icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Melatonine bij kinderen

Als je kind problemen heeft met slapen, bijvoorbeeld na een jetlag, lijken melatoninepilletjes een uitkomst. Je slikt ze en wordt slaperig. En je vindt ze spotgoedkoop bij elke drogist. Maar werken melatoninepilletjes wel?
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 12 juli 2018

melatonine-kind

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat zorgt dat we kunnen inslapen. Het lichaam maakt het in grote hoeveelheden aan vlak voordat je in slaap valt. Producenten van supplementen met diezelfde stof adviseren om op dat moment, dus vlak voordat je naar bed gaat, melatonine te gebruiken.

Maar, zo blijkt uit onderzoek, dat is veel te laat. 'Je moet melatoninepillen innemen ongeveer 5 uur voordat de concentratie melatonine in het bloed begint te stijgen', zegt slaapexpert Marcel Smits. 'Om het  juiste moment preciezer vast te stellen, moet je de concentratie melatonine in het speeksel meten.'

Volgens Smits kun je met tests gemakkelijk dat juiste tijdstip bepalen. 'Toch slikken veel mensen lukraak melatonine, wat in 9 van de 10 gevallen dan ook misgaat. Het supplement werkt eventjes, maar verliest daarna zijn werking. Of het slaapprobleem verergert alleen maar.'

Slaapproblemen verergeren

Slaapcentra kunnen die tests doen. Zonder dit onderzoek wordt het gebruiken van melatonine een hachelijke onderneming. De meeste mensen nemen melatonine te laat in. Eventjes lijkt het alsof de melatonine werkt, maar na een paar dagen verliest het supplement zijn werking.

Dat komt doordat de 'melatoninepiek' door het supplement verschuift, van vlak voor het inslapen naar later op de avond of in de nacht.

Dikwijls proberen melatoninegebruikers dat probleem op te lossen door een hogere dosis te gebruiken. Dat werkt een paar dagen, maar daarna keert het probleem weer terug, soms nog ernstiger dan het al was.

Alternatief voor melatonine

Rommelen met melatonine is dus niet zo'n goed idee. Wat kun je als ouder dan wel doen om je kind beter te laten slapen? Slaapexperts adviseren het volgende. 

 • Laat je kind de laatste 2 uur van de dag niet intensief geestelijk actief zijn. Dus geen spelletjes op de tablet of het mobieltje en niet actief zijn op sociale media. De hersenen hebben een paar uur nodig om bij wijze van spreken op slaapstand te gaan. Tekenen, kleuren of voorlezen kan wel.
 • Maak van het slapen een vast ritueel, in een vaste volgorde. Bijvoorbeeld: omkleden, wassen, tandenpoetsen en een verhaaltje voorlezen. 

Speciale dosis voor kinderen?

Onderstaande merken brengen melatoninepilletjes voor kinderen op de markt. Hoe groot de dosis voor kinderen moet zijn, is lastig te zeggen. Hiervoor zijn tests nodig. Eén op de 10 kinderen is zo gevoelig voor melatonine dat zelfs een heel lage dosis (van minder dan 0,3 milligram) melatonine overdag tot slaapproblemen leidt.

Merk & type prijs per dagdosering Melatoninegehalte (mg/tablet)
Lucovitaal Melatonine Puur Kids € 0,13 0,299
Vitalize Melatonine Kids € 0,10 0,299
Golden Naturals Melatonine  Kids € 0,17 1,5

Ook interessant:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • kind-veiligheid-hoofdbeeld01

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • babymatras-toplaag
  Test | 29 jun.

  Test matrasbeschermers

  Een matrasbeschermer zou de babymatras tegen luier- en spuugongelukjes beschermen én ademend zijn voor de baby. Wij testen hoeveel lucht ze daadwerkelijk doorlaten. Vijf stuks laten geen lucht door.