icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Topmatras: zin of onzin?

Een topmatras is een dun matras (zo'n 5 tot 10 cm dik) bovenop een dik, 'gewoon' matras. Dat klinkt overbodig en dat is een topmatras in de meeste gevallen ook.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  27 oktober 2017

Artikel_topmatraszinofonzin

Een topmatras, ook wel dekmatras genoemd, is vooral een marketingtruc om de indruk te wekken dat je 2 matrassen krijgt voor de prijs van 1. Het idee suggereert ten onrechte dat je met de combinatie méér comfort krijgt dan met 1 enkele matras. In werkelijkheid voegt een topmatras niets toe aan een goede gewone matras. Investeer dus liever in een goede, gewone matras.

2 soorten topmatrassen

Grofweg zijn er 2 soorten topmatrassen:

  1. Topmatrassen die geleverd worden als onderdeel van een vaste set met een matras en soms ook met een (boxspring)bedbodem. De topmatras is dan bij de verkoopprijs inbegrepen. Meestal komt het er bij deze topmatrassen op neer dat de dikke onderste matras niet te gebruiken is zónder de topmatras.
    De onderste dikke matras dient dan voor de ondersteuning. De topmatras is de comfortlaag die bij een gewone matras gewoon in de matras zelf zit. In feite hebben ze hier dus een gewone matras met zowel ondersteunende en comfort-lagen opgesplitst in een ondersteuningsdeel en een apart comfortdeel.
  2. Topmatrassen die los worden verkocht
    Deze topmatrassen betaal je dus ook los. Je kunt zo’n losse topmatras als extra comfortlaag op je gewone matras leggen. Eigenlijk zinloos, want in je gewone matras zit al een comfortlaag. Als je gewone matras zo oncomfortabel voelt dat je geneigd bent om er een extra comfortlaag in de vorm van een topmatras op te leggen, is het slimmer om in plaats daarvan gewoon een nieuwe matras te kopen. 

Wel of geen topmatras kopen?

Wie hoopt om met een topmatras een slechte of doorgezakte gewone matras op te peppen, moeten we teleurstellen. Dat kan namelijk niet. Daar komt bij dat veel mensen vinden dat een topmatras op een volwaardige gewone matras onnatuurlijk of gewoon onprettig aanvoelt en dat een eenpersoons topmatras op een gewone matras vaak de neiging heeft om te verschuiven. Bovendien zijn losse topmatrassen helemaal niet zo goedkoop: voor ietsje meer geld heb je al een uitstekende gewone matras. 

Toch hebben topmatrassen nog wel enkele voordelen:

  • Je ontlast de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat.

  • Een topmatras is lichter en makkelijker te keren.

  • Met een tweepersoons topmatras bovenop 2 eenpersoonsmatrassen in een tweepersoonsbed heb je geen last meer van de kier tussen de 2 onderliggende matrassen. Maar er zijn ook andere manieren om de geul te vermijden.

  • Een tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras. Lees meer over het onderhoud van je matras

Bekijk de beste goedkope matrassen uit de test. 

Testrapport matrassen

Het dagverse testrapport Matrassen (€4,25) bevat alle geteste matrassen inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een matras.

Meer informatie

Testrapport Matrassen

Nieuwste artikelen

Test matrassen