icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Babymatras kopen: waar let je op?

Neem je een ledikantje, een wieg of een meegroeibed? De keus voor een bijpassend matras is niet zo makkelijk. Waar moet je op letten als je een babymatras koopt?

1

Welke maat matras heb je nodig?

De maat van het matrasje hangt af van het soort bedje dat je hebt. De meestvoorkomende mogelijkheden zijn:  

 • Een matras voor in een wiegje: meestal op maat gemaakt en in combinatie met de wieg gekocht.
 • Een matras voor in een ledikantje van 60x120 cm. Dit is een standaardmaat en daardoor ook de meestvoorkomende maat voor een babymatrasje. 
 • Een matras voor een meegroeibed, te verstellen van 120 tot 200 cm.
 • Een peutermatras voor een juniorbed: van 70 cm breed tot 140, 150 of 160 cm lang.

Een ledikantje van 60x120 cm met een in hoogte verstelbare bodem is de meest praktische optie. Je baby mag namelijk direct vanaf de geboorte in zo'n ledikantje slapen. Let er wel op dat het ledikantje aan de veiligheidseisen van de kraamzorg voldoet.

Bij een wiegje of ledikantje is het heel belangrijk dat het matrasje perfect in het bedje past.

Is het matrasje te klein dan kan de baby met een armpje of beetje klem komen te zitten in de kier tussen het matrasje en de rand van het bedje. 

Is het matrasje te groot dan krullen de randen van het matrasje omhoog. Dat kan verstikkingsgevaar opleveren als de baby daar tegenaan komt te liggen met het gezichtje.  

Lees al onze tips over veilig slapen.

Op de website Veiligheid.nl staat een handig filmpje.

Witte ledikant

2

Tips voor in de winkel

Video: kooptips babymatrassen

Als je gaat shoppen voor de babyuitzet word je overspoeld met reclames voor en verhalen over babymatrasjes en beddengoed met de meest fantastische eigenschappen. Met deze tips kun je je weren tegen valse beloftes en te dure spullen die je niet nodig hebt. 

Wees op je hoede voor:

 • Termen als 'aanbieding', 'met gratis...' en 'korting'. Kijk in elk geval wat het product kost bij andere (web)winkels. Wij zagen matrassen waarbij de aanbiedingsprijs hoger was dan de oorspronkelijke gewone prijs!
 • Beweringen als 'Met ons product is je baby veilig'. De kans op ongelukken, gezondheidsproblemen en Wiegendood kun je niet beperken met een bepaald type matras of beddengoed. Zo laat je je baby veilig slapen zonder dure producten.
 • Claims als 'anti-allergisch', 'anti-bacterieel' en 'anti-schimmel'. Stofmijten, bacteriën en schimmels vermijd je door de slaapkamer en het beddengoed goed schoon en fris te houden. Daarvoor heb je geen speciale producten nodig. Lees meer over hoe je stofmijten, schadelijke bacteriën en schimmels weghoudt bij je baby.

De adviezen en tips van het Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en VeiligheidNL zijn wel betrouwbaar. Bekijk ook dit filmpje over veilig slapen.

3

Zo kies je een babymatras met een handige tijk

Spugen, kwijlen en luiers die overstromen: een babymatras krijgt een hoop te verduren. Met matrasbeschermers en beddengoed die vochtafstodend of waterdicht zijn, blijft het vocht uit zulke ongelukjes bij je baby liggen. 

Kies daarom liever voor een babymatras met een afritsbare tijk die op 60 °C in de wasmachine gewassen kan worden. Deze matrassen hebben een tijk die je op 60 °C kunt wassen.

Let ook op de rits van de tijk. Kies voor:

 • Kunststof tanden. Die roesten niet.
 • Grove tanden. Die verbuigen minder snel en breken minder snel af dan fijne tanden.
 • Een ritssluiting die de baby niet kan openen.
 • Een zakje of rand waar je de trekker van de rits in kunt schuiven. Zo kan de baby er niet bij. 
 • Een beschermende rand die voorkomt dat de matrasvulling of stof van de tijk tussen de tanden komt.
 • Een rits waarmee je de tijk in 2 delen eraf kunt ritsen. Als de tijk vies is geworden kun je de schone kant om de matras laten zitten terwijl je de vieze helft wast en droogt. Zo kun je de matras blijven gebruiken. 

Zo testen we de veiligheid van de rits en de rest van het matrasje.

4

Matrasbeschermer: doen of niet?

Een matrasbeschermer voorkomt dat vocht uit luier- en spuugongelukjes in de babymatras trekt.

Er zijn 2 soorten matrasbeschermers:

 • matjes met onderop een waterdichte laag en daarboven een ventilerende 3D-structuur, zoals die van Aerosleep en Airgosafe
 • hoezen die je als een hoeslaken om het babymatrasje spant. Meestal zijn ze waterdicht en claimen ze 'ademend' of 'ventilerend' te zijn. De meeste matrasbeschermers zijn van deze variant.

In het voorjaar van 2019 testten we bij 15 matrasbeschermers hoeveel lucht ze doorlaten. Daarbij bleek dat de meeste nauwelijks tot geen lucht doorlaten als ze op een matrasje liggen. Op zo'n matrasbeschermer kan een baby moeilijker zijn lichaamswarmte kwijt en kan zo oververhit raken.

En de test leerde ons meer over deze 'ademende' matrasbeschermers.

Ben je ingelogd? Lees dan de resultaten van de test matrasbeschermers.   

In plaats van een matrasbeschermer die geen lucht doorlaat, kun je beter een goed babymatras kopen met een tijk die je op 60 °C in de wasmachine kunt wassen.

Zo houd je de babymatras schoon en fris zonder speciale producten en middeltjes.

5

Welke matrasvulling kies je?

De materialen en uitvoeringen van een babymatras zijn vrijwel identiek aan een matras voor volwassenen. Het matras verschilt vooral in maat. Daarnaast zijn voor baby’s en peuters andere eigenschappen belangrijk dan voor volwassenen.

De materialen die het meest worden gebruikt als vulling voor babymatrassen zijn:

 • PE-schuim;
 • koudschuim;
 • traagschuim;
 • binnenvering (pocketvering of bonellvering);
 • vezelmateriaal, zoals kokos
 • 3D-weefsel van kunststof

Een babymatras kan ook uit combinaties van bovenstaande materialen bestaan. 

Lees meer over de verschillende vullingen van babymatrassen

6

Vind het juiste babymatras

Wil je weten welk babymatras het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies het juiste babymatras.

Help mij kiezen

Beste_detail_Kindermatrassen

Test babymatrassen

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun matras? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum