icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij babymatrassen testen

Voor babymatrassen zijn andere zaken belangrijk dan voor matrassen voor volwassenen. Zoals de veiligheid. Er mogen geen onderdelen zijn die een baby los kan peuteren. En het matras moet perfect in het bedje passen. Ook moet de baby zijn lichaamswarmte voldoende kwijt kunnen en niet oververhit raken. 
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:21 mei 2024

Welke matrassen testen we en welke niet?

We testen matrassen voor babyledikantjes van 60x120 cm en voor peuterbedden van 70 x 140, 150 of 160 cm. Onze marktverkenners onderzoeken welke merken en typen babymatrassen het best worden verkocht. En we kijken naar welke matrassen veel wordt gezocht in onze Vergelijker. Van belangrijke merken testen we in elk geval het populairste model. Van de grootste merken testen we meerdere modellen. 

We kopen de matrassen zelf. We laten de test uitvoeren in een onafhankelijk laboratorium. Fabrikanten krijgen voor de publicatie de meetresultaten van hun eigen matras toegestuurd.

Veiligheid centraal

Een baby moet vanaf de geboorte veilig in een eigen bedje kunnen slapen. Er is er een Europese veiligheidsnorm voor matrassen in baby- en peuterbedjes. Dit is EN 16890:2017. De norm is in 2021 strenger geworden en heet sindsdien EN 16890:2017+A1:2021. Het is niet verplicht om aan de norm te voldoen. Maar bij de meeste babymatrasjes die in Nederland worden verkocht staat op de verpakking dat het matrasje aan de norm voldoet. 

Hoewel de norm niet verplicht is, vinden we dat fabrikanten er alles aan moeten doen om matrassen voor baby's en peuters zo veilig mogelijk te maken. En dat alle babymatrassen aan de veiligheidsnorm zouden moeten voldoen. Daarom testen we alle matrassen in deze test volgens de meest recente versie van de veligheidsnorm EN 16890:2017+A1:2021.  

Bij de veiligheidsnormtest testen we:

Beklemmingsgevaren

Is het matrasje niet kleiner dan de afmeting die op de verpakking staat? Als het matrasje korter of smaller is, past het niet netjes in het ledikantje. Is het matras zóveel korter of smaller dat er kieren ontstaan waarin je kindje met een armpje of beentje klem kan komen te zitten, dan zakt hij voor deze test.

Als het matrasje zoveel te groot is dat de randen opkrullen, zakt het matras ook voor deze test. De opgekrulde randen zijn namelijk een gevaar voor als de baby er met het gezichtje tegenaan komt te liggen.   

Hardheid matras (Baltest)

Baltest hoe wij testenMet een metalen bal testen we of het matrasje niet te zacht is. In een te zacht matras kan het babyhoofdje zo ver wegzakken dat het mondje en neusje geblokkeerd worden. De bal ligt op een metalen plateau met een gat erin. Deze wordt op verschillende plaatsen op het matrasje gelegd. De test is geslaagd als de bal niet zo ver wegzakt dat hij de randen van het gat  raakt. 

Verstikkingsgevaar

Kunnen kleine onderdelen van de matras losraken, zoals de rits? En als de rits van het matras zo makkelijk open gaat dat een baby het zou kunnen doen, is het schuim van de vulling dan afgedekt of kan de baby erbij komen en schuim lospulken en inslikken?

Scherpe randen en onderdelen

Zijn er randen of onderdelen die zo scherp zijn dat de baby zich eraan kan bezeren?

Vervormingen na de duurtest

We testen hoe goed de matrassen bestand zijn tegen intensief gebruik. We drukken 10.000 keer een stempel van 300 Newton op verschillende plaatsen in het matras. Na deze duurtest testen we met de baltest of het matras niet te zacht is geworden.  

Vervormingen na de wastest

De matrashoes (tijk) wordt 2 keer volgens het wasvoorschrift op het waslabel gewassen en gedroogd. Is er geen wasvoorschrift, maar kun je de tijk wel van het matras ritsen? Dan wassen we de tijk op 60°C. Na het wassen en drogen beoordelen we hoe makkelijk we de hoes terug om het matras krijgen. En we meten opnieuw nauwkeurig de breedte en de lengte van het matras. Zo checken we of de matrashoes is gekrompen en zo het matrasje kromtrekt.

Verpakking en labels

Veroorzaken de verpakking, labels en etiketten geen verstikkingsevaren?

Veiligheid beoordelen

Bij het oordeel voor de Veiligheid houden we rekening met de ernst van het probleem. Hoe groter het risico is op ernstig letsel bij de baby, hoe strenger we het gevonden probleem beoordelen. 

Een matrasje dat een grote kier heeft, of een rits die makkelijk afbreekt, beoordelen we veel strenger dan een sticker die de baby los kan peuteren. Of een plastic verpakking zonder verstikkingswaarschuwing. 

