icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Slaaptips voor baby's

Voor de één hét rustpunt van de dag, voor de ander een steeds terugkerende strijd: het slaapje van je baby. Helaas is er geen enkele methode voor snel inslapen of doorslapen die voor iedereen werkt. Maar met deze slaaptips voor je baby en tips voor een veilige kinderkamer wordt het wel makkelijker.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:26 februari 2018

veilig slapen baby en kind

'Baby’s komen het best tot rust als hun dag voorspelbaar is', zeggen deskundigen zoals Sylvie Zuidam, bekend van het boek Slapen als een baby. ‘Als je aan je baby ziet dat hij moe is, breng je hem naar bed. Leer zijn slaapsignalen herkennen. Doe zo rustig mogelijk en hou het kort bij een baby.’

Een gouden tip om een kind zo snel mogelijk te laten doorslapen heeft Zuidam niet: ‘Kleine kinderen worden ’s nachts regelmatig wakker, vind een manier om daarmee om te gaan. Blijf bij jezelf. Diep van binnen weet je wat goed is voor je kind.'

Je baby laten huilen

Niet iedereen is het erover eens of en hoelang je een baby moet laten huilen. Gina Ford, auteur van het boek De tevreden baby, vindt bijvoorbeeld dat je niet bang moet zijn voor een huilkwartiertje. Zuidam zegt hierover min of meer hetzelfde. Voorkom in elk geval dat je baby overprikkeld of oververmoeid raakt. Kijk naar zijn lichaamstaal en breng hem op tijd naar bed, dat voorkomt veel verdriet.

Helpt inbakeren?

Sommige ouders zweren erbij: inbakeren. Door een baby van schouders tot voeten in doeken te wikkelen, kan hij zich moeilijker bewegen en zou hij zich makkelijker aan de slaap kunnen overgeven. Maar regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie helpen ook. Zonder deze basisvoorwaarden helpt inbakeren meestal niet, of slechts kort.

Baker een pasgeboren baby in ieder geval niet meteen in. Lijfelijk contact na de geboorte is heel belangrijk. Bedenk ook dat een ingebakerde baby zich minder goed kan uiten via lichaamstaal.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) adviseert om eerst te overleggen met de jeugdarts van het consultatiebureau, als je je baby wilt inbakeren. De arts controleert onder meer de heupjes van je baby en legt uit wanneer inbakeren onveilig is, zoals bij koorts en tot 24 uur na een vaccinatie.

Denk je dat je baby baat heeft bij inbakeren, gebruik dan alleen een product in overleg met het consultatiebureau. Inbakerslaapzakjes geven veel bewegingsvrijheid, vanaf 3 maanden gebruik je ze met de armen vrij. Bij stevig inbakeren begin je met afbouwen bij uiterlijk 4 maanden. Baby’s ouder dan 6 maanden moet je niet meer inbakeren vanwege de toenemende kans op draaien naar de buik.

Samen in het grote bed?

Een baby slaapt het veiligst in zijn eigen bedje. Deskundigen (kinderartsen, kraamzorg) raden af om de baby bij jou in bed laten slapen vanwege het risico op oververhitting of verstikking. Het NCJ geeft advies over veilig slapen en  adviseert wel om indien mogelijk het babybedje zeker het eerste halfjaar bij jullie op de kamer te zetten. 

Aanschuifbedje of co sleeper

Er zijn zogeheten aanschuifbedjes of co sleepers te koop waarmee je kindje toch wat dichterbij ligt dan helemaal in zijn eigen bed. Het zijn wiegjes of ledikanten die je tegen het ouderlijk bed aan plaatst en vastmaakt, waarvan één zijkant omlaag kan. Het is een relatief nieuw product en er bestaan (nog) geen specifieke veiligheidseisen voor.

Deskundigen zijn er verdeeld over of zo'n aanschuifbedje echt veilig is, er zijn namelijk ongelukken mee gebeurd. Het is in elk geval veiliger dan je kind meenemen in je eigen bed. Maar let voor veilig gebruik op onderstaande punten:

 • Als je zelf gaat slapen of de kamer verlaat, doe de zijkant van het bedje dan altijd omhoog. Je baby mag niet in het grote bed kunnen rollen of in de opening tussen de matrassen terechtkomen. Ook is het belangrijk  dat jouw beddengoed niet in het babybedje komt.
 • Let er op dat het bedje goed stevig aan jouw eigen bed is vastgemaakt en niet kan verschuiven. De opening tussen jouw matras en dat van je baby moet zo klein mogelijk zijn. Een baby dat met zijn hoofd naar beneden in zo'n spleet komt, kan niet goed meer ademhalen. Bij sommige aanschuifbedjes klapt de zijkant in je eigen bed zodat er geen spleet tussen de matrassen is.
 • Let er op dat er geen hoogteverschil is tussen jouw matras en dat van je baby. Een aanschuifbedje moet dus in hoogte verstelbaar zijn.
 • Zit er een opstaande rand tussen beide matrassen en kan je kind zijn hoofd al een beetje optillen? Dan ontstaat een gevaarlijke situatie: je kind kan het hoofd misschien net over de rand krijgen en zijn nek dan afknellen.

Aanschuifbedjes zijn geen onmisbaar product. Je kunt ook prima een wieg of ledikant de eerste weken bij je op de kamer zetten. Haal in elk geval nooit de zijkant van een ledikant weg om het bedje aan te schuiven aan je eigen bed. De zijkanten moeten namelijk altijd gesloten zijn wanneer jullie weer gaan slapen.

Slaapmiddelen

Het NCJ raadt het af om middeltjes van de drogist te gebruiken voor je baby om beter te slapen. Dit omdat met dit soort middeltjes het risico bestaat dat je kind te diep in slaap valt. Valt je kind maar ni­­et in slaap en wil je toch een middeltje overwegen? Overleg dan eerst met de huisarts. Ook het consultatiebureau heeft tips. Een veelgebruikt middel bij slaapproblemen bij kinderen is melatonine. Maar het is niet verstandig om hiermee op eigen houtje te experimenteren. 

Een veilige kinderkamer

Waar moet je op letten?

 • Lees de tips voor het kiezen van een ledikantje
 • Tips voor veilig slapen? Bekijk het filmpje van VeiligheidNL.
 • Zorg dat je een babybedje veilig opmaakt.
 • Kies een goed matrasje.
 • Kies een goede babyfoon die bij je wensen past.
 • Zorg dagelijks voor frisse lucht, maar houd ook de slaapkamertemperatuur in de gaten. In de eerste 6 tot 8 levensweken moet die rond de 20 graden liggen. Bij een te vroeg geboren baby tel je daar het aantal weken ‘te vroeg’ bij op. Daarna ligt de ideale temperatuur voor een zich goed ontwikkelende baby tussen 15 en 18 graden. Door het nekje van je slapende baby te voelen, kun je controleren of hij het niet te warm heeft. Meer zekerheid nog geven de voetjes: voelen die lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.
 • Houd het bedje en de babykamer stofmijtvrij.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Artikelen binnen Je kind en veiligheid

Alle artikelen

Nieuw & interessant