icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Babymatras en allergie

Babymatrassen die anti-allergisch, anti-bacteriëel of anti-schimmelvorming zijn, zijn vaak een stuk prijziger. Maar je hoeft niet zo'n speciale of dure matras te kopen voor je baby. Ook een doodnormale matras kun je schoon en fris houden in de strijd tegen allergieën, schimmels en stofmijt. En soms is zo'n dure matras juist een slechte keus. Bekijk onze tips. 
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:9 juni 2023

Artikel_allergieen

8 tips tegen stofmijten, bacteriën en schimmels

 1. Lucht de matras regelmatig, vooral na luier- en spuugongelukjes.
 2. Sla de dekens terug als je kind niet in bed ligt.
 3. Zet na een ongelukje de matras rechtop in bed, zodat hij aan alle kanten goed kan luchten.   
 4. Stofzuig de matras regelmatig. 
 5. Is het spuug- of luierongelukje heel fors? Was de matrashoes (tijk) op 60 °C.
 6. Was het beddengoed (lakens, dekens) altijd op 60°C. 
 7. Vermijd stof in de babykamer. Kies voor een harde vloer, stofzuig regelmatig, ook onder het bed.
 8. Houd huisdieren weg uit de babykamer.

Babymatras kiezen

Een babymatras heeft geen speciale behandelingen nodig om hem schoon en fris te kunnen houden. Belangrijke is dat je kiest voor:   

Vermijden in babymatrassen

Bij de babymatrassen in onze test komen we op de verpakking en in de productinformatie in de (web)winkel allerlei beweringen tegen rondom de gezondheid van de baby. Zoals:

 • Vermindert de kans op allergieën, huidirritatie en eczeem.
 • Anti-huisstofmijt, anti-bacterieel en anti-allergisch.
 • Mijtdicht, waterafstotend, ademend, antibacterieel, schimmelwerend.
 • Houdt allergenen tegen, houdt de matras schoon. 
 • Ultra-ventilerend.

Het is bij deze claims niet duidelijk wat de fabrikant precies bedoelt. Ook weet je niet waarmee het matras behandeld is zodat het deze eigenschappen krijgt. Daardoor heb je er eigenlijk weinig aan.

Let op bij allergie- en schimmelwerende middelen

Sommige allergie- en schimmelwerende middelen zijn af te raden voor een babymatras. Kies geen babymatras die een van deze manieren gebruikt om stofmijt, schimmels, bacteriën en allergenen te weren:

Middelen die organismen doden

Een veelgebruikte methode tegen mijten, bacteriën, schimmels en dergelijke, zijn chemicaliën en andere middelen die organismen doden. Het vervelende is dat deze middelen schadelijk zijn voor álle levende organismen. Dus ook voor een kindje dat op de matras slaapt. 

Nanodeeltjes

De techniek van nanodeeltjes is zo nieuw dat er nog weinig duidelijk is over welke effect ze op lange termijn hebben op mens en milieu. Wel is bewezen dat bij het wassen van textiel met nanodeeltjes een deel van de nanodeeltjes via het spoelwater in het milieu terechtkomt. Daarom raden we af om matrassen en beddengoed te kopen met nanodeeltjes erin.  

Fijngeweven of waterdichte matrashoes

Voor babymatrassen zijn matrasbeschermers en topdekjes en matrashoezen te koop die dichtgeweven zijn. Of die een waterdichte of vochtafstotende coating hebben. Hierdoor dringen stofmijten en vocht er niet door. Dit soort matrasbeschermers en matrashoezen ventileren slecht. Slechte ventilatie is voor een baby erg ongezond. Daarom kun je beter niet voor dit soort matrassen en beddengoed kiezen. 

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.