icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe wij babymatrassen testen

Voor babymatrassen zijn andere factoren belangrijk dan voor matrassen voor volwassenen. Zoals de veiligheid. Er mogen geen onderdelen zijn die een baby los kan peuteren. En de matras moet perfect in het bedje passen. Het is belangrijk dat het matrasje ervoor zorgt dat de baby zijn lichaamswarmte voldoende kwijt kan en niet oververhit raakt. Sinds 2017 is er een nieuwe veiligheidsnorm. Hierdoor is onze test aangepast.
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel     Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 27 februari 2023

Welke matrassen testen we en welke niet?

We testen matrassen voor babyledikantjes met de afmeting 60 x 120 cm. Onze marktverkenners onderzoeken welke merken en typen babymatrassen het best worden verkocht. En we kijken naar welke matrassen veel wordt gezocht in onze Vergelijker. Van belangrijke merken testen we in elk geval het populairste model. Van de grootste merken testen we meerdere modellen. 

We kopen de matrassen zelf. We laten de test uitvoeren in een speciaal, onafhankelijk laboratorium. Fabrikanten krijgen voor de publicatie de meetresultaten van hun eigen matras toegestuurd.

Veiligheid centraal

Een baby moet vanaf de geboorte veilig in een eigen bedje kunnen slapen. Er is er een Europese veiligheidsnorm voor matrassen in baby- en peuterbedjes. Dit is EN 16890:2017. Het is niet verplicht om aan de norm te voldoen. Maar bij de meeste babymatrasjes die in Nederland worden verkocht staat op de verpakking of in de productinformatie dat het matrasje aan de norm voldoet. 

Hoewel de norm niet verplicht is, vinden we dat fabrikanten er alles aan moeten doen om matrassen voor baby's en peuters zo veilig mogelijk te maken. En dat alle babymatrassen aan de veiligheidsnorm zouden moeten voldoen. Daarom testen we alle matrassen in deze test volgens de nieuwste versie van veligheidsnorm EN 16890. 

Bij de veiligheidsnormtest testen we:

Verstikkingsgevaar

kunnen onderdelen van de matras losraken, zoals de rits? Kan het kind bij de vulling van het matrasje komen en schuim lospulken en inslikken?

Scherpe randen en onderdelen

Kan de baby zich ergens aan bezeren?

Afmetingen

Is het matrasje niet kleiner dan 60 x 120 cm? Als het matrasje te kort of te smal is, past het niet netjes in het ledikantje. Dan kunnen er kieren ontstaan waarin je kindje met een armpje of beentje klem kan komen te zitten. Te groot is ook niet goed. Dan kunnen de randen opkrullen en een gevaar vormen voor als de baby er met het gezichtje tegenaan komt te liggen.   

Hardheid matras (Baltest)

Met een metalen bal testen we of het matrasje niet zo zacht is dat het babyhoofdje er zo ver in kan wegzakken dat het mondje en neusje geblokkeerd worden. De bal ligt op een metalen plateau met een gat erin. Deze wordt op verschillende plaatsen op het matrasje gelegd. De test is geslaagd als de bal niet zo ver wegzakt dat hij de randen van het gat  raakt. 

Beklemmingsgevaren

Zitten er geen onderdelen aan de matras waardoor de baby beklemd kan raken? 

Wastest

De matrashoes (tijk) wordt 2 keer volgens het wasvoorschrift gewassen en gedroogd. Is er geen wasvoorschrift, maar kun je de tijk wel van de matras ritsen? Dan wassen we de tijk op 60 °C. Na het wassen en drogen beoordelen we hoe makkelijk we de hoes terug om de matras krijgen. Dan meten we opnieuw nauwkeurig de breedt en de lengte van het matras. Zo checken we of de matrashoes is gekrompen en zo het matrasje kromtrekt.

Duurtest

Bij matrassen die dikker zijn dan 3 centimeter testen we hoe goed ze bestand zijn tegen intensief gebruik. We drukken 10.000 keer een stempel van 300 Newton op verschillende plaatsen in de matras. Na deze duurtest wordt de baltest nog een keer uitgevoerd.

Verpakking en labels

Veroorzaken de verpakking, labels en etiketten geen gevaren?

Veiligheid beoordelen

Bij het oordeel voor de Veiligheid houden we rekening met de ernst van het probleem. Hoe groter het risico is op ernstig letsel bij de baby, hoe strenger we het gevonden probleem beoordelen. 

Een matrasje dat een grote kier heeft, of een rits die makkelijk afbreekt, beoordelen we veel strenger dan een sticker die de baby los kan peuteren. Of een plastic verpakking zonder verstikkingswaarschuwing. 

Het oordeel voor veiligheid weegt zwaarder dan dat voor luchtdoorlating en vochtdoorlating. Een matrasje dat hoog scoort op luchtdoorlating, maar zakt voor belangrijke veiligheidstests kan daardoor toch Afrader worden. Een matrasje dat slaagt voor alle veiligheidstests, maar een laag oordeel voor luchtdoorlating kan toch een hoog Testoordeelkrijgen.

