icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Veilig slapen en wiegendood

Je hebt geen speciale of dure spullen nodig om van het babybedje een veilig plekje te maken waarin je je baby met een gerust hart kunt laten slapen. Met deze tips en deskundige adviezen van de kraamzorg, kinderartsen en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) laat je je baby veilig slapen. En verklein je de risico's op ongelukken of zelfs wiegendood tot een minimum.
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 29 juni 2021

babymatras-toplaag

Veilig slapen doe je zo

Organisaties als het JGZ en VeiligheidNL geven veel informatie over veilig slapen. Zo heeft VeiligheidNL een online magazine Slaap veilig, slaap lekker met algemene informatie. Bekijk ook het filmpje over veilig slapen en de handige checklist veilig slapen

De Veilig Slapen top 4

  1. Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
  2. Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen.
  3. Zorg dat je baby het niet te warm heeft.
  4. Let erop dat je baby vrij kan ademen in het bedje.

Meer tips om je baby veilig te laten slapen zonder speciale, dure producten aan te schaffen. 

Consumentenbond test de veiligheid

Sinds 2017 is er een nieuwe Europese Veiligheidsnorm voor babymatrassen. Wij testen sinds 2018 alle babymatrassen volgens de voorwaarden van deze norm.

Zo testen we de veiligheid van babymatrassen.

Veiliger slapen met een speciaal (duur) babymatras?

Een van de grootste angsten van kersverse ouders is wiegendood. Door goede voorlichting van deskundigen en het advies om baby's vanaf de geboorte op de rug te leggen, komt wiegendood gelukkig nog maar weinig voor. 

Volgens verschillende fabrikanten van matrassen en beddengoed zou je baby met hun product veiliger slapen dan met andere producten, terwijl dat niet zo is. Verkopers in babywinkels doen daar vaak aan mee. Dat zie je ook in onze video 'De ultieme baby uitzetlijst' .

Het is natuurlijk geen verrassing dat aan deze zogenaamd zeer veilige producten vaak een flink prijskaartje hangt. Maar voor veilig slapen hoef je geen dure producten te kopen. Met de deskundige adviezen van bijvoorbeeld de kraamzorg, de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en VeiligheidNL weet je waar je op moet letten.

Zo verklein je de risico's op Wiegendood.  

Voorkom oververhitting: gebruik geen waterdichte matrashoes

Er kan vocht uit luier- en spuugongelukjes in het matrasje lekken. Het lijkt daarom verstandig om een vochtafstotende of waterdichte matrasbeschermer, matrasdekje of matrashoes te gebruiken. Om daarmee de babymatras tegen lekken te beschermen.  

Maar uit een test van matrasbeschermers en topdekjes blijkt dat bijna alle waterdichte en vochtafstotende matrashoezen en matrasbeschermers zeer slecht ventileren. Op een slecht ventilerende matras kan een baby zijn lichaamswarmte onvoldoende kwijt. De baby kan hierdoor oververhit raken. Oververhitting of warmtestuwing is een van de belangrijkste risico's  van wiegendood. Kies daarom niet voor een matrasbeschermer of matrashoes die waterdicht of vochtafstotend is. 

Gebruik geen ventilerende toplaag

Zelfs een matrasbeschermer met een extra ventilerende toplaag is eigenlijk overbodig. Zo'n ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby's. Vraag aan de kraamzorg wanneer je baby op de ventilerende toplaag mag slapen. En houd altijd de temperatuur van je baby in de gaten door in de nek of aan de voetjes te voelen.  

Lees ook: Matrasbeschermers en topdekjes: zijn ze echt nodig?

'Mijn baby slaapt het best op de buik'

Sommige fabrikanten zijn heel overtuigend in hun uitspraken over de veiligheid van hun matras of matrasbeschermer. Zo overtuigend dat ouders bepaalde veiligheidsadviezen negeren. Bijvoorbeeld door hun baby toch op de buik te laten slapen.   

Wij vinden het verontrustend als fabrikanten met hun producten jonge ouders het idee geven dat ze de veiligheidsadviezen voor baby’s kunnen negeren. Daarom geven we matrasjes puntaftrek op het Testoordeel, als de productinformatie ingaat tegen de adviezen voor Veilig Slapen van het JGZ. 

Lees hoe wij babymatrassen testen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind