! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten babymatrassen

Van binnen zijn babymatrassen zijn min of meer hetzelfde als matrassen voor volwassenen. Maar voor baby's en peuters zijn andere eigenschappen van de matras belangrijk. Welke vulling is het best voor zulke jonge kinderen?

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:29 juni 2021

Artikel_soortenmatrassen

Voor de vulling van babymatrassen worden dezelfde soort materialen gebruikt als bij matrassen voor volwassenen. Denk aan materialen als: 

  • PE-schuim
  • koudschuim
  • traagschuim
  • pocketvering
  • bonellvering
  • latex
  • (natuur)vezelmateriaal
  • 3D-vulling van kunstvezel

Een combinatie van verschillende materialen is ook heel gebruikelijk. De vullingsoorten hebben verschillende eigenschappen en kenmerken. 

LET OP: de eigenschappen van een babymatras worden bepaald door de optelsom van ALLE gebruikte materialen. Let dus op alle gebruikte materialen in de vulling en vergeet ook zeker de materialen in de matrashoes niet. 

Vermijd waterdichte en vochtafstotende eigenschappen

Pas op voor claims als 'waterdicht', 'vochtafstotend' en soortgelijke eigenschappen. Zoals ook uit onze test blijkt, ventileert een water- of vochtdichte laag nauwelijks of zelfs helemaal niet. Een goede ventilatie is belangrijk voor een gezond slaapklimaat voor de baby. Trekt er vocht uit spuug- en luierongelukjes in het matras? Was de tijk van het matras dan op 60 °C.

Wassen op 60 °C is ook voldoende om stofmijt en schimmels te doden. Zo houd je het babymatrasje het beste schoon en fris zonder extra (dure) behandelingen, materialen en speciaal beddengoed. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke babymatrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste babymatras

Babymatrassen@0,1x

Koudschuim

Koudschuim heet ook wel High Resilience- of HR-schuim. Dit schuim heeft een open celstructuur en is daardoor heel veerkrachtig en voelt comfortabel aan. Er zijn veel varianten en kwaliteiten. Sommige koudschuimmatrassen ventileren minder goed en houden lichaamswarmte meer vast. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras. Bekijk onze testresultaten van babymatrassen daarom zorgvuldig.

PE-schuim

PE-schuim (polyetherschuim) is een veelgebruikte schuimsoort in babymatrassen. Dit synthetische schuim reageert min of meer hetzelfde als een gewone badspons. Door verschillende groottes 'schuimbellen' en de dichtheid van het schuim, worden verschillende kwaliteiten en eigenschappen bereikt.

Een aantal schuimmatrassen uit de test babymatrassen hebben een rand van veel stijver, harder schuim. Deze rand zorgt dat er bij een lattenbodem een voetje tussen het matras en de bedbodem kan glijden. Dit voorkomt ongelukken als een kind op het matras gaat staan.

PE-schuim matrassen zijn over het algemeen goedkoper dan matrassen van andere schuimsoorten. PE-schuim kwamen we het vaakst tegen als vulling van de matrassen in onze babymatrassentest. PE-schuim is er in veel kwaliteiten.

Pocketvering en Bonellvering

Net als bij matrassen voor volwassenen zijn de 2 belangrijkste vormen van binnenvering pocketvering en Bonellvering.

Pocketveren zijn spiraalvormige stalen veren. De dikte van de staaldraad en het aantal windingen bepaalt de veerkracht. Elke veer is verpakt in een zakje van textiel. De pocketveren worden afgedekt door 1 of meer lagen schuim.

De eigenschappen van de schuimlaag zijn bepalend voor de ventilerende eigenschappen van de matras. PE-schuim ventileert in de regel goed. Bij koudschuim kan het erg verschillen en traagschuim is de slechtst ventilerende schuimsoort. 

Een andere binnenveringvariant bij babymatrassen is Bonellvering. Dit zijn spiraalveren in een soort zandlopervorm, die met elkaar verbonden zijn via een staaldraad.

Deze binnenvering wordt niet heel veel meer gebruikt, maar in onze test zitten er enkele. 

Traagschuim

Voor babymatrassen is traagschuim niet de beste keus. Matrassen met veel traagschuim in onze test van matrassen voor volwassenen scoren vaak laag op ventilatie. 

Bovendien houdt traagschuim de lichaamswarmte meer vast dan andere materialen. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras. Want oververhitting is een van de mogelijke oorzaken van wiegendood. Materialen die de lichaamswarmte vasthouden zijn dus niet geschikt voor babymatrassen.

Lees meer over de eigenschappen van traagschuim in matrassen.

Vezels

prolana_coreEen aantal matrassen in de test hebben een kern van kokosvezels met daar bovenop een laag (latex)schuim:

Er zijn ook matrassen met een vulling van kunststofvezels, zoals de Aerosleep Essential en de IKEA Himlavalv.

Uit onze test blijkt dat dit soort vezellagen uitstekend ventileren. Maar die verdwijnen of verminderen vaak. Dat komt omdat er ook slecht(er) ventilerende materialen in de vulling of de tijk van het matrasje zijn gebruikt. 

Matrasbeschermers

Er zijn topdekjes en 'matrasbeschermers' voor babymatrassen te koop die claimen dat ze het babymatrasje beschermen tegen vocht en tegelijkertijd 'ademend' of 'ventilerend' zijn. Het bekendst zijn de matrasbeschermers van Aerosleep, maar er zijn ook matrasbeschermers van andere A-merken en huismerken te koop, zoals Prénatal, Hema en IKEA.

In de zomer van 2019 testten we van 15 matrasbeschermers hoe goed ze scoren op waterdichtheid en hoe ademend en ventilerend ze zijn. Lees in onze test matrasbeschermers hoe we tot de conclusie zijn gekomen dat de meeste matrasbeschermers weinig tot geen lucht doorlaten. 

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind