icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij babymatrassen testen

Voor babymatrassen zijn andere factoren belangrijk dan voor matrassen voor volwassenen. Zoals de veiligheid. Er mogen geen onderdelen zijn die een baby los kan peuteren. En de matras moet perfect in het bedje passen. Het is belangrijk dat het matrasje ervoor zorgt dat de baby zijn lichaamswarmte voldoende kwijt kan en niet oververhit raakt. Sinds 2017 is er een nieuwe veiligheidsnorm. Hierdoor is onze test aangepast.
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 29 juni 2021

Welke matrassen testen we en welke niet?

We testen matrassen voor babyledikantjes met de afmeting 60 x 120 cm. Onze marktverkenners onderzoeken welke merken en typen babymatrassen het best worden verkocht. En naar welke matrassen veel vraag is bij de testresultaten. Van belangrijke merken testen we in elk geval het populairste model. Van de grootste merken testen we meerdere modellen. Deze bieden veel verschillende ledikantmatrassen.

We kopen de matrassen zelf. We laten de test uitvoeren in een speciaal, onafhankelijk laboratorium. Fabrikanten krijgen voor de publicatie de meetresultaten van hun eigen matras toegestuurd.

Welke babymatrassen zijn de beste?

Veiligheid centraal

Een baby moet vanaf de geboorte veilig in een eigen bedje kunnen slapen. De Jeuggezondheidszorg (JGZ) geeft veiligheidsadviezen voor het babybedje, de matras, het beddengoed en de slaaphouding van de baby. Deze zijn gericht op Veilig Slapen en het verkleinen van de risico's op wiegendood.  

Sinds 2017 is er een Europese veiligheidsnorm voor matrassen in baby- en peuterbedjes. Dit is EN 16890:2017. De norm is niet verplicht.

Het geeft extra zekerheid als je weet dat het matrasje aan de eisen voldoet. Daarom hebben wij besloten om de normtests vanaf 2018 op te nemen in ons testprogramma. Dat betekent dat we sinds 2018 alle veiligheidstests van babymatrassen volgens het testprotocol van de norm uitvoeren.

Bij de veiligheidstest testen we:

  • Beklemmingsgevaren: zitten er geen onderdelen aan de matras waardoor, waaraan of waarin de baby beklemd kan raken? Is het matrasje niet te klein waardoor er gevaarlijke kieren ontstaan tussen het matrasje en de rand van het bedje?
  • Verpakking en labels: veroorzaken de verpakking, labels en etiketten geen gevaren?
  • kindermatrassen-baltest-goedHardheid matras (Baltest): een zware bal ligt op een plankje met een gat erin. Deze wordt op verschillende plaatsen op het matrasje gelegd. De test is geslaagd als de bal daarbij de randen van het gat niet raakt. Zo wordt beoordeeld of het hoofd van de baby niet te ver in de matras zakt. Dit kan de ademhaling belemmeren.
  • Verstikkingsgevaren: kunnen de onderdelen van de matras losraken? Kan het kind bij de vulling van het matrasje komen? Is de matras niet te groot waardoor de randen opkrullen? En een gevaar vormen voor als de baby er met het gezichtje tegenaan komt te liggen? 
  • Scherpe randen en onderdelen: kan de baby zich bezeren?
  • Vervorming: de tijk wordt volgens de wasvoorschriften 2 keer gewassen en gedroogd. Dan beoordelen we of de tijk niet zo ver gekrompen is dat hij niet meer past. Bij matrassen van 3 cm of dikker doen we een duurtest. We drukken 10.000 keer een stempel van 300 Newton in de hoek op 2/3 van de matras. Na de duurtest wordt de baltest nog een keer uitgevoerd.

Zo beoordelen wij de kindermatras

Bij het oordeel voor de Veiligheid houden we rekening met de ernst van het probleem. Hoe groter het risico is op ernstig letsel bij de baby, des te strenger we het gevonden probleem beoordelen. 

Een matrasje dat voor de veiligheidstest zakt omdat er een veel te grote ruimte tussen het matrasje en het bedje zit, beoordelen we veel strenger dan een sticker die niet aan de norm voldoet.

Het oordeel voor Veiligheid weegt zwaarder dan dat voor Luchtdoorlating en Vochtdoorlating. Een matrasje dat hoog scoort op Luchtdoorlating, maar zakt voor belangrijke Veiligheidstests kan daardoor toch Afrader worden. Een matrasje dat slaagt voor alle Veiligheidstests, maar een laag oordeel voor Luchtdoorlating kan toch een hoog Testoordeel krijgen.    

Advies in lijn met richtlijn voor Veilig Slapen

Wij vinden dat fabrikanten van babymatrassen geen adviezen of informatie mogen geven die in strijd zijn met de adviezen voor Veilig Slapen van de JGZ. Dit geldt ook voor hun producten of productonderdelen. De adviezen van de JGZ helpen om de risico's op ernstig letsel en wiegendood zoveel mogelijk te beperken.

Zo adviseert de JGZ onder andere om jonge baby's altijd op de rug in bed te leggen. Als de productinformatie van een babymatras een advies geeft dat de Veilig Slapen-adviezen tegenspreekt, trekken we 1 rapportpunt af van het Testoordeel.

Dat doen we ook als bij de matras onderdelen zitten die overduidelijk niet overeenkomen met het advies voor Veilig Slapen. Zoals de opstaande randen van het Candide-matrasje.

Ook voor claims die ouders onnodig bang of onrustig maken geven we puntaftrek. Bijvoorbeeld over veelvoorkomende verschijnselen zoals achterhoofdafplatting. Dit zagen we bij onder andere bij de Orka Matras, de KM201 Thermocare HR55 en Multicare White on Top KM 402 van ABZ.

