icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Speciale babykussentjes en stabilisatierolletjes: veilig of niet?

Er zijn talloze kussentjes en rolletjes voor baby's die een afgeplat hoofdje en/of spugen (reflux) zouden voorkomen. Zijn ze nuttig? En kun je deze producten veilig gebruiken?
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert veilig slapenBijgewerkt op:6 april 2023

babymoov_ergo_kussen-1200x800

Wat zijn kussentjes en stabilisatierolletjes?

Kussentjes

Verkopers claimen bij sommige kussentjes dat deze scheefhoofdigheid of een afgeplatte schedel voorkomen. Er zit bijvoorbeeld een kuiltje in, wat moet voorkomen dat je baby steeds op dezelfde kant van zijn hoofd ligt. Zo zou hij geen voorkeurshouding ontwikkelen. Als baby's altijd op dezelfde kant van hun hoofd liggen, kunnen ze een afgeplatte schedel krijgen.babymoov_ergo_kussen-1200x800

Stablilisatierolletjes

Stabilisatierolletjes of zijligkussentjes zijn ervoor gemaakt om je baby op zijn zij te laten blijven liggen. Ook daarmee zou je kunnen voorkomen dat het hoofd van de baby scheef groeit. Je kunt ze dan aanleren op de zijkant te liggen als dit niet hun voorkeur heeft. Soms kun je ook reflux voorkomen. doomoo_zijligkussen-2-1200x800

Anti-refluxkussentjes

Anti-refluxkussentjes lopen steil op. Er zijn ook speciale anti reflux bedjes met zo'n verhoging. Soms kun je een baby vastleggen op zo'n bedje. Volgens de producenten gaat een (heel) schuine houding als de baby ligt, gastroesofageale reflux (terugvloeien van maagzuur in de slokdarm) tegen.mykko_hellendkussen-1200x800

Ons advies: niet gebruiken

 • Uit voorzorg tegen scheefhoofdigheid of reflux hoef je geen speciale kussentjes of andere producten in de wieg te gebruiken.
 • Heeft je kind een afgeplatte schedel? In sommige gevallen kun je in overleg met een arts tijdelijk zo’n product gebruiken. Doe dit alleen onder (kinder)fysiotherapeutische begeleiding. Houd altijd toezicht op je kind. 
 • Denk je dat je kind last heeft van reflux? Overleg dan met de arts van het consultatiebureau of een kinderarts. 

Bronnen:

 • Safe Sleeping van de American Academy of Pediatrics, Maatregelen ter preventie van wiegendood, Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde 66, nummer 3 2010.
 • Nederlands Centrum Jeugdgezondheid: Mijn baby heeft een voorkeurshouding wat nu?
 • Nederlands Centrum Jeugdgezondheid: Hoe voorkomt u een voorkeurshouding bij een baby. 

Waarom niet gebruiken?

Kussentjes en stabilisatierolletjes 

Fabrikanten beweren dat speciale kussentjes of rolletjes nodig zijn om scheefhoofdigheid of reflux tegen te gaan, maar dat is niet zo. Losse producten in een babybed verhogen in het algemeen het risico op wiegendood. Losse materialen in bed worden afgeraden omdat een baby daar met neus en mond tegenaan kan komen te liggen. 

Je hebt in de eerste maanden geen stabilisatiekussentje nodig dat voorkomt dat je baby van zijn rug op zijn buik draait. Een baby draait in de eerste weken maar heel zelden naar zijn buik. Bovendien ontbreekt wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid.

Ook rolletjes om je baby op zijn zij te laten liggen heb je niet nodig: in Nederland wordt de zijligging niet meer aangeraden, omdat het instabiel is en de kans op wiegendood vergroot. De aanbevolen slaappositie is op de rug. 

Matrasjes 

Gebruik ook geen speciale matrasjes met een kuiltje erin voor het hoofd van je baby (SleepCurve). Met deze matrasjes zou je een scheef hoofd en reflux voorkomen, wat niet is aangetoond. Als je baby op zijn buik ligt, kunnen ze gevaarlijk zijn. Wij adviseren alleen vlakke babymatrassen

Mutsjes

Gebruik geen mutsjes die voorkomen dat je baby zijn hoofd kan draaien, zoals Tortle. Bovendien verstoort een mutsje de warmteregulatie, die via het hoofdje van je baby verloopt.

Deze kussentjes en stabilisatierolletjes beter niet gebruiken

Voor alle onderstaande producten geldt ons advies: gebruik ze liever niet. Wil je ze toch gebruiken? Overleg dan eerst met een arts van het consultatiebureau of je kinderarts als je baby daarbij onder behandeling is.

