! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wiegendood en veilig slapen

Veilig slapen verkleint de kans op wiegendood en andere gevaren. Met de deskundige adviezen van de kraamzorg, kinderartsen en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) laat je ook jouw baby veiliger slapen.

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 maart 2021

babymatras-toplaag

Veilig slapen doe je zo

Instanties als het JGZ en VeiligheidNL geven veel informatie over veilig slapen. Zo heeft VeiligheidNL een online magazine Slaap veilig, slaap lekker met algemene informatie. Bekijk ook het filmpje over veilig slapen en de handige checklist veilig slapen

De Veilig Slapen top 4

  1. Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
  2. Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen.
  3. Zorg dat je baby het niet te warm heeft.
  4. Let erop dat je baby vrij kan ademen in het bedje.

Meer tips om je baby veilig te laten slapen zonder speciale, dure producten aan te schaffen. 

Consumentenbond test de veiligheid

Sinds 2017 is er een nieuwe Europese Veiligheidsnorm voor babymatrassen. Wij testen sinds 2018 alle babymatrassen volgens het protocol van deze norm.

Zo testen we de veiligheid van babymatrassen.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke babymatrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste babymatras

Babymatrassen@0,1x

Veiliger slapen met een speciaal (duur) babymatras?

Een van de grootste angsten bij kersverse ouders is wiegendood. Dankzij de goede voorlichting door deskundigen en het advies om baby's vanaf de geboorte op de rug te leggen, komt wiegendood gelukkig nog maar weinig voor. 

Diverse fabrikanten van matrassen en beddengoed wekken ten onrechte de indruk dat je baby met hun product veiliger slaapt dan met andere producten. Verkopers in babywinkels doen daar regelmatig aan mee. Dat zie je ook in onze video 'De ultieme baby uitzetlijst' .

Het is natuurlijk geen verrassing dat aan deze zogenaamd zeer veilige producten vaak een fors prijskaartje hangt. Maar voor veilig slapen hoef je geen dure producten te kopen. Met de deskundige adviezen van bijvoorbeeld de kraamzorg, de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en VeiligheidNL weet je waar je op moet letten.

Zo beperk je de risico's op Wiegendood.  

Matrasbeschermers en topdekjes

Op veel producten staan claims dat deze het ledikantmatrasje beschermen tegen vocht uit luier- en spuugongelukjes. Daarnaast ventileren ze goed. Deze producten noemen zich dan 'veilig voor de baby'. In 2019 hebben we van matrasbeschermers en topdekjes getest hoeveel lucht ze doorlaten. De test bracht het volgende aan het licht: 

  • Er is geen verband tussen de uitkomsten van onze veiligheidstests en de hoeveelheid lucht die een matrasje of topdekje doorlaat. Zo krijgt de Mykko Angelcare-matras een hoge score voor zijn luchtdoorlating. Maar hij zakt als een baksteen voor een aantal belangrijke veiligheidstests. Hiermee is hij een Afrader.
  • Een waterdichte of vochtdichte laag ventileert slecht tot helemaal niet.

De belangrijkste conclusie is dat we geen aanwijzingen vonden dat een matrasbeschermer of topdekje de veiligheid van je baby verhoogt. Verder bleek dat de meeste water- of vochtdichte matrasbeschermers en topdekjes zo weinig lucht doorlaten. Hiermee konden ze ertoe leiden dat de baby zijn warmte niet goed kwijt kan en oververhit kan raken.  

Een matrasbeschermer is dus niet nodig en kan zelfs minder veilig zijn voor je baby. Zelfs een matrasbeschermer met een extra ventilerende toplaag is eigenlijk overbodig. Zo'n ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby's. Vraag aan de kraamzorg wanneer je baby op de ventilerende toplaag mag slapen. En houd altijd de temperatuur van je baby in de gaten door in de nek of aan de voetjes te voelen.  

Lees ook: Matrasbeschermers en topdekjes: zijn ze echt nodig?

'Mijn baby slaapt het best op de buik'

Sommige fabrikanten zijn zo stellig in hun beweringen over hoe veilig hun matras of matrasbeschermer is, dat ouders de veiligheidsadviezen naast zich neerleggen. Bijvoorbeeld door hun baby toch op de buik te slapen te leggen. 

Wij vinden het verontrustend als producten jonge ouders het idee geven dat ze de veiligheidsadviezen voor baby’s kunnen negeren. Daarom geven we matrasjes waarvan de productinformatie in strijd is met de adviezen voor Veilig Slapen van het JGZ, puntaftrek op het Testoordeel. Tot nu toe zijn dat het Mykko Angelcare-matrasje, het Babypark PurFlo Slaapsysteem en de Candide Sleep Safe.

Lees hoe wij babymatrassen testen.

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind