icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wiegjes en mandjes voor baby's veilig gebruiken

Er zijn verschillende soorten wiegjes en zelfs mandjes voor je baby om in te slapen. Waar moet je op letten als je er eentje koopt? 
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert veilig slapenBijgewerkt op:4 mei 2023

slapen-op-de-rug-wiegje-1200x800_goed

Zo slaapt je kind veilig in een wieg

  • Gebruik geen wieg met gesloten wanden. Zorg dat de zijkanten ventilerend zijn.
  • Zorg dat de wieg geen dikke, zachte voering tegen de zijwanden heeft. Dat kan de ademhaling van je baby belemmeren. Wil je de wieg graag versieren, gebruik dan een dunne stof.
  • Leg geen losse dingen in de wieg, zoals kussens, knuffels en hoofdbeschermers.
  • Gebruik voor kinderen jonger dan 2 jaar geen dekbedje.
  • Let erop dat de wieg stevig is en de verf veilig. Schroeven, bouten en spijkers moeten veilig weggewerkt zijn.
  • Kies voor een stabiele wieg. Schommelen geeft onrust, en bovendien kan je baby omrollen op zijn buik of zij en dat is niet veilig.
  • Gebruik je toch graag een hangwieg? Zorg dan dat hij recht hangt en niet scheef kan zakken als je baby zich verplaatst.
  • Gebruik de bak van de kinderwagen niet als vaste slaapplaats voor je baby. Slaapt je baby bij thuiskomst en wil je hem niet wakker maken? Doe dan de kap omlaag.
  • Heb je een tweeling of een drieling? Gebruik voor elk kind een eigen wieg.
  • Stap over op een ledikantje zodra je baby probeert te zitten of staan.

Slapen in een mozesmandje

Wat is het?

Een mozesmandje is een wieg in de vorm van een langwerpige mand van gevlochten materiaal. Je kunt het dragen en vanwege het bijbehorende losse onderstel makkelijk verplaatsen. Je kunt manden van palmbladeren, maïsstengels of wilgentenen en hardplastic (Shnuggle Modern Moses Basket) kopen.

Ons advies

Een dunne, ventilerende stof is veiliger dan een gevoerde bekleding. Leg je baby in een ruimer, stabieler bedje zodra hij overeind probeert te komen. Dat kan al vanaf de 3e maand zijn, maar stap uiterlijk na 4 maanden over. Zeker als het mandje niet stevig op het onderstel is gemonteerd maar los staat, kan hij omvallen.

Ten slotte: palmbladeren zijn te slap en te weinig slijtvast voor een betrouwbare mand. Alleen manden gemaakt van wilgentenen maken een stevige indruk.

Je baby in een kartonnen wiegje

Er zijn steeds meer kartonnen wiegjes te koop. Je kunt sommige later gebruiken als herinneringsbox. Voor een kartonnen wiegje geldt ook dat deze geen gesloten wanden moet hebben. En daarbij moet de onderkant kunnen ventileren. 

Ons advies

De Eco Cradle van Green Lullaby is een wiegje van kartonnen platen dat je zelf in elkaar zet. We raden dit wiegje af omdat de zijkanten niet ventileren. Ook kan het babymatras door de gesloten bodemplaat niet uitwasemen.

Slapen in een automatische schommelende wieg

De Snoo van Happiest baby is een wieg met een schommelende beweging. Daarin wordt je kind vastgelegd in een soort slaapwikkel. Je kunt op de wieg ook 'white noise' aanzetten. Dit is een constant, monotoon geluid zoals het geluid van een stofzuiger, een ventilator of een kabbelend beekje.

Ons advies

Hou bij gebruik van dit product rekening met de adviezen voor inbakeren. Je kindje standaard laten slapen met een bewegende wieg kan het lastig maken voor het kind om op andere locaties te leren slapen. Ook het slapen met white noise kan het moeilijker maken voor de baby om op andere locaties te slapen en laten onder andere omstandigheden in slaap te vallen. 

Slapen in een Cosi-Sleep

Wat is het?

De Cosi-Sleep is een compact, opvouwbaar logeerbedje. Het matrasje wordt omsloten door aaneengesloten opstaande, zachte zijkanten. Het idee is dat je het bedje in bijvoorbeeld een box of groot bed zet.

Ons advies

Laat je baby niet zonder toezicht overnachten in zo’n bedje. Zodra hij beweeglijk wordt, ontstaat het risico dat hij met mond en neus tegen de gewatteerde wanden aan komt te liggen. De ademhaling kan dan belemmerd worden. 

Slapen in een waterbed

Leg een baby nooit in een waterbed te slapen. Ook hier geldt vanwege de zachte kunststof matras risico op verstikkingsgevaar.

Slapen in een buitenslaaphuisje

In de kinderopvang wordt soms gebruikgemaakt van buitenbedjes of -slaaphuisjes (onder de merknaam Lutje Potje).

Ons advies

Voor buitenbedjes bestaat geen Europese regelgeving en er is nog weinig onderzoek naar gedaan. We raden het gebruik ervan daarom af.

Een buitenslaaphuisje heeft maar één open zijwand in plaats van 2, en de materialen in het bedje kunnen klam worden. Ook is er verminderd toezicht van pedagogisch medewerkers: het slaaphuisje staat immers buiten. We raden af om een baby zonder toezicht te laten slapen met een mutsje op. Vanwege de kou is dat vaak wel nodig.

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • Veel babynestjes gevaarlijk

    Veel babynestjes gevaarlijk

    Veel babynestjes zijn niet veilig voor je baby. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense consumentenbond.
  • Vind het juiste babymatras 1200x800

    Beste babymatras

    Wij testen matrassen voor in het babyledikantje (60 x 120 cm) uitgebreid. Zo kies je makkelijk een goed en veilig ledikantmatras. 

  • Campingbedje kopen

    Beste campingbedje

    In onze test campingbedjes vind je betrouwbare informatie over opvouwbare campingbedjes voor je baby of peuter.

  • videostill babyfoons kooptips

    Beste babyfoon

    Wij testen babyfoons met camera, babyfoons zonder camera en ook een aantal met een app.