icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kruik veilig gebruiken

Met een kruik kun je het bedje van je baby aangenaam verwarmen. Hoe gebruik je hem veilig?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:23 april 2019

kruik-babysokken

Welke kruiken zijn er?

Je hebt kruiken van kunststof, rubber en metaal. Je legt ze in de wieg of het ledikantje voor extra warmte. Er zijn ook elektrische kruiken en zachte kruiken gevuld met gel, kersenpitten of vlasvezels.

Ons advies

 • Gebruik een kruik alleen als je pasgeboren baby moeite heeft om op temperatuur te blijven. Overleg met de kraamzorg of het consultatiebureau of en hoelang dat nodig is.
 • Gebruik een kruik om het bedje van je baby voor te verwarmen. Leg liever geen kruik bij je baby in bed. Denk je dat dit toch nodig is? Zorg dan dat de kruik onderin het bedje lligt, bovenop de dekens. De tuit van de kruik moet van je baby af liggen, dus in de richting van het bedje, niet van de baby. Zo loopt je baby geen brandwonden op als de kruik onverhoopt gaat lekken.
 • Doe om een metalen kruik altijd een kruikenzak.
 • Zorg dat je kind geen direct contact heeft met de (verpakte) kruik. Ook drukpunten kunnen al leiden tot schroeiplekken of brandwonden.
 • Gebruik je een elektrische kruik? Zorg ook dan dat contact met je baby wordt vermeden.
 • Een kersenpitkruik warm je het veiligst op in de oven. Kijk voor meer instructies op Veiligheid.nl.

Wanneer gebruik je een kruik?

Alleen bij een pasgeboren baby die moeite heeft om op temperatuur te blijven is een kruik nodig. Bij warm zomerweer bijvoorbeeld is dat voor een gezonde baby niet nodig. Een oudere, zich goed ontwikkelende baby heeft zelden een kruik nodig. Als het koud is, is het wel aangenaam om het babybedje voor te verwarmen.

Dat kruiken of pittenzakken zouden helpen tegen darmkrampjes, is niet bewezen. Ook de werking van aromatische stoffen, zoals lavendel, is niet bewezen.

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • je babys eerste jaar

  Je baby's eerste jaar

  • Ontvang elke maand tips per mail.
  • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
 • 22 mei.

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien: een veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
 • 2 okt.

  Verzorging van je kind

  Bij kinderen geldt veiligheid, voeding en verzorging. Belangrijkste uitgaven: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen en goede kleding.
 • Slaaptrainers thumbnail
  3 sep.

  Slaaptrainers uitgeprobeerd

  Niet willen slapen of vroeg wakker worden: kleine kinderen zijn meestal niet goed voor je eigen nachtrust. Een slaaptrainer kan helpen. We probeerden er 5 uit.