icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Wiegjes en mandjes voor baby's veilig gebruiken

Welke soorten wiegjes en mandjes zijn er voor je baby, en waar moet je op letten bij aanschaf?
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 1 oktober 2021

slapen-op-de-rug-wiegje-1200x800_goed

Speciale wiegjes, mandjes en bedjes

Mozesmandje

Een mozesmandje is een wieg in de vorm van een langwerpige mand van gevlochten materiaal. Je kunt het dragen en vanwege het bijbehorende losse onderstel makkelijk verplaatsen. Je kunt manden van  palmbladeren, maïsstengels of wilgentenen en hardplastic (Shnuggle Modern Moses Basket) kopen.

Een dunne, ventilerende stof is veiliger dan een gevoerde bekleding. Leg je baby in een ruimer, stabieler bedje zodra hij overeind probeert te komen. Dat kan al vanaf de 3e maand zijn, maar stap uiterlijk na 4 maanden over. Zeker als het mandje niet stevig op het onderstel is gemonteerd maar los staat, kan hij omvallen.

Ten slotte: palmbladeren zijn te slap en te weinig slijtvast voor een betrouwbare mand. Alleen manden gemaakt van wilgentenen maken een stevige indruk.

Eco Cradle

De Eco Cradle van Green Lullaby is een wiegje van kartonnen platen dat je zelf in elkaar zet. We raden dit wiegje af omdat de zijkanten niet ventileren. Ook kan het babymatras door de gesloten bodemplaat niet uitwasemen.

Cosi-Sleep

De Cosi-Sleep is een compact, opvouwbaar logeerbedje. Het matrasje wordt omsloten door aaneengesloten opstaande, zachte zijkanten. Het idee is dat je het bedje in bijvoorbeeld een box of groot bed zet.

Laat je baby niet zonder toezicht overnachten in zo’n bedje. Zodra hij beweeglijk wordt, ontstaat het risico dat hij met mond en neus tegen de gewatteerde wanden aan komt te liggen. De ademhaling kan dan belemmerd worden. 

Waterbed

Leg een baby nooit in een waterbed te slapen. Ook hier geldt vanwege de zachte kunststof matras risico op verstikkingsgevaar.

Buitenslaaphuisje

In de kinderopvang wordt soms gebruikgemaakt van buitenbedjes of -slaaphuisjes (onder de merknaam Lutje Potje). Voor buitenbedjes bestaat geen Europese regelgeving en er is nog weinig onderzoek naar gedaan. We raden het gebruik ervan daarom af.

Een buitenslaaphuisje heeft maar één open zijwand in plaats van twee, en de materialen in het bedje kunnen klam worden. Ook is er verminderd toezicht van pedagogisch medewerkers: het slaaphuisje staat immers buiten. Een baby zonder toezicht laten slapen met een mutsje op, wat vanwege de kou vaak wel nodig is, wordt bovendien afgeraden. 

Algemene richtlijnen slapen in een wieg

 • Gebruik geen wieg met gesloten wanden. Zorg dat de zijkanten ventilerend zijn.
 • Zorg dat de wieg geen dikke, zachte voering tegen de zijwanden heeft. Dat kan de ademhaling van je baby belemmeren. Wil je de wieg graag versieren, gebruik dan een dunne stof.
 • Leg geen losse dingen in de wieg, zoals kussens, knuffels en hoofdbeschermers.
 • Gebruik voor kinderen jonger dan 2 jaar geen dekbedje.
 • Let erop dat de wieg stevig is en de verf veilig. Schroeven, bouten en spijkers moeten veilig weggewerkt zijn.
 • Kies voor een stabiele wieg. Schommelen geeft onrust, en bovendien kan je baby omrollen op zijn buik of zij en dat is niet veilig.
 • Gebruik je toch graag een hangwieg? Zorg dan dat hij recht hangt en niet scheef kan zakken als je baby zich verplaatst.
 • Gebruik de bak van de kinderwagen niet als vaste slaapplaats voor je baby. Slaapt je baby bij thuiskomst en wil je hem niet wakker maken? Doe dan de kap omlaag.
 • Heb je een tweeling of een drieling? Gebruik voor elk kind een eigen wieg.
 • Stap over op een bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • kind-veiligheid-hoofdbeeld01

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • babymatras-toplaag
  Test | 29 jun.

  Test matrasbeschermers

  Een matrasbeschermer zou de babymatras tegen luier- en spuugongelukjes beschermen én ademend zijn voor de baby. Wij testen hoeveel lucht ze daadwerkelijk doorlaten. Vijf stuks laten geen lucht door.