! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilig slapen en wiegendood

Je hebt geen speciale of dure spullen nodig om van het babybedje een veilig plekje te maken waar je je baby met een gerust hart in te slapen kunt leggen. Met deze tips en deskundige adviezen van de kraamzorg, kinderartsen en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) laat je je baby veilig slapen en beperk je de risico's op ongelukken of zelfs wiegendood tot een minimum.
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 29 juni 2021

Veilig slapen doe je zo

Instanties als het JGZ en VeiligheidNL geven veel informatie over veilig slapen. Zo heeft VeiligheidNL een online magazine Slaap veilig, slaap lekker met algemene informatie. Bekijk ook het filmpje over veilig slapen en de handige checklist veilig slapen

De Veilig Slapen top 4

  1. Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
  2. Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen.
  3. Zorg dat je baby het niet te warm heeft.
  4. Let erop dat je baby vrij kan ademen in het bedje.

Meer tips om je baby veilig te laten slapen zonder speciale, dure producten aan te schaffen. 

Consumentenbond test de veiligheid

Sinds 2017 is er een nieuwe Europese Veiligheidsnorm voor babymatrassen. Wij testen sinds 2018 alle babymatrassen volgens het protocol van deze norm.

Zo testen we de veiligheid van babymatrassen.

Veiliger slapen met een speciaal (duur) babymatras?

Een van de grootste angsten bij kersverse ouders is wiegendood. Dankzij de goede voorlichting door deskundigen en het advies om baby's vanaf de geboorte op de rug te leggen, komt wiegendood gelukkig nog maar weinig voor. 

Diverse fabrikanten van matrassen en beddengoed wekken ten onrechte de indruk dat je baby met hun product veiliger slaapt dan met andere producten. Verkopers in babywinkels doen daar regelmatig aan mee. Dat zie je ook in onze video 'De ultieme baby uitzetlijst' .

Het is natuurlijk geen verrassing dat aan deze zogenaamd zeer veilige producten vaak een fors prijskaartje hangt. Maar voor veilig slapen hoef je geen dure producten te kopen. Met de deskundige adviezen van bijvoorbeeld de kraamzorg, de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en VeiligheidNL weet je waar je op moet letten.

Zo beperk je de risico's op Wiegendood.  

Voorkom oververhitting: gebruik geen waterdichte matrashoes

Vocht uit luier- en spuugongelukjes kan in het matrasje sijpelen. Het klinkt verstandig om de babymatras hiertegen te beschermen door een matrasbeschermer, matrasdekje of matrashoes te gebruiken die vochtafstotend of waterdicht is.

Maar uit een test van matrasbeschermers en topdekjes blijkt dat bijna alle waterdichte en vochtafstotende matrashoezen en matrasbeschermers zeer slecht ventileren. Op een slecht ventilerende matras kan een baby zijn lichaamswarmte onvoldoende kwijt. Hierdoor kan de baby oververhit raken. Oververhitting oftwel warmtestuwing is een van de belangrijkste risico's van wiegendood. Kies daarom niet voor een matrasbeschermer of matrashoes die waterdicht of vochtafstotend is. 

Zelfs een matrasbeschermer met een extra ventilerende toplaag is eigenlijk overbodig. Zo'n ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby's. Vraag aan de kraamzorg wanneer je baby op de ventilerende toplaag mag slapen. En houd altijd de temperatuur van je baby in de gaten door in de nek of aan de voetjes te voelen.  

Lees ook: Matrasbeschermers en topdekjes: zijn ze echt nodig?

'Mijn baby slaapt het best op de buik'

Sommige fabrikanten zijn zo stellig in hun beweringen over hoe veilig hun matras of matrasbeschermer is, dat ze opgevat kunnen worden als aanmoediging om bepaalde veiligheidsadviezen te negeren. Bijvoorbeeld door hun baby toch op de buik te slapen te leggen. 

Wij vinden het verontrustend als fabrikanten met hun producten jonge ouders het idee geven dat ze de veiligheidsadviezen voor baby’s kunnen negeren. Daarom geven we matrasjes waarvan de productinformatie in strijd is met de adviezen voor Veilig Slapen van het JGZ, puntaftrek op het Testoordeel. 

Lees hoe wij babymatrassen testen.

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind