icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Alarmmatje, ademhalingsdetector of bewegingssensor voor baby's

Alarmapparaatjes of matjes die wiegendood zouden kunnen voorkomen: hoe werken ze precies en heeft het zin ze te gebruiken? 
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:30 maart 2023

alarm-matje-baby

Wat is het?

Als je reclames van fabrikanten mag geloven kunnen alarmmatjes, ademhalingsdedectoren of bewegingssensoren mogelijk wiegendood voorkomen, Maar met geen enkel product wordt wiegendood gegarandeerd voorkomen. Daarom mogen fabrikanten dat niet letterlijk beweren. Ze gebruiken andere woorden. De apparaatjes waarschuwen voor onderbreking van de ademhaling of andere vitale functies, of voor verandering van temperatuur van de baby.

babysense-1200x800

Het gaat om bijvoorbeeld matjes voor onder het babymatras, een sensor die je aan babykleding vastklikt of een sokje met een meter. De apparaatjes geven een alarmsignaal als 15 of 20 seconden geen beweging is waargenomen. Of als er veranderingen zijn wat betreft hartslag, zuurstofverbruik of temperatuur.

Een van de klikvarianten geeft de baby zelfs al een weksignaal na 5 seconden geen beweging geregistreerd te hebben. Ouders kunnen de metingen dag en nacht via een app volgen.

Ons advies

Gebruik geen alarmmatje, ademhalingsdetector of bewegingssensor voor baby's. Denk je dat je kind in de gaten moet worden gehouden als hij slaapt? Bespreek dat dan met de kinderarts.

Merken alarmmatjes, ademhalingsdetectoren of bewegingssensoren

  • Angelcare Sensormatje
  • Nanny breathing monitor
  • Luvion Babysense Sensormat (fabrikant Hisense)
  • Respisense Ditto of Respisense Buzz
  • Plaatsing op de luier: Snuza Hero, Snuza Go en Snuza Halo
  • Sokje met monitoringsfunctie: Owlet Smart Sock
  • AeroSleep OYO Smart Baby Monitor
  • Mimo Smart Baby Breathing & Activity Monitor
  • Exmobaby Biosenso pyama (niet meer leverbaar)

Waarom niet gebruiken?

Niet goed meten

Het is nooit aangetoond dat je met alarmapparaatjes wiegendood kunt voorkomen. De apparaten hebben detectoren die beweging, hartslag of zuurstofgehalte meten. Maar dat jonge baby's tijdelijk niet ademhalen is niet ongewoon. Ook neemt vanaf 6 maanden de zogeheten non-remslaap toe. Dat is diepe slaap, met normale, maar oppervlakkige ademhaling. Alarmmatjes kunnen die oppervlakkige ademhaling niet goed meten.

Bronnen: Safe Sleeping van de American Academy of Pediatrics, Maatregelen ter preventie van wiegendood, Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde 66, nummer 3 2010.

Vals alarm

Uit onderzoek blijkt dan ook dat alarmmatjes, ademhalingsdetectoren of bewegingssensoren vaak vals alarm geven. Soms wordt een baby wakker gemaakt met een geluid of trilling. Dat verstoort het slaappatroon, wat op zichzelf weer een risico kan betekenen.

Vals alarm bezorgt ouders bovendien meer onrust dan gemoedsrust. Het is daarna moeilijk om weer rustig te gaan slapen in de overtuiging dat je kind niets mankeert. Ook het stoppen met de apparatuur kan lastig zijn.

Risico buikslapen

Het risico op wiegendood neemt daarnaast flink toe als ouders denken dat hun kind dankzij zo’n matje veilig op de buik kan slapen. Dat is niet waar.

Snoeren

In de Verenigde Staten en Canada wordt gewaarschuwd voor de snoeren die sommige apparaatjes van stroom voorzien. Baby’s kunnen daarin verwikkeld raken en stikken.

Opladen en connectie maken

De alarmsystemen werken meestal met een app. De connectie tussen de app en de monitor is dus afhankelijk van de wifi-verbinding. Als die uitvalt krijg je een vals alarm. 

Je baby monitoren bij medische indicatie

Als een baby te vroeg geboren is of een bepaalde aandoening heeft, kan het soms wel nodig zijn om de ademhaling te bewaken. Maar dan moet je ook de hartslag registeren. Dat kan alleen met een betrouwbare monitor. Zo’n monitor kun je alleen thuis gebruiken als je een medische indicatie hebt. Daar hoort een goede begeleiding, gebruiksinstructie en reanimatietraining bij. Het heeft geen zin om gezonde baby’s aan een (volwaardige) monitor te koppelen.

Voor alle producten geldt: gebruik ze niet op eigen initiatief.

Denk je dat je kind toch in de gaten gehouden moet worden als hij slaapt? Bespreek dit met de kinderarts.

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • Veel babynestjes gevaarlijk

    Veel babynestjes gevaarlijk

    Veel babynestjes zijn niet veilig voor je baby. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense consumentenbond.
  • Vind het juiste babymatras 1200x800

    Beste babymatras

    Wij testen matrassen voor in het babyledikantje (60 x 120 cm) uitgebreid. Zo kies je makkelijk een goed en veilig ledikantmatras. 

  • Campingbedje kopen

    Beste campingbedje

    In onze test campingbedjes vind je betrouwbare informatie over opvouwbare campingbedjes voor je baby of peuter.

  • videostill babyfoons kooptips

    Beste babyfoon

    Wij testen babyfoons met camera, babyfoons zonder camera en ook een aantal met een app.