icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Melatonine bij kinderen

Als je kind problemen heeft met slapen, bijvoorbeeld na een jetlag, lijken melatoninepilletjes een uitkomst. Je slikt ze en wordt slaperig. En je vindt ze spotgoedkoop bij elke drogist. Maar werken melatoninepilletjes wel?
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenGepubliceerd op:12 juli 2018

melatonine-kind

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat zorgt dat we kunnen inslapen. Het lichaam maakt het in grote hoeveelheden aan vlak voordat je in slaap valt. Producenten van supplementen met diezelfde stof adviseren om op dat moment, dus vlak voordat je naar bed gaat, melatonine te gebruiken.

Maar, zo blijkt uit onderzoek, dat is veel te laat. 'Je moet melatoninepillen innemen ongeveer 5 uur voordat de concentratie melatonine in het bloed begint te stijgen', zegt slaapexpert Marcel Smits. 'Om het juiste moment preciezer vast te stellen, moet je de concentratie melatonine in het speeksel meten.'

Volgens Smits kun je met tests gemakkelijk dat juiste tijdstip bepalen. 'Toch slikken veel mensen lukraak melatonine, wat in 9 van de 10 gevallen dan ook misgaat. Het supplement werkt eventjes, maar verliest daarna zijn werking. Of het slaapprobleem verergert alleen maar.'

Slaapproblemen verergeren

Slaapcentra kunnen die tests doen. Zonder dit onderzoek wordt het gebruiken van melatonine een hachelijke onderneming. De meeste mensen nemen melatonine te laat in. Eventjes lijkt het alsof de melatonine werkt, maar na een paar dagen verliest het supplement zijn werking.

Dat komt doordat de 'melatoninepiek' door het supplement verschuift, van vlak voor het inslapen naar later op de avond of in de nacht.

Dikwijls proberen melatoninegebruikers dat probleem op te lossen door een hogere dosis te gebruiken. Dat werkt een paar dagen, maar daarna keert het probleem weer terug, soms nog ernstiger dan het al was.

Ons advies

Zelf aan de slag met melatonine is dus niet zo'n goed idee. Wat kun je als ouder dan wel doen om je kind beter te laten slapen? Slaapexperts adviseren het volgende. 

  • Laat je kind de laatste 2 uur van de dag niet intensief geestelijk actief zijn. Dus geen spelletjes op de tablet of het mobieltje en niet actief zijn op sociale media. De hersenen hebben een paar uur nodig om bij wijze van spreken op slaapstand te gaan. Tekenen, kleuren of voorlezen kan wel.
  • Maak van het slapen een vast ritueel, in een vaste volgorde. Bijvoorbeeld: omkleden, wassen, tandenpoetsen en een verhaaltje voorlezen of een liedje zingen. 

Speciale dosis voor kinderen?

Onder andere Lucovitaal en Vitalize brengen melatoninepilletjes voor kinderen op de markt (0,299 milligram per tablet) . Hoe groot de dosis voor kinderen moet zijn, is lastig te zeggen. Hiervoor zijn tests nodig. Eén op de 10 kinderen is zo gevoelig voor melatonine dat zelfs zo'n lage dosis melatonine (van minder dan 0,3 milligram) overdag tot slaapproblemen leidt. Overleg daarom met je huisarts of apotheek voor je deze producten gebruikt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • Veel babynestjes gevaarlijk

    Veel babynestjes gevaarlijk

    Veel babynestjes zijn niet veilig voor je baby. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense consumentenbond.
  • Vind het juiste babymatras 1200x800

    Beste babymatras

    Wij testen matrassen voor in het babyledikantje (60 x 120 cm) uitgebreid. Zo kies je makkelijk een goed en veilig ledikantmatras. 

  • Campingbedje kopen

    Beste campingbedje

    In onze test campingbedjes vind je betrouwbare informatie over opvouwbare campingbedjes voor je baby of peuter.

  • videostill babyfoons kooptips

    Beste babyfoon

    Wij testen babyfoons met camera, babyfoons zonder camera en ook een aantal met een app.