icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips: zo kan je kind veilig slapen

Je hebt geen speciale of dure spullen nodig om van het babybedje een veilige plek te maken. Met deze tips en adviezen, die ook door de kraamzorg, kinderartsen en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) worden gegeven, laat je je baby veilig slapen. En verklein je het risico op ongelukken of zelfs wiegendood tot een minimum.
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:17 mei 2024

Zo kan je kind veilig slapen 1200x800

Veilig slapen

Als jonge ouder wil je dat het babybedje het veiligste plekje in huis is waar je je baby met een gerust hart te slapen kan leggen. Maar laat je je baby veilig slapen? En wat als je baby in slaap valt in de kinderwagen of in de box? 

Consumentenbond test de veiligheid van babymatrassen

Veilig slapen begint bij een veilig bedje. We testen alle babymatrassen volgens de Europese Veiligheidsnorm voor baby- en peutermatrassen. Daarbij letten we er onder andere op dat:

  • Het matras netjes in het bedje past zodat er geen kieren ontstaan waar de baby in beklemd kan raken.
  • Het matras niet te zacht is zodat de baby er te ver in wegzakt met het hoofdje.
  • Er geen onderdelen aan het matrasje zitten die kunnen losraken en de baby vervolgens zou kunnen inslikken.
  • De rits niet door een baby opengepeuterd kan worden en de baby niet bij de schuimvulling kan komen. 

Lees welke matrasjes je beter niet kunt kopen omdat ze zakken voor belangrijke veiligheidstests.  

Duur babymatras niet veiliger dan goedkoop matras

Volgens verschillende fabrikanten van matrassen en beddengoed slaapt je baby

Bij de babymatrassen van bepaalde - meestal duurdere - merken in onze test zien we vaak claims die beweren dat je baby met hun product veiliger is dan met andere producten. Verkopers in babywinkels doen daar graag aan mee. Dat zie je ook in onze video.

Maar in onze test hebben we geen enkel bewijs gevonden dat die claims kloppen. Sterker nog: een aantal matrassen waarvan de fabrikant beweert dat je baby er 'veilig' op slaapt, hadden flinke problemen in onze veiligheidstest, zoals afgebroken ritsen.

Alle matrassen die slagen voor onze veiligheidstest zijn veilig. Daar zitten ook matrassen tussen die maar een paar tientjes kosten en je niet proberen te lokken met stoere claims. Kortom: voor veilig slapen hoef je geen dure producten te kopen.

Gebruik geen waterdichte matrashoes

Uit een test van matrasbeschermers en topdekjes blijkt dat bijna alle waterdichte en vochtafstotende matrashoezen en matrasbeschermers zeer slecht ventileren. Op een slecht ventilerende matras kan een baby zijn lichaamswarmte onvoldoende kwijt. De baby kan hierdoor oververhit raken.

Oververhitting of warmtestuwing is een van de belangrijkste risico's  van wiegendood. Kies daarom niet voor een matrasbeschermer of matrashoes die waterdicht of vochtafstotend is. 

Babynestje geen goede slaapplaats

Een babynestje is een soort bedje of mandje met zachte, kussen-achtige randen. Een lekker knus plekje voor de baby en op het eerste gezicht een heerlijke slaapplaats. Zo worden sommige babynestjes ook verkocht. Maar uit een Deens onderzoek blijkt dat  een babynestje zeker geen veilige slaapplaats is. Van 13 geteste babynestjes hadden er 11 veiligheidsproblemen.

Ook in Nederland raden experts af om je baby te laten slapen in een babynestje

Bekijk ook

Organisaties als het JGZ en VeiligheidNL geven veel informatie over veilig slapen. Bekijk alle informatie over veilig slapen op Kinderveiligheid.nl.