icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kruik veilig gebruiken

Met een kruik kun je het bedje van je baby aangenaam verwarmen. Hoe gebruik je hem veilig?
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 1 oktober 2021

kruik-babysokken

Welke kruiken zijn er?

Je hebt kruiken van kunststof, rubber en metaal. Je legt ze in de wieg of het ledikantje voor extra warmte. Er zijn ook elektrische kruiken en zachte kruiken gevuld met gel, kersenpitten of vlasvezels.

Ons advies

 • Gebruik een kruik alleen als je pasgeboren baby moeite heeft om op temperatuur te blijven. Overleg met de kraamzorg of het consultatiebureau of en hoelang dat nodig is.
 • Leg liever geen kruik bij je baby in bed. Denk je dat dit toch nodig is? Zorg dan dat de kruik onder in het bedje ligt, boven op de dekens. De tuit van de kruik moet van je baby af liggen, dus in de richting van het bedje, niet van de baby. Zo loopt je baby geen brandwonden op als de kruik onverhoopt gaat lekken.
 • Doe om een metalen kruik altijd een kruikenzak.
 • Zorg dat je kind geen direct contact heeft met de (verpakte) kruik. Ook drukpunten kunnen al leiden tot schroeiplekken of brandwonden.
 • Gebruik je een elektrische kruik? Zorg ook dan dat contact met je baby wordt vermeden.
 • Een kersenpitkruik warm je het veiligst op in de oven. Kijk voor meer instructies op Veiligheid.nl.

Wanneer gebruik je een kruik?

Alleen bij een pasgeboren baby die moeite heeft om op temperatuur te blijven is een kruik nodig. Bij warm zomerweer bijvoorbeeld is dat voor een gezonde baby niet nodig. Een oudere, zich goed ontwikkelende baby heeft zelden een kruik nodig. Als het koud is, is het wel aangenaam om het babybedje voor te verwarmen.

Dat kruiken of pittenzakken zouden helpen tegen darmkrampjes, is niet bewezen. Ook de werking van aromatische stoffen, zoals lavendel, is niet bewezen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • kind-veiligheid-hoofdbeeld01

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • babymatras-toplaag
  Test | 29 jun.

  Test matrasbeschermers

  Een matrasbeschermer zou de babymatras tegen luier- en spuugongelukjes beschermen én ademend zijn voor de baby. Wij testen hoeveel lucht ze daadwerkelijk doorlaten. Vijf stuks laten geen lucht door.