icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Babymatras en allergie

Het is belangrijk om het babymatras vrij te houden van schimmels en stofmijt. Met deze tips houd je het babymatras schoon en fris zonder speciale, dure producten.
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:17 mei 2024

Artikel_allergieen

Kies een hygiënisch babymatras

Een babymatras heeft geen speciale behandelingen nodig om hem schoon en fris te kunnen houden. Belangrijk is dat je kiest voor een matras:   

Zo voorkom je stofmijten, bacteriën en schimmels

 1. Lucht de matras regelmatig, vooral na luier- en spuugongelukjes.
 2. Leg de slaapzak opengeslagen in het bedje als je kind niet in bed ligt of sla de dekens terug.
 3. Zet na een ongelukje het matras rechtop in bed, zodat hij aan alle kanten goed kan luchten.   
 4. Stofzuig het matras regelmatig of klopt het uit. 
 5. Is het spuug- of luierongelukje heel fors? Was de matrashoes (tijk) op 60 °C.
 6. Was het beddengoed (slaapzak, lakens, dekens) altijd op 60°C. 
 7. Vermijd stof in de babykamer. Kies voor een harde vloer, stofzuig regelmatig, ook onder het bed.
 8. Houd huisdieren weg uit de babykamer.

Let op bij claims 

Bij de babymatrassen in onze test komen we op de verpakking en in de productinformatie in de (web)winkel allerlei beweringen tegen rondom de gezondheid van de baby. Zoals:

 • 'Vermindert de kans op allergieën, huidirritatie en eczeem'.
 • 'Mijtdicht, waterafstotend, ademend, antibacterieel, schimmelwerend'.
 • 'Houdt allergenen tegen, houdt de matras schoon'.

Vaak zijn de claims vaag en is het onduidelijk wat er precies wordt beloofd. Ook legt de productinformatie zelden uit  niet welke materialen of middelen zijn gebruikt om het matras deze eigenschappen krijgt. Daardoor heb je er eigenlijk weinig aan.

Dit moet je vermijden in een babymatras

Sommige allergie- en schimmelwerende middelen zijn af te raden voor een babymatras. Koop geen babymatras met een van onderstaande manieren om stofmijt, schimmels, bacteriën en allergenen te weren:

Organisme-dodende middelen

Een veelgebruikte methode tegen mijten, bacteriën, schimmels en dergelijke, zijn chemicaliën en andere middelen die organismen doden. Het vervelende is dat deze middelen schadelijk zijn voor álle levende wezens. Dus ook voor een kindje dat op de matras slaapt. 

Nanodeeltjes

De techniek van nanodeeltjes is nog vrij nieuw, maar het lijkt er steeds meer op dat nanodeeltjes op lange termijn slecht zijn voor mens en milieu. In elk geval is bewezen dat bij het wassen van textiel met nanodeeltjes een deel van de nanodeeltjes via het spoelwater in het milieu terechtkomt. Daarom raden we af om matrassen en beddengoed te kopen met nanodeeltjes erin.  

Fijngeweven of waterdichte matrashoes

Voor babymatrassen zijn matrasbeschermers, topdekjes en matrashoezen te koop die dichtgeweven zijn. Of die een waterdichte of vochtafstotende coating hebben. Hierdoor dringen stofmijten en vocht er niet door. Dit soort matrasbeschermers en matrashoezen ventileren slecht. Slechte ventilatie is voor een baby erg ongezond. Daarom kun je beter niet voor dit soort matrassen en beddengoed kiezen. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.