Ga naar een arts als je je zorgen maakt over een (slaap)verschijnsel bij je baby. Laat je geen duur product aanpraten dat je misschien helemaal niet nodig hebt.

Zo laat je je baby veilig slapen zonder dure speciale producten.

Lichaamsondersteuning

matras dummyJonge baby's wegen niet veel, maar ze groeien zo snel dat een goede ondersteuning wel belangrijk is. Bij matrassen voor volwassenen laten we echte personen met verschillende proporties en lichaamsgewicht de matras testen op ondersteuning van het lichaam. Bij peuters en baby’s kan dit natuurlijk niet.

Daarom gebruiken we 2 dummy’s (testpoppen). Een dummy van 12 kg en 1 van 20 kg. Dat klinkt zwaar, maar met lichtere dummy’s is het verschil bijna niet te meten. Met deze zwaardere dummy’s zijn de verschillen beter zichtbaar.

Omdat baby’s geen uitgesproken lichaamsvormen hebben, is er weinig verschil tussen rug- en zijligging. We testen daarom alleen bij rugligging de lichaamsondersteuning. Rugligging heeft de voorkeur als slaaphouding voor jonge baby's in de adviezen voor Veilig Slapen.

Vochtdoorlating

Ook baby’s verliezen lichaamsvocht in hun slaap. En vocht uit luier- en spuugongelukjes. Hoe sneller het matras dit vocht afvoert en afgeeft aan de lucht, des te beter, schoner en droger het matrasje. Dit is gezonder voor je kindje. In een klimaatkamer meten we hoe goed het matrasje vocht opneemt en weer afgeeft aan de omgeving, oftewel ventileert.

Luchtdoorlating

Sinds juni 2019 meten we de luchtdoorlating op 2 manieren:

  • Verticaal: het matrasje wordt in een frame op een rooster geplaatst dat de luchtdoorstroming helemaal vrijlaat. Van boven naar beneden wordt er een luchtstroom door de matras gepompt. We meten in hoeverre de matras de luchtstroom doorlaat. 
  • Horizontaal: het matrasje wordt in een frame geplaatst dat de randen en onderkant volledig omsluit. De bovenkant van de matras wordt op 2 plaatsen na afgedekt. Op de ene plaats komt een apparaat die een luchtstroom in de matras pompt. Op de andere plaats meten we hoeveel van die luchtstroom de matras heeft doorgelaten. 

Het beste resultaat telt.

Let op: met een matrasbeschermer die nauwelijks of geen lucht doorlaat, heb je niets meer aan een goed ventilerend matrasje.

In het voorjaar van 2019 testten we de luchtdoorlating van 15 'ademende' matrasbeschermers. De meeste matrasbeschermers blijken weinig tot geen lucht door te laten.

Gebruiksgemak

Met alle ongelukjes die een baby kan hebben, is het fijn als je de tijk (matrashoes) makkelijk kunt wassen. Bij het gebruiksgemak beoordelen we hoe eenvoudig het is om de tijk van het matrasje af te halen en terug te plaatsen. En het wasgemak. Het hoogste oordeel is voor de matrassen met een tijk die je op 60°C kunt wassen. Pas bij 60°C worden schadelijke bacteriën en schimmels gedood. Dit is extra belangrijk bij allergieën.

Levensduur

Baby’s en peuters belasten het matrasje niet veel met hun gewicht. Ze brengen wel meer tijd door in bed dan volwassenen. Vaak wordt een babymatras voor meerdere kinderen gebruikt. Met de duurproef testen we hoe goed het matrasje werkt als het veel wordt gebruikt.

Voor deze test rolt een wals van 50 kg heen en weer over de matras. Dit doen we 15.000 keer. Bij een matras voor volwassenen weegt deze wals 140 kg en rolt 30.000 keer. Na de duurproef meten we het verschil in lichaamsondersteuning, hoogte en hardheid.

Lichaamswarmte vasthouden

Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Een belangrijke voorwaarde voor Veilig Slapen is volgens de JGZ dat een baby zijn lichaamswarmte voldoende kwijt kan. Zo raak hij niet oververhit.

We meten in hoeverre de matras de lichaamswarmte van een baby vasthoudt. Dat meten we in een klimaatkamer met een omgevingstemperatuur van 0°C. De matras wordt in 10 uur opgewarmd tot 37°C. Een koperen plaat onder de matras meet hoeveel warmte er uit de matras ‘lekt’. Voor baby’s is een ‘koele’ of ‘neutrale’ matras het best.

Zo laat je je baby Veilig Slapen zonder speciale, dure spullen.

Hardheid en dikte

We meten de hardheid van het matrasje door een grote stempel met een gelijke kracht in de matras te drukken. Bij deze test meten we ook de dikte van de matras. Na de duurproef meten we beide eigenschappen opnieuw. De hardheid van een matras zegt niets over hoe goed hij ondersteunt.

Test topdekjes en matrasbeschermers

In babywarenhuizen en steeds meer 'gewone' (web)winkels zijn topdekjes voor babymatrassen te koop. Deze claimen het babymatrasje te beschermen tegen vocht van luier- en spuugongelukjes. Tegelijkertijd zeggen ze goed te 'ademen' of te ventileren.

Om deze verrassende combinatie van eigenschappen te checken, testten we in de zomer van 2019 de luchtdoorlating van 15 van deze matrasbeschermers.

De meeste geteste matrasbeschermers blijken weinig tot geen lucht door te laten.

Lees ook:

Bekijk het beste babymatras Vergelijk alle babymatrassen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes