icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Babyhangmat: hier moet je op letten

Het ziet er zo knus uit, een hangmat voor je baby. En hij kan er lekker in wiegen. Maar let goed op als je baby erin ligt.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:8 oktober 2018

baby-hangmat

Ons advies 

 • Gebruik liever geen hangmat voor je baby. 
 • Wil je je kind toch graag in een hangmatje laten uitrusten? Beperk het gebruik dan tot korte perioden overdag en houd je baby permanent in de gaten.
 • Gebruik je een hangwieg? Zorg dan dat hij recht hangt en niet scheef kan zakken als je baby zich verplaatst.

Waarom niet gebruiken?

Hangmatjes kunnen baby's een geborgen gevoel geven. Voor een ontroostbare baby kan het even uitkomst bieden. Maar een babyhangmat is geen veilige slaapplaats. Fabrikanten die beweren dat hun hangmatje wel veilig is, kunnen dat niet aantonen. Ook de claim dat het hoofdje van baby's in een hangmatje minder afgeplat zou raken dan op een babymatras, is niet aangetoond.

Gebogen houding

Een baby kan in een hangmat alleen in gebogen houding liggen. Dat kan zijn motorische ontwikkeling belemmeren. Ook is het riskant als baby’s met gebogen hoofd en de kin op de borst liggen. Dat kan de ademhaling bemoeilijken. En hoewel de kans klein is dat een baby zich in een hangmat omdraait, kan een gevaarlijke situatie ontstaan als het toch gebeurt. Beddengoed dat in een hangmat wordt gebruikt, is meestal te zacht en ligt los. Baby’s lopen kans erin verwikkeld te raken. 

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • je babys eerste jaar

  Je baby's eerste jaar

  • Ontvang elke maand tips per mail.
  • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes
  9 okt.

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Denk vooral aan deze 3 pijlers: veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
 • luier verschonen
  21 mrt.

  Verzorging van je kind

  Bij kinderen draait alles om veiligheid, voeding en verzorging. De belangrijkste uitgaven zijn met stip: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen, goede kleding en schoenen.
 • slaapzak-zeeman-waarschuwing
  Nieuws  |  4 okt.

  Waarschuwing: kinderslaapzakken van Zeeman

  Zeeman roept de slaapzakken Mickey en Minnie Mouse en Snoopy terug. In sommige gevallen kan de rits loskomen waardoor verstikkingsgevaar ontstaat.