icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten babymatrassen

Babymatrassen zijn min of meer hetzelfde als matrassen voor volwassenen. Het voornaamste verschil is de maat. Maar voor baby's en peuters zijn andere eigenschappen belangrijk. Welke vulling is het best voor kinderen?

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:20 december 2018

Artikel_soortenmatrassen

Net als bij matrassen voor volwassenen kan de vulling van een babymatras uit verschillende materialen bestaan. Denk materialen als PE-schuim, koudschuim, traagschuim, pocketvering en vezelmateriaal.

Koudschuim

Koudschuim heet ook wel High Resilience- of HR-schuim. Dit schuim heeft een open celstructuur en is daardoor heel veerkrachtig en voelt comfortabel aan. Er zijn veel varianten en kwaliteiten. Sommige koudschuimmatrassen ventileren minder goed en houden lichaamswarmte meer vast. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras. Bekijk onze testresultaten van babymatrassen daarom zorgvuldig.

Vezels

Een aantal matrassen in de test hebben een kern van kokosvezels met daar bovenop een laag (latex)schuim:

Het probleem van kokosvezels en andere soorten vezels, zoals die in de Aerosleep Essential is dat de eigenschappen van het matras afhankelijk zijn van de andere materialen die de fabrikant gebruikt. Vezels ventileren in de regel uitstekend. Maar door een slecht ventilerende schuimlaag kan dit effect helemaal wegvallen.

Traagschuim

Voor babymatrassen is traagschuim niet de beste keus. Matrassen met veel traagschuim in onze test van matrassen voor volwassenen scoren vaak laag op hun ventilerende vermogens. 

Bovendien houdt traagschuim de lichaamswarmte meer vast dan andere materialen. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras. Want oververhitting is een van de mogelijke oorzaken van wiegendood. Materialen die de lichaamswarmte vasthouden zijn dus niet geschikt voor babymatrassen.

Lees meer over de eigenschappen van traagschuim in matrassen.

Binnenvering

Net als bij matrassen voor volwassenen zijn de 2 belangrijkste vormen van binnenvering pocketvering en ponellvering.

Pocketveren zijn spiraalvormige stalen veren. De dikte van de staaldraad en het aantal windingen bepaalt de veerkracht. Elke veer is verpakt in een zakje van textiel. De pocketveren worden afgedekt door 1 of meer lagen schuim.

De eigenschappen van de schuimlaag zijn bepalend voor de ventilerende eigenschappen van de matras. 

Een andere binnenveringvariant bij babymatrassen is Bonellvering. Dit zijn spiraalveren in een soort zandlopervorm, die met elkaar verbonden zijn via een staaldraad.

Deze binnenvering wordt niet heel veel meer gebruikt, maar in onze test zitten er enkele. 

PE-schuim

PE-schuim (polyetherschuim) is een veelgebruikte schuimsoort in babymatrassen. Dit synthetische schuim reageert min of meer hetzelfde als een gewone badspons. Door te variëren met de grootte van de 'schuimbellen' en de dichtheid van het schuim, worden verschillende kwaliteiten en eigenschappen bereikt.

Een aantal schuimmatrassen uit de test babymatrassen hebben een rand van veel stijver, harder schuim. Deze rand zorgt dat er bij een lattenbodem een voetje tussen het matras en de bedbodem kan glijden. Dit voorkomt ongelukken als een kind op het matras gaat staan.

PE-schuim matrassen zijn over het algemeen goedkoper dan matrassen van andere schuimsoorten. PE-schuim kwamen we het vaakst tegen als vulling van de matrassen in onze babymatrassentest. PE-schuim is er in veel kwaliteiten.

Topdekjes

Een aantal matrassen in onze test babymatrassen heeft een topdekje dat je met elastieken aan het matrasje vastmaakt, met een zeer open, geweven structuur. In onze test bleken deze topdekjes zeer goed te ventileren.

Wij zijn verdeeld over het nut van dergelijke topdekjes. Zo kom je erachter of een ventilerend topdekje voor jou een zinvolle keus is, en welke je dan het beste kunt kopen.

Vergelijkende test topdekjes in 2019

Er zijn tegenwoordig zoveel los verkrijgbare topdekjes, dat we besloten hebben in 2019 een vergelijkende test te doen. We houden je op de hoogte!

Let op!

De eigenschappen die we hierboven toeschrijven aan bepaalde materialen zijn gebaseerd op onze testresultaten. Maar de fabrikant kan de eigenschappen en kwaliteiten van materialen sterk beïnvloeden door het productieproces te veranderen. Het is dus mogelijk dat een matras van een van bovengenoemde materialen niet de beschreven eigenschappen heeft. Bekijk voor de meest betrouwbare informatie de resultaten van de test babymatrassen.

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind