Veilig slapen en wiegendood

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 29 juni 2021

Veilig slapen doe je zo
Organisaties als het JGZ en VeiligheidNL geven veel informatie over veilig slapen. Zo heeft VeiligheidNL een online magazine Slaap veilig, slaap lekker met algemene informatie. Bekijk ook het filmpje over veilig slapen en de handige checklist veilig slapen.
De Veilig Slapen top 4
- Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
- Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen.
- Zorg dat je baby het niet te warm heeft.
- Let erop dat je baby vrij kan ademen in het bedje.
Meer tips om je baby veilig te laten slapen zonder speciale, dure producten aan te schaffen.
Consumentenbond test de veiligheid
Sinds 2017 is er een nieuwe Europese Veiligheidsnorm voor babymatrassen. Wij testen sinds 2018 alle babymatrassen volgens de voorwaarden van deze norm.
Zo testen we de veiligheid van babymatrassen.
Veiliger slapen met een speciaal (duur) babymatras?
Een van de grootste angsten van kersverse ouders is wiegendood. Door goede voorlichting van deskundigen en het advies om baby's vanaf de geboorte op de rug te leggen, komt wiegendood gelukkig nog maar weinig voor.
Volgens verschillende fabrikanten van matrassen en beddengoed zou je baby met hun product veiliger slapen dan met andere producten, terwijl dat niet zo is. Verkopers in babywinkels doen daar vaak aan mee. Dat zie je ook in onze video 'De ultieme baby uitzetlijst' .
Het is natuurlijk geen verrassing dat aan deze zogenaamd zeer veilige producten vaak een flink prijskaartje hangt. Maar voor veilig slapen hoef je geen dure producten te kopen. Met de deskundige adviezen van bijvoorbeeld de kraamzorg, de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en VeiligheidNL weet je waar je op moet letten.
Zo verklein je de risico's op Wiegendood.
Voorkom oververhitting: gebruik geen waterdichte matrashoes
Er kan vocht uit luier- en spuugongelukjes in het matrasje lekken. Het lijkt daarom verstandig om een vochtafstotende of waterdichte matrasbeschermer, matrasdekje of matrashoes te gebruiken. Om daarmee de babymatras tegen lekken te beschermen.
Maar uit een test van matrasbeschermers en topdekjes blijkt dat bijna alle waterdichte en vochtafstotende matrashoezen en matrasbeschermers zeer slecht ventileren. Op een slecht ventilerende matras kan een baby zijn lichaamswarmte onvoldoende kwijt. De baby kan hierdoor oververhit raken. Oververhitting of warmtestuwing is een van de belangrijkste risico's van wiegendood. Kies daarom niet voor een matrasbeschermer of matrashoes die waterdicht of vochtafstotend is.
Gebruik geen ventilerende toplaag
Zelfs een matrasbeschermer met een extra ventilerende toplaag is eigenlijk overbodig. Zo'n ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby's. Vraag aan de kraamzorg wanneer je baby op de ventilerende toplaag mag slapen. En houd altijd de temperatuur van je baby in de gaten door in de nek of aan de voetjes te voelen.
Lees ook: Matrasbeschermers en topdekjes: zijn ze echt nodig?
'Mijn baby slaapt het best op de buik'
Sommige fabrikanten zijn heel overtuigend in hun uitspraken over de veiligheid van hun matras of matrasbeschermer. Zo overtuigend dat ouders bepaalde veiligheidsadviezen negeren. Bijvoorbeeld door hun baby toch op de buik te laten slapen.
Wij vinden het verontrustend als fabrikanten met hun producten jonge ouders het idee geven dat ze de veiligheidsadviezen voor baby’s kunnen negeren. Daarom geven we matrasjes puntaftrek op het Testoordeel, als de productinformatie ingaat tegen de adviezen voor Veilig Slapen van het JGZ.
Lees hoe wij babymatrassen testen.
Lees ook:
- Je baby veilig laten slapen doe je zo!
- Bekijk de testresultaten van babymatrassen.
- Stofmijtallergie bij baby's voorkomen? Dit kun je doen
Bekijk ook eens:
Méér tests en tips voor je baby
Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.
Baby & KindNieuw & interessant
Je kind en veiligheid
Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Waar moet je aan denken?
- Test | 29 jun.
Test matrasbeschermers
Een matrasbeschermer zou de babymatras tegen luier- en spuugongelukjes beschermen én ademend zijn voor de baby. Wij testen hoeveel lucht ze daadwerkelijk doorlaten. Vijf stuks laten geen lucht door.