icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Babynestjes geen veilige slaapplaats

Babynestjes zijn geen veilig slaapplekje voor een baby. Dat is al jarenlang het advies van deskundigen. Uit een onderzoek van de Deense consumentenbond Taenk blijkt bovendien dat veel babynestjes onderdelen hebben die nog extra problemen kunnen opleveren als je je baby zonder toezicht in het babynestje achterlaat.     
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert babymatrassenBijgewerkt op:22 april 2024

Veel babynestjes gevaarlijk

Geen veilige slaapplek

Met hun zachte opstaande randen, die je vaak nog verder kunt aantrekken met een koord of lint, zien babynestjes eruit als een knus plekje waar je baby zich heerlijk geborgen voelt. Veel ouders laten hun baby dan ook graag slapen in zo'n babynestje. Sterker nog, babynestjes worden in de winkel vaak aangeboden als ideaal plekje voor een dutje en als een manier om het babyledikantje wat kleiner en knusser te maken. Sommige fabrikanten noemen hun babynestje in de productinformatie een veilige slaapplaats. En soms beweren ze zelfs dat het nestje prima gebruikt kan worden om tussen papa en mama in te slapen.

Maar juist die zachte opstaande randen maken de nestjes geen goede slaapplaats voor je baby. Als je baby zich opzij draait en met het gezicht tegen de opstaande rand aan ligt, kan de baby niet goed meer ademhalen. Daarom raden experts in de meeste Europese landen af om een baby in een babynestje te laten slapen. Ook Nederlandse deskundigen van organisaties zoals als de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en KinderveiligheidNL vinden een babynestje geen veilige slaapplaats voor baby’s.

Lees wat de gevaren zijn als je baby in een babynestje slaapt. En waarom je je baby niet bij je in bed moet laten slapen, met of zonder babynestje.

Geen Europese veiligheidsnorm

Maar babynestjes blijven een geliefd product bij jonge ouders. Daarom besloten de onderzoekers van Taenk om babynestjes te onderzoeken op hun veiligheid. Probleempje: er is geen Europese veiligheidsnorm voor babynestjes. Voor veel kinderproducten zijn er normen met specifieke richtlijnen die fabrikanten kunnen volgen om ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn voor kinderen. Maar voor babynestjes is er geen norm en zijn er dus ook geen richtlijnen om de veiligheid te testen. 

Teank-onderzoeker Helen Amudsen: 'Fabrikanten van babynestjes moeten daarom zelf de gevaren van hun producten inschatten. Om te zien of ze dat goed hebben gedaan hebben we de babynestjes beoordeeld volgens richtlijnen uit veiligheidsnormen voor andere kinderproducten, zoals babymatrassen, campingbedjes en traphekjes.'

Het Deense onderzoek

Taenk onderzocht 13 babynestjes op hun veiligheid. Bij 11 daarvan vonden de onderzoekers onderdelen waarin de baby verstrikt kan raken, of die de ademhaling kunnen belemmeren. Ook zijn er nestjes waar de baby uit kan rollen, kruipen of glijden. Bij 2 van de 13 onderzochte babynestjes werden geen van zulke problemen gevonden. Het Deense onderzoek bevestigt dat een babynest geen plekje is waar je je baby onbezorgd in kunt laten liggen zonder dat je erbij bent. 

De grootste problemen

Ook in Nederland te koop

Van de 11 babynestjes met onderdelen die een gevaar kunnen vormen zijn er 7 ook in Nederland te koop. De 2 nestjes waarbij geen gevaarlijke onderdelen werden gevonden zijn ook in Nederland te koop. 

Babynestjes met onderdelen die problemen kunnen veroorzaken

Babynestjes zonder omstreden onderdelen

Hoofdkussentje 

Bij sommige babynestjes zit een hoofdkussentje. Dat ziet er lekker knus en comfortabel uit. Maar voor een baby is een kussentje helemaal niet nodig. Sterker nog. Het kan de ademhaling belemmeren als de baby er met het hoofdje in of onder komt te liggen.

Waar kun je zelf op letten?

Een babynestje is geen goede slaapplek voor je baby. Dat betekent niet dat je het niet mag gebruiken om je baby even een knus behaaglijk plekje te geven. En dat je ook nog makkelijk mee kunt nemen. Maar houd je baby in de gaten terwijl hij erin ligt. En breng hem naar een veilige slaapplek als hij in slaap dreigt te vallen.

Babynestje kopen? Let hierop

  • De zijkanten moeten niet zo zacht of flexibel zijn dat je baby uit het nestje kan rollen.
  • Geen diepe kier tussen de bodem en de zijkanten.
  • Geen loshangende koorden, bandjes of (draag)hengsels waar de baby in verstrikt kan raken.
  • Geen hoofdkussentje.
  • Geen opening aan het voeteneinde die niet volledig en stevig afgesloten kan worden.
  • Geen rits waar de baby bij kan. 
  • Stevige stiksels en naden.

Andere onderzoeken babynestjes

Dit Deense onderzoek is niet het eerste onderzoek in Europa waarbij gevaren zijn gevonden. In 2020 onderzocht de Europese Unie 28 babynestjes. Daarvan hadden er 27 problemen. Ook buiten Europa waarschuwen deskundigen voor de gevaren van babynestjes. Bijvoorbeeld in Australië en Canada.

Test babymatrassen