icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Co-sleeper of aanschuifbedje: veilig of niet?

Veel ouders vinden het een fijn idee om hun baby de eerste maanden ook 's nachts vlak bij zich te houden. Daar zijn speciale aanschuifbedjes voor, ook wel co-sleepers genoemd. Waar moet je op letten?
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert veilig slapenBijgewerkt op:4 mei 2023

room-sharing-aanschuifbed-(2)-1200x800_goed

Wat is het?

Aanschuifbedjes of co-sleepers zijn bedjes die aan één kant open kunnen, en die je aan je eigen bed kunt bevestigen. Zo heb je je baby vlak bij je, maar ligt hij toch op een eigen plek. Doordat het bedje aan jouw kant open is of open kan, is je baby makkelijk bereikbaar. Bijvoorbeeld om borstvoeding te geven.

Ons advies

Onderzoek heeft uitgewezen dat de veiligste plek voor een baby een eigen wieg of ledikantje vlak naast het ouderlijk bed is. Kies je voor nog meer nabijheid dan is een co-sleeper de beste oplossing. 

Wil je een aanschuifbedje of co-sleeper? Let dan op de volgende punten:

 • Gebruik alleen een bedje mét een tussenhekje en sluit deze als de baby in de co-sleeper ligt. Zo voorkom je dat je baby per ongeluk in het ouderlijk bed belandt. Babybay heeft geen tussenhekje. Gebruik deze dus liever niet.
 • Bij sommige co-sleeper-modellen moet je het sluithekje optioneel bestellen (Alvi Co-sleeper en sommige modellen van Babybay). Gebruik de co-sleeper alleen met dit sluithekje.
 • Let op de algemene veiligheidseisen van een ledikant of wieg. Lees hoe je een babybedje veilig opmaakt.
 • Let er ook op dat het aanschuifbedje goed kan worden vastgemaakt, zodat jouw matras en het babymatras zonder spleet aansluiten.
 • Sommige co-sleepers zijn ook mobiel en te gebruiken als campingbedje
 • Voor een correcte aansluiting is het belangrijk dat het bedje in hoogte te verstellen is, zodat het aangepast kan worden aan de hoogte van jouw bed. 
 • Om lang gebruik te maken van het bed, ga dan voor een co-sleepers die later als los bed gebruikt kan worden. 
 • Worden er hoofdbeschermers bij geleverd, gebruik die dan niet, dat kan de ademhaling van je baby belemmeren. 
 • Stap over op een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
 • Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen (Babybay Maxi wordt op sommige sites zo aangeprezen). Meer dan 1 kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood.

© Foto: Rieta Mulder 

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Veel babynestjes gevaarlijk

  Babynestjes geen veilige slaapplaats

  Babynestjes zijn geen veilige slaapplaats voor je baby. Dat komt onder andere door onderdelen die gevaarlijk kunnen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense consumentenbond.
 • Vind het juiste babymatras 1200x800

  Beste babymatras

  Wij testen matrassen voor in het babyledikantje (60 x 120 cm) uitgebreid. Zo kies je makkelijk een goed en veilig ledikantmatras. 

 • Campingbedje kopen

  Beste campingbedje

  In onze test campingbedjes vind je betrouwbare informatie over opvouwbare campingbedjes voor je baby of peuter.

 • videostill babyfoons kooptips

  Beste babyfoon

  Wij testen babyfoons met camera, babyfoons zonder camera en ook een aantal met een app.