icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten babymatrassen

Van binnen zijn babymatrassen zijn ongeveer hetzelfde als matrassen voor volwassenen. Maar voor baby's en peuters zijn andere eigenschappen van de matras belangrijk. Welke vulling is het best voor zulke jonge kinderen?
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:14 augustus 2023

Artikel_soortenmatrassen

Pas op met 'waterdicht' en 'vochtafstotend'

Een goede ventilatie is belangrijk voor een gezond slaapklimaat voor de baby. Pas daarom op voor claims als 'waterdicht' of 'vochtafstotend'. Uit onze test blijkt dat een water- of vochtdichte laag bijna niet ventileert. Of zelfs helemaal niet! 

Trekt er vocht uit spuug- en luierongelukjes in het matras? De tijk van deze matrassen is wasbaar op 60°C. Wassen op 60°C is voldoende om stofmijt en schimmels te doden. Zo houd je het babymatrasje het beste schoon en fris, zonder extra (dure) behandelingen, materialen en speciaal beddengoed. 

Kader funnel lidworden

Soorten vulling babymatras

Voor de vulling van babymatrassen worden dezelfde soort materialen gebruikt als bij matrassen voor volwassenen. Denk aan materialen als: 

  • PE-schuim
  • Koudschuim
  • Traagschuim
  • Pocketvering
  • Bonellvering
  • Latex
  • (Natuur-)vezelmateriaal
  • 3D-vulling van kunstvezel

Een combinatie van verschillende materialen is ook heel normaal. De vullingsoorten hebben verschillende eigenschappen en kenmerken. 

Let op: de eigenschappen van een babymatras worden bepaald door de optelsom van alle gebruikte materialen. Let hiervoor dus op alle gebruikte materialen in de vulling. En vergeet zeker niet de materialen in de matrashoes. 

Koudschuim

Koudschuim heet ook wel High Resilience- of HR-schuim. Dit schuim heeft een open celstructuur en is daardoor heel veerkrachtig en voelt comfortabel aan. Er zijn veel soorten en kwaliteiten. Sommige koudschuimmatrassen ventileren minder goed en houden lichaamswarmte meer vast. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras. Bekijk onze testresultaten van babymatrassen daarom goed.

PE-schuim

PE-schuim (polyetherschuim) is een schuimsoort die veel wordt gebruikt in babymatrassen. Dit synthetische schuim reageert ongeveer hetzelfde als een gewone badspons. Door verschillende groottes 'schuimbellen' en de dichtheid van het schuim, zijn de kwaliteiten en eigenschappen ook verschillend.

Een aantal schuimmatrassen uit de test babymatrassen hebben een rand waarvan het schuim veel stijver en harder is. Bij een lattenbodem zorgt deze rand ervoor, dat een voetje tussen het matras en de bedbodem kan glijden. Dit voorkomt ongelukken als een kind op het matras gaat staan.

Matrassen van PE-schuim zijn meestal goedkoper dan matrassen van andere schuimsoorten. In onze babymatrassentest zagen we PE-schuim het vaakst als vulling van de matrassen. PE-schuim is er in veel kwaliteiten.

Pocketvering en Bonellvering

Net als bij matrassen voor volwassenen zijn de 2 belangrijkste vormen van binnenvering pocketvering en Bonellvering.

Pocketveren zijn spiraalvormige stalen veren. De dikte van de staaldraad en het aantal windingen bepaalt de veerkracht. Elke veer is verpakt in een zakje van textiel. De pocketveren worden afgedekt door 1 of meer lagen schuim.

De eigenschappen van de schuimlaag zijn bepalend voor de ventilerende eigenschappen van de matras. PE-schuim ventileert meestal goed. Bij koudschuim kan dit erg verschillen en traagschuim ventileert het slechts. 

Een andere soort binnenvering bij babymatrassen is Bonellvering. Dit zijn spiraalveren in een soort zandlopervorm. Ze worden met elkaar verbonden via een staaldraad.

Deze binnenvering wordt niet heel veel meer gebruikt, maar in onze test zitten er een paar. 

Traagschuim

Voor babymatrassen is traagschuim niet de beste keus. Matrassen met veel traagschuim in onze test van matrassen voor volwassenen scoren vaak laag op ventilatie. 

Bovendien houdt traagschuim de lichaamswarmte meer vast dan andere materialen. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras. Want oververhitting is een van de mogelijke oorzaken van wiegendood. Materialen die dus lichaamswarmte vasthouden zijn dus niet geschikt voor babymatrassen. 

Lees meer over de eigenschappen van traagschuim in matrassen.

Vezels

prolana_coreEen aantal matrassen in de test hebben een kern van kokosvezels met daar bovenop een laag (latex)schuim:

Er zijn ook matrassen met een vulling van kunststofvezels, zoals de Aerosleep Essential en de IKEA Himlavalv.

Uit onze test blijkt dat dit soort vezellagen perfect ventileren. Maar ze verdwijnen of verminderen vaak. Dat komt omdat er ook slecht(er) ventilerende materialen in de vulling of de tijk van het matrasje zijn gebruikt. 

Matrasbeschermers

Er zijn topdekjes en 'matrasbeschermers' voor babymatrassen te koop waarvan wordt beweerd dat ze het babymatrasje beschermen tegen vocht. Tegelijkertijd zouden ze 'ademend' of 'ventilerend' zijn. Het bekendst zijn de matrasbeschermers van Aerosleep, maar er zijn ook matrasbeschermers van andere A-merken en huismerken te koop, zoals Prénatal, Hema en IKEA.

In de zomer van 2019 testten we van 15 matrasbeschermers hoe goed ze scoren op waterdichtheid. En hoe ademend en ventilerend ze zijn. Lees in onze test matrasbeschermers hoe we tot de conclusie zijn gekomen dat de meeste matrasbeschermers weinig tot geen lucht doorlaten.