icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Header veilig slapen.jpg

Veilig slapen

Baby’s slapen een groot gedeelte van de dag, en natuurlijk wil je dat dat zo veilig mogelijk gebeurt. Een goed matras en ledikant zijn belangrijk, maar je baby slaapt misschien ook weleens in de box of kinderwagen. En hoe zit het met de veiligheid van dekens, knuffels, speciale kussentjes en hangmatjes? 

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:18 oktober 2018


Waarom advies over veilig slapen?

Jaarlijks worden er tussen de 160 en 210 duizend baby’s geboren, waarvan er 15 tot 20 overlijden aan wiegendood (gemeten door het cbs bij baby's tussen de eerste 7 dagen en 1 jaar oud).  In de jaren tachtig lag dit aantal nog rond de 200. In de laatste jaren is de kennis aanzienlijk toegenomen en zijn er richtlijnen opgesteld waardoor Nederland nu een van de laagste aantallen wiegendood heeft in de wereld.

Veilig slapen top 3

Helaas is er geen enkele methode voor snel inslapen of doorslapen die voor iedereen werkt. Maar met deze slaaptips voor je baby en tips voor een veilige kinderkamer wordt het wel veiliger.

 1. Laat je kind altijd in een eigen bed slapen.
 2. Zorg dat je kind het niet te warm heeft.
 3. Zorg dat je kind vrij kan ademen.

Een eigen bedje

Een baby slaapt het veiligst in zijn eigen bedje. Het is bewezen dat baby’s jonger dan 4 maanden die slapen in het bed met de ouders een verhoogd risico hebben om te overlijden. Van de 15 á 20 baby’s die jaarlijks overlijden slaapt zo’n 4 á 5 bij de ouders in bed. Aangezien minder dan 10% van de kinderen in bed slaapt bij de ouders, is dit een hoger risico dan bij kinderen die in hun eigen bed slapen, ongeveer 3 keer zoveel. Na de eerste 4 maanden is dat risico niet meer verhoogd, maar is er nog steeds een risico. Voor kinderen die te vroeg/te klein zijn geboren zijn geboren en baby’s van ouders die roken geldt dat ze tot 6 maanden een verhoogd risico hebben.

Zet de het ledikant of wiegje het eerste halfjaar wel bij jullie op de kamer, zo kun je het sneller horen als je baby in de problemen raakt. Wil je een aanschuifbedje gebruiken? Let er dan goed op dat je het tussenhekje ’s nachts sluit. Zo voorkom je dat je baby per ongeluk in jullie bed belandt. VeiligheidNL heeft duidelijke instructievideo's over het veilig laten slapen van je baby. Lees ook dit artikel uit vakblad kraamzorg over Veilig slapen (pdf).

Producten voor in babybedjes vaak niet nodig

Jonge ouders willen hun baby alleen het allerbeste geven, en daar spelen fabrikanten slim op in. Én op hun angst dat er een onveilige situatie zou kunnen ontstaan. Er is een wereld aan (dure) spullen te koop die het slapen van je baby veiliger of comfortabeler zou maken. Zoals speciale kussentjes die omrollen of een afgeplat hoofdje zouden voorkomen, of reflux zouden tegengaan. Maar vaak heb je die spullen helemaal niet nodig en soms zorgen ze zelfs voor een extra risico.

Maar ook over het gebruik van producten als de speen, wikkeldoeken, hangmatjes, alarmmatjes en slaapzakjes geven we tips.

Borstvoeding

Borstvoeding

7 maanden

De feiten en fabels op een rij. En een kijkje bij de moedermelkbank.

borstvoeding-zijaanzicht

Helpt inbakeren?

Sommige ouders zweren erbij: inbakeren. Door een baby van schouders tot voeten in doeken te wikkelen, kan hij zich moeilijker bewegen en zou hij zich makkelijker aan de slaap kunnen overgeven. Maar regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie helpen ook. Lees meer over inbakeren en inbakerproducten.

Voedingskussen

Een voedingskussen is een langwerpig kussen in U-vorm dat bedoeld is als hulpmiddel tijdens het voeden. Het ondersteunt de baby en je arm, zodat je ontspannen kunt zitten. Maar laat je baby niet zonder toezicht op het zachte kussen liggen: daar kan hij zomaar met zijn gezicht in wegzakken. Lees meer over het gebruik van speciale kussens bij baby's.

Dutje in de auto

Valt je baby snel in slaap als hij in de auto in zijn autostoeltje zit? Fijn, maar zorg ervoor dat het stoeltje niet te veel rechtop staat. Zo voorkom je dat zijn hoofdje, dat relatief zwaar is, naar voren valt en de luchtweg afsluit. Gebruik nooit de kinderwagenbak op de achterbank zodat je kind plat kan liggen. Ook niet wanneer die met gordels is vastgezet.

Gebruik een babyzitje alleen voor (niet te lange) autoritten. Veiligheid.nl houdt een vuistregel van maximaal 2 uur aan. Laat je baby ook niet doorslapen in het stoeltje na het verlaten van de auto.

  Lees ook:

  © Foto: Rieta Mulder

  Nieuw & interessant

  • je babys eerste jaar

   Je baby's eerste jaar

   • Ontvang elke maand tips per mail.
   • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
  • 9 okt.

   Je kind en veiligheid

   Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien: een veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
  • 21 mrt.

   Verzorging van je kind

   Bij kinderen geldt veiligheid, voeding en verzorging. Belangrijkste uitgaven: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen en goede kleding.
  • candide-matras-nieuws
   Nieuws  |  21 dec.

   Afrader in babymatrassentest

   Fabrikanten van babymatrassen slaan nog steeds adviezen van de JGZ voor veilig slapen in de wind. Dit levert een tweede Afrader op in onze test babymatrassen.