icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wiegendood en veilig slapen

Veilig slapen verkleint de kans op wiegendood en andere gevaren. Met de adviezen van deskundigen zoals kraamzorg, kinderartsen en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) laat je ook jouw baby veiliger slapen.

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:19 april 2019

babymatras-toplaag

Veilig slapen doe je zo

Veilig slapen is belangrijk voor alle baby's en peuters. Instanties als het JGZ en VeiligheidNL besteden dan ook veel aandacht aan informatie en tips voor veilig slapen. VeiligheidNL heeft een online magazine Slaap veilig, slaap lekker met algemene informatie. Bekijk ook het het filmpje over veilig slapen, de handige checklist veilig slapen en onze informatie over producten voor veilig slapen.

Consumentenbond test de veiligheid

Sinds 2017 is er een nieuwe Europese Veiligheidsnorm voor babymatrassen. Wij testen sinds 2018 alle babymatrassen volgens het protocol van deze norm.

Zo testen we de veiligheid van babymatrassen.

Veiliger slapen met een speciale (dure) babymatras?

Een van de grootste angsten bij kersverse ouders is wiegendood. Oftewel dat je baby plotseling overlijdt zonder een aanwijsbare oorzaak. Toch komt wiegendood tegenwoordig nog maar erg weinig voor. Vooral door de goede voorlichting door deskundigen en het advies baby's vanaf de geboorte op de rug te leggen. Het is dan ook jammer en onnodig dat sommige fabrikanten de angst voor wiegendood aangrijpen om matrassen en aanverwanten te verkopen. Ze wekken de indruk dat je baby met hun product 'veiliger' slaapt dan met andere producten.

angelcare_claimAan de producten waarvan het hardst wordt geroepen dat ze zeer veilig zijn, hangt vaak een fors prijskaartje. Verkopers in babywinkels doen daar regelmatig aan mee. Dat zie je ook in onze video 'De ultieme baby uitzetlijst' die we maakten met het programma Koopkracht.

Ook in onze test zitten enkele duurdere merken die de suggestie wekken dat hun product 'veiliger' is. Maar voor veilig slapen hoef je geen dure producten te kopen. Met de deskundige adviezen van bijvoorbeeld de kraamzorg, de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en VeiligheidNL weet je hoe het wél werkt.

Geen enkel product kan wiegendood voorkomen. Vertrouw dus niet op een product, maar op de adviezen van experts. 

Lees hoe je de risico's op Wiegendood zo veel mogelijk beperkt. 

Mijn baby slaapt het best op de buik

Bij babymatrassen van Aerosleep (en bij andere merken, zoals ABZ) zit een superventilerend topdekje. Veel mensen geloven dat dit dekje Aerosleepmatrassen veiliger maakt dan andere matrassen. Daarbij gesteund door de productinformatie van Aerosleep en informatie in babywinkels. 

Uit reacties maken we op dat het idee bestaat dat een baby echt minder risico loopt met een Aerosleep-matras. Dit gaat zo ver dat ouders bepaalde gedragsadviezen zoals het slapen op de rug van de kraamzorg en het JGZ negeren. Zo kregen we op een Facebook-oproep meldingen in deze trant: 'Een Aerosleep-matrasje gekocht. Onze dochter slaapt graag op haar buik. Door het extra matje en hoes kan ze gewoon doorademen. Heb ik als moeder ook meer rust!'

Wij vinden het verontrustend dat ouders zonder overleg met een arts of de kraamzorg een professioneel veiligheidsadvies voor baby's negeren. Daarom geven we matrasjes waarvan de productinformatie in strijd is met de adviezen voor Veilig Slapen van het JGZ, puntaftrek op het Testoordeel.

Tot nu toe zijn dat het Mykko Angelcare-matrasje en het Babypark PurFlo Slaapsysteem.

Lees hoe wij babymatrassen testen.

Goedkope ventilerende topdekjes

Je baby slaapt ook veilig op een matras zonder speciaal topdekje. Maar we kunnen ons voorstellen dat ouders het toch prettiger vinden om een topdek te gebruiken. Denk dan wel aan het volgende:

  • In babywarenhuizen zijn veel ventilerende topdekjes te koop die net zo werken als die van Aerosleep. Je kunt ze los kopen bij elk matrasje van je keus. Veel van deze topdekjes zijn een stuk goedkoper dan die van de Aerosleep. In 2019 gaan we een vergelijkende test doen van los verkrijgbare ventilerende topdekjes.
  • Een ventilerende toplaag werkt (nog steeds) uitstekend met een gewoon katoenen hoeslakentje. Duur beddengoed van hetzelfde merk als de toplaag is dus nergens voor nodig.
  • Jonge baby's kunnen zichzelf nog niet zo goed op temperatuur houden. Een extra ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby's. Vraag bij de kraamzorg of je baby al op de ventilerende toplaag mag slapen. En houd altijd de temperatuur van de baby in de gaten door in de nek of aan de voetjes te voelen. 

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind