! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Babymatras kopen: waar let je op?

Neem je een ledikantje, een wieg of een meegroeibed? De keus voor een bijpassend matras is niet zo makkelijk. Waar moet je op letten als je een babymatras koopt?

Noëlle van der Weel
Noëlle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Welk formaat heb je nodig?

De maat van het matras is natuurlijk afhankelijk van het bedje dat je hebt gekocht. Heb je nog geen kinderbedje aangeschaft? Koop dan een ledikantje van 60x120 cm met een in hoogte verstelbare bodem. Zelfs een pasgeboren baby mag in een ledikantje slapen. Het ledikantje moet wel aan de veiligheidseisen van de kraamzorg voldoen.

Heb je al een bedje? Dan zijn er verschillende babymatrassen:

 • Een matras voor een wieg. Dit wordt vaak op maat gemaakt of in combinatie met een wieg gekocht.
 • Een matras van 60x120 cm voor een ledikantje.
 • Een matras voor een meegroeibed, te verstellen van 120 tot 200 cm.
 • Een peutermatras voor een juniorbed: van 70 cm breed tot 140, 150 of 160 cm lang.

Een matras voor een wiegje of ledikant moet perfect in het bedje passen. Dan kan de baby niet met lichaamsdelen tussen het matras en de rand van het bedje beklemd raken. Daarnaast moet het matras dik genoeg zijn. Vraag in de winkel of het matras geschikt is voor permanent gebruik door een kind tot 20 kg. Weet je niet zeker welk bedje of beddengoed je moet kiezen? Vraag dan advies aan een deskundige zonder commerciële belangen. 

Lees al onze tips over veilig slapen.

Op de website Veiligheid.nl staat een handig filmpje.

Koopadvies_channel1

2
Let goed op de tijk van het babymatras

Spugen, kwijlen en luiers die overstromen… Een babymatras loopt een groot risico om vies te worden. Maar probeer dat niet te voorkomen met een bedzeiltje of een waterafstotende tijk. Dit verhindert de ventilatie en kan oververhitting veroorzaken bij jonge baby's. En oververhitting of warmtestuwing is een van de belangrijkste risico’s van wiegendood. Koop liever een babymatras met een afritsbare tijk die in de wasmachine mag. Het best zijn deze matrassen, met een tijk die je op 60 °C kunt wassen.

Een anti-mug- of anti-stofmijtmatras klinkt goed. Maar helaas worden hier soms organisme-dodende middelen voor gebruikt. Leg je kindje niet op een matras dat behandeld is met middelen die organismen doden.

Lees waar je nog meer op kunt letten bij de tijk

3
Tips bij aanschaf

4
Matrasbeschermer: doen of niet?

Een matrasbeschermer beschermt je babymatras tegen vocht uit luier- en spuugongelukjes.

Er zijn 2 soorten matrasbeschermers:

 • matjes met onderop een waterdichte laag en daarboven een ventilerende 3D-structuur, zoals die van Aerosleep en Airgosafe
 • hoezen die je als een hoeslaken om het babymatrasje spant. Meestal zijn ze waterdicht en claimen ze 'ademend' of 'ventilerend' te zijn. De meeste matrasbeschermers zijn van deze variant.

In het voorjaar van 2019 testten we bij 15 matrasbeschermers hoeveel lucht ze doorlaten. Daarbij bleek dat de meeste nauwelijks tot geen lucht doorlaten als ze op een matrasje liggen. Op zo'n matrasbeschermer kan een baby moeilijker zijn lichaamswarmte kwijt en kan zo oververhit raken.

En de test leerde ons meer over deze 'ademende' matrasbeschermers.

Ben je ingelogd? Lees dan de resultaten van de test matrasbeschermers.   

In plaats van een matrasbeschermer die geen lucht doorlaat, kun je beter een goed babymatras kopen met een tijk die je op 60 °C in de wasmachine kunt wassen.

Zo houd je de babymatras schoon en fris zonder speciale producten en middeltjes.

5
Welke matrasvulling kies je?

De materialen en uitvoeringen van een babymatras zijn vrijwel identiek aan een matras voor volwassenen. Het matras verschilt vooral in maat. Daarnaast zijn voor baby’s en peuters andere eigenschappen belangrijk dan voor volwassenen.

De materialen die het meest worden gebruikt als vulling voor babymatrassen zijn:

 • PE-schuim;
 • koudschuim;
 • traagschuim;
 • binnenvering (pocketvering of bonellvering);
 • vezelmateriaal, zoals kokos
 • 3D-weefsel van kunststof

Een babymatras kan ook uit combinaties van bovenstaande materialen bestaan. Diverse merken verkopen babymatrassen met een bijbehorende matrasbeschermer die extra ventilerend zou zijn. In de zomer van 2019 testten we van 15 topdekjes en matrasbeschermers hoe goed ze ventileren.

Lees meer over de verschillende vullingen van babymatrassen

6
Vind het juiste babymatras

Wil je weten welk babymatras het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies het juiste babymatras.

Help mij kiezen

Beste_detail_Kindermatrassen

Test babymatrassen

Hulp nodig of vragen?

Moet ik een babymatras ook regelmatig keren? En hoe vaak moet ik de tijk van de matras wassen? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum