icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Babydeken of babydekbed: wat is veilig?

Als je je baby in bed legt, kun je het best een dekentje gebruiken om hem toe te dekken. Pas op voor dekbedden, die zijn niet geschikt voor baby's.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert veilig slapenBijgewerkt op:22 maart 2024

borstvoeding-(13)-1200x800_goed

Ons advies

 • Gebruik tot je kind 2 jaar is geen dekbedje. Je kunt je kind in een slaapzakje leggen of onder een babydekentje met een laken. 
 • Zorg dat het hoofd van je baby onbedekt en vrij blijft.
 • Dek je baby bij koorts niet extra toe.
 • Maak het bedje van je baby kort op en stop het beddengoed stevig in. Zorg dat er geen beddengoed los ligt.
 • Stop dekens niet dubbel in een dekbedhoes.

Niet te warm

Let erop dat je kind het niet te warm krijgt. Aan het nekje kun je voelen of je (slapende) baby het behaaglijk heeft. Twijfel je? Voel dan ook aan zijn voetjes. Voelen die prettig aan, dan is de temperatuur goed. Koude handjes zijn niet ongewoon. Een baby die transpireert heeft het te warm. Beddengoed dat dikker is dan 1 cm is over het algemeen niet geschikt voor baby’s. Let er ook op dat je kind niet steeds opnieuw uitgeademde lucht inademt (rebreathing). Dat kan leiden tot zuurstoftekort.

Babydekens: veilig voor baby's

Welke soort deken het veiligst is om je baby mee toe te dekken, is ondanks veel onderzoek niet duidelijk. Dekens van wol, katoen of fleece zijn allemaal luchtdoorlatend, reguleren vocht, zijn warm en kun je goed instoppen en wassen. Bovendien is ‘fleece’ weer een verzamelbegrip voor tientallen soorten kunststofdekens.

Een deken kiezen is daarom vooral een kwestie van voorkeur en budget. Hoe goed een deken je baby warm houdt hangt af van het materiaal en niet van het gewicht. Daarom kan een lichte fleecedeken toch goed isoleren. Je hebt dan meestal geen tweede deken nodig. Bedenk ook dat elk laagje lucht tussen deken(s) en laken(s) isolerend werkt.

Er zijn ook speciale dekentjes te koop zoals het NUNKI lakentje. Dit laken is speciaal ontworpen om een babybedje strak op te maken. Je vouwt dit laken om het matras en zet het dan aan de onderzijde van het matras met klittenband vast. Bovenaan zit een brede elastische band. Als je je baby in bed hebt gelegd, rits je het laken aan de zijkant dicht. Het laken zit dan strak vast.

Verzwaringsdekens: effect niet onderzocht bij baby's

Verzwaringsdekens oefenen een subtiele druk uit op het lichaam. De slaapzak zou een kalmerend effect hebben. Kinderen die veel draaien en onrustig zijn, zouden ze makkelijker in slaap komen en blijven slapen. Onderzoek naar het effect van deze verzwaringdekend is bij baby's nog niet gedaan. Vanaf 2 jaar kunnen de dekens gebruikt worden. Gebruik de dekens in elk geval niet bij baby's die proberen om te rollen van rug naar buik. Terugdraaien is door de deken extra moeilijk. Lees meer over verzwaringsdekens bij veiligheidNL.

Babydekbedjes: niet gebruiken

Dekbedjes zijn niet veilig voor baby’s. Dat geldt voor alle materialen waaruit dekbedjes kunnen bestaan. Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby’s erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is. Ook niet als fabrikanten beweren dat hun dekbed is goedgekeurd voor baby’s.

Dekbedhoezen

Gebruik je een dekbedhoes om een dekentje heen? Zorg dan dat de hoes groot genoeg is om in te stoppen. Als de hoes te klein is, ligt het beddengoed los in het bedje. Dat is onveilig, want je baby kan zich daaronder wurmen. Let er ook op dat wanneer je een dekentje dubbelgevouwen in de hoes stopt, je kind het niet te warm krijgt.

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Veel babynestjes gevaarlijk

  Babynestjes geen veilige slaapplaats

  Babynestjes zijn geen veilige slaapplaats voor je baby. Dat komt onder andere door onderdelen die gevaarlijk kunnen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense consumentenbond.
 • Vind het juiste babymatras 1200x800

  Beste babymatras

  Wij testen matrassen voor in het babyledikantje (60 x 120 cm) uitgebreid. Zo kies je makkelijk een goed en veilig ledikantmatras. 

 • Campingbedje kopen

  Beste campingbedje

  In onze test campingbedjes vind je betrouwbare informatie over opvouwbare campingbedjes voor je baby of peuter.

 • videostill babyfoons kooptips

  Beste babyfoon

  Wij testen babyfoons met camera, babyfoons zonder camera en ook een aantal met een app.