icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij kindermatrassen testen

Matrassen voor volwassenen testen we al jaren. Matrassen voor baby- en peuterledikantjes testten we in 2015 voor het eerst. En aan deze kindermatrassen stellen we andere eisen. We kijken onder andere naar de lichaamsondersteuning, levensduur, isolatie, ventilatie en de wasbaarheid van de tijk.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  13 november 2017

Gebruikstips_kindermatrasonderhouden

Selectie

Aan de hand van een marktverkenning bepaalden we de belangrijkste merken voor kindermatrassen. Van die merken testten we het belangrijkste model. Van de grootste merken, die heel verschillende typen ledikantmatrassen in hun assortiment hebben, testten we meerdere modellen.

We kopen deze matrassen zelf en laten de test uitvoeren in een speciaal, onafhankelijk laboratorium.

Bekijk welke kindermatrassen als Beste uit de Test komen of vergelijk alle kindermatrassen.

Lichaamsondersteuning

Bij matrassen voor volwassenen laten we echte personen - met verschillende proporties en lichaamsgewicht - de ondersteuning van het lichaam testen. Bij peuters en baby’s kan dit natuurlijk niet.

Daarom gebruiken we 2 dummy’s (testpoppen) met de proporties van een kind. Een dummy van 12 kg en een van 20 kg. Dat klinkt zwaar, maar met lichtere dummy’s is het verschil bijna niet te meten. Met deze zwaardere dummy’s zijn de verschillen beter zichtbaar.

Omdat baby’s en peuters nog geen uitgesproken lichaamsvormen hebben, is er weinig verschil tussen rug- en zijligging. We testen de lichaamsondersteuning daarom alleen bij rugligging.

Ventilatie

Ook baby’s verliezen lichaamsvocht in hun slaap. Hoe sneller de matras dit vocht kan opnemen en weer afgeven aan de lucht, des te beter het is voor het kind. In een klimaatkamer met een omgevingstemperatuur van 37 °C en 99% luchtvochtigheid meten we de ventilerende eigenschappen van het matrasje.

Bekijk welke matrassen het best ventileren

Wasbaarheid tijk

Spugen, overstroomde luiers... Een kindermatras heeft heel wat te verduren. Wij vinden het daarom essentieel dat je de tijk van een matras kunt wassen. En het liefst op 60 °C, want pas bij 60 °C worden schadelijke bacteriën en schimmels gedood. DIt is extra belangrijk bij allergieën. We wassen de tijk 3 keer volgens het wasvoorschrift. Na elke wasbeurt beoordelen we de vormvastheid, pasvorm en kleurechtheid van de tijk.

Als de tijk niet gewassen kan worden, krijgt de matras een 1 voor wasbaarheid. Ook voor een lagere wastemperatuur, dus 40 °C of kouder, krijgt een matras puntaftrek. 

Bekijk welke matrassen je niet op 60 °C mag wassen.

Levensduurtest

Baby’s en peuters wegen niet veel, maar ze brengen veel meer tijd door in bed dan volwassenen. Bovendien wordt een kindermatras vaak voor meerdere kinderen gebruikt. Met de duurproef testen we hoe goed het matrasje is opgewassen tegen dit intensieve gebruik.

Voor deze test rolt een wals van 50 kg 15.000 keer heen en weer over de matras. Bij een matras voor volwassenen weegt deze wals 140 kg en rolt 30.000 keer. Na de duurproef meten we het verschil in lichaamsondersteuning, hoogte en hardheid.

Hardheid en hoogte

Er is geen standaard voor het uitdrukken van de hardheid van matrassen. Een ‘medium’ matras van de ene fabrikant kan harder zijn dan een ‘harde’ matras van een ander merk. Daarom meten we de hardheid van de matras.

We stellen de hardheid vast door een grote stempel met een constante kracht in de matras te drukken. Ook meten we de hoogte van de matras. Na de duurproef meten we beide eigenschappen opnieuw.

Baltest

Met een baltest testen we of een matras stevig genoeg is voor baby’s. Want deskundigen, zoals het Nederlands Centrum voor de Jeugdzorg (NCJ), zeggen dat een matras voor baby’s niet te zacht mag zijn. Dit heeft vooral te maken met het gewicht van het hoofdje. Dat is heel zwaar in verhouding tot de rest van zijn lichaam. Als het hoofdje ver wegzakt in de matras, kan dat de ademhaling bemoeilijken. We testen dit met een bal met het gewicht van een babyhoofd. Deze leggen we op een speciaal matje met een gat. Als de bal de randen van het gat raakt, is de matras te zacht. Is er nog ruimte tussen de bal en de rand van het gat, dan is het goed.

Isolatie

Peuters en vooral jonge baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Een van de belangrijkste risicofactoren bij wiegendood is dat een baby zijn lichaamswarmte onvoldoende kwijt kan en oververhit raakt. Een matras mag de lichaamswarmte van een baby dus niet te veel vasthouden.

In welke mate de matras de lichaamswarmte vasthoudt, meten we in een klimaatkamer met een omgevingstemperatuur van 0 °C. De matras wordt in 10 uur opgewarmd tot 37 °C. Een koperen plaat onder de matras meet hoeveel warmte er uit de matras ‘lekt’. Voor baby’s is een ‘koele’ of ‘neutrale’ matras het best. Bekijk in de vergelijker van kindermatrassen welke matrassen dit zijn

Veerkracht

De veerkracht zegt iets over het comfort een matras. We kijken of een matras de lichaamsvormen goed volgt.

Om dit te testen duwen we 2 stempels in de vorm van een halve bol in het matrasje. Dit doen we ter hoogte van het hoofd en de heupen van een kind. We meten hoe ver het stukje matras tussen die 2 stempels indeukt. Hoe minder het tussenstuk indeukt, des te beter de veerkracht.

Lees ook:

Bekijk het beste kindermatras Vergelijk alle kindermatrassen

Test kindermatrassen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg