icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips: zo kan je kind veilig slapen

Je hebt geen speciale of dure spullen nodig om van het babybedje een veilige plek te maken. Met deze tips en adviezen van de kraamzorg, kinderartsen en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) laat je je baby veilig slapen. En verklein je het risico op ongelukken of zelfs wiegendood tot een minimum.
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:26 januari 2024

babymatras-toplaag

Veilig slapen

Organisaties als het JGZ en VeiligheidNL geven veel informatie over veilig slapen. Zo heeft VeiligheidNL alle informatie over veilig slapen verzameld. Bekijk ook het filmpje over veilig slapen

De belangrijkste 4 tips voor veilig slapen:

  1. Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
  2. Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen.
  3. Zorg dat je baby het niet te warm heeft.
  4. Let erop dat je baby vrij kan ademen in het bedje.

Duur babymatras niet per se veiliger

Volgens verschillende fabrikanten van matrassen en beddengoed slaapt je baby met hun product veiliger dan met andere producten, terwijl dat niet zo is. Verkopers in babywinkels doen daar vaak aan mee. Dat zie je ook in onze video.

Het is geen verrassing dat aan deze zogenaamd zeer veilige producten vaak een flink prijskaartje hangt. Maar voor veilig slapen hoef je geen dure producten te kopen.

Gebruik geen waterdichte matrashoes

Uit een test van matrasbeschermers en topdekjes blijkt dat bijna alle waterdichte en vochtafstotende matrashoezen en matrasbeschermers zeer slecht ventileren. Op een slecht ventilerende matras kan een baby zijn lichaamswarmte onvoldoende kwijt. De baby kan hierdoor oververhit raken.

Wiegendood

Oververhitting of warmtestuwing is een van de belangrijkste risico's  van wiegendood. Kies daarom niet voor een matrasbeschermer of matrashoes die waterdicht of vochtafstotend is. 

Consumentenbond test de veiligheid

De Consumentenbond test alle babymatrassen volgens de Europese Veiligheidsnorm voor baby- en peutermatrassen. Lees welke matrasjes je beter niet kunt kopen omdat ze zakken voor belangrijke veiligheidstests.