icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten babymatrassen

Babymatrassen zijn min of meer hetzelfde als matrassen voor volwassenen. Het voornaamste verschil is de maat. Maar voor baby's en peuters zijn andere eigenschappen belangrijk. Welke soort vulling is het best voor kinderen?
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  13 november 2017

Artikel_soortenmatrassen

Net als bij matrassen voor volwassenen kan de vulling van een babymatras uit verschillende materialen bestaan. Denk daarbij aan materialen als PE-schuim, koudschuim, traagschuim, pocketvering en vezelmateriaal.

PE-schuim

PE-schuim (polyetherschuim) is een veelgebruikte schuimsoort in kindermatrassen. Dit synthetische schuim reageert min of meer hetzelfde als een gewone badspons. Door te variëren met de grootte van de 'schuimbellen' en de dichtheid van het schuim, worden verschillende kwaliteiten en eigenschappen bereikt.

Een aantal schuimmatrassen uit de test kindermatrassen hebben een rand van veel stijver, harder schuim. Deze rand zorgt dat er bij een lattenbodem een voetje tussen de matras en de bedbodem kan glijden. Dit voorkomt ongelukken als een kind op de matras gaat staan.

PE-schuim matrassen zijn over het algemeen goedkoper dan matrassen van andere schuimsoorten. PE-schuim kwamen we het vaakst tegen als vulling van de matrassen in onze kindermatrassentest. PE-schuim is er in veel kwaliteiten. In de vergelijker zie je welke PE-schuimmatrassen het beste zijn.

Traagschuim

Voor babymatrassen is traagschuim niet de beste keus. In onze test van matrassen voor volwassenen bleken matrassen van traagschuim niet zo goed te ventileren.

Bovendien houdt traagschuim de lichaamswarmte meer vast dan andere materialen. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras. Want oververhitting is een van de mogelijke oorzaken van wiegendood. Materialen die de lichaamswarmte vasthouden zijn dus niet geschikt voor babymatrassen.

In de test babymatrassen heeft de Alvi Ruby Celsius een dikke laag geheugenschuim.

Lees meer over de eigenschappen van traagschuim in matrassen.

Koudschuim

Koudschuim heet ook wel High Resilience-schuim. Dit schuim heeft een open celstructuur en is daardoor heel veerkrachtig en voelt comfortabel aan. Er zijn veel varianten en kwaliteiten. Sommige koudschuimmatrassen ventileren minder goed en houden lichaamswarmte meer vast. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras. Bekijk onze testresultaten daarom zorgvuldig.

Binnenvering

Na PE-schuim is binnenvering, en dan vooral pocketvering, een van de meest gebruikte materialen voor vullingen van babymatrassen. Pocketveren zijn spiraalvormige stalen veren. De dikte van de staaldraad en het aantal windingen bepaalt de veerkracht. Elke veer is verpakt in een zakje van textiel. De pocketveren worden afgedekt door 1 of meer lagen schuim.

Pocketveringmatrassen zijn heel geschikt als babymatras door:

  • Goede vochtdoorlatendheid
  • Goede ventilatie
  • Lange levensduur
  • Goed comfort

Wel kan de schuimlaag deze goede eigenschappen verminderen. In onze test zitten 2 pocketveringmatrassen.

Een andere binnenveringvariant bij babymatrassen is bonellvering. Dit zijn spiraalveren in een soort zandlopervorm, die met elkaar verbonden zijn via een staaldraad. In matrassen voor volwassenen zie je deze vering niet veel meer. Maar bij babymatrassen nog wel. In de zomer van 2016 testen we een babymatras met bonellvering.

Vezelmat

De Aerosleep Essential heeft een kern van vezelstructuur, dit is een soort dikke vezelmat. Als nieuwe matras deed deze matras het niet slecht en de ventilatie is uitstekend. Maar de vezellaag had veel te lijden onder de duurproef. Ook in matrassen voor volwassenen zien we steeds vaker een vulling van vezels. Zoals bij de Van Lanschoot Vlair en de Coco-Mat Atlas. De testresultaten zijn heel verschillend.

Topdekjes

Een aantal matrassen in onze test kindermatrassen heeft een topdekje dat je met elastieken aan het matrasje vastmaakt, met een zeer open, geweven structuur. In onze test bleken deze topdekjes zeer goed te ventileren.

Maar de claims van de fabrikanten gaan verder. Fabrikanten zeggen ook dat een kindje beter kan ademhalen als het met het gezichtje in de matras ligt. Ondanks dat de topdekjes prima ventileren, raden experts het met klem af om een baby met het gezicht naar beneden, dus op de buik, te slapen te leggen. Je kunt namelijk het risico op verstikking en andere mogelijke oorzaken van wiegendood niet beperken met een bepaalde matras of beddengoed.

Je kunt deze toplagen ook apart kopen. Je bent dus niet gebonden aan combinaties met een matras van hetzelfde (dure) merk. De toplagen zijn er ook van goedkope huismerken, zoals Babypark. 

Let wel, zo'n topdek is niet zaligmakend. Ook zonder een topdek kan je kindje prima veilig slapen.

Let op!

De eigenschappen die we hierboven toeschrijven aan bepaalde materialen zijn gebaseerd op onze testresultaten. Maar de fabrikant kan de eigenschappen en kwaliteiten van materialen sterk beïnvloeden door het productieproces te veranderen. Het is dus mogelijk dat een matras van een van bovengenoemde materialen niet de beschreven eigenschappen heeft. Bekijk voor de meest betrouwbare informatie de resultaten van de test babymatrassen.

 

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Test kindermatrassen

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, kindermatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind