icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten babymatrassen

Van binnen lijken babymatrassen erg op matrassen voor volwassenen. Toch zijn andere eigenschappen belangrijk. Welke vulling is het beste?
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:17 mei 2024

Artikel_soortenmatrassen

De vulling bepaalt de soort babymatras

Voor de vulling van babymatrassen gebruiken fabrikanten dezelfde materialen als bij matrassen voor volwassenen. Bijvoorbeeld:

De combinatie bepaalt de eigenschappen

Vaak bestaat de vulling uit verschillende materialen met andere eigenschappen en kenmerken. De combinatie van materialen bepaalt de eigenschappen van een babymatras of peutermatras. De eigenschap van het ene materiaal kan eigenschappen van andere materialen versterken, verkleinen of zelfs helemaal uitschakelen.

Zo zorgt een luchtdichte toplaag ervoor dat het hele matras niet meer ventileert. Let dus op alle gebruikte materialen in de vulling. Vergeet zeker niet de materialen in de matrashoes. 

Soorten matrasvullingen

Koudschuim

Koudschuim heet ook wel High Resilience- of HR-schuim. Dit schuim is heel veerkrachtig en voelt comfortabel aan. Er zijn veel soorten en kwaliteiten die heel verschillende eigenschappen kunnen hebben.

Daarom is er niet zo heel veel algemeens te zeggen over hoe matrassen van koudschuim het in onze tests doen. Bekijk onze testresultaten van babymatrassen daarom goed.

PE-schuim

PE-schuim (polyetherschuim) is een goedkopere schuimsoort die veel wordt gebruikt in babymatrassen. Het wordt ook wel PU-schuim of polyurethaanschuim genoemd. Dit synthetische schuim reageert ongeveer hetzelfde als een gewone badspons. Net als bij koudschuim kan door verschillende groottes van de 'schuimbellen' de dichtheid van het schuim verschillen. En daarmee ook de kwaliteit en de eigenschappen van het schuim. 

Een aantal schuimmatrassen uit de test babymatrassen hebben een rand waarvan het schuim veel steviger is dan het schuim in het midden van het matras. Bij een lattenbodem zorgt deze rand ervoor dat een voetje niet tussen het matras en de bedbodem kan glijden. Dit voorkomt ongelukken als een kind op het matras gaat staan.

Binnenvering

In babymatrassen komen we verschillende soorten binnenvering tegen.  

Pocketveren

Dit zijn spiraalvormige stalen veren. De dikte van de staaldraad en het aantal windingen bepaalt de veerkracht van een babymatrassen met pocketvering. Elke veer is verpakt in een zakje van textiel. De pocketveren zitten tussen 1 of meer lagen schuim.

Pocketvering ventileert goed, maar als er een schuimlaag omheen zit die niet goed ventileert, heb je daar niets aan. De eigenschappen van de schuimlaag bepalen het grootste deel van de eigenschappen van een matras voor een babybed. 

Bonellvering

Dit zijn spiraalveren in een soort zandlopervorm. Ze worden met elkaar verbonden via een staaldraad. Deze binnenvering ventileert zeer goed, maar net als bij pocketvering bepaalt de schuimlaag uiteindelijk hoe goed de matras écht ventileert. Bonellvering komen we niet veel meer tegen in babymatrassen. 

Kunststof veren

Deze veren zien we wél steeds vaker in de babymatrassen in onze test. In het schuim van de matras zitten gaten waar de kunststof veren in zijn geplaatst. We zien geen merkbare verschillen tussen babymatrassen met en zonder kunststof binnenvering. 

Traagschuim

Enkele babymatrassen hebben een toplaag van traagschuimn. Voor babymatrassen is traagschuim niet de beste keus. scoren vaak niet zo goed op ventilatie.

Traagschuim houdt de lichaamswarmte meer vast dan andere materialen. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras. Want oververhitting is een van de mogelijke oorzaken van wiegendood.

Vezels

prolana_coreWe zien steeds meer matrassen in de test met een kern van natuurlijke vezels zoals kokos of hennep. Er zijn ook matrassen met een vulling van kunststofvezels

Uit onze test blijkt dat dit soort vezellagen perfect ventileren. Maar als er slecht(er) ventilerende materialen in de vulling of de tijk van het matrasje zijn gebruikt, vermindert die ventilatie vaak flink.  

Pas op met 'waterdicht' en 'vochtafstotend'

Een goede ventilatie is belangrijk voor een gezonde slaapomgeving voor baby's. Pas daarom op voor claims als 'waterdicht' of 'vochtafstotend'. Uit onze test blijkt dat een water- of vochtdichte laag bijna niet ventileert. Of zelfs helemaal niet.

Trekt er vocht uit spuug- en luierongelukjes in het matras? De tijk van deze matrassen kun je wassen op 60°C. Dat is voldoende om stofmijt en schimmels te doden. Lees onze tips voor een schoon en fris babymatrasje zonder extra (dure) behandelingen, materialen en speciaal beddengoed. 

Matrasbeschermers

Er zijn topdekjes en matrasbeschermers voor babymatrassen te koop die claimen dat ze nodig zijn om het babymatrasje te beschermen tegen vocht. Meestal beweren ze ook dat ze 'ademend' of 'ventilerend' zijn. Het bekendst zijn de matrasbeschermers van Aerosleep, maar er zijn ook matrasbeschermers van andere A-merken te koop zoals Airgosafe en van huismerken zoals Prénatal, Hema en IKEA.

Uit een test van 15 matrasbeschermers blijkt dat de meeste heel weinig lucht doorlaten en sommige zelfs helemaal geen.

Lees verder