icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij babymatrassen testen

Voor babymatrassen zijn andere eigenschappen belangrijk dan voor matrassen voor volwassenen. Bijvoorbeeld dat het matras zó netjes in het bedje past dat er geen kieren ontstaan. Of dat het matrasje vocht uit ongelukjes niet vasthoudt. Dat je de matrashoes makkelijk kunt wassen. We testen het allemaal.  
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:17 april 2025

Welke babymatrassen testen we en welke niet?

We testen matrassen van  60x120 cm voor babyledikantjes en matrassen van 70x140 cm of andere afmetingen voor peuterbedden. Onze marktverkenners onderzoeken welke merken en typen babymatrassen het best worden verkocht. En we kijken naar welke matrassen veel wordt gezocht in onze Vergelijker. Van de grootste merken testen we meerdere modellen.

We kopen de matrassen in gewone winkels, zonder bekend te maken dat we van de Consumentenbond zijn. We laten de test uitvoeren in een onafhankelijk laboratorium. 

Een veilig babymatras

Een baby moet vanaf de geboorte veilig in een eigen bedje kunnen slapen. Er is een Europese veiligheidsnorm voor matrassen voor baby- en peuterbedjes. Dit is EN 16890:2017. De norm is in 2021 strenger geworden en heet sindsdien EN 16890:2017+A1:2021. Het is niet verplicht om aan de norm te voldoen. Maar bij de meeste babymatrasjes die in Nederland worden verkocht staat op de verpakking dat het matrasje aan de norm voldoet. 

Wij vinden dat fabrikanten er alles aan moeten doen om matrassen voor baby's en peuters zo veilig mogelijk te maken. En dat alle babymatrassen aan de veiligheidsnorm zouden moeten voldoen. Daarom testen we alle matrassen in deze test volgens de meest recente versie van de veligheidsnorm EN 16890:2017+A1:2021.

Beklemmingsgevaren

Is het matrasje niet kleiner dan de afmeting die op de verpakking staat? Als het matrasje korter of smaller is, past het niet netjes in het ledikantje. Is het matras zóveel korter of smaller dat er kieren ontstaan waarin je kindje met een armpje of beentje klem kan komen te zitten? Dan zakt hij voor deze test.

Als het matras zoveel te groot is dat de randen opkrullen, zakt het matras ook voor deze test. De opgekrulde randen zijn namelijk een gevaar voor als de baby er met het gezichtje tegenaan komt te liggen.

Hardheid matras (Baltest)

Baltest hoe wij testen Met een metalen bal testen we of het matrasje niet te zacht is. In een te zacht matras kan het babyhoofdje zo ver wegzakken dat het mondje en neusje geblokkeerd worden.

De bal ligt op een metalen plateau met een gat erin. Deze wordt op verschillende plaatsen op het matrasje gelegd. De test is geslaagd als de bal niet zo ver wegzakt dat hij de randen van het gat raakt.

We doen deze test 2 keer. Helemaal aan het begin van de test op een gloednieuw matras en helemaal aan het einde, als we de duurtest hebben gedaan.  

Verstikkingsgevaar

We testen of kleine onderdelen van het matras te makkelijk kunnen losraken, zoals de rits. En of de rits van de matrashoes zo makkelijk open gaat dat een baby het zou kunnen doen. Als dat het geval is, dan checken we of de matrasvulling goed is afgedekt, zodat de baby er niet bij komen en stukjes kan lospulken en inslikken. 

Scherpe randen en onderdelen

Zijn er randen of onderdelen die zo scherp zijn dat de baby zich eraan kan bezeren?

Vervormingen na de duurtest

Na de duurtest (zie onder) testen we met de baltest of het matras niet te zacht is geworden. 

Vervormingen na de wastest

De matrashoes (tijk) wassen en drogen we 2 keer volgens het wasvoorschrift op het waslabel. Is er geen wasvoorschrift, maar kun je de tijk wel van het matras ritsen? Dan wassen we de tijk op 60°C. Na het wassen en drogen beoordelen we hoe makkelijk we de hoes terug om het matras krijgen. En we meten opnieuw nauwkeurig de breedte en de lengte van het matras. Zo checken we of de matrashoes is gekrompen en zo het matrasje kromtrekt.

Verpakking en labels

Veroorzaken de verpakking, labels en etiketten geen verstikkingsgevaren?

Veiligheid beoordelen

Bij het oordeel voor de Veiligheid houden we rekening met de ernst van het probleem. Hoe groter het gevaar voor de baby, hoe strenger we het gevonden probleem beoordelen.

Een matrasje dat een grote kier heeft, of een rits die makkelijk afbreekt, beoordelen we veel strenger dan een sticker die makkelijk losraakt. Of een plastic verpakking zonder verstikkingswaarschuwing.

Het oordeel voor veiligheid weegt zwaarder dan dat voor luchtdoorlating en vochtdoorlating. Een matrasje dat hoog scoort op luchtdoorlating, maar zakt voor belangrijke veiligheidstests kan daardoor toch een Afrader worden. Een matrasje dat slaagt voor alle veiligheidstests, maar een laag oordeel voor luchtdoorlating kan toch een hoog Testoordeel krijgen.

Lichaamsondersteuning

Jonge baby's wegen niet veel, maar ze groeien zo snel dat een goede ondersteuning wel belangrijk is. Hoe goed het matrasje baby's en peuters ondersteunt testen we met 2 dummy's (testpoppen). 

matras dummy Een dummy van 12 kg en een van 20 kg. Dat klinkt zwaar, maar met lichtere dummy’s is het verschil bijna niet te meten. Met deze zwaardere dummy’s zijn de verschillen beter zichtbaar.

Vochtventilatie

Vocht uit luier- en spuugongelukjes kan voor schimmels en bacteriën zorgen als het in het matrasje blijft zitten. Dat is geen gezonde slaapomgeving voor baby's en peuters. Daarom testen we hoe snel en goed het matras dit vocht bij het kind weghaalt en afgeeft aan de lucht. In een klimaatkamer meten we hoe goed het matrasje vocht opneemt en weer afgeeft aan de omgeving.

Luchtventilatie

We meten de luchtdoorlating op 2 manieren:

Verticaal

Het matrasje plaatsen we  in een frame op een rooster dat de luchtdoorstroming helemaal vrijlaat. Van boven naar beneden wordt er een luchtstroom door het matras gepompt. We meten in hoeverre het matras de luchtstroom doorlaat.

Horizontaal

Het matrasje plaatsen we in een frame dat de randen en onderkant volledig omsluit. De bovenkant van het matras dekken we op 2 plaatsen na af. Op de ene plaats komt een apparaat die een luchtstroom in het matras pompt. Op de andere plaats meten we hoeveel van die luchtstroom het matras heeft doorgelaten.

Let op: het beste resultaat telt!

Matrasbeschermer en ventilatie

Als het matras standaard verkocht wordt met een matrasbeschermer, topdekje of topper erbij, dan doen we de vocht- en luchtventilatietests met de matrasbeschermer erbij. Fabrikanten van matrassen met een extra ventilerende matrasbeschermer, zoals AeroSleep beweren graag dat zo'n matrasbeschermer je baby extra veiligheid biedt. Maar in onze test komen matrasjes met een extra ventilerende toplaag niet beter uit onze veiligheidstest dan matrassen zonder zo'n laag. Sterker nog: sommige zakken voor sommige onderdelen uit de veiligheidstest. 

Lees ook: 
De zin en onzin van een matrasbeschermer

Hardheid en dikte

We meten de hardheid van het matrasje door een grote stempel met een gelijke kracht in het matras te drukken. Bij deze test meten we ook de dikte van het matras.

Duurtest

Omdat babymatrasjes vaak ook voor een tweede of derde kindje worden gebruikt, testen we hoe goed de matrassen bestand zijn tegen langdurig gebruik. We drukken 10.000 keer een stempel van 300 Newton op verschillende plaatsen in het matras. Na de duurproef meten we opnieuw de hardheid en de dikte. 

Gebruiksgemak

Een luier- en spuugongelukje komt bij elke baby voor. Dan is het fijn als je de tijk (matrashoes) makkelijk kunt wassen. Bij het gebruiksgemak beoordelen we hoe eenvoudig je de tijk van het matrasje kunt wassen. Daarbij kijken we ook hoe makkelijk je de matrashoes na het wassen weer terug krijgt over het matras.

Het hoogste oordeel is voor de matrassen met een tijk die je op 60°C kunt wassen zonder dat de tijk in de was krimpt. Die wastemperatuur is belangrijk, want pas bij 60°C worden bacteriën, stofmijten en schimmels onschadelijk gemaakt. 

Lees ook:
Zo ga je schimmels en stofmijten in het babymatras tegen

Lichaamswarmte vasthouden (isolatie)

Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Een belangrijke voorwaarde voor Veilig Slapen is dat een baby de lichaamswarmte voldoende kwijt kan. Zo raakt het kind niet oververhit.

We meten in hoeverre het matras de lichaamswarmte van een baby vasthoudt. Dat meten we in een klimaatkamer met een omgevingstemperatuur van 0°C. Het matras wordt in 10 uur opgewarmd tot 37°C. Een koperen plaat onder het matras meet hoeveel warmte er uit het matras ‘lekt’. Voor baby’s is een ‘koel’ of ‘neutraal’ matras het best.

Vooral als de luchtventilatie van het matras niet zo goed is, is het belangrijk dat je voor een 'koel' matras kiest dat weinig lichaamswarmte vasthoudt. Een 'warm' matras dat de lichaamswarmte juist wel vasthoudt en slecht ventileert, betekent een grotere kans op oververhitting bij je baby.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300