icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matrasbeschermers en topdekjes: zijn ze nodig?

In babywinkels zijn allerlei soorten matrasbeschermers te koop die claimen dat ze de babymatras beschermen tegen schimmels, bacteriën en andere viezigheid. Maar uit ons onderzoek blijkt dat deze producten niet nodig zijn, en soms zelfs niet goed. 
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:29 juni 2021

matrasbeschermer-baby

Matrasbeschermer niet nodig

Uit onze Test matrasbeschermers voor babymatrassen blijkt dat je baby prima zonder een matrasbeschermer kan. We hebben geen bewijzen kunnen vinden dat deze beschermers extra meehelpen aan de veiligheid van de baby. Een matrasbeschermer die weinig of geen lucht doorlaat, is zelfs minder goed voor een baby dan een matrasje dat voor alle veiligheidstests slaagt met daarop katoenen beddengoed.

Kader funnel lidworden

Extra ventilerend is niet nodig

De gedachte 'hoe meer lucht er wordt doorgelaten, hoe beter' sluit aan op de angst van jonge ouders voor wiegendood. Hoewel de oorzaken van wiegendood nog steeds niet precies bekend zijn, is wel bekend dat warmtestuwing of oververhitting en rebreathing belangrijke risico's zijn.

Warmtestuwing ontstaat als de baby zijn warmte onvoldoende kwijt kan en daardoor oververhit raakt. Rebreathing is het inademen van lucht waar te weinig zuurstof en te veel koolstofdioxide in zit. Dit gebeurt als de baby niet vrij kan ademen en zijn eigen uitgeademde lucht weer inademt. 

Wij hebben geen bewijzen gevonden dat een superventilerende matrasbeschermer extra bijdraagt aan de veiligheid van de baby. Ook in onze test babymatrassen scoren matrasjes met een hoge luchtdoorlating niet echt beter voor de veiligheidstests dan matrasjes die weinig lucht doorlaten. We kunnen dus geen verband leggen tussen hoeveel lucht een matrasje of matrasbeschermer doorlaat en hoe veilig ze zijn. 

Veilig slapen-adviezen

Het risico op oververhitting of rebreathing kan verkleind worden met hulp van veilig slapen-adviezen:

 • Dek de baby niet te warm en op de juiste manier toe.
 • Zorg ervoor dat de baby altijd vrij kan ademen. Dit doe je door hem altijd op de rug te slapen te leggen en geen kussens of andere zachte voorwerpen in bed te leggen, zoals knuffels en stootranden.

Sommige fabrikanten proberen jonge ouders te overtuigen dat de baby alleen veilig is of extra veilig als je hun (dure) producten koopt. Zoals matrasbeschermers en matjes die extra ventileren en lakentjes die daarbij horen. Maar er is geen enkel bewijs dat je baby veiliger is met een extra ventilerend matras of matrasbeschermer dan met de normale Veilig Slapen-methode.

Waterdicht matras ook niet nodig

Een matrashoes die waterdicht is, zorgt dat vocht uit luier- en spuugongelukjes niet in de tijk van het babymatrasje trekt. Bij de meeste van de matrasbeschermers die we testten, betekent dit dat het vocht dan geen kant op kan en op het matrasje bij de baby blijft liggen.

Een betere oplossing is een matrasje met een tijk die je in de wasmachine op minstens 60°C kunt wassen. Daarmee was je niet alleen viezigheid weg, maar dood je ook stofmijten en hun eitjes. 

Bekijk ook: Schoonmaaktips babybedje zonder speciale producten of chemicaliën

Tips voor veilig slapen

Wil je je baby zo veilig mogelijk laten slapen, kies dan een babymatras die goed uit onze test komt en volg altijd de veilig slapen-adviezen. Soms zijn er redenen waarom je wilt afwijken van de veilig slapen-adviezen. Bijvoorbeeld omdat je baby beter op de buik slaapt dan op de rug. Of omdat je je zorgen maakt over de vorm van het hoofdje van je baby. Koop dan niet een (duur) product, maar bespreek je zorgen met een arts van bijvoorbeeld de kraamzorg of de Jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Matrasbeschermers getest

In het voorjaar van 2019 testten we de luchtdoorlatendheid van 15 matrasbeschermers van bekende en minder bekende merken, zoals:

 • Aerosleep
 • Airgosafe
 • Ventilair (Babypark)
 • IKEA
 • Babyflow

Claims van fabrikanten

Bij deze matrasbeschermers belooft de productinformatie dat er geen vocht doorheen kan, maar wel lucht. Een greep uit de claims:

 • 'Door de ventilerende en klimatiserende eigenschappen slaapt je baby altijd in een gezond bed.' (Airgosafe)
 • 'Dankzij onze innovatieve 3D-structuur kan je kindje steeds vrij ademen in uiterst hygiënische omstandigheden. Waterdichte laag.' (Aerosleep)
 • 'Zowel waterdicht als ademend en een superieure bescherming voor uw baby's bedje.' (Bambino)
 • 'Ademend 3D-maas waardoor lucht beter kan circuleren.' (Candide)
 • 'Houdt het bed van je kind hygiënisch, schoon en droog. Voorzien van een ademende fijndraadstof.' (IKEA)
 • 'Uw slaap is rustiger. Stopt alle vloeistoffen, laat lucht door.' (Kadolis)
 • 'Optimale luchtcirculatie door nieuwe 3-dimensionale toplaag. Warme, vochtige lucht wordt beter afgevoerd. Ademende PU-onderlaag. Gegarandeerd waterdicht.' (Pretura)
 • 'Lucht doorlatend. Waterdicht en urine-bestendig.' (Titaniumbaby)
 • 'Met een ventilerend 3D-weefsel dat ervoor zorgt dan uw baby veilig en comfortabel kan slapen.' (Babypark Ventilair)

Verschillende producten beloven ook mijten en schimmels tegen te houden. En veel fabrikanten leggen in de productinformatie een link direct tussen hun product en de bescherming en veiligheid van de baby.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Veel babynestjes gevaarlijk

  Babynestjes geen veilige slaapplaats

  Babynestjes zijn geen veilige slaapplaats voor je baby. Dat komt onder andere door onderdelen die gevaarlijk kunnen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense consumentenbond.
 • Vind het juiste babymatras 1200x800

  Beste babymatras

  Wij testen matrassen voor in het babyledikantje (60 x 120 cm) uitgebreid. Zo kies je makkelijk een goed en veilig ledikantmatras. 

 • Campingbedje kopen

  Beste campingbedje

  In onze test campingbedjes vind je betrouwbare informatie over opvouwbare campingbedjes voor je baby of peuter.

 • videostill babyfoons kooptips

  Beste babyfoon

  Wij testen babyfoons met camera, babyfoons zonder camera en ook een aantal met een app.