icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Wiegjes en mandjes voor baby's veilig gebruiken

Welke soorten wiegjes en mandjes zijn er voor je baby, en waar moet je op letten bij aanschaf?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:25 april 2019

slapen-op-de-rug-wiegje-1200x800_goed

Speciale wiegjes, mandjes en bedjes

Mozesmandje

Een mozesmandje is een wieg in de vorm van een langwerpige mand van gevlochten materiaal. Je kunt het dragen en mij een onderstel makkelijk verplaatsen. Je kunt manden van  palmbladeren, maïsstengels of wilgentenen en hardplastic (Shnuggle Modern Moses Basket) kopen.

Een dunne, ventilerende stof is veiliger is dan een gevoerde bekleding. Leg je baby in een ruimer, stabieler bedje zodra hij overeind probeert te komen. Dat kan al vanaf de 3e maand zijn, maar stap uiterlijk na 4 maanden over. Zeker als het mandje niet stevig op het onderstel is gemonteerd maar los staat, kan hij omvallen.

Ten slotte: palmbladeren zijn te slap en te weinig slijtvast voor een betrouwbare mand. Alleen manden gemaakt van wilgentenen maken een stevige indruk.

Eco Cradle

De Eco Cradle van Green Lullaby is een wiegje van kartonnen platen dat je zelf in elkaar zet. Gebruik hem niet omdat de zijkanten niet ventileren. Ook kan het babymatras door de gesloten bodemplaat niet uitwasemen.

Cosi-Sleep

De Cosi-Sleep is een compact, opvouwbaar logeerbedje. Het matrasje wordt omsloten door aaneengesloten opstaande, zachte zijkanten. Het idee is dat je het bedje in bijvoorbeeld een box of groot bed zet.

Laat je baby niet zonder toezicht overnachten in zo’n bedje. Zodra hij beweeglijk wordt, ontstaat het risico dat hij met mond en neus tegen de gewatteerde wanden aan komt te liggen. De ademhaling kan dan belemmerd worden. 

Waterbed

Leg een baby nooit in een waterbed te slapen. Ook hier geldt vanwege de zachte kunststof matras risico op verstikkingsgevaar.

Buitenslaaphuisje

In de kinderopvang wordt soms gebruikgemaakt van buitenbedjes of -slaaphuisjes (onder de merknaam Lutje Potje). Voor buitenbedjes bestaat geen Europese regelgeving en er is nog weinig onderzoek naar gedaan. We raden het gebruik ervan daarom af.

Een buitenslaaphuisje heeft maar één open zijwand in plaats van twee, en de materialen in het bedje kunnen klam worden. Ook is er verminderd toezicht van pedagogisch medewerkers: het slaaphuisje staat immers buiten. Een baby zonder toezicht laten slapen met een mutsje op, wat vanwege de kou vaak wel nodig is, wordt bovendien afgeraden. 

Algemene richtlijnen slapen in een wieg

 • Gebruik geen wieg met gesloten wanden. Zorg dat de zijkant ventilerend is.
 • Zorg dat de wieg geen dikke, zachte voering tegen de zijwanden heeft. Dat kan de ademhaling van je baby belemmeren. Wil je de wieg graag versieren, gebruik dan een dunne stof.
 • Leg geen losse dingen in de wieg, zoals kussens, knuffels en hoofdbeschermers.
 • Gebruik voor kinderen jonger dan 2 jaar geen dekbedje.
 • Let erop dat de wieg stevig is en de verf veilig. Schroeven, bouten en spijkers moeten veilig weggewerkt zijn.
 • Kies voor een stabiele wieg. Schommelen geeft onrust, en bovendien kan je baby omrollen op zijn buik of zij en dat is niet veilig.
 • Gebruik je toch graag een hangwieg? Zorg dan dat hij recht hangt en niet scheef kan zakken als je baby zich verplaatst.
 • Gebruik de bak van de kinderwagen niet als vaste slaapplaats voor je baby. Slaapt je baby bij thuiskomst en wil je hem niet wakker maken? Doe dan de kap omlaag.
 • Heb je een tweeling of een drieling? Gebruik voor elk kind een eigen wieg.
 • Stap over op een bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • je babys eerste jaar

  Je baby's eerste jaar

  • Ontvang elke maand tips per mail.
  • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
 • 22 mei.

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien: een veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
 • 2 okt.

  Verzorging van je kind

  Bij kinderen geldt veiligheid, voeding en verzorging. Belangrijkste uitgaven: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen en goede kleding.
 • Slaaptrainers thumbnail
  3 sep.

  Slaaptrainers uitgeprobeerd

  Niet willen slapen of vroeg wakker worden: kleine kinderen zijn meestal niet goed voor je eigen nachtrust. Een slaaptrainer kan helpen. We probeerden er 5 uit.