! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wiegendood en veilig slapen

Veilig slapen verkleint de kans op wiegendood en andere gevaren. Met de deskundige adviezen van de kraamzorg, kinderartsen en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) laat je ook jouw baby veiliger slapen.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:13 december 2019

babymatras-toplaag

Veilig slapen doe je zo

Instanties als het JGZ en VeiligheidNL geven veel informatie over veilig slapen. Zo heeft VeiligheidNL een online magazine Slaap veilig, slaap lekker met algemene informatie. Bekijk ook het filmpje over veilig slapen en de handige checklist veilig slapen

De Veilig Slapen top 4

 1. Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
 2. Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen.
 3. Zorg dat je baby het niet te warm heeft.
 4. Let erop dat je baby vrij kan ademen in het bedje.

Meer tips om je baby veilig te laten slapen zonder speciale, dure producten aan te schaffen. 

Consumentenbond test de veiligheid

Sinds 2017 is er een nieuwe Europese Veiligheidsnorm voor babymatrassen. Wij testen sinds 2018 alle babymatrassen volgens het protocol van deze norm.

Zo testen we de veiligheid van babymatrassen.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke babymatrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste babymatras

Babymatrassen@0,1x

Veiliger slapen met een speciaal (duur) babymatras?

Een van de grootste angsten bij kersverse ouders is wiegendood. Dankzij de goede voorlichting door deskundigen en het advies om baby's vanaf de geboorte op de rug te leggen, komt wiegendood gelukkig nog maar weinig voor. 

Fabrikanten wekken ten onrechte de indruk dat je baby met hun product veiliger slaapt dan met andere producten. En verkopers in babywinkels doen daar regelmatig aan mee. Dat zie je ook in onze video 'De ultieme baby uitzetlijst' .

Het is natuurlijk geen verrassing dat aan deze zogenaamd zeer veilige producten vaak een fors prijskaartje hangt. Maar voor veilig slapen hoef je geen dure producten te kopen. Met de deskundige adviezen van bijvoorbeeld de kraamzorg, de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en VeiligheidNL weet je waar je op moet letten.

Lees hoe je de risico's op Wiegendood zo veel mogelijk beperkt. 

Matrasbeschermers en topdekjes

In de zomer van 2019 hebben we matrasbeschermers en topdekjes getest op hoeveel lucht ze doorlaten. Een matrasje dat niet zo veel lucht doorlaat, kan wel degelijk veilig zijn. Andersom kan ook. Zo krijgt de Mykko Angelcare-matras een hoge score voor zijn luchtdoorlating, maar hij zakt als een baksteen voor een aantal belangrijke veiligheidstests, en is daarmee een Afrader.

Beddengoed van 100% katoen kun je zonder problemen gebruiken voor alle babymatrassen die we hebben getest. Duur beddengoed van bekende merken is niet nodig.

Jonge baby's kunnen zichzelf nog niet zo goed op temperatuur houden. Een extra ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby's. Vraag bij de kraamzorg of je baby al op de ventilerende toplaag mag slapen. En houd altijd de temperatuur van je baby in de gaten door in de nek of aan de voetjes te voelen.  

Lees ook: Matrasbeschermers en topdekjes: zijn ze echt nodig?

'Mijn baby slaapt het best op de buik'

De veiligheidsclaims in de productinformatie van babymatrassen en matrasbeschermers hebben soms vérstrekkende gevolgen. Ouders denken ten onrechte dat hun baby op de buik kan slapen met een bepaald merk babymatras.

Wij vinden het verontrustend als producten jonge ouders bewegen om zonder overleg met een deskundige een professioneel veiligheidsadvies voor baby's te negeren. Daarom geven we matrasjes waarvan de productinformatie in strijd is met de adviezen voor Veilig Slapen van het JGZ, puntaftrek op het Testoordeel. Tot nu toe zijn dat het Mykko Angelcare-matrasje, het Babypark PurFlo Slaapsysteem en de Candide Sleep Safe.

Lees hoe wij babymatrassen testen.

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind

Nieuw & interessant

 • je babys eerste jaar

  Je baby's eerste jaar

  • Ontvang elke maand tips per mail.
  • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
 • kind-veiligheid-hoofdbeeld01

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • verzorging-van-je-kind-hoofdbeeld

  Verzorging van je kind

  Bij kinderen geldt veiligheid, voeding en verzorging. Belangrijkste uitgaven: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen en goede kleding.

 • Aerosleep_Evolution-2b
  Eerste indruk | 9 jun.

  Anti-refluxmatras

  Aerosleep heeft een matras dat 'verlichting biedt' bij onder andere reflux. Wij legden deze claim voor aan een aantal deskundigen.