Lichaamsondersteuning

Jonge baby's wegen niet veel, maar ze groeien zo snel dat een goede ondersteuning wel belangrijk is. Bij matrassen voor volwassenen laten we echte personen met verschillende proporties en lichaamsgewicht de matras testen op ondersteuning van het lichaam. Bij peuters en baby’s kan dit natuurlijk niet.

matras dummyDaarom gebruiken we 2 dummy’s (testpoppen). Een dummy van 12 kg en 1 van 20 kg. Dat klinkt zwaar, maar met lichtere dummy’s is het verschil bijna niet te meten. Met deze zwaardere dummy’s zijn de verschillen beter zichtbaar.

Omdat baby’s geen uitgesproken lichaamsvormen hebben, is er weinig verschil tussen rug- en zijligging. We testen daarom alleen bij rugligging de lichaamsondersteuning. Rugligging heeft de voorkeur als slaaphouding voor jonge baby's in de adviezen voor Veilig Slapen.

Vochtdoorlating

Ook baby’s verliezen lichaamsvocht in hun slaap. En vocht uit luier- en spuugongelukjes. Hoe sneller het matras dit vocht afvoert en afgeeft aan de lucht, hoe beter, schoner en droger het matrasje. Dit is gezonder voor je kindje. In een klimaatkamer meten we hoe goed het matrasje vocht opneemt en weer afgeeft aan de omgeving, oftewel ventileert.

Luchtdoorlating

Sinds juni 2019 meten we de luchtdoorlating op 2 manieren:

Verticaal

Het matrasje wordt in een frame op een rooster geplaatst dat de luchtdoorstroming helemaal vrijlaat. Van boven naar beneden wordt er een luchtstroom door de matras gepompt. We meten in hoeverre de matras de luchtstroom doorlaat.

Horizontaal

Het matrasje wordt in een frame geplaatst dat de randen en onderkant volledig omsluit. De bovenkant van de matras wordt op 2 plaatsen na afgedekt. Op de ene plaats komt een apparaat die een luchtstroom in de matras pompt. Op de andere plaats meten we hoeveel van die luchtstroom de matras heeft doorgelaten. 

Let op: het beste resultaat telt

Met een matrasbeschermer die nauwelijks of geen lucht doorlaat, heb je niets meer aan een goed ventilerend matrasje.

In het voorjaar van 2019 testten we de luchtdoorlating van 15 'ademende' matrasbeschermers. De meeste matrasbeschermers laten weinig tot geen lucht door.

Gebruiksgemak

Met alle ongelukjes die een baby kan hebben, is het fijn als je de tijk (matrashoes) makkelijk kunt wassen. Bij het gebruiksgemak beoordelen we hoe eenvoudig het is om de tijk van het matrasje af te halen en terug te plaatsen. En het wasgemak. Het hoogste oordeel is voor de matrassen met een tijk die je op 60°C kunt wassen. Pas bij 60°C worden schadelijke bacteriën en schimmels gedood. Dit is extra belangrijk bij allergieën.

Lichaamswarmte vasthouden (Isolatie)

Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Een belangrijke voorwaarde voor Veilig Slapen is volgens de Jeurdgezondheidszorg (JGZ) dat een baby zijn lichaamswarmte voldoende kwijt kan. Zo raakt je kindje niet oververhit.

We meten in hoeverre de matras de lichaamswarmte van een baby vasthoudt. Dat meten we in een klimaatkamer met een omgevingstemperatuur van 0°C. De matras wordt in 10 uur opgewarmd tot 37°C. Een koperen plaat onder de matras meet hoeveel warmte er uit de matras ‘lekt’. Voor baby’s is een ‘koele’ of ‘neutrale’ matras het best.

Zo laat je je baby veilig slapen zonder speciale, dure spullen.

Hardheid en dikte

We meten de hardheid van het matrasje door een grote stempel met een gelijke kracht in de matras te drukken. Bij deze test meten we ook de dikte van de matras. Na de duurproef meten we beide eigenschappen opnieuw. De hardheid van een matras zegt niets over hoe goed hij ondersteunt. Het onderdeel van de veiligheidsnormtest waarbij we met een metalen bal beoordelen of het matrasje niet te zacht is, heeft niets met deze meting van de hardheid te maken. 

Test matrastoppers en matrasbeschermers

In babywarenhuizen en steeds meer 'gewone' (web)winkels zijn topdekjes voor babymatrassen te koop. Deze claimen het babymatrasje te beschermen tegen vocht van luier- en spuugongelukjes. Tegelijkertijd zeggen ze goed te 'ademen' of te ventileren.

Om deze verrassende combinatie van eigenschappen te checken, testten we in de zomer van 2019 de luchtdoorlating van 15 van deze matrasbeschermers.

De meeste geteste matrasbeschermers laten weinig tot geen lucht door

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes