icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je baby inbakeren: veilig of niet?

Eeuwen geleden was inbakeren heel gewoon. Nu is het opnieuw populair, en dus verschijnen er allerlei inbakerproducten op de markt. Is inbakeren veilig? Waar moet je op letten?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:12 april 2019

inbakeren-op-de-rug-1200x800_goed

Wat is inbakeren?

Bij inbakeren wordt een baby strak in een doek of speciale zak gewikkeld. Hij kan zich dan nauwelijks nog bewegen. Onderzoek toont aan dat inbakeren sommige huilbaby’s tot de leeftijd van 7 weken kan helpen kalmeren. Daardoor vallen ze makkelijker in slaap. Ze houden zichzelf immers niet meer wakker met gemaai van eigen armpjes en beentjes. Maar uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat regelmaat en voorspelbaarheid net zo goed een rustgevend effect hebben.

  Ons advies

  • Voor zowel huilbaby’s als heel onrustige baby’s is inbakeren niet de enige oplossing. Rust, regelmaat en stevig instoppen kunnen ook al helpen.
  • Denk je dat jouw baby baat heeft bij inbakeren? Overleg dan met het consultatiebureau of dat voor jouw baby verstandig is. Is dat het geval, dan kan de jeugdverpleegkundige instructie geven, de veilige methode demonstreren en adviseren over geschikt materiaal.
  • Begin met afbouwen zodra je baby gaat proberen zich om te draaien. Bouw in ieder geval af vanaf 4 maanden. Baker de baby vanaf 6 maanden in geen geval meer in.
  • Heeft je kind last van eczeem, huiduitslag of allergie en wil je voorkomen dat hij zichzelf beschadigt? Baker hem dan niet in, maar gebruik speciale handschoentjes tegen het krabben.

  Richtlijn voor inbakeren

  De jeugdgezondheidszorg heeft een richtlijn voor inbakeren ontwikkeld. Daarin staat in welke gevallen je baby's mag inbakeren en in welke gevallen niet. Ook staan hierin de leeftijdsgrenzen en adviezen over het beperken van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Het consultatiebureau kan je informeren over deze richtlijn en over een veilige inbakermethode.

  Risico's inbakeren

  • Volgens sommige deskundigen vertraagt inbakeren de motorische ontwikkeling. En te strak inbakeren van de heupen kan heupdysplasie veroorzaken.
  • Inbakeren kan ook leiden tot oververhitting en de slaap verdiepen, wat onder sommige omstandigheden het risico op wiegendood kan verhogen.
  • Een ander risico is dat de baby op zijn buik belandt en zich niet meer terug kan draaien. Vanaf 3 maanden worden baby’s steeds beweeglijker. Sluit de armen na drie maanden niet meer op en houd je daarom aan de leeftijdsgrenzen van inbakeren (maximaal 6 maanden).

  Producten voor inbakeren

  Voor deze producten geldt ons advies: rust, regelmaat en stevig instoppen kunnen ook al helpen. Wil je toch inbakeren? Overleg dan met je consultatiebureau. Bij gebruik van een inbakerproduct moet het voor de baby mogelijk blijven de benen te kunnen optrekken en spreiden.

  Geen bezwaren voor gebruik

  • Pacco
  • Boelie Originals

  Let op met

  • Woombie: dit is een inbakerslaapzakje, die zit veel losser dan een echte inbakerdoek en moet daarom al met 3 maanden afgebouwd worden.
  • Ergococoon: nauwsluitende katoenen bakerzak. Beperk het gebruik tot de leeftijd van 3 maanden.
  • Puckababy Original Piep: dit is niet een bakerzak waarmee verantwoord kan worden ingebakerd, maar een slaapzak waarin de armen worden opgesloten. Houd na 3 maanden de armen vrij.

  Niet gebruiken

  • Sleepywings: hierin worden de armen omhoog gefixeerd.
  • Puckababy Original mini: dit is een bakerzak voor kinderen van 3-6 maanden, waarbij de armen worden opgesloten. Het gebruik raden wij af, omdat na 3 maanden de armen vrij moeten zijn.

  Slaapzakken zonder armsgaten

  In slaapzakjes zonder armsgaten worden de armen van de baby opgesloten. Volgens de aanbieders is het een alternatief voor strak inbakeren, en geschikt tot de leeftijd van 6 maanden of zelfs langer.
  Let op! De Jeugdgezondheidsraad adviseert om baby's ouder dan 6 maanden niet in te bakeren.

  In zo’n slaapzak wordt een baby minder belemmerd dan wanneer hij volledig ingebakerd is, maar als hij zich op zijn buik rolt is het moeilijk om weer terug te draaien. Gebruik deze slaapzakjes daarom in ieder geval niet meer zodra je baby aanstalten maakt zich om te draaien.

  De beste en veiligste producten voor je kind

  Meer tips?
  Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

  bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

  Nieuw & interessant

  • je babys eerste jaar

   Je baby's eerste jaar

   • Ontvang elke maand tips per mail.
   • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
  • 9 okt.

   Je kind en veiligheid

   Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien: een veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
  • 21 mrt.

   Verzorging van je kind

   Bij kinderen geldt veiligheid, voeding en verzorging. Belangrijkste uitgaven: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen en goede kleding.
  • candide-matras-nieuws
   Nieuws  |  21 dec.

   Afrader in babymatrassentest

   Fabrikanten van babymatrassen slaan nog steeds adviezen van de JGZ voor veilig slapen in de wind. Dit levert een tweede Afrader op in onze test babymatrassen.