! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Babymatras en allergie

Op diverse matrassen in onze test zitten labels die claimen dat de matras 'anti-allergisch', 'anti-bacteriëel' of 'anti-schimmelvorming' is. Dat klinkt misschien goed en zelfs noodzakelijk. Toch is het maar de vraag of het wel nodig of zelfs wenselijk is om babymatrassen te behandelen met middeltjes die mijten, schimmels en bacteriën tegengaan. Vooral omdat je er ook best zelf iets tegen kunt doen, zonder speciale middeltjes. 

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:29 juni 2021

Artikel_allergieen

Op de verpakking van een groot deel van de babymatrassen komen we claims tegen met betrekking op de gezondheid van de baby. Enkele voorbeelden:

 • 'Vermindert de kans op allergieën, huidirritatie en eczeem' 
 • 'anti-huisstofmijt, antibacterieel en antiallergisch' 
 • 'mijtdicht, waterafstotend, ademend, antibacterieel, schimmelwerend' 

Maar er staat maar zelden wat de fabrikant heeft gedaan met het matrasje om ervoor te zorgen dat mijten, bacteriën en schimmels zich er niet in nestelen. 

Manieren om stofmijten, bacteriën en schimmels tegen te gaan 

De meest voor de hand liggende manieren om stofmijten, bacteriën en schimmels te weren of verwijderen zijn: 

 • Behandeling met organisme-dodende middeltjes.
 • Behandeling met nanotechnologie.
 • Een matrashoes gebruiken met een zeer nauwe structuur en/of waterafstotende eigenschappen, waar mijten en/of vocht niet doorheen kunnen dringen.
 • De tijk en het beddengoed wassen op 60 °C. Deze babymatrassen hebben een tijk die je op 60 °C kunt wassen.

Behandelingen die ongeschikt zijn voor babymatrassen

Een aantal van de bovenstaande methoden zijn ongeschikt voor babymatrassen omdat ze schadelijk kunnen zijn voor baby's en/of hun omgeving. 

Organisme-dodende middeltjes

Een behandeling met chemicaliën of andere middeltjes die organismen doden, is zonder meer effectief tegen mijten, bacteriën, schimmels en andere schadelijke levende dingen. Maar om effectief te blijven, moeten de chemicaliën hun organisme-dodende werking blijven behouden. Dat betekent dat ze schadelijk zijn voor álle organismen. Ook voor een kindje dat op de matras slaapt.

Nanodeeltjes

Bij matrassen voor volwassenen is een anti-allergische behandeling met nanodeeltjes in opkomst. Bij kindermatrassen zagen we dit nog niet, maar het is waarschijnlijk dat dit er wel gaat komen. Over nanodeeltjes wordt beweerd dat ze geen kwaad kunnen voor mens en milieu. Maar de techniek is nog zo nieuw dat er nog weinig duidelijk is over de langetermijneffecten. Wel is bewezen dat je met het wassen van textiel dat met nanodeeltjes behandeld is, een deel van de nanodeeltjes wegspoelt en in het milieu terecht laat komen. Alleen al hierom raden we het af om te kiezen voor een matrastijk en beddengoed dat behandeld is met nanodeeltjes. 

Fijngeweven of waterdichte matrashoes

Voor babymatrassen zijn matrasbeschermers en matrashoezen te koop die zeer dichtgeweven zijn of een waterdichte of vochtafstotende coating hebben. Zo kunnen stofmijten en vocht er niet doorheen dringen. Het voordeel van deze methode is dat er geen organismedodend spul nodig is. Maar dit soort matrasbeschermers en matrashoezen ventileren ook heel slecht. En slechte ventilatie is voor een baby ook erg ongezond.

Lees waarom je de meeste los verkochte matrasbeschermers en topdekjes voor babymatrassen beter niet kunt kopen. 

Wat je wel kunt doen: wassen op 60 °C

Door de matrastijk, beddengoed en ander textiel te wassen op een temperatuur van 60 °C of hoger maak je stofmijten en hun eitjes, bacteriën, schimmels en ander ongerief onschadelijk. Kies daarom voor een matras(tijk), beddengoed en babykleertjes die je op 60 °C kunt wassen. 

Bekijk de matrassen waarvan je de tijk op 60 °C kunt wassen.

Mijten, bacteriën en schimmels voorkomen

Dit kun je doen om stofmijten, bacteriën en schimmels te voorkomen:

 • Kies voor een matras die in onze test goed scoort op 'luchtdoorlating'. 
 • Kies voor een matras die niet te veel warmte vasthoudt. In de kindermatrassentest zijn dit 'koude' of 'neutrale' matrassen.
 • Kies voor goed ventilerende matrasvulling, beddengoed en bedbodem. Bijvoorbeeld een pocketveringmatras en een lattenbodem. Neem lakens en dekens of een slaapzakje van natuurlijk en niet-pluizend materiaal zoals katoen.
 • Lucht de matras goed. Sla de dekens terug als het kindje niet in bed ligt. Lucht de slaapkamer dagelijks door het raam te openen.
 • Vermijd stof in de slaapkamer. Kies voor een harde vloer, stofzuig regelmatig (ook onder het bed) en vermijd huisdieren in de kamer.
 • Was de tijk op 60 °C én stofzuig de matras regelmatig. 

Bij sommige babymatrassen kan de tijk er niet af. Bekijk de testresultaten.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke babymatrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste babymatras

Babymatrassen@0,1x

Meer weten? 

Lees meer over wat je kunt doen aan stofallergieën bij onze test stofzuigers.

Log in en bekijk direct de stofzuigers die het minste stof laten ontsnappen. 

 

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind