! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je baby inbakeren: veilig of niet?

Eeuwen geleden was inbakeren heel gewoon. Nu is het opnieuw populair en kun je allerlei inbakerproducten kopen. Is inbakeren veilig? Waar moet je op letten?
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 1 oktober 2021

Wat is inbakeren?

Bij inbakeren wordt een baby strak in een doek of speciale zak gewikkeld. Hij kan zich dan nauwelijks nog bewegen. Inbakeren kan in de leeftijd van 1 week tot 6 maanden. 

Onderzoek toont aan dat inbakeren sommige huilbaby’s tot de leeftijd van 7 weken kan helpen kalmeren. Daardoor vallen ze makkelijker in slaap. Ze houden zichzelf immers niet meer wakker met gemaai van eigen armpjes en beentjes. Maar uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat regelmaat en voorspelbaarheid net zo goed een rustgevend effect hebben.

Ons advies

 • Voor zowel huilbaby’s als heel onrustige baby’s is inbakeren niet de enige oplossing. Rust, regelmaat en stevig instoppen van het lakentje en dekentje kunnen ook al helpen.
 • Denk je dat jouw baby baat heeft bij inbakeren? Overleg dan altijd met het consultatiebureau of arts of het voor jouw baby verstandig is. Is dat het geval, dan kan de jeugdverpleegkundige uitleg geven, de veilige methode demonstreren en adviseren over geschikt materiaal.
 • Gebruik je een inbakerproduct, dan moet je baby zijn benen kunnen optrekken en spreiden.
 • Begin met afbouwen zodra je baby gaat proberen zich om te draaien. Een poging tot draaien doet een baby door zijn beentjes omhoog te doen en naar de zijkant te zwaaien. Vervang de inbakerdoeken door een slaapzak of trappelzak. Zo heeft je baby zijn armen vrij.
 • Bouw in ieder geval af vanaf 4 maanden. En start ook vanaf 4 maanden niet meer met inbakeren.
 • Op de leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren helemaal zijn afgebouwd. 
 • Heeft je kind last van eczeem, huiduitslag of een allergie en wil je voorkomen dat hij zichzelf beschadigt? Baker hem dan niet in, maar gebruik speciale handschoentjes tegen het krabben.

Richtlijn voor inbakeren

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid heeft een richtlijn voor inbakeren ontwikkeld. Daarin staat in welke gevallen je baby's mag inbakeren en in welke gevallen niet.

Ook staan hierin de leeftijdsgrenzen en adviezen over het beperken van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Het consultatiebureau kan je informeren over deze richtlijn en over een veilige inbakermethode. Het inbakeren met doeken vraagt begeleiding van het consultatiebureau.

Producten voor inbakeren

Er zijn 2 categorieën producten voor inbakeren:

 1. Inbakerdoeken
 2. Inbakerslaapzakjes

Inbakerdoeken

Inbakerdoeken vouw je om je kind, zodat zijn armpjes stevig langs zijn lichaam ingepakt zijn. Je kun ze aanpassen aan het formaat van je kind. We hebben geen bezwaren om inbakerdoeken te gebruiken. Er is een methode waarbij je 2 doeken gebruikt, en een methode met 1 inbakerdoek.

Niet alle materialen zijn geschikt en ook de afmeting van de doek(en) is van belang. Voorkom dat je baby zich kan loswurmen. Overleg voor de juiste techniek en materiaal met het consultatiebureau.

 • Pacco: Geleverd met een duidelijke handleiding met adviezen, gebruiks- en veiligheidstips. Is verkrijgbaar in verschillende maten (de primo, de piccolo en commodo).
 • Boelie Originals: Verkrijgbaar in XXS en de XS. Voor de adviezen en gebruikstips wordt verwezen naar de website.

Inbakerslaapzakjes

Inbakerslaapzakjes kun je niet aanpassen aan je kind. Je sluit ze met een rits. Zijn armen zitten wel in de slaapzak, maar niet strak tegen zijn lichaam. 

 • Woombie: dit is een inbakerslaapzakje dat veel losser zit dan een echte inbakerdoek en daarom al met 3 maanden afgebouwd moet worden.
 • Ergococoon: nauwsluitende katoenen bakerzak. Beperk het gebruik tot 3 maanden.
 • Puckababy Original Piep: Dit is een inbakerslaapzak waarin de armen worden opgesloten. Beperk het gebruik tot 3 maanden.
 • Puckababy Original mini: Dit is een inbakerslaapzak voor kinderen van 3 tot 6 maanden, waarbij de armen kunnen worden opgesloten. Met ritsje maak je de armsgaten vrij en kunnen de armpjes van de baby uit de zak.
  Gebruik bij baby's ouder dan 3 maanden alleen met de ritsgaten open en de armen vrij.

Niet gebruiken

 • Sleepywings: hierin worden de armen omhoog gefixeerd.

Slaapzakken zonder armsgaten

In slaapzakjes zonder armsgaten worden de armen van de baby opgesloten. Volgens de aanbieders is het een alternatief voor strak inbakeren. Sommige aanbieders geven aan dat hun product geschikt is tot de leeftijd van 6 maanden of zelfs langer. 

Let op! De Jeugdgezondheidsraad adviseert om baby's ouder dan 6 maanden niet in te bakeren.

In zo’n slaapzak wordt een baby minder belemmerd dan wanneer hij volledig ingebakerd is, maar als hij zich op zijn buik rolt is het moeilijk om weer terug te draaien. Gebruik deze slaapzakjes daarom in ieder geval niet meer zodra je baby aanstalten maakt zich om te draaien.

Nieuw & interessant

 • je babys eerste jaar

  Je baby's eerste jaar

  • Ontvang elke maand tips per mail.
  • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
 • kind-veiligheid-hoofdbeeld01

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • verzorging-van-je-kind-hoofdbeeld

  Verzorging van je kind

  Bij kinderen geldt veiligheid, voeding en verzorging. Belangrijkste uitgaven: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen en goede kleding.

 • babymatras-toplaag
  Test | 29 jun.

  Test matrasbeschermers

  Een matrasbeschermer zou de babymatras tegen luier- en spuugongelukjes beschermen én ademend zijn voor de baby. Wij testen hoeveel lucht ze daadwerkelijk doorlaten. Vijf stuks laten geen lucht door.