icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Alarmmatje, ademhalingsdetector of bewegingssensor voor baby's

Alarmapparaatjes of matjes die wiegendood zouden kunnen voorkomen: hoe werken ze precies en heeft het zin ze te gebruiken? 

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:19 april 2019

alarm-matje-baby

Wat is het?

Fabrikanten maken reclame voor apparaatjes die wiegendood zouden kunnen voorkomen: alarmmatjes, ademhalingsdetectoren of bewegingssensoren. Maar omdat geen enkel product wiegendood gegarandeerd voorkomt, mogen ze dat ook niet letterlijk beweren. Daarom wordt er meestal op gezinspeeld met andere woorden: de apparaatjes waarschuwen voor onderbreking van de ademhaling of andere vitale functies, of voor verandering van temperatuur van de baby.

babysense-1200x800

Het gaat om bijvoorbeeld matjes voor onder het babymatras of een sensor die je aan babykleding vastklikt. De apparaatjes geven een alarmsignaal als 15 of 20 seconden geen beweging is waargenomen, of als er veranderingen zijn wat betreft hartslag, zuurstofverbruik of temperatuur. Een van de klikvarianten geeft de baby zelfs al een weksignaal na 5 seconden geen beweging geregistreerd te hebben. Ouders kunnen de metingen dag en nacht via een app volgen.

  Ons advies

  Gebruik geen alarmmatje, ademhalingsdetector of bewegingssensor voor baby's. Denk je dat je kind in de gaten moet worden gehouden als hij slaapt? Bespreek dat dan met de kinderarts.

  Waarom niet gebruiken?

  Niet goed meten

  Het is nooit aangetoond dat je met alarmapparaatjes wiegendood kunt voorkomen. Deze apparaatjes hebben detectoren die beweging, hartslag of zuurstofgehalte meten. Maar dat jonge baby's tijdelijk niet ademhalen is heel gewoon. Ook neemt vanaf 6 maanden de zogeheten non-remslaap toe. Dat is diepe slaap, met normale, maar oppervlakkige ademhaling. Alarmmatjes kunnen die oppervlakkige ademhaling niet goed meten.

  Bronnen: Safe Sleeping van de  American Academy of Pediatrics, Maatregelen ter preventie van wiegendood, tijdschrift voor de geneeskunde 66, nummer 3 2010.

  Vals alarm

  Uit onderzoek blijkt dan ook dat alarmmatjes, ademhalingsdetectoren of bewegingssensoren vaak vals alarm geven. Soms wordt een baby wakker gemaakt met een geluid of trilling. Dat verstoort het slaappatroon, wat op zichzelf weer een risico kan betekenen.

  Het risico op wiegendood neemt daarnaast flink toe als ouders denken dat hun kind dankzij zo’n matje veilig op de buik kan slapen. Dat is niet waar.

  Vals alarm bezorgt ouders bovendien meer onrust dan gemoedsrust. Het is daarna moeilijk om weer rustig te gaan slapen in de overtuiging dat je kind niets mankeert. Ook het stoppen met de apparatuur kan lastig zijn.

  Snoeren

  In de Verenigde Staten en Canada wordt gewaarschuwd voor de snoeren die sommige apparaatjes van stroom voorzien. Baby’s kunnen daarin verwikkeld raken en stikken.

  Monitoren bij medische indicatie

  Als een baby te vroeg geboren is of een bepaalde aandoening heeft, kan het soms wel nodig zijn om de ademhaling te bewaken. Maar dan moet je ook de hartslag registeren en dat kan alleen met een betrouwbare monitor. Zo’n monitor kun je alleen thuis gebruiken als je een medische indicatie hebt. Daar hoort een goede begeleiding, gebruiksinstructie en reanimatietraining bij. Het heeft geen zin om gezonde baby’s aan een (volwaardige) monitor te koppelen.

  Merken alarmmatjes, ademhalingsdetectoren of bewegingssensoren

   Voor al deze producten geldt: gebruik ze niet. Denk je dat je kind toch in de gaten moet houden als hij slaapt? Bespreek dit met de kinderarts.

  • Angelcare
  • Nannycare
  • Luvion Babysense (fabrikant Hisense)
  • Respisense Ditto of Buzz
  • Snuza Hero of Halo
  • Owlet Smart Sock
  • Mimo
  • Exmobaby

  Lees ook:

  De beste en veiligste producten voor je kind

  Meer tips?
  Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

  bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

  Nieuw & interessant

  • je babys eerste jaar

   Je baby's eerste jaar

   • Ontvang elke maand tips per mail.
   • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
  • 22 mei.

   Je kind en veiligheid

   Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien: een veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
  • 2 okt.

   Verzorging van je kind

   Bij kinderen geldt veiligheid, voeding en verzorging. Belangrijkste uitgaven: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen en goede kleding.
  • Slaaptrainers thumbnail
   3 sep.

   Slaaptrainers uitgeprobeerd

   Niet willen slapen of vroeg wakker worden: kleine kinderen zijn meestal niet goed voor je eigen nachtrust. Een slaaptrainer kan helpen. We probeerden er 5 uit.