 • Airvent Comfort
 • Back to Sleep
 • BabyDorm (SimoNatal)
 • Babymoon Pod
 • Baby Sleep EZ
 • Bakoki
 • Bébécal
 • Delta Baby Sleep
 • Easysleep (Delta Baby)
 • GIO Pillow
 • Lilla Kuddis Baby Pillow
 • Lovenest (Babymoov)
 • Mimos Pillow
 • Rest Easy (Doomoo Basics)
 • Snuggle Nest
 • Supreme Sleep
 • Theraline Babypillow
 • Zewi Baby-Safe

Scheef hoofd voorkomen

Scheefhoofdigheid treedt meestal niet op als je er vanaf het begin op let dat je baby geen voorkeurshouding ontwikkelt. Dat doe je door zijn hoofdje in rugligging opzij te draaien: de ene keer naar links en de andere keer naar rechts. Ook tijdens het voeden en knuffelen kun je de houding van je kind afwisselen. Als je je baby verschoont, kun je dat ook doen in verschillende posities. 

Daarnaast kun je hem regelmatig op zijn buik leggen als hij wakker is. Een goed moment is hiervoor tijdens het verschonen van de luier. Hij kan dan zijn nekspieren en het draaien van zijn hoofd oefenen. Houd daarbij altijd toezicht. Ontwikkelt je baby toch een voorkeurshouding? Bespreek dat dan met de kinderarts of met de jeugdarts op het consultatiebureau. Zie voor meer informatie de richtlijn van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (pdf).

Reflux behandelen

Reflux (het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm) wordt nog weleens verward met ‘een mondje teruggeven’, wat bij veel baby’s voorkomt en meestal na een paar maanden vanzelf overgaat. Heeft je baby last van ‘echte’ reflux, dan zal de arts een behandeladvies geven dat meestal begint met verandering van de voeding.

Het idee dat het zou helpen als je je kind neerlegt op een schuin vlak, is achterhaald. In geen enkel onderzoek is het nut ervan bewezen. Ook is de veiligheid van anti-refluxkussens niet bewezen. Op een schuin kussen kan een baby makkelijk wegglijden.

Anti-refluxbed (AR-bedje) 

Het anti-refluxbed (AR-bedje) kun je extreem steil zetten. Maar het heeft alleen wat effect als je het bedje in een hellingshoek van minimaal 40 graden zet. Je moet de baby dan fixeren (vastleggen) en zo ligt hij in een ongemakkelijke houding. Bovendien is er niets bekend over de veiligheid van zo’n bedje. Wil je toch een AR-bedje gebruiken? Overleg dan met een arts.

Babocush

De Babocush is een kussen dat wiegende bewegingen maakt en geruststellende geluiden kan afspelen. Je gebruikt het los of bevestigt het aan een wipstoel. Het zou helpen bij baby's die veel last hebben van reflux, darmkrampjes en gas. Je legt de baby op zijn buik vast als alternatief voor het zelf vasthouden van je baby na de voeding.

Om deze redenen kun je de Babocush beter niet gebruiken:

 • Je legt je baby vast en daardoor beperk je zijn bewegingsvrijheid.
 • Je baby went aan op zijn buik te slapen en dat wordt door experts ernstig afgeraden. Er is namelijk een risico dat de baby niet meer op de rug wil slapen en de rugligging is de enige veilige slaaphouding die beschermt tegen wiegendood.
 • De Babocush nodigt uit om je kind op zijn buik te leggen wanneer je er zelf niet bij bent. Buikligging is belangrijk om te oefenen om het hoofdje rechtop te houden en te rollen, maar doe dit alleen als je baby wakker is en je er zelf bij bent. Leg je baby dan op een stevige ondergrond zoals een box of kleed. 

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Veel babynestjes gevaarlijk

  Veel babynestjes gevaarlijk

  Veel babynestjes zijn niet veilig voor je baby. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense consumentenbond.
 • Vind het juiste babymatras 1200x800

  Beste babymatras

  Wij testen matrassen voor in het babyledikantje (60 x 120 cm) uitgebreid. Zo kies je makkelijk een goed en veilig ledikantmatras. 

 • Campingbedje kopen

  Beste campingbedje

  In onze test campingbedjes vind je betrouwbare informatie over opvouwbare campingbedjes voor je baby of peuter.

 • videostill babyfoons kooptips

  Beste babyfoon

  Wij testen babyfoons met camera, babyfoons zonder camera en ook een aantal met een app.