Het oordeel voor veiligheid weegt zwaarder dan dat voor luchtdoorlating en vochtdoorlating. Een matrasje dat hoog scoort op luchtdoorlating, maar zakt voor belangrijke veiligheidstests kan daardoor toch Afrader worden. Een matrasje dat slaagt voor alle veiligheidstests, maar een laag oordeel voor luchtdoorlating kan toch een hoog Testoordeelkrijgen.

Lichaamsondersteuning

Jonge baby's wegen niet veel, maar ze groeien zo snel dat een goede ondersteuning wel belangrijk is. Bij matrassen voor volwassenen laten we echte personen met verschillende proporties en lichaamsgewicht het matras testen op ondersteuning van het lichaam. Bij peuters en baby’s kan dit natuurlijk niet.

matras dummyDaarom gebruiken we 2 dummy’s (testpoppen). Een dummy van 12 kg en 1 van 20 kg. Dat klinkt zwaar, maar met lichtere dummy’s is het verschil bijna niet te meten. Met deze zwaardere dummy’s zijn de verschillen beter zichtbaar.

Omdat baby’s geen uitgesproken lichaamsvormen hebben, is er weinig verschil tussen rug- en zijligging. We testen daarom alleen bij rugligging de lichaamsondersteuning. Rugligging heeft de voorkeur als slaaphouding voor jonge baby's in de adviezen voor Veilig Slapen.

Vochtventilatie

Ook baby’s verliezen lichaamsvocht in hun slaap. En vocht uit luier- en spuugongelukjes. Hoe sneller het matras dit vocht bij de baby weghaalt en afgeeft aan de lucht, hoe beter, schoner en droger het matrasje. Dit is gezonder voor je kindje. In een klimaatkamer meten we hoe goed het matrasje vocht opneemt en weer afgeeft aan de omgeving. 

Luchtventilatie

We meten de luchtdoorlating op 2 manieren:

Verticaal

Het matrasje wordt in een frame op een rooster geplaatst dat de luchtdoorstroming helemaal vrijlaat. Van boven naar beneden wordt er een luchtstroom door de matras gepompt. We meten in hoeverre de matras de luchtstroom doorlaat.

Horizontaal

Het matrasje wordt in een frame geplaatst dat de randen en onderkant volledig omsluit. De bovenkant van het matras wordt op 2 plaatsen na afgedekt. Op de ene plaats komt een apparaat die een luchtstroom in het matras pompt. Op de andere plaats meten we hoeveel van die luchtstroom het matras heeft doorgelaten. 

Let op: het beste resultaat telt

Matrasbeschermer en ventilatie

Als het matras standaard verkocht wordt met een matrasbeschermer, topdekje of topper erbij, dan doen we de ventilatietests met de matrasbeschermer erbij.

Lees meer over de zin en onzin van een matrasbeschermer zoals die van AeroSleep en Airgosafe.  

Ventilatie en oververhitting

De luchtventilatie kan het risico op oververhitting bij je baby groter of kleiner maken. Een sterke ventilatie maakt de kans op oververhitting bij je baby heel klein, een slechte luchtventilatie juist groter. Is het oordeel voor de luchtventilatie laag, let er bij de 'Isolatie' dan op dat het matras 'koel' is. 

Gebruiksgemak

Met alle ongelukjes die een baby kan hebben, is het fijn als je de tijk (matrashoes) makkelijk kunt wassen. Bij het gebruiksgemak beoordelen we hoe eenvoudig het is om de tijk van het matrasje af te halen en terug te plaatsen. En het wasgemak. Het hoogste oordeel is voor de matrassen met een tijk die je op 60°C kunt wassen. Pas bij 60°C worden schadelijke bacteriën en schimmels gedood. Dit is extra belangrijk bij allergieën.

Lichaamswarmte vasthouden (Isolatie)

Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Een belangrijke voorwaarde voor Veilig Slapen is dat een baby de lichaamswarmte voldoende kwijt kan. Zo raakt het kind niet oververhit.

We meten in hoeverre het matras de lichaamswarmte van een baby vasthoudt. Dat meten we in een klimaatkamer met een omgevingstemperatuur van 0°C. De matras wordt in 10 uur opgewarmd tot 37°C. Een koperen plaat onder het matras meet hoeveel warmte er uit het matras ‘lekt’. Voor baby’s is een ‘koel’ of ‘neutraal’ matras het best.

Vooral als de luchtventilatie van het matras niet zo goed is, is het belangrijk dat je voor een 'koel' matras kiest dat weinig lichaamswarmte vasthoudt. Een 'warm' matras dat de lichaamswarmte juist wel vasthoudt en slecht ventileert, betekent een grotere kans op oververhitting bij je baby.    

Hardheid en dikte

We meten de hardheid van het matrasje door een grote stempel met een gelijke kracht in de matras te drukken. Bij deze test meten we ook de dikte van het matras. Na de duurproef meten we beide eigenschappen opnieuw. De hardheid van een matras zegt niets over hoe goed hij ondersteunt. Het onderdeel van de veiligheidsnormtest waarbij we met een metalen bal beoordelen of het matrasje niet te zacht is, heeft niets met deze meting van de hardheid te maken. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300