duur.
 • Bij een boxspringcombinatie wordt een topmatras ook gebruikt omdat het mooi is: je doet het hoeslaken alleen om de topmatras, zodat je de (beklede) matras blijft zien.

Wel of geen losse topmatras kopen?

Een matrastopper is naar verhouding prijzig. Bedenk goed wat beter is. Het kopen van een topmatras of een nieuw matras. 

Redenen om geen losse topper te kopen:

 • Met een matrastopper kun je een slecht of doorgezakt matras niet oppeppen. Is een normale matras niet meer goed, dan moet je hem gewoon vervangen.
 • Als je een topmatras op een goede gewone matras legt, kan hij het opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt. In het ergste geval ontstaat er schimmel op de matras. 
 • Een topper op een volwaardige gewone matras voelt voor veel mensen onnatuurlijk of onprettig. Probeer de set dus eerst uit in de winkel. Maar let op: het gevoel verschilt per combinatie en kan dus anders zijn bij je eigen matras.
 • Een 1-persoons topmatras op een gewone matras heeft vaak de neiging om te verschuiven.
 • De meeste losse topmatrassen zijn helemaal niet zo goedkoop: voor hetzelfde of iets meer geld heb je al een uitstekende gewone matras. 

Redenen om wel een losse topper te kopen:

 • Soms is een extra comfortlaag wel prettig. Bijvoorbeeld als je gewone matras wel goed ondersteunt, maar toch een beetje te hard voelt.

 • Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat.

 • Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren.

 • De hoes van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.

 • Met een tweepersoons topmatras bovenop 2 1-eenpersoonsmatrassen in een 2-persoonsbed heb je geen last meer van de kier tussen de 2 onderliggende matrassen. Maar er zijn ook andere manieren om de geul te vermijden.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.