icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Babymatras en allergie

Verschillende babymatrassen in onze test beweren dat ze anti-allergisch, anti-bacteriëel of anti-schimmelvorming zijn. Dat klinkt misschien goed en zelfs nodig. Toch is het maar de vraag of dat wel zo is. Is het goed om babymatrassen te behandelen met middelen die mijten, schimmels en bacteriën tegengaan? Vaak kun je zelf iets doen zonder speciale middelen.
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 29 juni 2021

Artikel_allergieen

Op de verpakkingen van veel babymatrassen komen we claims tegen rondom de gezondheid van de baby.

Een paar voorbeelden:

 • Vermindert de kans op allergieën, huidirritatie en eczeem.
 • Anti-huisstofmijt, anti-bacterieel en anti-allergisch.
 • Mijtdicht, waterafstotend, ademend, antibacterieel, schimmelwerend.

Wat de fabrikant deed om te voorkomen dat mijten, bacteriën en schimmels zich nestelen in het babymatrasje wordt weinig vermeld.

Manieren om stofmijten, bacteriën en schimmels tegen te gaan 

De meest voor de hand liggende manieren om stofmijten, bacteriën en schimmels te voorkomen of verwijderen zijn: 

 • Behandeling met organismedodende middeltjes.
 • Behandeling met nanotechnologie.
 • Een matrashoes gebruiken met een nauwe structuur en/of waterafstotende eigenschappen. Zodat mijten en/of vocht er niet doorheen dringen.
 • De tijk (matrashoes) en het beddengoed wassen op 60°C. Deze babymatrassen hebben een tijk die je op 60°C kunt wassen.

Behandelingen die ongeschikt zijn voor babymatrassen

Een aantal van de bovenstaande methoden zijn ongeschikt voor babymatrassen. Ze kunnen schadelijk zijn voor baby's en/of hun omgeving. 

Middelen die organismen doden

Een behandeling met chemicaliën of andere middelen die organismen doden, werkt tegen mijten, bacteriën, schimmels en andere schadelijke levende dingen. Maar om te blijven werken, moeten de chemicaliën hun werking behouden. Dat betekent dat ze schadelijk zijn voor álle organismen. Ook voor een kindje dat op de matras slaapt.

Nanodeeltjes

Bij matrassen voor volwassenen is een anti-allergische behandeling met nanodeeltjes in opkomst. Bij kindermatrassen zagen we dit nog niet. Waarschijnlijk gaat dit wel komen. Over nanodeeltjes wordt beweerd dat ze geen kwaad kunnen voor mens en milieu. De techniek is zo nieuw dat er nog weinig duidelijk is over de effecten op lange termijn. Wel is bewezen dat het wassen een deel van de nanodeeltjes wegspoelt. Hierdoor komen ze in het milieu terecht. Daarom raden we het af om te kiezen voor een matrastijk en beddengoed dat behandeld is met nanodeeltjes. 

Fijngeweven of waterdichte matrashoes

Voor babymatrassen zijn matrasbeschermers en matrashoezen te koop die dichtgeweven zijn. Of een waterdichte of vochtafstotende coating hebben. Hierdoor dringen stofmijten en vocht er niet door. Het voordeel van deze methode is dat er geen middel nodig is om organismen te doden. Maar dit soort matrasbeschermers en matrashoezen ventileren slecht. Slechte ventilatie is voor een baby erg ongezond.

Lees waarom je de meeste los verkochte matrasbeschermers en topdekjes voor babymatrassen beter niet kunt kopen. 

Wat je wel kunt doen: wassen op 60 °C

Door de matrastijk, beddengoed en ander textiel te wassen op een temperatuur van 60 °C of hoger maak je stofmijten en hun eitjes, bacteriën en schimmels onschadelijk. Kies daarom voor een matras(tijk), beddengoed en babykleertjes die je op 60 °C kunt wassen. 

Bekijk de matrassen waarvan je de tijk op 60 °C kunt wassen.

Mijten, bacteriën en schimmels voorkomen

Zo voorkom je stofmijten, bacteriën en schimmels:

 • Kies voor een matras die in onze test goed scoort op 'luchtdoorlating'. 
 • Kies voor een matras die niet te veel warmte vasthoudt. In de kindermatrassentest zijn dit 'koude' of 'neutrale' matrassen.
 • Kies voor goed ventilerende matrasvulling, beddengoed en bedbodem. Bijvoorbeeld een pocketveringmatras en een lattenbodem. Neem lakens en dekens of een slaapzakje van natuurlijk en niet-pluizend materiaal zoals katoen.
 • Lucht de matras goed. Sla de dekens terug als het kindje niet in bed ligt. Lucht de slaapkamer dagelijks door het raam te openen.
 • Vermijd stof in de slaapkamer. Kies voor een harde vloer, stofzuig regelmatig (ook onder het bed) en vermijd huisdieren in de kamer.
 • Was de tijk op 60°C en stofzuig de matras regelmatig. 

Bij sommige babymatrassen kan de tijk er niet af. Bekijk de testresultaten.

Meer weten? 

Lees meer over wat je kunt doen aan stofallergieën bij onze test stofzuigers.

Log in en bekijk direct de stofzuigers die het minste stof laten ontsnappen. 

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind