! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fopspeen, speen of tut

Van een speen, ook wel fopspeen of tut genoemd, worden veel baby's en dreumesen rustig. Ze vallen daardoor ook makkelijker in slaap. Maar een speen heeft ook nadelen. Hoe beperk je het gebruik?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 maart 2021

borstvoeding-(17)-1200x800_goed

Ons advies

 • Wil je een speen gebruiken, doe dat dan consequent (alleen) bij het in slaap vallen.
 • Geef je borstvoeding? Wacht dan met het aanbieden van de speen totdat de borstvoeding goed op gang is gekomen. Bij flesvoeding is wachten niet nodig. 
 • Kook gebruikte spenen regelmatig uit en gooi weg wat kapot is.
 • Bouw het gebruik van de speen af als je kind ongeveer 1 jaar oud is. Langdurig gebruik kan de ontwikkeling van het gebit en de spraakontwikkeling namelijk in de weg staan. Zie ook het artikel over tuitbekers.
 • Gebruik liever geen combinaties van speen en knuffel (aan elkaar vast), zoals de Wubbanub. Dat maakt het afbouwen moeilijker omdat je kind dan van beide afscheid moet nemen. 
 • Gebruik voor een speen geen koord of lint dat langer is dan 10 centimeter.

Een speen bij te vroeg geboren baby's

Te vroeg geboren baby’s kunnen in de couveuse rustig worden van een speen, bijvoorbeeld tijdens medische handelingen. Het kan ze ook helpen bij het leren zuigen.

Voordeel van een fopspeen

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een speen bij het inslapen de kans op wiegendood verkleint, vooral bij baby's die flesvoeding krijgen. Hoe dat precies komt, is niet duidelijk. Het zuigen op de speen werkt rustgevend en dat heeft waarschijnlijk ook invloed op de slaap.

Dit beschermende effect geldt alleen als je de speen consequent en bij elk slaapje aanbiedt, zowel overdag als ’s nachts. Is de speen uit het mondje van je slapende baby gevallen, dan hoef je hem niet weer terug te doen.

Nadeel van een fopspeen

Als een baby een speentje veel gebruikt, kan hij middenoorontsteking krijgen. Hoe dat komt is nog onduidelijk. Voor baby’s en kinderen met chronische of terugkerende middenoorontsteking is het dus beter als ze hun speentje minder gebruiken.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke babymatrassen en welke campingbedjes goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste babymatras  Het beste campingbedje

Babymatrassen@0,1x

Nieuw & interessant

 • je babys eerste jaar

  Je baby's eerste jaar

  • Ontvang elke maand tips per mail.
  • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
 • kind-veiligheid-hoofdbeeld01

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • verzorging-van-je-kind-hoofdbeeld

  Verzorging van je kind

  Bij kinderen geldt veiligheid, voeding en verzorging. Belangrijkste uitgaven: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen en goede kleding.

 • Kinderbedjes test NVWA
  Nieuws | 1 apr.

  'Kwart kinderbedjes zeer onveilig'

  In een onderzoek naar 20 baby- en peuterbedjes heeft de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) bij 5 bedjes ‘ernstige veiligheidsrisico’s’ gevonden. De verkoop van deze bedjes is verboden.