icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Babymatras kopen: waar let je op?

Neem je een ledikantje, een wieg of een meegroeibed? De keus voor een bijpassend matras is niet zo makkelijk. Waar moet je op letten als je een babymatras koopt?

1

Welke maat matras heb je nodig?

Het soort bed bepaalt de maat van het babymatrasje:

Wieg

Een wieg koop je meestal met een bijpassend matrasje dat op maat is gemaakt. 

Ledikant

Voor een ledikant waar je baby direct vanaf de geboorte in kan, gebruik je een matras van 60 x 120 cm. Dit is een standaardmaat en is in allerlei soorten en kwaliteiten te koop, in elke prijsklasse. Wij testen alleen ledikantmatrasjes van 60 x 120 cm.  

Peuterbed of juniorbed

Een matras voor een peuterbed of juniorbed heeft een tussenmaat: 70 cm breed en 140, 150 of 160 cm lang. Wij testen vooralsnog geen matrassen met deze maten.  

Meegroeibed

Een matras voor een meegroeibed bestaat uit verschillende delen. Zodra het bed een maatje groter wordt, voeg je een stuk aan het matras toe. De breedte is 80 of 90 cm, de lengte is in delen verstelbaar van 120 of 130 cm tot 200 cm. 

 

Witte ledikant

Tips

Let er bij een wieg en een ledikantje op dat het voldoet aan de veiligheidseisen van de kraamzorg en dat het matrasje er precies in past. In onze tips voor Veilig slapen lees je waar je op moet letten.

  • Lees in Hoe wij testen wat de risico's zijn van een matras dat te klein is of (veel) te groot.  

2

Babymatras kopen: hier moet je op letten

Video: kooptips

Zoek je een goed en veilig babymatras? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Bekijk de video.

3

Tips voor in de winkel

Als je gaat shoppen voor de babyuitzet word je overspoeld met reclames voor babymatrasjes en beddengoed. Het een nog beter dan het andere. Maar je hebt helemaal geen bijzondere of dure spullen nodig. Deze tips helpen je om de juiste keuzes te maken. Laat je niet verleiden door: 

  • Termen als 'aanbieding', 'met gratis...' en 'korting'. Vergelijk altijd met andere (web)winkels. Wij zagen matrassen waarbij de aanbiedingsprijs hoger was dan de oorspronkelijke gewone prijs.
  • Producten met 'veilig' of 'safe' in de productnaam of beschrijving. Ongelukken en gezondheidsproblemen bij je baby voorkom je niet door een bepaalde matras of beddengoed te gebruiken.
  • Claims als 'anti-allergisch', 'anti-bacterieel' en 'anti-schimmel'. Stofmijten, bacteriën en schimmels vermijd je door de slaapkamer, het matras en het beddengoed van je baby goed schoon en fris te houden. Daarvoor heb je geen speciale producten nodig.

Lees meer:

 

4

Kies een handige matrashoes

Spugen, kwijlen en luiers die overlopen: een babymatras krijgt een hoop te verduren. Kies daarom voor een matrashoes (tijk) die: 

  • Afritsbaar is.
  • Op 60°C in de wasmachine gewassen kan worden.
  • Niet waterdicht of vochtafstotend is.

Deze matrassen hebben een tijk die je op 60°C kunt wassen.

Let ook op de rits van de tijk. Kies voor:

  • Kunststof tanden. Die roesten niet.
  • Grove tanden. Die verbuigen minder snel en breken minder snel af dan fijne tanden.
  • Een rits waarmee je de tijk in 2 delen eraf kunt ritsen. Als de tijk vies is geworden kun je de schone kant om de matras laten zitten terwijl je de vieze helft wast en droogt. Zo kun je de matras blijven gebruiken. 

Zo testen we de veiligheid van de rits en de rest van het matrasje.

5

Matrasbeschermer: doen of niet?

Een matrasbeschermer voorkomt dat vocht uit luier- en spuugongelukjes in het babymatras trekt.

Er zijn 2 soorten matrasbeschermers:

  1. Matjes met onderop een waterdichte laag en daarboven een ventilerende 3D-structuur, zoals die van Aerosleep en Airgosafe. 
  2. Hoezen die je als een hoeslaken om het babymatrasje spant. Meestal zijn ze waterdicht en claimen ze 'ademend' of 'ventilerend' te zijn. De meeste matrasbeschermers zijn van deze variant.

Tip

In plaats van een matrasbeschermer die geen lucht doorlaat, kun je beter een goed babymatras kopen met een tijk die je kunt wassen op 60°C.

Matrasbeschermers getest

In het voorjaar van 2019 testten we bij 15 matrasbeschermers hoeveel lucht ze doorlaten. Daarbij bleek dat de meeste nauwelijks tot geen lucht doorlaten als ze op een matrasje liggen. Op zo'n matrasbeschermer kan een baby moeilijker zijn lichaamswarmte kwijt en kan zo oververhit raken.

6

Welke matrasvulling kies je?

De materialen en uitvoeringen van een babymatras zijn bijna hetzelfde als bij een matras voor volwassenen. Het matras verschilt vooral in maat. Daarnaast zijn voor baby’s en peuters andere eigenschappen belangrijk dan voor volwassenen.

De materialen die het meest worden gebruikt als vulling voor babymatrassen zijn:

  • PE-schuim;
  • koudschuim;
  • traagschuim;
  • binnenvering (pocketvering of bonellvering);
  • natuurlijke vezels, zoals kokos en hennep;
  • 3D-weefsel van kunststof

Een babymatras kan ook uit combinaties van bovenstaande materialen bestaan. 

7

Vind het juiste babymatras

Wil je weten welk babymatras het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies het juiste babymatras.

Help mij kiezen

Keuzehulp Babymatras

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke babymatrassen goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Kinderbedje

Test babymatrassen