icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matras kopen via internet

Er komen steeds meer kleine matrasmakers die hun matrassen via internet verkopen. Ook verkopen steeds meer reguliere webwinkels zoals Bol.com matrassen. Maar is het wel slim om een matras te kopen die je niet hebt kunnen zien en uitproberen?

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:22 januari 2018

online-matras-kopen

Gunstige voorwaarden

Wij raden aan om een matras eerst uit te proberen voor je hem koopt. Als je een matras via internet koopt, kan dat natuurlijk niet. Maar daar hebben een aantal webwinkels een oplossing voor: je mag de matras 30 tot 100 dagen thuis uitproberen. Een matras wordt gratis of voor maar een paar euro thuisbezorgd. Bevalt de matras niet, dan wordt hij bij je thuis opgehaald en krijg je het aankoopbedrag terug. Dat geldt voor volgende merken:

 • Emma (emma-matras.nl, 100 dagen)
 • Hema (hema.nl/winkel, 100 dagen)
 • Eve (sleepeve.nl, 100 dagen)
 • Matt (mattsleeps.com, 100 dagen)
 • Simba (simbamatras.nl, 100 dagen)
 • Alle matrassen van Lidl, zoals f.a.n.Meradiso en Badenia (lidl-shop.nl, 90 dagen)
 • Decupré (decupre.nl, 30 dagen)
 • Bruno (brunomatras.nl, 30 dagen)
 • Refresh (refreshmatras.nl, 30 dagen)

De webwinkels doneren de matrassen die worden teruggestuurd aan bijvoorbeeld ziekenhuizen en opvangcentra. Soms verkopen ze de matrassen door aan hotels. De matrassen worden niet doorverkocht aan consumenten.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke matrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste matras

Matrassen 1200x800

Ook te koop in gewone winkels

Ondanks dat deze webwinkels het gros van hun matrassen via internet verkopen, zijn er ook een aantal merken begonnen met hun matrassen te verkopen bij fysieke winkels. Zo kun je ze toch voordat je ze koopt bekijken, maar ook met dezelfde gunstige voorwaarden proberen en terugbrengen. Dat geldt voor:

 • Emma: ook verkocht in de winkels van Beter Bed
 • Simba:  ook verkocht in de winkels van Goossens
 • Eve:  ook verkocht in de Bijenkorf-winkels

De matrassen van Lidl worden sporadisch verkocht in de Lidl-winkels, maar er is dan geen mogelijkheid om ze uit te proberen. De Hema-matras staat in een aantal Hema-vestigingen, maarkun je alleen online kopen. De matrassen van Matt kun je 'proberen' in de Supperclub in Amsterdam, waar de Matt-matrassen als bank worden gebruikt.

Webwinkels zonder gunstige probeervoorwaarden

Niet alle webwinkels die matrassen verkopen hebben gunstige probeervoorwaarden. Bij deze merken en aanbieders geldt geen probeerperiode, maar alleen de wettelijk verplichte zichttermijn van 14 dagen voor koop op afstand. Dat betekent meestal dat je de matras niet uit de verpakking mag halen. Dat is zo bij:

En Ikea dan?

Hoe zit het met de merken die hun matrassen zowel in de winkel als online verkopen, zoals Ikea en Beter Bed? Zij hanteren vaak de voorwaarden van kopen in de winkel. Ook bezorgen ze alleen de matras tegen betaling en geven ze geen geld terug als de matras na een tijdje proberen niet bevalt.

Lees meer over de probeer- en retourvoorwaarden van andere matrasmerken en -winkels.

Matras opgerold in een doos verpakt

Een matras van een webwinkel wordt meestal opgerold in een doos verpakt bezorgd. De matrassen zitten maar korte tijd opgerold in de doos omdat ze vlak voor levering op die manier worden verpakt. Wij hebben diverse matrassen getest die op deze manier verpakt waren, en we hebben nog nooit een negatieve invloed van kunnen ontdekken. Meestal nemen de matrassen al heel snel hun bedoelde vorm aan als je de verpakking verwijderd. Dit duurt meestal maar een paar minuten, en nooit langer dan een paar uur.

Matrassen getest

Wij hebben verschillende matrassen van 90x200 cm van verschillende webwinkels getest. Het matras van Hema en Simba testen we binnenkort.

De kwaliteit van de matrassen loopt uiteen van net onvoldoende tot de Beste uit de Test, en de prijs van €100 tot €800.

 

Testrapport matrassen

Het dagverse testrapport Matrassen (€4,25) bevat alle geteste matrassen inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een matras.

Meer informatie

Testrapport Matrassen

Lees ook: