icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wiegendood

Wiegendood is een van de grootste angsten van kersverse ouders. Gelukkig komt het tegenwoordig veel minder voor dan vroeger. Dat komt vooral door betere voorlichting. Met behulp van de adviezen van deskundigen zoals kraamzorg, kinderartsen en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) kun je de risico's flink beperken. 
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  24 november 2017


Kans op wiegendood kleiner met een speciale (dure) babymatras?

Het is de grootste angst van alle kersverse ouders: je kind dat plotseling overlijdt zonder een aanwijsbare oorzaak, oftewel door wiegendood. Fabrikanten maken handig gebruik van die angst door de indruk te wekken dat je kind met hun product veiliger is.

Aan dit soort producten hangt vaak een fors prijskaartje. Verkopers in babywinkels zijn vaak niet te beroerd om deze verhalen van fabrikanten aan te halen en zelfs extra aan te dikken. Ook in onze test zitten enkele duurdere merken die de suggestie wekken dat de risico's kleiner zijn als je hun producten gebruikt. 

Maar veilig slapen zit hem niet zozeer in de producten die je gebruikt, maar vooral in de adviezen van deskundigen, zoals de kraamzorg, kinderartsen en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Geen enkel product kan wiegendood voorkomen. Vertrouw dus niet op een product, maar op de adviezen van experts. 

Tips voor veilig slapen

Op de website van Veiligheid.nl staat veel informatie over veilig slapen voor baby's. Bekijk ook het filmpje over veilig slapen. en de handige checklist om het slapen voor de baby zo veilig mogelijk te houden.

Aerosleep

Aerosleep is een van de matrasmerken die vaak wordt geadviseerd als (aanstaande) ouders aangeven dat ze bang zijn voor wiegendood. In onze test zitten 3 Aerosleep-matrassen. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) nam de Aerosleep-matrassen onder de loep en is erg kritisch. Wij ook. 

De belangrijkste conclusie van het NCJ is dat het onderzoek van Aerosleep niet kan aantonen dat Aerosleep daadwerkelijk de risicofactoren op wiegendood beïnvloedt. 

De Consumentenbond maakt uit reacties van consumenten op dat bij ouders wel degelijk de indruk bestaat dat hun baby met een Aerosleep-matras minder risico loopt dan met een matras van een ander merk, en daarom bepaalde gedragsadviezen niet volgen. Zo kregen we op een Facebook-oproep meldingen in deze trant: 'Een Aerosleep-matrasje gekocht. Onze dochter slaapt graag op haar buik. Door het extra matje en hoes kan ze gewoon doorademen. Heb ik als moeder ook meer rust!'

Wij vinden het verontrustend dat ouders zonder overleg met een arts of de kraamzorg besluiten om af te wijken van professioneel advies dat gebaseerd is op jaren van onderzoek. We drukken ouders dan ook op het hart om  deskundige adviezen over veilig slapen te volgen en afwijkingen van die adviezen eerst te bespreken met de kraamzorg of kinderarts.

Goedkope ventilerende topdekjes

Je baby kan dus prima veilig slapen zonder een extra ventilerende toplaag zoals die van Aerosleep. Wil je desondanks toch liever dat je baby slaapt op een extra ventilerend topdekje, denk dan aan het volgende:

  • In babywarenhuizen zijn tal van ventilerende topdekjes te koop die net zo werken als die van Aerosleep. Je kunt ze los kopen bij elk matrasje van je keus. Veel van deze topdekjes zijn een stuk goedkoper dan die van de Aerosleep.
  • Een ventilerende toplaag werkt (nog steeds) uitstekend met een gewoon katoenen hoeslakentje. Duur beddengoed van hetzelfde merk van de toplaag is dus nergens voor nodig.
  • Jonge baby's kunnen zichzelf nog niet zo goed op temperatuur houden. Een extra ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby's. Vraag bij de kraamzorg of je baby al op de ventilerende toplaag mag slapen, en houd altijd de temperatuur van de baby in de gaten door in de nek of aan de voetjes te voelen. 

Toch buikslapen

Er zijn veel redenen waarom ouders hun baby toch graag op de buik laten slapen. Bijvoorbeeld omdat de baby dan minder last heeft van krampjes of spugen, of omdat ouders bang zijn voor een afgeplat achterhoofd bij de baby, of voor een kale plek op het achterhoofd. Maar omdat op de buik slapen echt een risicofactor is, is het toch raadzaam om oplossingen voor dergelijke ongemakken in overleg met een deskundige te zoeken. 

Andere matrassen in onze test

De Consumentenbond kan van babymatrassen niet beoordelen of ze de kans op wiegendood beperken, maar test wel eigenschappen die met de risicofactoren te maken hebben, zoals de ventilatie, of de matras de warmte van de baby niet te veel vasthoudt, en of het hoofdje van de baby niet te ver wegzakt in de matras.  

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!  of Je baby's eerste jaar ontvang maandelijks in je mailbox praktische tips voor je zwangerschap of als je baby geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuwste artikelen

Test kindermatrassen

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, kindermatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind